Månedsmagasinet på Costa del Sol

I anledning Cudecas 25 års jubileum har vi besøkt hospicet i Benalmádena. Cudeca ble grunnlagt i 1992 og er i dag en omfattende non-profit organisasjon som tilbyr alle former for palliativ pleie, noe som gis pasientene uten omkostninger for dem overhodet.

Joan Hunt og Marissa Martín – den spede starten

Ideen til Cudeca hospice oppstod da Joan Hunt, stifteren av Cudeca, mistet sin mann pga. en tumor i hjernen. Marissa Martín var legen som behandlet ham.
”I England har de en tradisjon for å donere penger i stedet for å kjøpe blomster, og derfor donerte Joan et beløp til vår avdeling. Da hun så de gardinene og annet som vi hadde kjøpt inn, ble hun litt skuffet fordi det fortsatt ikke var særlig hyggelig på sykehuset. ’Men Joan, du tenker jo på et hospice. Det finnes ikke i Spania’, sa jeg. Neste dag kom hun og fortalte mig, at hun hadde bestemt seg for å grunnlegge et hospice på Costa del Sol og at hun gjerne ville ha meg med,” forteller Marisa som i dag, 25 år senere, stadig er involvert og er administrerende direktør i Cudeca.
 
”Joan kjørte fra starten av Cudeca som om det var en virksomhet. Det var ingen slinger i valsen, og det måtte være orden på pengene før vi overhodet gikk videre med noe som helst annet. Når det er sagt, gikk hun i gang uten overhode å kjenne det spanske systemet og uten å kunne snakke spansk. Det er ren og skjær viljestyrke som har drevet henne hele veien.”
 
Da Cudeca ble stiftet i 1992, var Joan pensjonert etter en karriere som personalansvarlig i en virksomhet med 1.400 ansatte. Men hennes liv tok i en alder av 63 år altså en hel ny vending med en ’karriere nr. 2’ som formann i Cudeca.

Pasienten har kontrollen

”Uansett om pasientene er ambulante eller innlagte her, gir vi dem all den nødvendige informasjonen slik at de selv kan treffe beslutninger om hva de vil. I helsesystemet er de ofte blitt kastet fram og tilbake med kjemo- eller andre typer behandlinger. Derfor er det viktig at de selv bestemmer når de kommer hit,” forteller Marisa.
 
Inne i den ambulante avdelingen sitter fire eldre mennesker i behagelige lenestoler. De er omgitt av bokreoler og kaffebord, og den ene av damene får neglene lakkerte, mens en mannlig pasient mottar fotmassasje. På sofabordene står halv- og heltomme kaffekopper, og det småsnakkes mellom pasienter og personale.
”Pasientene tilbys ting her som kan virke ordinære, men som har stor betydning når man er syk. F.eks. kan man gå til frisøren her – en frivillig damefrisør kommer og klipper pasientene,” forteller Marisa og åpner døren inn til ’frisørsalongen’ som er nydelig innredet med frisørstol, speil og atskillige parykker.
 
”Man kan også få massasje eller fysioterapi om det hjelper deg å slappe av og føle deg bedre tilpass. Vi kurerer ikke folk her, men vi sørger for å gi dem en best mulig behagelig avslutning på livet. Mange pasienter opplever også en trygghet ved å komme hit og snakke med personalet, en stor del av dem er frivillige, og andre pasienter fordi de kan snakke om noen av de tingene som er for smertefulle for familien å høre på.”

Omkostningene

En ukes innleggelse har en omkostning på gjennomsnittlig 2100 €. Dette inkluderer utgifter til leger, sykepleiere, psykologer og sosialarbeidere. Den gjennomsnittlige innleggelsesperioden er 1,5 måned, og all behandling er helt gratis for pasienten. Fler enn 600 pasienter mottar årlig behandling på Cudeca.
 
Er dere noen ganger nødt til å avvise pasienter?
”Faktisk ikke. Våre hjemmepleiesystem er omfattende og effektivt, og mange pasienter foretrekker å bli i sitt eget hjem til det siste. Vi har fortsatt aldri havnet i en situasjon der vi har manglet plasser på innleggelsesavdelingen. Det er ni rom og alle har to senger. Vi bruker primært rommene som enerom og tilbyr den ekstra sengen til pårørende. I fjor var det bare to ganger vi var nødt til å bruke noen av rommene som reelle dobbeltrom.”

Frivillig drivkraft bak Cudeca

Den første Cudeca-butikken ble åpnet i Fuengirola, og i dag ligger 18 Cudeca-gjenbruksbutikker spredt langs Costa del Sol.
”Vi har 700 engasjerte frivillige som hjelper til i butikkene. Det eneste vi ber dem forplikte seg til, er én morgen- eller ettermiddag i uken.”
 
Vi er kommet til den administrative avdelingen. Marisa presenterer meg for Cudecas tre fundraisere som er ansvarlige for alle de veldedighetsarrangementene som blir avholdt til inntekt for Cudeca. På et whiteboard bak skrivebordene er det sirlig notert ned alle arrangementer for hele året med fargekoder, tidspunkter, steder og kontaktpersoner. En av jentene, Natalia Lombardo, viser ivrig fram en innsamlingsbøsse. Det er henne som er ansvarlig for alle Cudecas innsamlingsbøsser, og på siden noteres den ansvarlige innsamlerens navn samt bøssens nummer slik at hun alltid har orden på hvilke som er ute for øyeblikket.
”Vi har over 900 bøsser ute hele tiden og et team av frivillige til å samle dem inn, telle pengene og gi innsamlerne en kvittering for det donerte beløpet,” forteller Natalia og viser fram en liten strimmel papir fra mynttelleren som angir det nøyaktige antall mynter og deres verdi. I 2016 innbrakte bøssene 55.197,05 €.
For hver euro som blir samlet inn til Cudeca, går 70 cent til behandling og pleie av pasienter. 6 cent går til administrasjon. Inntektene til Cudeca kommer fra flere forskjellige kilder, men den største er faktisk Cudecas 18 gjenbruksbutikker som står for drøy 70% av inntekten.

Framtiden

”Vi vil gjerne kunne tilby en tilsvarende palliativ pleie til syke barn og unge i framtiden. Vi har planer om å utvide med en slik avdeling om noen år. Dessuten drømmer vi om å tilby undervisning til leger og sykepleiere i nettopp palliativ behandling. Vi er spesialister på området, og hvis vi kan tjene penge på å undervise i det, er det ytterlige en inntjening som kan komme pasientene til gode,” forteller Marisa.
 
Siste del av turen går til Joan Hunts bolig som ligger i forlengelse av Cudecas tomt. Den nå 88 år gamle Joan har formelt trukket seg tilbake fra den daglige ledelsen, men sitter fortsatt i styret. Det er en glad og smilende Joan som tar imot meg i den lille boligen og som legger særlig vekt på å forklare meg at en donasjon til Cudeca aldri blir glemt.

Slik kan du hjelpe

Vil du hjelpe til i en av Cudecas gjenbruksbutikker? Kontakt Daniel Granado på 952 564 910 eller danielbeaudet@cudeca.org
 
Cudeca mangler alltid nye frivillige til innsamlingsbøssene. Kontakt Natalia Lombardo på 952 564 910 eller huchas@cudeca.org – også hvis du bare vil ha en bøsse for å samle inn vekslepenger hjemme hos deg selv.
 
Palliativ vil si å gi lindring og livskvalitet ved livstruende sykdommer enten det er medisinsk eller andre former for behandlinger.
Cudecas spesialytelser er å tilby palliativ behandling til pasienter som lider av terminale sykdommer som cancer, samt yte støtte til familien gjennom sykdommen og i sorgperioden. Annen service de tilbyr er ambulant behandling av pasienter og hjemmebesøk.
 
Har du eller en pårørende bruk for hjelp?
Pasienter kan henvises til Cudeca av lege eller av en spesialist. Pasienten eller dennes familie kan også selv henvende seg. I dette tilfellet ber Cudeca om at man tar med legejournaler og andre relevante dokumenter. Hva enten det dreier seg om ambulant behandling eller innleggelse kan man henvende seg direkte på Cudecas hospice eller man kan ringe og be om å snakke med legesekretæren som vil arrangere det første møte. Trenger du råd til deg selv eller en pårørende, kan du alltid kontakte Cudeca på tlf.: 952 564 910.
 
Av Louise Mercedes Frank

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.