Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norske ildsjeler – Beate Abraham-Nilsen

Norske ildsjeler - Beate Abraham-Nilsen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Hun er 43 år. Hun surfer, spiller golf og står på ski, og så er hun forøvrig øre-nese-hals – spesialist med egen klinikk, samt en engasjert mamma med 2 aktive barn. Sammen med tannlege Bjørn Abraham-Nilsen danner hun Costa del Sols flotteste legepar, og så er Beate Abraham-Nilsen en skikkelig ildsjel.

Opprinnelig arbeidet hun på sykehus på Costa del Sol, men etterspørselen fra klientene på mannens tannlegeklinikk etter en øre-nese-hals-spesialist gjorde at de bestemte seg for å åpne en klinikk slik at Beate også kunne ta imot pasienter. Akkurat som avstanden mellom de to legenes områder er kort, ligger klinikkene også kloss inntil hverandre, bare adskilt med hver sin trapp.
”Det er merkelig å ha Bjørn så tett på, særlig profesjonelt, men jeg er også glad for at vi ikke hele dagen går altfor tett innpå hverandre,” smiler hun. Klinikken ligger rett ved Bjørns klinikk NorDental og har stor betydning for samarbeidet og for pasientenes ve og vel.
”Ofte sender vi pasienter fram og tilbake mellom oss. Noen ganger er det noen av mine pasienter som trenger en skanning av svelget, da drar de over til Bjørns klinikk der de lynraskt får gjort det fordi de der har det nødvendige utstyret. Beates spesialfelt er også ideelt for tannlegen, for han er ekstra oppmerksom hvis pasientene har en uvanlig skjønnhetsflekk eller et sår som ser faretruende ut. Da kan han sende dem over til Beate som også er kirurg, og på den måten oppdager paret noen gange cancertilfeller som ellers ikke ville blitt oppdaget.

Flyttet to ganger

Beate og Bjørns satsing på Spania resulterte faktisk i at de flyttet tilbake til Norge i en periode.
”Etter å vi hadde fått Felix i 2006, lot vi oss rive litt med av feriestemningen,” forteller Beate. Paret ble etter noen år enige om å flytte tilbake til Norge, slik at Beate også kunne utdanne seg til spesialist. Men det holdt bare noen år under nordlige himmelstrøk før eventyrlysten igjen ble for stor.
”Jeg savnet Spania, varmen og spaserturene på paseoen, og vi bestemte oss for å prøve igjen,” forteller Beate som denne gangen ikke lot seg rive med på samme måte av feriestemningen.
”Selv om det er hyggelig å få gjester, og vi er svært takknemlige for at folk besøker oss, så må vi også tenke på oss selv og vårt familieliv som jo også skal fungere.” Derfor har familien innført noen retningslinjer for besøkende, bl.a. at de må leie bil hvis de lander sent på flyplassen.
”Vi er også blitt bedre til å fordele oppgavene når vi har gjester, slik at de f.eks. hjelper til med middagen når det trengs. Det har faktisk vist seg å være en svært god idé, og det virker som om våre gjester sette pris på å få noen huslige oppgaver.”

Stadig forelsket i Spania

”Vi ser på Costa del Sol som mulighetens kyst, og vi er så glade for å få muligheten til å satse og vokse her, både profesjonelt og personlig. Vi har innsett at vi ikke kan forandre spanjolene, og vi må lære å leve med dem, men det vil alltid være ting jeg ønsker på “vår” måte, og da er det jo perfekt av vi har våre egne bedrifter”, forteller legen Beate, som sammen med sin mann, tannlegen Bjørn Abraham-Nilsen har startet opp flere klinikker fra bunnen.
Selv om hun anbefaler en spansk tilværelse, understreker Beate at man må være parat til å sluke et par kameler, når man tar spranget:
”Det slår meg at mange som kommer ned hit forventer å få samme lønn som de ville ha fått i Norge. Det henger overhodet ikke sammen. Man blir nødt til å satse når man flytter til utlandet. Det har langt de fleste jo også gjort, inkludert oss selv,” forteller Beate.

En ’laid-back’ mor

Med Felix på 10 som er hektet på fotball og Erika på 8 som driver med svømming, er det mange avtaler og forpliktelser som skal overholdes. Ofte skal det hentes og bringes til diverse fritidsaktiviteter.
”Dét er en av de tingene jeg er svært glad for ved Spania – det er alltid en liten café der man kan få en kopp kaffe eller et glass vin, mens barna trener eller konkurrerer. Det er enormt rart å kunne kombinere barnas aktiviteter med en hyggelig mammastund der jeg kan sjekke epost til forskjell fra Norge der det ofte blir venting i en fuktig garderobe eller i bilen, forteller Beate – en mor som forstår å utnytte de små pusterommene i hverdagen.
Litt utradisjonelt har Beate og Bjørn valgt å la barna gå på en katolsk skole der elevene er delt opp i gutte- og jenteklasser.
”Det er en spansk skole som har svært godt rykte, og det er nesten utelukkende spanske barn. Lærerne er litt strikse med karakterene, og vi er nok de eneste foreldrene som ikke er ekstremt opptatt av toppkarakterer, selv om barna våre faktisk er svært dyktige. Det skaper i hvert fall noen forargede blikk på foreldremøtene når vi kan finne på å si at ’de gjør jo så godt de kan,” forteller Beate og tilføyer at presset ofte kommer mer fra foreldrene enn fra lærerne.
”Der lærerne faktisk ofte er nytenkende, er det mange foreldre som legger press på barna fordi de synes at barna skal ha det like tøft på skolen som de selv hadde,” sier Beate og rister på hodet.

Hverdagen er den samme – bare bedre

”Vår dag fra 9-17 ser akkurat ut som den ville ha gjort i Norge. Med skandinaviske og britiske klienter, er det ikke i løpet av arbeidsdagen at vi merker at vi faktisk bor på Costa del Sol. Men når vi forlater klinikken, føler vi virkelig hvilke fordeler vi har her. Det er ikke fordi det er spesielt glamorøst – ofte treffes vi bare med venner på en chiringuito, men det at man så lett kan gå ut og møte andre, er svært anderledes en i Norge,” forteller Beate som er dypt takknemlig for sin norsk/spanske tilværelse som er svært sosial.
”Jeg liker å snakke med mennesker – uansett om de er rengjøringspersonale eller direktører. Det er der jeg lærer aller mest. Når jeg har pasienter her på klinikken, spør jeg dem om deres liv, og det blir ofte til noen svært interessante samtaler. På den måten blir jeg rett og slett beriket hver dag,” avslutter Beate som holder på å sprudle over av livsglede over å fortelle om sin tilværelse i Spania.
 
Av Louise Mercedes Frank

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet