Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Kike Sarasola0711
Han er født med en gullskje i hånden – men har aldri spist av den.
Kike Sarasola har startet helt fra bunnen av og har gjort det som begynte som et lite hostal om til en kjede av 20 Room Mate-hoteller. På sin uhøytidelige måte og med talent for beliggenhet og innredning, har Kike Sarasola skapt et konsept og noen hoteller der alle drømmer om å få sin nattesøvn.
Som jockey ble han flere ganger av hesten. Men kom alltid opp på den igjen. Slik har forretningslivet også vært for én av Spanias mest anerkjente gründere. I sin bok ”Más ideas y menos máster” (flere idéer og færre utdannelser) roper Kike Sarasola høyt for å få aktivert landets gründersjeler. Kombinert med råd og historier fra sitt eget livsverk.

Vekst i nye klær

I den delen av Málagas Soho-distrikt som vender ut mot den nye fritidsbåthavnen, har Room Mate nettopp åpnet dørene for det siste skuddet på stammen; Valeria ved Plaza de la Marina.
Bare internt i bedriften vet man hvem Valeria er. Hun er en av virksomhetens 500 ansatte som har gjort seg særlig bemerket og fått æren av å gi navnet sitt til det nye hotellet. Navngivningen av hotellene er bare enda et eksempel på Kike Sarasolas utradisjonelle måter å motivere medarbeiderstaben på.
Hotellet i Málaga er bare ett av de 20-25 nye hotellene som den karismatiske gründeren vil åpne i løpet av året.
”Det er tid for vekst, og jeg skal nok finne pengene. Det lyder voldsomt med så mange nye hoteller, men våre ekspansjonsplaner er annerledes enn andre hotellkjeders,” forteller den suksessrike hotelleieren og utdyper: ”Vi kjøper ikke eiendommene til våre hoteller, men leier dem på en svært lang leieavtale. Alternativt etablerer vi et samarbeid med eierne av bygningene om hotelldriften i den aktuelle bygningen. Det er slik vi på bare ti år har blitt et kjent og velfungerende merke over det meste av Spania. Og tro meg; eierne av gode eiendommer står i dag i kø for å bli en del av Room Mate.”
Og det er ikke bare forretningsfolket som vil handle med Room Mate. Gjestene står også i kø.

Elsk dine kunder

For Kike Sarasola har veien til toppen på en og samme tid vært både hard og lett. Kjernen i hans konsept går på god og sentral beliggenhet, lekker innredning og at gjestene må føle seg hjemme på hotellet.
Det konseptet lyder ganske normalt, men den skallete hotelleieren er ikke redd for å spille med åpne kort og gi et par eksempler på hvordan hans hoteller skiller seg ut fra mengden. Og hvordan små ting har avgjørende innflytelse på om hotellgjestene føler seg hjemme eller ei.
”På alle våre værelser er det en hårtørrer. Det lyder helt banalt, men på de fleste hoteller finnes det ikke en hårtørrer av frykt for at kundene stjeler den. Men vi stoler på våre gjester. Og stoler på at de verdsetter at de kan få vasket og tørket håret under oppholdet hvis de skulle ha glemt hårtørreren hjemme. Eller ikke kunne finne plass i håndbagasjen som flere og flere nøyer seg å reise med.”
Et annet lite, viktig trekk fra Room Mate er frokosten.
”Det hender jo man kommer litt sent i seng når man er på langweekend i en pulserende storby. Derfor har vi utvidet frokosten til klokken tolv. Vår morgenbuffet har alltid fått gode karakterer, men nå får alle også smakt på den. Og våre analyser av kundetilfredshet viser klart at vår lange frokost er et viktig pluss når det skal bestilles hotell. Mer skal det ikke til,” forteller Kike Sarasola som understreker at det bestemt ikke var hans idé. Han har bare klart å lytte til gjestene.
”Et nei er noe negativt – et skritt i feil retning. Kan vi ikke oppfylle et kundeønske, finner vi alternative løsninger. Men et nei finnes ikke hos oss,” forteller hotelleieren og kommer med en oppsiktsvekkende observasjon.
”Gjør alt for kundene. Det er ditt viktigste aktivum. Du behøver ikke elske dem – men elsk dem. Kan du komme dit, får du suksess med forretningen din. Og det gjelder ikke bare hotellbransjen.”

Ta skrittet

Både i tale og skrift sprudler gründerånden ut av den suksessrike hotelleieren. Og Kike Sarasola gjør alt for å motivere og hjelpe andre på vei. Med sine foredrag, rådgivning, en portal og nå sist et gründerfond gjør han alt for å få gründere ut av buskene.
”Spania trenger ideer og folk som kan sette ideene ut i livet. Folk med fine utdannelser har vi rikelig av,” mener han og fortsetter:
”Vi blir alle nødt til å ta noen skritt og komme ut av busken. Ellers blir vi ikke ordentlig lykkelige. Selv måtte jeg som meget ung ta spranget og erkjenne min homoseksualitet. Ellers hadde jeg ikke blitt lykkelig. På samme måte har jeg måtte erkjenne mitt ønske og behov for å bli selvstendig,” forklarer Kike Sarasola som i sin bok arbeider med å gi slipp på angsten for ikke å slå til. ”Nesten alle de skikkelig store forretningsfolkene har på et tidspunkt gått konkurs. Saken er at alle næringsdrivende begår feil. Så det skal du ikke være redd for – bare du lærer av dine og andres feil. En skikkelig gründer er den som forstår å håndtere en nedtur skikkelig og komme opp igjen,” mener Kike Sarasola som selv har et par mislykkede prosjekter på CV’en. Det var før han kaster seg over hotellbransjen.
Den nå svært suksessrike forretningsmannen setter store likhetstegn mellom gründere og sportsfolk.
”Alle sportsfolk har lidt nederlag, fått skader, men de vet det er en del av spillet. Tilsvarende vet de at det koster blod, svette og tårer å nå til topps. Det instinktet kan man komme langt med,” mener Kike som selv hørte til blant Spanias beste jockeys. Hele tre ganger deltok han i De olympiske leker.
”Jeg var ikke det største talentet, men takket være min pasjon for sporten, min stayerevne og innsats kom jeg lengst. Det gjelder også i næringslivet.”

Be Mate

I en tid der hotelleierne setter alle kluter til for å bekjempe de nye konkurrerende portalene der private leier ut værelser og boliger, har Kike Sarasola brukt tiden mer kreativt.
”Vi kan ikke stoppe utviklingen med delingsøkonomien og de nye tiltakene som har kommet for å bli. Men de nye konseptene oppstår fordi det er et behov for billigere innkvartering. Så igjen: Lytt til kundene – og omstill deg,” er rådet fra den populære gründeren som parallelt med ekspansjonen innenfor hotellbransjen har innviet flere eiendommer fylt med økonomiske utleieboliger. Be Mate heter konseptet som går hånd i hånd med Room Mate.
”Be Mate ligger i de samme byene og områdene som vi har hoteller. Derfor kan vi tilby leie av værelser og leiligheter men med hotellets service som for eksempel frokost. Akkurat som hotellets øvrige service står til leietakernes rådighet,” forteller Kike Sarasola som arbeider med å få Be Mate ut til 20 spanske byer før utgangen av året. Ekspansjonsstrategien er den samme som for hotellene. I stedet for å bruke tiden på å få stanset de nye og konkurrerende tiltakene, går han mot strømmen og tar opp konkurransen. Flere ganger har han tatt bladet fra munnen og oppfordret kollegaene i hotelleierforeningene til å gjøre det samme. Og det er ikke første gang han setter seg opp mot de fine herrer.
Under innvielsen av et av Kike Sarasolas hoteller i Madrid kommenterte byens daværende ordfører, den sterkt konservative Alberto Ruiz-Gallardón, at han nok satset sterkt på det homoseksuelle publikummet. Til det svarte Kike Sarasola uten å nøle: ”Det er jeg som er homse. Ikke hotellet mitt.”
Det er spesielt, lekkert og eksklusivt – men ganske uhøytidelig. Velkommen til Room Mate Hotels.
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet