Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norske ildsjeler på Costa del Sol – Heidi Charlotte Bråteng

Norske ildsjeler på Costa del Sol - Heidi Charlotte Bråteng

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Heidi Charlotte Brateng0711

Heidi overrekkes prisen av Marbellas ordfører Jose Bernal og byrådsmedlem med ansvar for handel og sysselsetting, Manuel Morales.

Hun vant Marbellas næringslivspris for 2016
Møt Solkystens mest kjente, norske eiendomsmegler

Som 19-åring guidet hun ferierende skandinaver rundt til Mallorcas attraksjoner, som 21-åring begynte hun å arbeide i eiendomsbransjen i Spania og som 23-åring etablerte hun sitt eget eiendomsfirma på Costa del Sol – Heidi Charlotte Bråteng begynte tidlig, og hun er ikke til å stoppe.
Heidi framstår elegant og velkledd, akkurat som det seg hør og bør hos en suksessrik eiendomsmegler. Men Heidi skiller seg ut som eiendomsmegler bl.a. ved å ha bodd i det samme huset i nesten 30 år.
”Det var under en jakt i området etter et hus til en kunde at jeg forelsket meg i dette området i Marbella. Det var øsende regnvær og han som viste oss rundt insisterte på at vi vendte tilbake en annen dag når solen skinte og stedet tog seg bedre ut. Men jeg var allerede blitt forelsket i tomten og området, og selv om huset mildest talt var et byggeprosjekt der mye måtte gjøres om, så kunne jeg bare se meg selv bo i dette huset og nyte godt av frukttrærne som vokser på den 3000 m2 store tomten”, sier Heidi om huset som har vært begge hennes døtres barndomshjem.

Prisvinner

Heidi mottok nylig Marbellas næringslivspris for internasjonal relevans. Den prestisjefulle prisen gis til virksomheter som utmerker seg innenfor innovasjon, modernisering og promotering av Marbella – altså virksomheter som gir et godt inntrykk av byen utad og hvis styrke er internasjonal handel. Men hun er ikke alene om å motta prisen – hun forteller selv at det også er hennes dyktige medarbeideres fortjeneste.
”Vi forsøker alltid å sette oss ned og få en ordentlig prat med kundene som kommer innom, og selv om vi planlegger dagen på forhånd, får vi mange uventede besøk pga. beliggenheten som er like ut mot en rundkjøring. Så vi vet aldri helt hva dagen bringer, noe som også kan være svært spennende,” sier Heidi om den gode kundeservicen som også var med på å sikre henne Marbellas næringslivsspris.
”Vi fokuserer primært på det norske markedet fordi relasjonene dit er størst på grunn av min egen nasjonalitet, men vi holder døren åpen for alle og har derfor kunder fra mange forskjellige lande.”

Man må sno seg

Det er etterhvert ikke en eneste gren innenfor eiendomsbransjen som Heidi ikke har sittet på, men når man spør henne hva som er hennes spesiale, er svaret:
”Det markedet krever akkurat nå”. Med 30 år i bransjen har Heidi opplevd alle tenkelige konjunkturer.
”Vi har alltid tilpasset oss markedet. Under boligkrisen på 90-tallet hadde vi en avtale med en av de største bankene om at hvis vi tok oss å megle mellom bank og eier og sørge for at sistnevnte kom ut på en ordentlig måte, fikk vi salgsretten til boligen før den gikk på tvangsauksjon. Det var en utfordrende oppgave, men en svært god forretning. Vi har også solgt hele urbanisasjoner for banker og investeringsfond,” forteller Heidi om en bransje der det i høy grad handler om å kunne spille etter gehør. Når Heidi forteller om alle de tidene og tendensene hun har opplevd i sin karriere som eiendomsmegler, er det ubegribelig at hun ’bare’ har 30 års erfaring i bransjen. Det er faktisk som om hun besitter tre personers livslange eiendomsmeglerkarrierer.
”Vi har også opplevd folk fra Nord-Spania som det mest kjøpesterke publikum – vårt rekordår var en gang på 90-tallet da vi solgte 33 ferieboliger til spanjoler i august. 2012 var et rekordår med nordmenn som investerte i boliger som hadde flott beliggenhet, men som krevde oppgraderinger for å kunne bli videresolgt til den endelige kjøperen. Det innebar for vårt firma salg, oppgradering i form av ombygging og fullt dekorasjonsprosjekt og deretter igjen salg til den endelige forbrukeren.

Når Heidi selv skal på boligmarkedet

Men tidene skifter også for Heidi selv og huset som har vært barndomshjem for hennes to døtre. Snart er det modent for utskiftning.
”I dag er jeg alenemor, og min eldste datter er nettopp flyttet hjemmefra, så nå begynner huset med sine fem soverom og mange stuer å virke for stort til meg og min yngste datter. Når hun flytter, begynner jeg å kikke meg om etter et nytt sted å bo, selv om mine døtre helst ser at jeg ikke skiller meg av med huset.” Og spør man eiendomsmegleren om hvor da vil bo, drømmer hun seg ut i noen av de mest fantastiske boligene hun har vært med på å selge:
”Jeg forelsker meg gang på gang i leiligheter og hus som vi selger eller restaurerer for kunder, så det er helt umulig å si at det skal være et bestemt sted eller en bestemt type leilighet, og for den saks skyld om den må ligge et bestemt sted – selv om jeg alltid har hatt et godt øye til området øst for Marbella”, sier Heidi som likevel er helt sikker på at boligen må være mindre enn den hun bor i nå og der hun av og til må ringe opp datteren for å få kontakt med henne i det store huset.

Personlig preferanse

Heidi er ikke i tvil om hvilken prosess hun personlig synes er morsomst å være med på.
”Å modernisere leiligheter eller hus som har den perfekte beliggenheten, men med et gammelt interiør, er noe av det jeg holder mest av ved arbeidet mitt. Her kan jeg få brukt min kreative side når det dreier seg om å hjelpe en kunde med å sette sitt eget preg eller hvis en bolig simpelthen skal klargjøres for salg. Det aller morsomste er når en bolig som ligger på den perfekte tomten må rives og bygges opp på ny – til det har vi et team av designere og bygningskonstruktører som er superdyktige til å få fram det ønskede uttrykket.”
Og selv om kjøperne står i kø, er Heidi kritisk til hvilke eiendommer hun tar inn.
”De boligene vi har i vår katalog, går gjennom en rimelig streng godkjennelsesprosess for å komme med. De må ha den helt riktige beliggenheten og nærheten til fasiliteter og innkjøpsmuligheter, og så må solforholdene også være i orden for det er det våre skandinaviske kjøpere vil ha.”

Hvordan ser framtiden ut?

”Det som preger vår umiddelbare framtid er jo ’Brexit’. Det har selvfølgelig gitt noen utfordringer og annulleringer fra våre britiske kjøpere, men i denne bransjen er det ingenting som er så dumt at det ikke er godt for noe, og i dette tilfellet er det blitt fordelaktig for nordmenn å kjøpe boliger av britiske eiere”, sier Heidi som virkelig forstår å utnytte markedets spilleregler til fordel for seg selv og sine kunder.
”I lang tid har engelskmenn hatt førsteplassen når det gjelder kjøpesterke nasjonaliteter mht. eiendom – med nordmenn på en niende plass. Nå ser det ut til at de to nasjonalitetene – om ikke de skifter plasser, så i hvert fald nærmer de seg hverandre.”
Uansett hvilken dreining eiendomsbransjen går, er det helt sikkert at Heidi forstår å navigere gjennom den, og det er ingenting som tyder på at hun har tenkt å sette ned farten foreløpig.

Fakta:

Heidi Charlotte Bråteng
Født i Trondheim
Eier av eiendomsfirmaet Segarra & Brateng Real Estate
Har to døtre på 13 og 26 år
 
Av Louise Mercedes Frank

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet