Den nå 50 år gamle Ana Garrido begynte å arbeide i den lille forstadskommunen i 1993. I 2007, mens hun arbeidet i kommunenes barne- og ungdomsavdeling, mottok hun fra ledelsen noen merkelige instruksjoner om å tilgodese visse selskaper når nye kontrakter med private firmaer skulle inngås. Da begynte lampene å blinke.
Ikke vern for varslere
Ana sjekket saken nærmere og fant fort ut at under ordføreren Arturo Gonzalez Paneros (Partido Popular) ledelse hadde kommunen Boadilla del Monte opparbeidet et nett av selskaper som alle ble favorisert når kommunen tegnet kontrakter med private firmaer.
– Jeg elsket jobben min og jeg elsket å arbeide med barn og ungdom. Jeg hadde god lønn, reiste mye og hadde et flott hjem. Jeg var rett og slett en lykkelig person, har Ana Garrido fortalt mediene.
Men da hun begynte å fatte dimensjonene på skandalen som hun så vidt hadde begynt å undersøke og nøste opp i og som gikk langt utover hennes lille hjemkommune, ble hun redd og følte seg både sårbar og utsatt. For det finnes ikke noe juridisk vern av varslere i Spania.
– Ikke bare er vi varslere ubeskyttede, men vi kan bli forfulgt og trakassert av dem vi måtte anklage for maktmisbruk, sier den tidligere kommuneansatte.
Ga opp jobben
For Ana ble tilværelsen et helvete etter at hun hadde overlatt informasjonen og bevisene hun hadde samlet inn til den kjente og profilerte forhørsdommeren Baltasar Garzon. Han er Spanias internasjonalt mest kjente dommer og har engasjert seg sterkt for menneskerettighetene og utstedte bl.a. en fengslingsordre på Chiles tidligere diktator August Pinochet.
Behandlingen Ana Garrido nå fikk på jobben gjorde at den før så livsglade kvinnen, fikk alvorlige depresjoner og etter hvert måtte gi opp jobben og karrieren i kommunen. For ledelsen i kommunen nærmest terroriserte Ana da det ble kjent hva slags opplysninger hun hadde overlatt dommer Garzon.
– Sjefene mine holdt møter uten meg, de presset meg til å bytte kontor, de trakasserte og stanset prosjektene jeg arbeidet med. Hver dag når jeg kom på jobb, ante jeg ingenting om hva som ville skje, hevder hun.
Vant rettsak, men…
I dag har Ana Garrido begynt å lage og selge smykker for å overleve. Riktignok vant hun en rettsak mot kommunen og ble tilkjent 95.000 € – rundt 900.000 norske kroner – i erstatning for trakasseringen som hennes tidligere kommune hadde utsatt henne for. Men pengene har hun ikke sett snurten av, for Boadilla kommunen har anket dommen. I tillegg har det konservative partiet i kommunen anklaget henne for å ha tatt med og oppbevart offentlige dokumenter hjemme hos seg selv.
I dag hevder Ana Garrido at et flertall i det spanske parlamentet nå vil sørge for å skape rettssikkerhet for varslere som henne. Alle unntatt representantene for regjeringspartiet PP.
Uansett, Gürtel-rettsaken som nå pågår i Madrid, vil trolig markere et skille i kampen mot korrupsjon i Spania. Takket være Ana Garrido.
Gürtel-saken
• 2009: Dommer Baltasar Garzon får bevisene for korrupsjon som Ana Garrido hadde samlet inn fra Madrid-kommunen Boadilla del Monte. Garzon etterforsket et korrupsjonsnettverk av politikere fra regjeringspartiet PP og forretningsfolk med tilknytning til partiet. Navnet ”Gürtel” er for øvrig tysk og betyr ”belte”(spansk: correa), samme navn som Francisco Correa, næringslivslederen og sjefen for det hemmelige korrupsjonsnettverket. Under ledelse av Correa organiseres en rekke store og gratis arrangementer for Partido Popular, og til gjengjeld sikrer næringslivstoppene seg lukrative, offentlige kontrakter til sine egne selskaper.
• 2010: Dommer Baltasar Garzon blir tatt av saken og suspendert fra jobben som dommer i 11 år fordi han skal ha misbrukt sin stilling og ulovlig ha avlyttet mistenkte og deres advokater i Gürtel-saken. Garzon hevdet at avlyttingen skjedde fordi de avlyttede samarbeidet om å ødelegge bevisene i korrupsjonssaken.
• 2013: Avisene El País og El Mundo avslører at den tidligere partikassereren for Partido Popular, Luis Barcenas, i en årrekke har ført et B-regnskap for partiet. Barcenas ble arrestert og under etterforskningen blir det avslørt at kassereren bl.a. hadde mer enn 40 millioner euro på hemmelige konti i Sveits.
• 2016: Denne høsten kommer saken endelig for retten. 37 personer sitter på tiltalebenken, bl.a. den tidligere partikassereren Barcenas, næringslivslederen Correa og PPs tidligere helseminister, Ana Mato. Saken spenner over perioden 1999-2005.
Korrupsjonsgiften biter ikke på statsministeren
Man burde kanskje ha trodd at Gürtel-saken og Rodrigo Ratos (PPs tidligere partiets ”kronprins” – nå tiltalt i an annen alvorlig rettsak, den såkalte Bankia-saken, red. anm.) fall skulle skade statsminister Mariano Rajoy. Men lederen for PP har klart å overvinne alle hindringer, han har vunnet begge de siste valgene, riktignok uten å få rent flertall. Nå nærmer han seg en ny innsettelse som statsminister.
Dette skrev den konservative storavisen El Mundo i en kommentar i begynnelsen av oktober, samtidig som rettsforhandlingene i Gürtel-saken startet. Avisen fikk rett, for i dag er Rajoy på nytt valgt til statsminister i Spania.
Avisen går gjennom en rekke av de sakene som har rammet Partido Popular de siste årene og peker på at Mariano Rajoy har klart å ri av stormene – gang på gang:
”Sju år etter arrestasjonen av Correa, sitter PP på tiltalebenken, mens statsministeren fortsatt sitter i La Moncloa (statsministerens offisielle bolig i Madrid, red.anm.)”, skriver avisen:
”I tillegg til å styre unna sin egen undergang, har PP lederen klarte å pulverisere venstresiden i spansk politikk. Alt midt under den største krisen for spansk demokrati på 40 år og med en korrupsjonen som har stilt politikersjiktet i vanry.”
Avisen skriver videre at Rajoy har utmanøvrert tre ledere av sosialistpartiet, Zapatero, Rubalcaba og Sanchez og har vært leder for PP i 13 år, like lenge som forgjengeren, tidligere statsminister José Maria Aznar. Foreløpig er Rajoys posisjon ikke truet, selv om han i løpet av sin ledertid har mistet tre millioner stemmer, – men altså ikke makten, heter det i avisen El Mundo.