For 50 år siden (1965) ble de første tannimplantatene operert inn i en menneskekjeve. Siden den gang har professor Per-Ingvar Brånemarks oppfinnelse revolusjonert tannbehandlingen. Tenner som mistes, kan byttes ut med tannimplantat for å gjenopprette tyggefunksjonen, selvfølelsen og utseendet.
Med tiden har pasientene blitt betydelig mer bevisste. I dag stilles det mye strengere krav til estetikk, samtidig som pasienten ikke ønsker unødig problemer etterpå. Målet er at sluttresultatet skal se nøyaktig ut som en skikkelig tann og på denne fronten har utviklingen gått raskt framover.
Kan hvem som helst få implantat?
Ja, i prinsippet kan alle erstatte mistede tenner med implantat. Noen er mer følsomme enn andre, for eksempel røykere.
Hvilket materiale er implantatet gjort av, og finnes det ulike materialer?
Implantat produseres i titan som settes fast i menneskelig bein. Implantat finnes også i zirkonium – et metallfritt implantat med egenskaper tilsvarende titan. Den siste tiden har det blitt større etterspørsel etter slike implantat.
Hva er forskjellen på titan og zirkonium foruten at zirkonium er metallfritt?
Zirkonium er hvitt og titan er grått. Zirkoniumimplantatet er i dag enklere å bruke når én tann skal byttes og der høye estetiske krav er etterspurt. Titan kan ved tynt vev lyse ”igjennom” og tannkjøttet kan få en blå-grå misfarging, noe som ikke ser naturlig ut.
Kreves det alltid 6-8 uker før ny tannen kan bli satt på plass?
Nei! Det tar ofte seks til åtte uker, men behandlingen kan også være klar på to uker eller kortere. Vurderer kirurgen at kjevebeinet er av god kvalitet og at implantatet har god primærstabilitet (sitter hardt fast i kjeven etter operasjonen), kan dette belastes i løpet av to uker. I den estetiske sonen (fortennene) må fullstendig behandling avventes eller så monteres en provisorisk tann i behandlingstiden for å få så god estetikk som mulig. Individer med dårligere beinkvalitet, for eksempel ved osteoporos (beinskjørhet), kan trenge lengre behandlingstid, inntil seks til åtte måneder.
Kirurgi høres ubehagelig ut, gjør det vondt?
Generelt er trekking av en tann mer smertefullt enn en implantatoperasjon. I dag bruker vi på Puerto Banús dentalgroup flere mikrokirurgiske inngrep for å få så bra behandling som mulig og for å minimere problemene i ettertid, som verk og hevelser. Stadig flere etterspør ”tittehullkirurgi” som det kalles. Enkelt beskrevet framstilles en ”mal” basert på en tredimensjonal røntgenundersøkelse. Dette følges nøye opp ved planleggingen av implantatposisjonen via datamaskiner. Denne malen styrer det kirurgiske inngrepet. Bare små hull blir gjort i tannkjøttet under operasjonen. I slike tilfeller må man regne med å ta smertestillende tabletter etterpå.
Hvordan lager man tannen som sitter fast på implantatet?
Når implantatet er på plass, må tannkronen lages. (Ofte har en provisorisk krone blitt brukt under behandlingsfasen). Først tas et avtrykk for å framstille en modell av kjeven. Dette kan gjøres med digital teknikk, «foto» eller konvensjonelt med avtrykksmateriale i munnen. Avtrykket sendes til en tanntekniker som lager kronen. Kronen sementeres (limes) eller skrus fast i implantatet. Denne delen av behandlingen er oftest helt smertefri. I dag finnes det nesten uendelig med muligheter for å etterligne kronen etter tennene rundt. Puerto Banús dentalgroup jobber nesten utelukkende med helkeramiske løsninger. (Tidligere ble det brukt metall i kronene, noe som ofte gir mørke skygger og et kunstig utseende på tannen). Helkeramiske kroner har svært tilsvarende egenskaper som ordentlige tenner, både estetisk og funksjonelt, dette gir et svært godt sluttresultat. Produksjonen av kronen gjøres i samarbeid med en tanntekniker. Farge og form prøves ofte ut sammen med tannteknikeren. (Vi har ett nært samarbeide med Corona dental som er svært erfarne tannteknikere).
Av tannlege Niclas Wallenborg samt spesialisttannlege Dejan Tomic
Puerto Banús dentalgroup
www.puertobanusdentalgroup.com