Månedsmagasinet på Costa del Sol
helse-AnniDahms
Det er paradoksalt at mens ca. halvparten av menneskeheten sulter, er den andre halvparten overvektig. Det er et paradoks som avspeiler verdens ulikheter i mange andre sammenhenger.
Uansett hvordan verdenssituasjonen tegner seg, vil vi alle gjerne framstå som slanke og sunne med livsglede og livskvalitet som viktig prioritet.
Fedme er et så stort problem at WHO i 2013 erklærte fedme for en global epidemi.
 
Ofte bruker vi maten for å berolige følelsene med. Derfor er det godt å kjenne seg selv, være glad i seg selv, uansett hvor mye vi synes vi dummer oss ut, opptrer mindre heldig eller at andre har trådt inn i våre liv og såret oss på den ene eller andre måten. Det er masser av unnskyldninger for å bruke maten som trøst.
Jeg kjenner det så godt. Da jeg veide tett oppunder 90 kg, hadde jeg mange unnskyldninger for å spise eller drikke mer enn godt var. Etter en lang arbeidsdag var det avslappende å ta en kald øl til maten. Den var jo glutenfri, økologisk og sunn. Godteriet mitt var nesten også utelukkende sunt. Sjokoladen var fairtrade, ofte mørk, og dessertskålen var fylt med nøtter, mandler overtrukket med sjokolade, osv. Skålen skulle som regel fylles opp hver kveld. Når aftensmaten ble laget, måtte den smakes godt til osv. Når maten var spis, nippet jeg ofte i de siste restene før hundene ble fôret. Når jeg var på restaurant, synes jeg en festlig kveld skulle avsluttes med en deilig dessert, osv., osv. Jeg kan fortsette i det uendelige.
Mitt vendepunkt ble en forstuet fot og en kraftig oppfordring fra en god venn om å endre livsstil før en evt. diabetes meldte sin ankomst.
Derfor, hvis du beslutter deg for at nå vil du bli slank, er det viktig at du anerkjenner, elsker og aksepterer deg selv akkurat slik du er. Min morgenhilsen til mitt eget speilbilde er hver morgen: ”Hei Anni, Jeg elsker deg betingelsesløst og gjør det beste jeg kan dagen gjennom.” Når jeg sørger for å ta ansvar for meg selv med aksept av alle slags følelser, blir det hele mye enklere og jeg løser mine konflikter enklere uten å spise.
Kikk på vanene dine. Når går det galt i løpet av dagen? Min erfaring er at blodsukkeret trigger oss mest om ettermiddagen mellom kl. 15 – 17 da all vår karakterstyrke fordufter. Hvis du er bevisst på det, kan du bedre ta dine egne forholdsregler.
 
Kosten
Aller først se på dine spisevaner.
Sluker du maten rått. Så start med å endre spisevanene. Sitt et lite øyeblikk foran tallerkenen, si takk for den deilige maten og start så langsomt med å spise. Smak godt på hver eneste munnfull og spis med oppmerksomhet. Når den første metthetsfølelsen melder seg, så legg bort kniven og gaffelen. Hvis det er mulig, så rydd opp etter deg med det samme.
Hvis du velger å satse på en diett en stund, må du merke deg hvordan dietten du velger passer til deg. Mange har det godt med en såkalt Lavkarbo-diett som betyr at ditt inntak av proteiner økes, mens kullhydratene i kosten reduseres.
De fleste av oss elsker pasta. Nå er det kommet en ny og spennende pasta for oss som passer på kaloriene. Den heter ”konjacglucomannan” eller er bedre kjent under navnet Shirataki. Det er en vannoppløselig diettfiber trukket ut av roten på konjacplanten. Den har vært kjent i flere tusen år i Asia, og der er den svært populær som helsekost.
Shirataki er uten sukker, full av fiber, uten fett, stivelse eller protein. Den er glutenfri og inneholder ingen hvete. En god ting for oss som tenker på den slanke linje, og så inneholder den 0 kalorier. Den kommer i flere typer pasta. Den har mange fordeler. Den er enkel å tilberede, den virker basisk og er rik på kalsium. Pga. dens fiberinnhold gir den god magefunksjon og tåles svært bra as mennesker med et irritert og sart tarmsystem. Den er svært god for folk med diabetes eller blodsukkerubalanse samt for høyt kolesterolnivå. Den er lett å tilberede: 3 – 5 minutter, og den er ferdig. Du kan servere den til grønnsaker, forskjellige krydderier og sauser. Kun fantasien setter grenser.
Uansett hvilken kur du velger, eller om du bare velger å spise mindre, er der noen enkelte regler som er gode å følge
•    Drik godt med vann, gjerne ca. 8 – 10 glass daglig.
•    Sørg for å unngå sukkerholdige matvarer og hold deg langt unna alle produkter som kaller seg fettfattige.
•    Pass på ved hvitt brød og pasta. Unngå melk og ost.
•    Når du føler deg sulten om ettermiddagen, så ta litt ferske bær, samt litt mandler. Spis aldri saltede nøtter og mandler.
•    Sørg for å spise rikelig med grønnsaker. Klargjør dem gjerne for en uke om gangen. Gå aldri på innkjøp når du er sulten. Det er så lett å putte litt ekstra i innkjøpskurven.
 
Tips
•    La være å tenke ”diett”. Tenk i stedet at nå holder du på å endre livsstil og endre dine spisevaner til et sunt og mere aktivt liv.
•    Vær oppmerksom på at du kan velge. Det er bare deg som velger hva og hvor mye du putter i munnen.
•    Kutt ikke ut all favorittmaten din fra dag 1, for da blir det aldri noen suksess. Tillat deg selv å trappe ned stille og sikkert, så blir det mye lettere for deg å holde dine nye spisevaner.
•    For mange, inkludert meg selv, er det en stor hjelp å spise etter blodtypen. Har du ikke blodtypen din, kan du få tatt en blodprøve. Du kan finne på nettet hvilke matvarer som passer best til din blodtype. Hvis du tenker at det ikke kan la seg gjøre fordi du lever i en familie, finnes det forskjellige bøker som hjelper til med oppskrifter slik at en hel familie med forskjellige blodtyper likevel kan spise den samme maten med bare små varianter. Én av mine favoritt-kokebøker er en liten, lett og billig kokebok som heter ”Mat for alle blodtyper – en kokebok for hele familien.” Oppskriftene er uten gluten, melk og sukker.
•    La ikke dietten bli en pest og plage. Mange ganger følges en diett der du egentlig ikke liker maten. Dropp den, da er det mye bedre å spise litt av alt, bare i mye mindre porsjoner.
•    Sørg for å få mosjon, alt etter din type. En daglig gåtur kan gjøre underverker.
•    Sunn og god mosjon kan medvirke til å nedsette appetitten, samtidig med at det føles riktig bra å gjøre nor for deg selv, og slik blir du også motivert til å spise sunt og mindre.
 
Stikk innom Annis Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips til en slankere og sunnere tilværelse.
Av Anni Dahms, syke-& helsepleier, biopat og ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.