Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det er lett å være «etterpåklok»

Det er lett å være «etterpåklok»

 oystein
 
Det er lett å være «etterpåklok»
… men da er det kanskje allerede for sent å rette opp skaden
Til nyttår er det 10 år siden jeg kom til Spania for å drive en liten restaurant inne i en privat urbanisasjon på Elviria del Sol.
 
Sammen med min gode venn Torill som har leilighet i samme urbanisasjon, hadde jeg vært der på besøk noen ganger tidligere, og jeg fortalte til Torill og hennes venner, at hvis restauranten inne på området noen gang skulle bli ledig, var jeg veldig interessert i og overta denne driften.
 
Restaurant i Spania – atter et nytt prosjekt
Typisk meg, rastløs som jeg alltid har vært. Jeg kunne altså tenke meg en liten fremtid i Spania, et land jeg kun hadde besøkt noen få ganger, men tanken på å drive forretning i et annet land enn Norge, pirret meg voldsomt. Så en dag kom muligheten!
På den tiden arbeidet jeg som frilanser i Norge med temareiser og arrangementer, og etter flere år som tema-cruise arrangør i rederiet Color Line, hadde jeg gått over til norskekystens stolthet, Hurtigruten.
Telefonsamtalen som skulle forandre mye av mitt liv
Da telefonen kom med spørsmål om jeg kunne tenke meg å drive restauranten på Elviria del Sol, holdt jeg på å pakke to kofferter for å reise på et tre måneders cruise til Italia der hurtigruteskipet «Midnatsol» var chartret av et selskap. Jeg skulle dra sammen med artisten Jørn Hoel, og vi skulle seile til Savona i Italia i forbindelse med De olympiske vinterleker.
Sameiet i Elviria var veldig seriøse i forbindelse med utvelgelsen av ny restauratør, og jeg måtte i gjennom to intervjuer for å bli testet ut om jeg var god nok for oppgaven.
Og det kunne jo ikke ha passet dårligere da, enn at jeg da skulle ut på dette lange cruiset, som var kontraktfestet fra 2. januar og helt fram til 20. mars. Styret i sameiet ville helst at jeg skulle åpne allerede i februar.
 
Cruise med Hurtigruten – åpning av restaurant
Samtidig satt jeg med et hus i Bergen og en leilighet i Florø som jeg måtte prøve å få leid bort, og to biler som burde bli solgt.
Igjen typisk meg å rote det til med utfordringer som skaper unødvendig stress for kropp og sjel, men samtidig, veldig spennende og interessant.
Så det endte opp med cruise til avtalt tid og åpning av restauranten i Spania etter cruiset, samtidig som gode venner i Norge hjalp meg med utleie av hus og leilighet, og begge bilene ble solgt. Jammen er det deilig å ha gode venner av og til!
 
Mange aktiviteter – høyt stress nivå
Jeg mønstret av i Lisboa 20. mars, fløy direkte til Bergen og fikk ordnet alle nødvendige ting som måtte gjøres i full fart, skrevet under alle papirer på utleie og salg, fikk ordnet meg litt hjelp til restauranten fra Norge og kjørte nedover gjennom Europa med to biler.
Herlighet når jeg nå tenker på dette i dag, begynner jeg å skjønne at jeg allerede på et tidlig tidspunkt hadde lagt opp til det hjerteinfarktet jeg senere skulle få.
Allerede 7. april hadde vi «prøveåpning» og 8. april var det offisiell åpning av min nye drift, som da het «Grieg suiten».
Mye har skjedd i de snart 10 årene som er gått, både hjemme i Norge og her i Spania.
I mitt eget hode hadde jeg planer om drift i først ett år og maksimalt to år, men samtidig så er livet litt uforutsigbart. Nye ting dukker opp, og nye hendelser fører til at trivselen i mitt nye land tar overhånd.
 
Restaurant på Elviria del Sol
I restauranten begynte jeg med litt forskjellig musikk, som etter hvert utviklet seg til noen konserter, og vi beholdt navnet Grieg suiten for en liten del av lokalet, men skiftet restaurantnavnet til Bistro O Sole Mio. Og jeg trivdes, mer og mer, fikk nye venner, og jeg begynte i tillegg med det samme jeg gjorde hjemme i Norge, med temareiser og utflukter, og fikk også da utviklet min interesse for vin som er en del av min utdannelse som «somelier», dvs. vinkelner på norsk.
 
Mitt hovedpoeng – Vær varsom
Dette ble kanskje en lang innledning til selve poenget i denne artikkelen, men samtidig nødvendig for at du, kjære leser, skal kunne skjønne hvorfor tingene for meg, er blitt slik de er i dag, og også derfor ment som en nødvendig advarsel til deg.
Som du har skjønt av innledningen, så skjedde det mye på svært kort tid for meg, og det er veldig mye som skal ordnes, ikke bare i Norge før avreise, men enda mer nødvending her nede i Spania etter ankomst, og dette fortalt til deg, etter mine egne erfaringer.
Spesielt fordi jeg først trodde jeg skulle være i Spania ett eller to år, så meldte jeg kun adresseforandring i Norge fordi jeg også hadde mine to adresser i to ulike byer i Norge.
Som alle må gjøre når de flytter til Spania, enten kun med feriebolig, eller som resident over seks måneder i året, så må du skaffe deg et NIE-nummer. Det vil si et spansk registreringsnummer. Dette kan du gjøre selv hos politiet, eller få hjelp av en advokat.
 
Søk profesjonell hjelp – fremfor å gjøre ting selv
Jeg kom altså til Spania for å drive virksomhet og søkte da med en gang hjelp hos en Gestoria, som vi på norsk vil kunne kalle for en regnskapsfører, og som vil kunne hjelpe deg med alt av nødvendige spanske papirer. Og når det gjelder papirer i Spania, så er det ikke snakk om et skjema eller to. Nei da, her skal du fylle ut bunker av papirer, med underskrifter, ikke bare en per side, men gjerne opp til tre per side.
Fordi jeg skulle ha tre forskjellige kontoer i banken, ble jeg fremlagt tre forskjellige kontrakter, alle på åtte sider hver, så du kan tro jeg hadde krampe i hånden etter all skrivingen. Jeg tenkte da; er det sånn det er å være kjendis og skrive autografer.
Etter at jeg hadde drevet min virksomhet i over to år og samtidig ble enig med sameiet om en videre kontrakt, valgte jeg etter hvert å selge mine interesser i Norge med mine boliger og valgte å leie bolig her i Spania i begynnelsen, fremfor å kjøpe.
Jeg ble også enig med Folketrygden i Norge om et privat medlemskap, som skulle betales med overføring fra Spania til Norge, og som har fungert bra, i alle fall i begynnelsen av mitt Spania-opphold.
 
Senk skuldrene – få orden i alt det praktiske – og skatt
Jeg fikk etterhvert solgt mine boliger i Norge, i ett dessverre dårlig marked, men satt da etter dette uten hjemmeadresse i Norge, men beholdt en c/o adresse i Oslo, og hadde nå da kun hjemmeadresse i Spania.
Når du driver virksomhet i Spania med et spansk selskap, må du selvfølgelig betale skatt i Spania, og for min del ble jeg etter to år, resident i Spania der jeg også etter 10 år med virksomhet, kan få ut pensjon fra mitt nye hjemland.
Men det som er viktig, hvis du skal få ut pensjon fra Norge, er at du beholder ditt norske statsborgerskap, og da selvfølgelig ditt norske pass.
Første gangen jeg virkelig skjønte at jeg hadde flyttet fra Norge, var da jeg skulle fornye sertifikatet. Jeg reiste til Oslo og til biltilsynet, fikk fylt ut nødvendige papirer, tatt et nytt pass bilde for kjørekortet og fikk beskjed av en hyggelig mann i skranken, om at alt ville være ferdig neste dag slik at jeg da kunne komme og hente mitt nye sertifikat.
Neste dag stilte jeg glad og fornøyd opp til biltilsynet, men smilet forsvant fort da mannen i skranken kunne fortelle meg at jeg var meldt utflyttet fra landet og kunne derfor ikke få nytt førerkort i Norge. Nytt førerkort måtte jeg be om i Spania, sa han.
Jeg ble kjempenervøs, og jeg så for meg kanskje ny prøve på spansk, og kanskje ny oppkjøring, også videre. Og jeg som hadde kjørekort for minibuss med tilhenger, bil med tilhenger, liten lastebil med henger… Joda, nervene kom fram.
Men alt gikk bra, og sammen med min Gestoria Antonio Madrid, fikk jeg løst alle problemer, som altså ikke var noe problem, og jeg fikk beholde alle mine rettigheter på kjørekortet. Jeg var lykkelig og glad da dette var gjort, men jeg skjønte også nå at jeg virkelig var blitt utflyttet fra Norge, selv om jeg selv aldri har bedt om fysisk flytting, men etter seks år, uten å betale skatt til Norge, blir du automatisk utflyttet. Husk dette!
Det er lett å komme inn i en slags «hvilemodus» i forhold hva som bør gjøres av opplysninger fra både Norge og Spania når du flytter fra Norge til et annet land, rett og slett fordi alt ser ut til å fungere så bra, selv om det ikke gjør det!
 
Hvis sykdom skulle ramme deg
Selv hadde jeg hjertestans og infarkt i november 2012, med et nytt infarkt etter påsken 2014, og jeg har hele tiden vært pasient på sykehuset Costa del Sol som har fungert bra, selv om det til tider har vært problemer med dialogen, grunnet mine litt for dårlige spansk kunnskaper.
I tillegg har jeg slitt med mageproblemer og en voksende brokk, som legene her i Spania har fortalt meg at jeg skal vente å gjøre noe med til alle hjerteproblemer er løst. Når jeg spør om hvor lenge dette vil vare, løfter de på skuldrende og rister på hodet.
Derfor har jeg oppsøkt lege i Norge og vært dagpasient på Aleris sykehus i Oslo som jeg samtidig må benytte sjansen til å berømme.
Etter mange undersøkelser og prøver, har jeg fått en diagnose som kalles Metabolsk syndrom, og som går på angrep av diverse organer i kroppen. Ikke så veldig hyggelig tilbakemelding. Men jeg må jo også tilføye at når jeg hver morgen kan våkne opp og kunne gå ut av min seng, skal jeg være lykkelig og glad.
Men nå viser det seg at jeg er utmeldt, også her automatisk, fra det norske systemet med Folketrygden. Igjen fordi jeg ikke har betalt skatt til Norge på over seks år, og derfor har jeg nå, etter behandlinger på Aleris, fått meldinger fra både Helfo og NAV i Norge om at jeg må betale alle undersøkelser privat, herunder også nødvendige tabletter skrevet ut på blå resept.
Igjen må jeg få innrømme at det er en vond tilbakemelding fordi jeg så gjerne skulle ha betalt skatt til Norge for å opprettholde mine norske rettigheter, men det godtar ikke spanske myndigheter, som vil ha all skatten betalt her. Jeg skjønner dem godt, fordi Norge vil heller ikke godta at innvandrere betaler skatt til sine respektive land. Nei da, Norge vil ha alt sammen selv.
Så akkurat nå står jeg med en åpen sak der Norge kan hjelpe meg med mitt syndrom og brokkoperasjon, men altså, jeg må betale regningen selv.
 
Sjekk alle muligheter i Norge og Spania
I Spania vil de ikke gjøre noe foreløpig fordi de mener det der for tidlig etter hjerteproblemene som nå snart passerer tre år etter hjertestansen, og jeg føler at jeg er til bryderi for legene når jeg kommer og ber om hjelp. Det er en vond følelse.
Kjære leser, meningen med denne historien er å fortelle deg at du skal tenke deg om godt før du bestemmer deg for å bli resident i Spania, eller bare være «sommerturist». Sjekk ut de mulighetene du har til hjelp fra Norge eller i Spania, hvilke forsikring du velger å ha, slik at du ikke kommer opp i samme situasjon som meg, hvor jeg er blitt en kasteball mellom Norge og Spania.
Jeg vet nemlig inderlig godt at jeg har meg selv å takke, for at jeg ikke har sjekket dette opp godt nok tidligere: Men jeg har aldri trodd at jeg skulle bli syk, men så plutselig skjer det, og da kan det være for sent!
 
Det er lett å være «etterpåklok»
Etter snart seks år med denne spalten her i norske magasinet, vet de aller fleste at jeg er glad i dikt og poesi, og i løpet av mange år, har jeg funnet mine yndlings diktere, og en av disse er Halldor Skard, som skriver om livet, mennesket, alvor og kjærligheten…
 
Mine egne dager kan noen ganger være tunge, men aller helst skal de være smilende og glade, og spesielt blir jeg glad når Halldor Skard skriver ord som dette;
 
Prisen
Det står i avisen
at glade Mathisen
ble så brisen
at han i kurtisen
tok feil av grisen
og servitrisen.
 
Enden på visen
ble justisen
og krisen
da glade Mathisen
måtte til polisen
og betale prisen
for eksersisen
med grisen…
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.