Månedsmagasinet på Costa del Sol
Los Baños del Carmen – en maritim oase i Málaga

Los Baños del Carmen – en maritim oase i Málaga

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
banosDelCarmen
Los Baños del Carmen er oppkalt etter jomfru Carmen som har sitt navn etter det israelske Al-Karem.

Øst for Málaga sentrum finner du nede ved stranden en liten kulturell perle som helt klart er verdt et besøk en lun sommerkveld. Det er byens tidligere badeanstalt som i dag fungerer som bar og loungeområde der du kan nyte kjølige drinker, duften av hav og stemningsfylt musikk.
 
Året er 1918. Det er 16. juni, og den trykkende varmen ligger allerede som et teppe over Málaga. Det passer bra at det er akkurat denne dagen at byens første offentlige badeanstalt, los Baños del Carmen, innvies. Stedet ligger i området nær Pedregalejo i en liten bukt som på slutten av 1800-tallet var en viktig havn. Men da den etter hvert ikke lenger var nødvendig, ble området bygget om til en badeanstalt i romantisk stil etter ønske fra borgerskapet. En gruppe som på 1900-tallet hadde stor innflytelse på arkitekturen i Málaga. Det kan blant annet sees på Alameda Principal og byens forskjellige hager og parker som er vakkert utsmykket med trær, blomster og statuer.
 
På dette tidspunktet var det blitt populært å dyrke kulturlivet og gå ut sammen med familie og venner. Og los Baños del Carmen ble derfor bygd opp som et avslappingssted for overklassen som dermed hadde et sted å nyte det kjølende havet og de vakre omgivelsene. Det var den første badeanstalt som brøt med tradisjonen om å skille menn og kvinner når de badet. Og i 1920 fikk stedet dessuten et filmlerret og en kai der større skip kunne sette i land passasjerer.
 
Utvidelsen fortsatte, og snart kom en restaurant og en tennisbane til. Her ble Málagas første tennisturnering avholdt, og sport ble senere en stor del av stedets ånd. Málagas første fotballstadion lå nemlig også her, og i 1922 ble de første kampene spilt. Faktisk helt fram til 1941 da La Rosalda ble åpnet. Også en stor dansescene dannet rammene om både konserter og balletter, og det ble arrangert store fester som gjorde nettene på Los Baños berømte.
 
Fest er fortsatt en stor del av los Baños del Carmens ånd. Men der det tidligere bare var folk fra det finere borgerskapet som benyttede seg av fasilitetene, er det i dag et sted der det er plass til både badegjester og feststemte malagueños. I andre etasje finnes et loungeområde der utsikten til Málagas fjell skaper den perfekte atmosfæren. Og los Baños del Carmen er fortsatt et yndet sted for kulturelle aktiviteter. Det arrangeres for eksempel ofte moteshow, ”second hand”-markeder og brylluper der de gamle ruinene kombinert med moderne stil skaper unike rammer.
Den store utendørsgrillen fyller luften med en deilig duft av sommer og sol, og det er naturlig å avslutte en kveld i Málaga med en spasertur langs paseo’en som nettopp ender ved den gamle badeanstalten.
 

Av Christine Petersen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet