Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nye ting å se og oppleve i NERJA!

Nye ting å se og oppleve i NERJA!

Nerja har vært et veldig populært reisemål i mange år, og det er ikke så rart for det er en nydelig kystby med fabelaktige strender og den berømte Balcón de Europa. Rett nedenfor balkongen starter den fine Senda Litoral som er en 170 km. lang sti langs Middelhavskysten fra Nerja til Manilva.

Nerja er spesielt kjent for de fine dryppsteinshulene som ligger 5 km. øst for byen i Maro. Her kan man se noen unike huler og beundre verdens største dryppstein. Nå har et nytt museum sett dagens lys, inkludert et virtual reality rom hvor man med VR-briller kan besøke hele hulen – også steder som er stengt for allmenheten. VR-rommet betyr også at folk i rullestol og andre med minsket bevegelighet nå kan oppleve hulene. I tillegg har det blitt anlagt en 1,7 km. sti bak hulene, så det er bare å komme seg av sted for å se og oppleve dette uvanlige naturfenomenet.

Her går man ned i den dype delen av hulen
En kikk ned i bunnen av hulen fra trappen
Sementgulvet i bunnen danner basen for stolerekker under festivalen

Vi starter i Nerja sentrum, hvor det nå er gratis å parkere på parkeringsplassen hvor El Huerto engang lå. Før i tiden hadde alle byer et landstykke hvor beboerne hadde små parseller hvor de dyrket grønnsaker. De fleste av disse grønne pustehullene har nå blitt omgjort til parkeringsplasser, og i Nerja er den for tiden gratis fordi kommunen ikke kan bestemme hvem som har rett til å kreve parkeringsavgiften. Man finner frem hit ved å kjøre ned mot paradoren og svinge til høyre i den siste rundkjøringen før man kommer til havet.

Under besøket må man følge stien – piler viser veien
Det er utallige dryppstein
En trapp fører opp til hulen med verdens største dryppstein

El museo de Nerja ligger på Plaza de España nr. 4, rett bak rådhuset som igjen ligger bak kirken. Museet har en avdeling om hulene i kjelleren og to etasjer med byens historie, severdigheter og natur. Det er verdt et besøk, spesielt som en forsmak på hulene. https://www.cuevadenerja.es/museodenerja/

Fra utsiktsplattformen kan man beundre den kjempestore dryppsteinen
Det har tatt millioner av år å danne denne dryppsteinen

Man kan la bilen stå på parkeringsplassen og ta Cuevatren toget som går fra Plaza de Los Cangrejos til hulene. Toget går hver time og turen tar 30 minutter og koster 2 € tur/retur. Man kan kjøpe billett for hulebesøket med togturen inkludert her: https://www.cuevadenerja.es/tren-a-la-cueva-de-nerja/

Hvis man kjører direkte til Maro, koster parkeringen her 2 €. Man kan også ta toget til Nerja og tilbake herfra. Billetter til hulene kan kjøpes ved inngangen eller på nettet: https://www.taquilla.com/entradas/cueva-de-nerja  

Dryppsteinene vokser ustoppelig når vann trenger ned til hulens tak
Hulen er opplyst, men man går i halvmørke
Til venstre kan man se veltede dryppstein som brakk av under jordskjelvet for 500 000 år siden

Som nytt kan man laste ned en Cueva de Nerja-App og skanne QR-koden til appen ved billettluken. Den har gratis audioguide, både én for barn og én for voksne. Hulebesøket koster 16 € (14 € for honnør). Det var over ti år siden mitt siste besøk, og igjen ble jeg skikkelig imponert over dette vakre naturfenomenet.

En veltet dryppstein
Hulene er som en eventyrverden
Besøket byr på 440 trappetrinn opp og ned

På begynnelsen går man gjennom et par lave hulrom hvor det bodde mennesker i fortiden – sannsynligvis neandertalere. Her har man også funnet hulemalerier, men disse kan man nå bare se på den virtuelle turen, da fukt ødelegger maleriene. Om ikke lenge fører en trapp ned til nivået hvor de tre største hulene ligger. I den første pleide det å være konserter og ballettforestillinger. Det var en fin opplevelse å sitte og høre på musikk, for akustikken er helt utmerket. I år er det det 62. året at Festival de Musica Cueva de Nerjas finner sted, men av beskyttelsesgrunner oppføres alle forestillinger nå utenfor hulen. For billetter og mer informasjon, se: https://www.cuevadenerja.es/festival-de-musica/

Skilt informerer om stien bak hulene  
Utsikt fra hulerestaurantens terrasse over Maro
Stien bak hulene byr på fantastiske utsikt innover Sierra de Almijara og fjellet Cielo (1508 m.o.h)

To ting gjør disse hulene spesielt berømte: deres enorme størrelse og de utallige dryppsteinene. De tre salene man går igjennom er større enn katedraler, og det er utallige dryppstein. Det antas at vannet som har sivet gjennom fjellet og ned til hulene, har tatt fem millioner år for å danne disse ubeskrivelige dryppsteinene i alskens fasonger. Det er simpelthen et under som man absolutt bør oppleve.

Turen gjennom hulene er rundt 1 km. med 440 trappetrinn som bringer en opp og ned. Sist jeg var her, kunne man ikke ta bilder, men det kan man nå, så lenge man ikke bruker blitz. Det er derfor mulig å ta med seg hulene hjem digitalt, og selv om det kan være vanskelig å se dybden, kan man ta noen flotte bilder.

Balcón de Europa i Nerjas sentrum
Utsikt fra Balcón de Europa mot havet
Fjellet Cielo sett fra Balcón de Europa

Besøket varer en knapp time og i det siste rommet, kalt Sala del Cataclismo (katastrofesalen) kommer man til hva som sies å være verdens største dryppstein (Guinness rekordbok, 1977) som er 32 meter høy og 18 meter i diameter. Navnet på hulen kommer av at forskerne vurderer at det det var et voldsomt jordskjelv her for 500 000 år siden som fikk flere dryppstein til å brekke av.

Kysten øst for Balcón de Europa er vill, men har noen flotte, isolerte strender
Kong Alfons XII ga Balcón de Europa dens navn
Fjellet Cielo kan klatres, men er ikke for pyser

Når man kommer ut igjen, ser man et skilt for stien som starter her. Det er en rundtur på 1,7 km over 60 høydemeter. Ruten er ganske bratt på begynnelsen og med mange stein, så det er lurt å ta med staver. Stien går opp til en mirador som ligger 235 m.o.h. På veien opp har man en storslått utsikt mot fjellet Cielo (1508 m.o.h.), til Nerja mot sørvest og til havet, selvfølgelig. På toppen står en benk hvor man kan ta en hvil mens man beundrer utsikten. Så er det bare å følge skiltene i retning av Ermita (lite kapell).

Nedturen er ganske bratt, så jeg hadde et lite fall siden jeg var dum nok til ikke å ta med staver. Så husk dem! Jeg lurte på hvor denne annonserte Ermita-en var og kom helt ned til parkeringsplassen uten å se den. Jeg forhørte meg hos vakten som fortalte at ermitaen var stengt, men at den lå bak parkeringsplassen. Han pekte ut veien som jeg fulgte. Det viste seg at det er snakk om Maros gamle kirkegård som senere ble omdannet til en ermita for San Isidro. Hans helgendag er den 15. mai, og på denne dagen festes det på livet løs her. San Isidro er ellers bøndenes helgen, så det er ham man må be til hvis man mangler regn.

Snålt monument ved siden av hullet hvor guttene som oppdaget hulene, krøp ned.
Klatring av Cielo foregår via fjellryggen til høyre, kalt Horseneck
Hulestien er fin og lett på den øverste delen

Området omkring hulene byr på andre morsomme ting. Bak inngangen til selve hulen kan man se hullet – kalt la mina – hvor de fem guttene som oppdaget hulene i 1959, brukte for å komme inn i hulene. De hadde sett masse flaggermus fly inn og ut av ´minen´ og ville sjekke hva det var. Rundt minehullet kan man se navnene og bilder av guttene.

Det finnes også en vakker botanisk hage ved restauranten og en gangbro som fører over til Maro som også er verd et besøk fordi den er så autentisk og opprinnelig. Samtidig finner man en stor lekeplass for de små. Restauranten har akkurat fått påbygget en fin terrasse, så man kan sitte i solen med utsikt over Maro og nyte maten, inklusiv vegetarmat.

Utsikt til Nerja mot sørvest fra stien
Utsikt mot sør til Maro
Slik ser returstien ut

Nerjas huler er en kjempeturistattraksjon med 436 000 solgte billetter i 2022. Man kan arrangere spesielle guidede turer til ukjente (og uopplyste) deler av hulen, men disse må bestilles på forhånd og er garantert ikke for alle.

Det sies på folkemunne at huleområdet er så stort at det strekker seg helt til Granada mot nord – rundt 80 km unna. Wow! Se: www.cuevadenerja.es

Utsikt til Maro fra stien
La Ermita i Maro er dedikert til San Isidro – bøndenes helgen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.