Månedsmagasinet på Costa del Sol
Gårdsbesøk i sansenes paradis – La Dehesa Biodinámica

Gårdsbesøk i sansenes paradis - La Dehesa Biodinámica

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Hvis du tror at biodynamisk jordbruk og kvegdrift bare interesserer alternativfolket, så tenk igjen. La Dehesa Biodinámica, La Donairas 700-hektar økologiske gård mellom fjellandsbyene Montecorto i Málaga-provinsen og El Gastor i Cádiz-provinsen, tilbyr gårdsomvisninger hvor besøkende lœrer om biodynamisk jordbruk, permakultur, jordkonservering og utryddelsestruede kvegarter.

Man vil kanskje tro at dette kun tiltrekker folk med dreadlocks og flagrende batikkskjørt, men tvert imot. På de siste gårdsomvisningene deltok passasjerer fra verdens eneste cruiseskip med privateide luksusleiligheter, et titall medlemmer av en Ferrari-klubb og en internasjonal gruppe som gjorde omvisningen til fots.

Siden slutten av forrige århundre har et bærekraftig levesett blitt stadig mer akseptert og fått bifall også i de mest konservative kretser. De aller fleste ønsker å leve sunnere for å unngå å skade seg selv og miljøet, og pandemien har bare forsterket denne trenden.

«Alle vet hvordan vi virkelig bør leve og ernære oss, men med dagliglivets mas og kjas glemmer vi ofte det og bruker i stedet helsefarlige produkter med kjemikalier og konserveringsmidler. Derfor gir vi våre besøkende en mulighet til å gjenforene seg med naturen og koble av og koble inn i seg selv», sier Gloria Martín, ansvarlig for det biodynamiske prosjektet.

La Dehesa Biodinámica ligger på mellom 650 og 1050 meter over havet. «Dette er et miljø hvor mennesker og dyr møtes, men det er ingen dyrehage. Våre gårdsdyr lever i frihet året rundt og er derfor ikke like tamme som husdyr som står i bås, men de er veldig noble», forteller Gloria. Hun refererer blant annet til 90 Lusitano-fullblodshester, 50 sjeldne pajuna-kyr som det bare finnes rundt 500 igjen i Andalucía, rundt 200 segureña-sauer samt geiter, høner, gjess og et dusin utryddelsestruede andalusiske esler.

Det økologiske jordbruket her startet med etableringen av La Donaira i 2005, og kursvirksomhet og gårdsbesøk begynte i 2019. Gården har fått sitt biodynamisk sertifikat, så deres vin, olje, dyrefôr og måltider regnes som biodynamiske. Stedet tilbyr forskjellige omvisninger, fra 1,5 timers guidet gårdstur til et 4 timers besøk med lunsj komponert av La Donairas svenske mesterkokk, Fredrik Andersson. «Alt vi tilbyr av mat og drikke kommer direkte fra eller nœr gården, slik at man kan si at vi tilbyr en 0-km-gastronomi.»

Man vet hvor omvisningene starter og ender, men den 8 km lange runden er ellers et uant eventyr, alt avhengig av tidspunktet på dagen og hvor dyrene befinner seg. Terrenget er bratt og steinete, så gjestene fraktes i en SUV eller i traktor med tilhenger. Det er også mulighet til å gjøre ruten til fots.

«Vårt fokus er å tilby en opplevelse som bidrar til forståelsen for at det finnes en annen måte å leve på.»

Gloria Martín, prosjektleder for La Dehesa Biodinámica

La Dehesa Biodinámica handler om å berike sansene og er virkelig et besøk for alle fem sanser. Hver årstid bringer sine spesielle inntrykk som man kan se, høre, lukte, berøre og, hvis man ønsker, deretter smake på.

Målet er at de besøkende tar med seg sanseopplevelsene, verdiene om respekt og de biodynamiske tradisjonene tilbake i sitt daglige liv. «Det gir meg slik en glede å vise folk rundt på gården, for dette er hvordan vi egentlig bør leve – med respekt for dyr, for jorden, for plantene som vokser i den, og for oss selv», sier Gloria. «Både store og små forlater vårt ‘paradis’ med et bredt smil. Mange kommenterer at de husker smakene fra da de var yngre. Mat smaker ikke lenger som før, så det er noe spesielt å kunne besøke en tradisjonell grønnsakhage og vite at tomaten som jeg spiser akkurat nå, som virkelig smaker som tomater skal smake, og som de pleide å smake, kommer fra åkeren rett der borte. Rett fra planten til tallerkenen.»

Omvisninger:
1,5 timers guidet gårdstur: 30 € per person
Inkludert aperitiffer og drinker: 75 € per person
Inkludert økologisk lunsj designet av fra La Donairas mesterkokk: 110 € per person
For mer informasjon: www.ladehesabiodinamica.com

Bilder © La Dehesa Biodinámica

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet