Han må få en del av æren for at spanske telefonpriser ikke lenger er dyrest i Europa. Men etter ni år med mobilselskapet MÁSmóvil, byttet nordmannen Christian Solli Nyborg beite. Nå ville han isteden åpne dørene for spanske entreprenørselskaper som vil til Norge.
Fra den spede starten i 2008 skulle det gå fem år før MÁSmóvil begynte å tjene penger. – Vi holdt på å gå konkurs tre ganger. Avstanden mellom suksess og fiasko er noen ganger veldig kort, sier Christian Nyborg, den norske gründeren som har den spanske hovedstaden som base.
Etter å ha pleiet MÁSmóvil-babyen i en årrekke, jobbet døgnet rundt og i store perioder skrudd av det sosiale livet, synes MÁSmóvil å kunne stå på egne bein. De spanske mobiltelefonprisene var da mer enn halvert, og MÁSmóvil ble i mars i år børsnotert på Mercado Alternativo Bursatil og verdsatt til 1,5 milliarder kroner. Da stakk Nyborg.
Norges største jernbanekontrakt
Den spanske entreprenørgiganten Acciona kapret, sammen med italienske Ghella tidligere i år den største enkeltkontrakten for jernbanebygging i Norge noensinne. Kontrakten er på 8,7 milliarder norske kroner og gjelder tunneldriving på den nye Follo-banen. Når jobben er gjort, skal Nordens lengste jernbanetunnel stå klar. Christian Nyborg må få litt av æren for dette også. For via sitt nokså nystartede Frisk Bris Consulting ble han hyret inn av nettopp Acciona som ville inn på det lukrative norske bygg- og anleggsmarkedet.
– Acciona kommer til å vinne flere prosjekter i Norge, mener Nyborg.
Det spanske selskapet har solid internasjonal erfaring og har sammen med sin italienske partner blant annet kontrakt på et større motorvei- og tunnelprosjekt i Brisbane i Australia. De har også vunnet priser for prosjektets miljøforvaltning og har satt hastighetsrekorder for tunneldriving med tunnelboremaskiner, skrev Jernbaneverket da kontrakten med Acciona ble undertegnet.
OSSA med problemer i Norge
Men å etablere seg i Norge er ikke helt uproblematisk for spanske selskaper som praktiserer helt andre former for ledelsesfilosofi enn norske. Spanske prosjektorganisasjoner er også hierarkiske og mer formelle i lederstilen, ifølge Nyborg.
At det kan være store kulturforskjeller fikk et annet stort spansk entreprenørselskap, OSSA, smertelig erfare da selskapet i vår ble oppsagt fra kontrakten på tunnelbyggingen på ny E6 mellom Langslett og Sørkjosen i Troms. Statens vegvesen hevder at både dårlig framdrift, dårlig utstyr og mangel på folk gjorde at de til slutt valgte å si opp hele avtalen med spanjolene. Nå ligger tunnelprosjektet trolig an til å bli ett år forsinket.
– Jeg kjenner ikke saken så godt og har kun hørt Statens vegvesens versjon i pressen, men synes det er merkelig siden OSSA har hatt suksess i flere tiår i svært mange land. Uansett, det er synd det blir så mye negativ omtale rundt en spansk entreprenør, sier Nyborg. OSSA kan ha tapt flere titalls millioner euro på sin satsing i Norge
På verdenstoppen
At spørsmålet om framtidig suksess i Norge ikke handler om mangel på kunnskap, er Christian Nyborg den første til å underskrive på. Uten å blunke hevder han at spanske entreprenører er blant de dyktigste i verden på ingeniørtjenester og infrastruktur. For det første er spanske ingeniørstudier blant de vanskeligste å komme inn på. Utdanningen er seksårig, mot fire til fire og et halvt år i Norge.
Den nye generasjonen med spanske ingeniører er språkmektige og flyter høyt på den enorme vei- og jernbaneutbyggingen, blant annet hurtigtoget AVE, som fant sted etter at Spania ble medlem av EU i 1986.
Som hånd i hanske
Norge har i dag en enorm satsing på utbygging av vei og jernbane, og i følge Christian Nyborg er det nå mange nye, spanske entreprenørselskaper som gjerne vil inn på det norske markedet Norge. Særlig fordi hjulene her i Spania fortsatt ikke har kommet særlig godt i gang etter den økonomiske krisen.
– Det er fortsatt lite med jobber i Spania, men i Norge er det mer enn nok av jobber til alle. Dessuten vil spanske selskaper være konkurransedyktige og billigere enn norske selskaper, sier Nyborg. Han synes det virker som om norske myndigheter satser sterkt på infrastrukturutbygging i takt med den forventede og lavere takten i olje- og gassutvinningen.
– Men disse spanske selskapene som kommer til Norge er topp profesjonelle og har stor internasjonal erfaring, særlig fra Latin-Amerika og Midtøsten. Men i tillegg vil det være nødvendig med massiv kursing i språk og kulturforståelse for å lette integreringen, legger Nyborg til.
Norske «Start-ups» i Spania
Den norske gründeren tror at flere områder enn bygg- og anleggssektoren kan være aktuelle for et framtidig spansk-norsk samarbeid. Særlig mener Christian Nyborg at Spania kan bli store og gode på å ta outsourcing jobber innen it- og web-/app-utvikling. For Spania er et lavkostland og kan ha potensiale til å ta opp kampen med Baltikum og India som jo i dag gjør det bra på grunn av bl.a. god kompetanse og lave personalkostnader.
Selv satser Nyborg også på en «telecom-app» som er grundet i Norge og nå er under utvikling for å bli lansert her i Spania. App´en (app = et lite program for smarttelefoner) kan analysere telefonbruken din og finne fram til den mest lønnsomme mobiloperatør-kontrakten utfra ditt forbruk. App´en vil forøvrig være gratis for brukeren.
– Vi håper å lansere Phonr (navnet på app´en), som i første omgang utvikles for Android-telefoner, i Spania til høsten, sier han.
Fra Flateby
Christian Nyborg (født i 1972) vokste opp på Flateby, 16 kilometer sør for Lillestrøm. Som ung trente han fotball og konkurrerte på ski med vennen Thomas Alsgaard. Men istedenfor skisporet, valgte Christian siviløkonomi og dro deretter til Milano for å ta en MBA. Så bar det inn i telecom-sektoren og det svenske Ericsson-konsernet. I 2006 grunnla Nyborg sammen med tidligere studiekamerat og kompanjongen Meinrad Spenger fra Østerrike, MÁSmóvil som i dag har over 400 ansatte. Selskapet omsetter for 170 millioner euro i året og er verdsatt til cirka 200 millioner euro. På sikt er målet å bli Spanias femte største teleselskap.
I 2014 etablerte Nyborg Frisk Bris Consulting som har som formål å bistå norske og spanske selskaper med forretningsutvikling for å skape business mellom de to landene.
Selv om det nye selskapet gjør at det oftere blir snarturer til Norge, ser Christian Nyborg etter nesten 12 år her til lands, Spania og Madrid som hjemmehavn.