Månedsmagasinet på Costa del Sol
– Narko et problem også i norske miljøer

– Narko et problem også i norske miljøer

Narko 1

Kristin Hage vil advare ungdom mot narkotika: – Narko er absolutt et problem også i norske miljøer i Spania, sier 38-åringen som nå har skrevet bok om situasjonen på Gran Canaria.
 

«Når solen går ned over Gran Canaria» har oslojenta Kristin Hage kalt debutromanen som forteller om hvor galt det kan gå når ungdom virvles inn i narkohelvetet. Selve handlingen er lagt til den populære Kanariøya Gran Canari. Her møter vi spanske Leo som dropper ut fra skolen, begynner å selge narko og som til slutt reddes ut av helvetet gjennom møtet med norske Maria.

 
En virkelig historie
– Jeg har skrevet boka på bakgrunn av det jeg så og opplevde i løpet av de fire årene jeg bodde og arbeidet på Gran Canaria, forteller Kristin Hage på telefon fra Oslo. Hun er utdannet jurist og fikk innblikk i narkomiljøet gjennom en faktisk historie som «Leo» selv fortalte.
– Jeg kaller ham Leo i boka, men dette er ikke hans virkelige navn. Men historien hans er i hovedsak sann. Riktignok har jeg diktet inn noen norske elementer for å appellere til norske lesere, sier Kristin Hage. Hun mener narkotika i dag er et stort problem, både på Kanariøyene og på fastlands-Spania:
– Spania og Kanariøyene er med sin geografiske beliggenhet innfallsporten for nær sagt all narkotrafikk fra Sør-Amerika og Marokko. Mye av stoffet blir værende i Spania, mens resten blir transportert oppover Europa. Som jeg påpeker i boka mi har narkotikabruken eksplodert de siste tiårene, særlig blant de unge. Ikke bare har bruken økt, men den har også blitt alminneliggjort og nærmest ufarliggjort. Når ungdom får et nesten likegyldig forhold til eksperimentering og bruk av narkotika, så er det grunn til å rope varsko.
 
Overrasket over situasjonen
Du skriver som avslutning i boka: «I det øyeblikk man prøver narkotika, er man fanget i et system med to mulige utveier: fengsel eller døden.» Er det virkelig så ille…?
– Jeg ble overrasket selv over situasjonen. Jeg visste ingenting om at narko var så vanlig i mange miljøer i Spania, sier Kristin. Hun slår fast at narkotika er et problem også i norske miljøer i Spania:
– Absolutt!
Kristin sier hun har skrevet boka først og fremst for norsk ungdom:
– Det er særlig de unge som kan være i faresonen og som er mest mottakelige for narkotika. Det er mye kokain i ulike miljøer, sier 38-åringen som for to år siden selv flyttet tilbake til Norge på grunn av den økonomiske krisen i Spania. Om kort tid blir hun mor.
– Hvordan har responsen på boka vært?
– God respons i Spania, men jeg skulle gjerne hatt mer respons i Norge, svarer hun. I Norge kan boka bestilles og kjøpes hos bokhandlere. Bor du i Spania kan boka bestilles gjennom forlaget Kolofon(www.kolofon.no).
 
20(14)-spørsmål til Kristin HageBest med Spania: Klima, mennesker og mat:
 

1. Hvordan påvirker den økonomiske krisen i Spania deg?

Selv om jeg for tiden bor i Norge, så jeg merker ikke krisen. Men jeg synes det er spesielt trist å se hvordan nyutdannede unge mennesker med høy faglig kompetanse sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Jeg har en venninne som er utdannet psykolog og som har søkt alle typer jobber uten hell siden hun ble uteksaminert for tre år siden.
 
2. Tror du på noen snarlig lysning i spansk økonomi?
Jeg tror situasjonen bedrer seg litt etter litt. Det ser ut som det er litt mer optimisme nå enn for noen år tilbake.
 
3. Er korrupsjon et problem i Spania?
Korrupsjon er veldig utbredt, ikke bare blant politikere, men også innad i finansielle institusjoner og politi. Nylig leste jeg om to ansatte i Guardia Civil på La Palma som er arrestert for narkotrafikk og hvitvasking. Korrupsjonsskandalene går jo helt inn i kongefamilien. Det er klart at dette svekker spanjolenes tillit til systemet.
 
4. Tyrefekting – kultur eller ukultur?
Ukultur, verken mer eller mindre.
 
5. Hva er det beste med Spania?
Klima, menneskene og maten.
 
6. … og det verste?
All narkotikaen. Når ungdom får et nesten likegyldig forhold til eksperimentering og bruk av narkotika, så er det grunn til å rope varsko.
 
7. Ditt ideal?
En ærlig, ansvarlig og respektfull person.
 
8. Ditt viktigste mål for 2014?
Jeg blir mor for første gang om to måneder, så det er mitt fokus akkurat nå.
 
9. Er klimaendringene naturlige eller menneskeskapte?
Jeg tror dessverre at mye er menneskeskapt.
 
10. Ditt spanske favorittmåltid?
Jeg elsker generelt spansk mat. Hvis jeg skal velge et måltid så må det bli noe med calamares eller chocos. For eksempel stekte calamares med kanaripoteter og hjemmelaget kanarisk mojo picon.
 
11. Hva slags dingser kan du ikke unnvære?
Mobilen, kanskje.
 
12. Er du opptatt av å spise sunt?
Ja. Måltidene er dagens høydepunkt. Min filosofi er at man skal spise mat av god kvalitet og ta seg tid til å tilberede maten.
 
13. Er du redd for å dø?
Ja, men det er ikke noe jeg går rundt og tenker på. Jeg er bevisst på å leve så godt som mulig hver eneste dag.
 
14. Én gang Spania, alltid Spania?
Ja. Jeg er svært fasinert av Spania. En inkluderende kultur med mye følelser, varme og åpenhet. Spanjolene er så direkte, rett på sak og ærlige, det har jeg stor sans for.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.