Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kong Felipe VI’s familieforviklinger

Kong Felipe VI’s familieforviklinger

Felipe
 
Om Spanias nye konge, hans franske røtter og andre royale forviklinger.

 
Den nylig utnevnte konge av Spania, Felipe VI, er nå symbolet på Spania, essensen av alt spansk, og i ham legges håpet for landet og dets fortsatte eksistens slik vi
kjenner det i dag. Han er døpt Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia, og mens det greske i navnet knytter seg til hans mor, dronning Sofia, er Borbón den spanske versjonen av Bourbon. Som er fransk.
 
Ikke uvanlige forviklinger
Og den spanske kongefamilien er av fransk avstamming. Ikke at det er så uvanlig at de europeiske monarkenes aner kan finnes andre steder enn i deres nåværende hjemland, og la oss ta et kort sidesprang til Skandinavias nåværende regenter. Norges konge Harald Vs stamtre går tilbake den danske prinsen Carl som i 1905 ble utnevnt til norsk konge under navnet Haakon VII. Han hadde slett ikke uvanlige interskandinaviske røtter, han var sønn av Louise av Sverige-Norge som var det eneste overlevende barnet etter kong Karl XV av Sverige og Norge og kong Frederik VIII av Danmark. Den svenske kongen Carl XVI Gustaf er den sjuende regenten i Sverige av huset Bernadotte, en fransk slekt med røtter i Béarn i Pyreneene, mens forgjengerne tilhørte Oldenburg som også fostret regenter til Danmark som døde ut i
1863 med Frederik VII. Dronning Margrethe II av Danmark tilhører dermed den glücksburgske slekt, den første kongen av denne slekten var Christian IX som nedstammet fra Christian III. Dermed ble linjen fortsatt, mens dronning Margrethes mor jo ble født som prinsesse Ingrid av Sverige.
Én stor familie
Det var forøvrig Christian IXs nesteldste sønn Vilhelm, som da Hellas i 1863 var gått tom for tronarvinger, ble utnevnt til kong Georg I av det landet som hadde regenter fra den glücksburgske slekten fram til Konstantin II i 1973 ble avsatt. Han er selvfølgelig dronning Sofias bror – og dermed er vi alle sammen i familie.
 
Den første kong Felipe
Og i denne familie inngår franskmennene. Bourbon var opprinnelig en fransk kongeslekt som også har regjert i flere av de tidligere småstatene i Italia og i Luxembourg. Slekten nedstammer fra grev Robert av Clermont som var den yngste sønnen til kong Ludvig IX av Frankrike. Robert av Clermont var gift med Beatrix av Burgund, fra Bourbon. Hun var barnebarn av Archambault IX (1205 – 1249) som var hertug av Bourbon. Etter Archambaults død gikk hans landområdet til døtrene Mathilde og
Agnes og deretter til datterdatteren Beatrix. Roberts og Beatrixs sønn Ludvig (1279–1342) arvet besittelsene og ble den første hertugen av Bourbon. I 1701 startet den spanske arvefølgekrigen som varte i 13 år. Startskuddet gikk da Carlos III døde, hvilket satte punktum for den lengste slekten hittil, habsburgerne, og nå så franskmennene en mulighet for å overta makten i Spania som på den tiden hadde et stort antall oversjøiske kolonier. Andre europeiske land protesterte, men bourbonerne overtok makten med Felipe V på tronen. Kong Felipe VI er oppkalt etter denne Felipe V, ettersom han var den første kongen av Spania fra Bourbon-slekten.
 
Mange Felipe
Det har fram til 19. juni i år da Felipe VI ble kronet, vært fem konger med navnet Felipe i Spania. Felipe I: 1504 – 1508. Han kom fra Flandern og var gift med dronning Isabel og Kong Ferdinands datter Juana I (Juana la Loca) som sies å ha vært litt sinnsforvirret. Dermed ble Felipe I regent. Både Isabel og Ferdinand (de katolske monarkene) stammet fra en slekt kalt Trástamara.
Felipe II:
1556 – 1580. Sønn av keiser Karl 5. og Isabella av Portugal. Han var dessuten konge i Portugal der han gikk under navnet Filipe I.
 
Felipe III:
1580 – 1621. I Portugal Filipe II.
 
Felipe IV:
1621 – 1665. Han var den siste habsburgske kongen av Portugal (som Filipe III) og som forgjengere og etterkommere i de spanske koloniene. Disse tilhørte den habsburgske slekten som stammet fra Habsburg i Sveits som også leverte regenter til Bøhmen, Storbritannia, Portugal, Tyskland, Ungarn m.fl.
 
Felipe:
V: 1701 – 1746. (I 1724 abdiserte han til fordel for sin eldste sønn, Ludvig, men overtok tronen igjen da sønnen døde av kopper).
 
Felipe VI:
2014 –
Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.