Månedsmagasinet på Costa del Sol
Día de Andalucía den 28. februar: En dramatisk historie

Día de Andalucía den 28. februar: En dramatisk historie

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
blas-infante
 
Spanias 17 regioner har hver sin lokale helligdag der man minnes den dagen regionen offisielt ble tatt opp som region. Slik har det vært siden den siste spanske grunnloven ble vedtatt i 1978. Det er verdt å huske at Spania hadde diktatur fram til 1975 og derfor først fikk frie valg i 1977.
Symbolet for den andalusiske regionaldagen, Día de Andalucía, er personen Blas Infante. Han ble født i 1885 i den lille landsby Casares nord for Estepona. I sin tid som studerende, som politiker og i sitt daglige virke som notar, tilbrakte han imidlertid størstedelen av sitt liv i Córdoba og Sevilla.
 
Blas Infante ble i flere kretser betraktet som Andalucías far. Han mente, at hvis ikke Andalucía ikke fungerte bra, ville heller ikke resten av Spania fungere. Han viste til Andalucías størrelse, store befolkning og ikke minst industrien som på den tid var langt mer omfattende enn i dag. Politisk kjempet han for de andalusiske arbeidernes rettigheter og mot den store sulten i samfunnet. Innerst inne følte han seg svært andalusisk og var stolt av det andalusiske særpreg. Det var også derfor han tok initiativ til å tegne det andalusiske flagget i de grønne og hvite fargene med Hercules-emblemet i midten. Blas Infantes arbeid ble imidlertid bare verdsatt i Andalucía. Han var aktiv i flere politiske partier, men ble aldri valgt til parlamentet. Ved det siste demokratiske valget i 1936 var han aktiv i partiet Partido Republicano Federal, som navnet klart antyder, gikk inn for en føderalt styrt, spansk republikk. Valget ble ingen suksess for partiet, men Blas Infante ble i Sevilla 5. juli samme år utnevnt til ærespresident for den kommende andalusiske regionen. Historien tok imidlertid en drastisk retning få dager senere da general Franco gjennomførte sitt militærkupp som ble starten på den tre år lange spanske borgerkrigen. Blas Infante ble allerede 11. august 1936 henrettet i Sevilla av Francos tropper for å ha «tatt del i det politiske arbeidet i et parti som stod for revolusjonære tendenser og et Spania oppdelt i regioner.» Dommen mot Blas Infanta ble avsagt med tilbakevirkende kraft i 1940, etter borgerkrigen, og med general Franco som ny statsleder. Franco var nemlig klar motstander av regioner og ønsket et samlet Spania med ett flagg, ett språk og én regjering i Madrid.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet