Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hotellene legger Costa del Sol på is

Hotellene legger Costa del Sol på is

hotellukninger
 
”Best Summer Ever.” ”El turismo bate todos los records.” “Jubelår for turismen.” Overskriftene har vært mange – og fantastisk gode – for turistsesongen 2014.
Men temperaturfallet og vinnene som i dag blåser over kysten, er tilsynelatende kommet som et kuldesjokk for hotellbransjen.
 
35 prosent av hotellene på kysten har valgt å stenge i vintersesongen og dermed begynner folk på nytt å snakke om krise. Men hva skal til for å få turisthjulet til å dreie rundt hele året? Hoteleierforeningen AEHCOS har en ambisiøs plan, men noen hoteller har tilsynelatende gitt opp på forhånd. Skandinaviske hotelleiere er imidlertid ikke redd for å ta tyren ved hornene og kjempe videre – tross tøffe odds.
 
God sommersesong
Turistene veltet inn over Costa del Sol i fjor og – like viktig – de har ikke vært redd for å bruke penger. Sesongen minner ikke bare om tiden før krisen, den har til og med vært enda bedre. Derfor skremmer det både myndigheter og næringsliv at mer enn hvert tredje hotell velger å holde stengt i vintermånedene fra november til februar. Hoteleierforeningens tall viser at antallet besøkende på Costa del Sol sist vinter steg med 135.000 gjester i forhold til året før. De økende besøkstallene ga 600.000 ekstra hotellovernattinger. Krydrer vi dette fakta med de gode perspektivene fra golfverdenen som alltid har det best fra oktober til april, stiller flere kommuner, turistrådet og næringslivet seg  uforstående til de massive hotellstengningene.
”Vi har fulgt nøye med på 11 fire-stjerners hoteller mellom Torremolinos og Marbella som de siste tre årene har valgt å holde åpent hele året. Det er tegn på langsom bedring, men fortsatt  drives de med underskudd i fra november til og med februar.”
Ordene kommer fra Antonio Aranda som er formann for Costa del Sols hotelleierforening. Det bekymrer ham at så mange hoteller velger å stenge om vinteren, for før krisen brøt ut, var det bare 15-20 prosent som stengte – altså bare halvparten i forhold til i år.
 
Antonio Aranda legger ikke skjul på at Costa del Sols største utfordring blir å få turisthjulet til å gå rundt alle årets 12 måneder. Han mener hotelleierne må motiveres med bedre økonomiske vilkår.
”Hotellenes utgifter til lønninger, Seguridad Social og andre skatter og avgifter er de samme i januar som i august. Men det hører med til bildet at inntektene er under halvparten. Riktignok er beleggsprosenten for åpne hoteller på ca. 55 prosent, men værelsene selges oftest for halv pris på grunn av den harde konkurransen. Og da går regnestykket ikke i hop,” forklarer formannen for hotelleierforeningen.
Derfor kjemper hans organisasjon for økonomiske lettelser for hotelleierne og andre tiltak som skal fremme interessen for Costa del Sol om vinteren.
”I vår plan foreslår vi bl.a. en særlig lav Seguridad Social og moms i vintersesongen. Tilsvarende burde hotellene premieres med en lavere årlig eiendomsskatt,” mener Antonio Aranda og argumenterer med at myndigheter med stor suksess har laget en tilsvarende særordning for bilbransjen, for ikke å miste salg og arbeidsplasser.
”Det er ikke bare hotelleierne og deres tusenvis av medarbeidere som rammes. Det er alt næringsliv på kysten som rammes. I flere områder står barer, restauranter og butikker nærmest tomme som følge av hotellenes vinterstenging,” argumenterer han. Antonio Aranda føler seg sikker på at lavere skatter og avgifter til hotellene raskt ville vise seg å være en god forretning for alle. Også stats- og
 
Skjevt arbeidsmarked
På Hotel Tamisa Golf ved Mijas Golf sitter John Peach. Han har de siste 40 årene dedikert seg til bransjen og har noen interessante synspunkter. Hans hotell på 24 værelser hører til i den mellomstore klassen, men tidligere eide og drev han hotellet Costa Azul som i dag heter Hotel Playabonita i Benalmádena Costa. Hotellet er 4-stjerners, har knapt 200 værelser og er prototypen på den type hoteller som ifølge hotelleierforeningen kjører med underskudd i vintermånedene. Hvis hotellet holder åpent, vel å merke, for Hotel Playabonita har – som så mange andre – valgt å stenge over vinteren.
”Bransjen står overfor to problemer. Arbeidsmarkedet er fortsatt ikke fleksibelt nok, for det er fortsatt altfor dyrt å si opp folk,” forklarer den britiske hotelleieren. Han utdyper: ”For et nytt hotell eller en ny hotelleier som starter fra null er det klart lettest, både økonomisk og arbeidsmessig, å ansette folk på åtte måneders kontrakter fra 1. mars til 31. oktober. Da har hotellet ryggen fri når vi treffer vintersesongen 1. november. Når våren kommer på nytt, gjenåpner hotellet med nye folk på nye åtte måneders kontrakter. Slik gjøres det,” forklarer John Peach som på det forhenværende Hotel Costa Azul likevel valgte å holde åpent hele året – etter lange diskusjoner med sin tidligere spanske partner.
”Jeg ville ikke kvitte meg med mine gode medarbeidere for jeg hadde ingen garanti for at de ville komme igjen etter fire måneders vinterpause. Den gang var det jo rift om den gode arbeidskraften,” forklarer han.
”Men jeg kan saktens forstå min tidligere partner, for vi fikk en stor strek i regningen da jeg senere måtte sparke en gruppe ansatte. Det er nemlig dyrt å si opp medarbeidere, så fort de er på løpende årskontrakter. All business går opp og ned, og her er ikke arbeidsmarkedet fleksibelt nok. Derfor spiller mange hotelleiere på en sikker hest, framfor å satse og holde åpent hele året,” forklarer John Peach.
Og skjev mentalitet
Mentaliteten og lysten til selv å ta fatt og forsøke å gjøre noe med problemet er det andre problemet som bransjen slås med, i følge den britiske hotelleieren. Igjen går hans tanker tilbake til da han drev Hotel Costa Azul.
”Vi kontaktet alle vår turoperatører i Storbritannia, og sammen lanserte vi en rekke temareiser med wellness, aktiv ferie og familieferie med underholdning døgnet rundt. Det var gode konsepter og til lave priser. Vi tjente bare litt, men var stolte av å holde åpent hele året. Den mentalitet mangler vi mange steder,” mener John Peach og peker på hotelleiere som ikke ”gidder” arbeide hardt om vinteren og bare åpner i de åtte gode månedene da turistene nærmest kommer av seg selv.
 
På Hotel Tamisa Golf holder John Peach i dag åpent året rundt.
”Vår bakhage er Mijas Golf, men det er ikke nok. Derfor har vi lenge arbeidet med å finne nisjer og spesialisere oss,” forklarer John Peach og henviser til Hotel Tamisa Golfs spesialitet: Bryllup.
”Et bryllup fyller restauranten og hotellet i 2-3 dager. Takket være vår ”we will”-holdning og noen gode tilbud, har vi også mange bryllup denne vinteren. Så vi skal nok få hotellet til, i det minste, å gå rundt.”
 
Samme holdning møter man hos de danske hotelleierne Bjarne og Miri Landes på Hotel Pueblo i Benalmádena Pueblo. Det er første vintersesong for de fortsatt nye hotelleiere som åpnet opp i vår.
”Den gode og lange sommeren har gitt oss vilje til å komme oss godt igjennom vinteren,” forteller hotelleierne og løfter på sløret for sine planer for sesongen.
”Vi fokuserer på temareiser som for eksempel sykkelferie. Vårt vinterklima og natur passer perfekt til det. Vi har tatt kontakt med en rekke sykkelgrupper i Danmark, som nå kommer ned hit. Ved å fokusere på ti typer grupper eller temareiser, får vi raskt fylt våre ti værelser,” forklarer de danske gründerne.
”Når så gjestene kommer, skal de ha service fra topp til tå. Det er den eneste måten å få gode anbefalinger på.”
Bjarne og Miri Landes legger selv mange timer i deres hotell, for de har bare én ansatt. Anstrengelsene gir likevel resultater. Hos TripAdvisor får Hotel Pueblo så mange anbefalinger at hotellet i dag er rangert som fjerde beste blant Benalmádenas 48 hoteller.
 
Temarejser og god service er også nøkkelord hos svenske Magnus Wahlberg i Nerja. Inntil for halvannet år siden drev og eide han Hostal San Miguel. Et godt tilbud om kjøp kunne han imidlertid ikke avslå. I dag bruker han i stedet kreftene på utleie av hotelleiligheter i byen.
”Det gjelder å finne sin nisje og ikke være redd for å gjøre noe annerledes. Kombineres det med god service og gode priser, får du suksess. Om vinteren ligger prisene på bunn. Det gjelder også profittmarginene for firmaet. Men våre belegg er på topp og vår motivasjon er å komme fornuftig gjennom vinteren. Kan vi det, blir sommeren fantastisk.”
 
Tid for handling
Noen arbeider – andre har gått i vinterhi. Det er flere måter å takle vintersesongen på. Alle er likevel enige om at hvis turismen på Costa del Sol ville fungert hele året rundt, ville det være en kjempegevinst for alle. Hver mann, hvert hotell og hotelleierforeningen har sin oppskrift på hvordan målet kan nås. Men det må handles – og det må skje nå. Ellers står vi i november plutselig i samme situasjon. Igjen og igjen.
Av Henrik Andersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.