Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vitaminer og mineraler – den sunne basen
mineraler
I mitt mangeårige virke som sykepleier, helsepleier, biopat og ernæringsveileder har jeg utallige ganger sett hvordan et supplement av vitaminer og mineraler med god kvalitet kan medvirke til å styrke både barn og voksne. Forsiktig sagt elsker jeg vitaminer og mineraler og måten de kan medvirke til å styrke både livsglede og energi. En god base er et multivitamin-/mineralprodukt av god kvalitet, dosert i mengder som kan medvirke til å utgjøre en forskjell. Det finnes mange produkter av god kvalitet i handelen, men ett av dem liker jeg spesielt godt. Det er Omnimin som nå har kommet i en ny og forbedret utgave: OmniPure er det multivitamin-/mineralprodukt jeg setter størst pris på.
 
Jeg er så heldig å være utdannet som biopat av den nå avdøde Kurt Wiinberg-Nielsen som var mannen bak det opprinnelige produktet Omnimin. Kurt Wiinberg gikk aldri med på kompromiss når det gjaldt kvaliteten på de produktene han sendte ut på markedet. De måtte være av høy kvalitet, være lett opptakelige og prisvennlige.
I dag er det hans sønn som fortsetter firmaet Biosym, og jeg vet han fører firmaet videre med samme entusiasme.
Omnimin – nå OmniminPure er begge prisvinnere.
I 2003 ble Omnimin kåret til årets helsekostprodukt, og i 2013 ble dets etterfølger OmniminPure kåret med en Innovations Awards GOLD – best new Health and Nutrient product. Kåringen fant sted på messen Natural Product Scandinavia 2013 som er Nordens ledende internasjonale messe for naturlige produkter, helsekost m.m.
OmniminPure er et sterkt, godt balansert, høydosert multivitamin-/mineralprodukt med hele 27 vitaminer, mineraler og sporstoffer.
OmniminPure finnes uten jern og K-vitaminer og heter da OmniX.
 
Hva gjør vitaminer og mineraler med kroppen vår?
Sammensetningen av et multivitamin-/mineralprodukt må være utført etter den siste og nyeste forskningen rundt vitaminer og antioksidanter.
 
B-vitaminer er oppløselige i vann, og de fleste er ikke giftige selv i store doser. Etter min mening skriker verden av katastrofal B-vitaminmangel. De er viktige for alle celler. Tretthet, stress, irritasjon, nervøsitet og søvnproblemer kan være symptomer på B-vitaminmangel.
B-vitaminbehovet økes ved inntak av sukker, kaffe, alkohol, p-piller, antibiotika og annen medisin.
I et multivitamin-/mineralprodukt er det derfor viktig at B-vitaminsammensetningen finnes i rimelige mengder og at B-12 vitaminet er i form av Methylcobalamin som sikrer direkte opptak.
Choline og inositol er begge stoffer som er beslektet med B-vitaminene, og det er av stor betydning at de finnes i ditt vitamin-/mineralprodukt.
 
E-vitamin kalles også for både ungdoms- og skjønnhetsvitaminet. Det gjør blodet lettflytende og har en kreftforebyggende effekt. Det er viktig å få et produkt der E-vitaminene er i naturlig form slik at opptaket blir best.
 
A-vitamin beskyttes av E-vitamin i kroppen. Nattblindhet, kløende og irriterte øyne, hyppige forkjølelser kan være tegn på at du mangler A-vitamin. Sørg for at ditt A-vitamin i ditt vitaminprodukt kommer fra ikke-animalske kilder.
 
K1 og K2 bør begge være i dine vitaminer. De er viktige for bl.a. blodets koagulasjon og benbygningen, m.m. K1 finnes i grønne grønnsaker og har kort levetid i kroppen. K2 har lenger levetid, og selv om det normalt dannes i en sunn tarmflora, er det bra at det finnes i din vitaminpille.
 
D-vitamin, også kalt solskinnsvitaminet er viktig for både benbygningen og immunsystemet, m.m. Det sies blant noen forskere at har du nok D-vitamin i kroppen, får du et lenger og bedre liv.
 
C-vitamin anses av noen å være det viktigste vitaminet fordi det inngår i en masse fantastiske prosesser i kroppen. C-vitamin går dessverre lett tapt ved koking, påvirkning fra lys og luft. Det fremmer sårbehandling, beskytter mot forkjølelse og andre infeksjoner, fremmer opptak av mange mineraler, m.m.
 
Mineraler er grunnstoffer som inngår som byggemateriale i cellene og i de enzymer som regulerer de kjemiske prosessene. De deles opp i makromineraler og spormineraler.
Makromineraler er mineraler der dagsbehovet er mer enn 0.1 gram.
Spormineraler er viktige, men behovet er svært lavt, nemlig 1/50.000 av vår kroppsvekt.
Det er bra med overveiende organiske forbindelser f.eks. som bisglycinat chelater som sikrer optimalt opptak.
Av spormineraler må  framheves bor og silisium. Det er viktig, men sjelden at de er til stede i ditt multivitaminprodukt. Også disse må være til stede i organisk form.
Silisium er særlig bra for benbygning, hud og hår. 20 mg organisk ortosilisiumsyre til 750 mg silisium fra kjerringrokk.
 
Ingen animalske ingredienser
Selv om jeg ikke er vegetar, synes jeg det er behagelig å vite at det i det multivitamin-/mineralproduktet jeg tar, ikke finnes animalske ingredienser. Vil du være absolutt sikker, bør der stå at det er anerkjent av Vegetarian Society, England.
 
Uten gluten, laktose og kunstige tilsetningsstoffer
Det må være en selvfølge at et bredspektret kosttilskudd ikke inneholder ovenfor nevnte tilsetningsstoffer. Til gjengjeld vil jeg sikre meg at innholdet av selen er gjærbasert. Det må være en spesiell gjærtype. Det må understrekes at denne spesielle gjærtypen ikke har noen negativ effekt overfor candida, i tillegg til at den også er allergivennlig.
 
Tilsetning av urter og andre finurlige emner
Når jeg tar et multivitamin-/mineralprodukt, foretrekker jeg absolutt et produkt der det ikke er tilsatt andre ting.
Et multivitamin-/mineralprodukt er noe vi alle sammen trenger hver eneste dag hele året rundt.
Vi er alle sammen unike individer, og derfor synes jeg det er av største viktighet at vi bruker multivitamin-/vitaminproduktet som base. Dertil kan tilføyes andre næringsstoffer etter behov, f.eks. Q 10, Omega 3/6/7/9 samt forskjellige urter.
Av Anni Dahms. Sjuk/hälsosköterska och biopat/näringsvägledare

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.