Månedsmagasinet på Costa del Sol
tandlaege
Regelmessige tannlegebesøk er ikke bare nødvendige for å få å vite om det er et evt. kariesangrep eller om du trenger en tannrensing, men like mye for å få kontrollert munnhulen for forandringer som i verste fall kan være tegn på en alvorlig sykdom, og vi ser et økende antall tilfeller av cancer i munnen. Med røntgen og en 3D-skanning kan man se betennelsesområder, cyster eller lignende som man ikke kan merke.
I Danmark diagnostiseres det årlig ca. 1.400 nye tilfeller.
Det er altså nødvendig at du regelmessig besøker din tannlege sli at man i god tid kan oppdage evt. slimhinneforandringer, oppdage forstadier til cancer eller virkelig cancer i tide. Og jo eldre man er, jo oftere bør man få sjekket munnhulen.
 
Innenfor helsevesenet mangler vi opplysningsmateriale som går spesifikt på munnhule- og halskreft. Som jeg leste fra en pasients opplevelse: ”Da jeg fikk vite at jeg hadde kreft i munnen, fikk jeg en hel bærepose med artikler og brosjyrer om kreft generelt, men ikke et ord om tennene og munnen”.
Det er påvist at man ofte ser tegn på sykdommer svært tidlig i munnen. De fleste gangene er det heldigvis godartede tilfeller, men det bør kontrolleres systematisk slik at det ikke ender i en vondartet situasjon. Hvor ofte har vi ikke en pasient som enten har bitt seg i tungen eller kinnet eller som har en visdomstann som har en posisjon slik at det dannes sår i kinnene. Dette er alle slike situasjoner som man bør få rettet på før det evt. kan utvikle seg.
 
Har man vært uheldig og fått stilt diagnosen kreft i munnhulen, vil man ofte få strålebehandling. Her er det også nødvendig at man henvender seg til tannlegen for å få råd og veiledning om hva man skal gjøre. La tannlegen gjøre en status av din tannsituasjon og utføre en radikal behandling før strålebehandlingen. Forøvrig kan denne statusen senere bli en uvurderlig dokumentasjon overfor forsikringsselskapet.
Mange pasienter som får en slik diagnose, gir litt opp munnhygienen. De lar tennene passe seg selv og så falder ”korthuset”. Kreftbehandlingen medfører nemlig ofte økt betennelse i tannkjøttet, nedsatt spyttfunksjon og en mindre god situasjon for det angrepne cancerområdet. Grunnen til at man anbefaler en gjennomgang av tennene før man påbegynner strålebehandlingen, er at det ikke er mulig å gjøre tannbehandling mens strålebehandlingen foregår, og i noen tilfeller også etter strålebehandlingen. F.eks. gjelder dette for tanntrekninger og implantatbehandlinger. I dag kan man stråle mer presist slik at det kun er en liten del av kjeven som utsettes. Det er en god ide å besøke tannlegen hver fjortende dag under strålingsperioden og inntil til seks måneder etter.
 

tandlaege-keldovergaard
Clínica Dental Escandinava
Tannlege Keld Overgaard

Akkurat som du får tatt blod-, urin og avføringsprøver en gang i året, så la tungen, munnen og halsen bli undersøkt i kombinasjon med en rens av tennene.
På vår klinikk får du alltid en spesiell undersøkelse hos våre tannpleiere og tannleger som foruten tenner og tannkjøtt omfatter både tunge, hals og munnhule.
Middelhavsdietten beskrives som bestående av olivenolje, nøtter, grønnsaker, fet fisk, fjørkre og frukt. En undersøkelse av 3.000 pasienter viste at risikoen for munn- og halskreft ble betydelig redusert når middelhavsmaten inngikk som en vesentlig del av kosten. Denne effekten synes størst ved yngre mennesker og tidligere røykere.
 
Kilder: Dansk Tandlægeblad, Foreningen for Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Foreningen for mund og halskræft og egne erfaringer.
 
Clínica Dental Escandinava
Tannlege Keld Overgaard

Av Tannlege Keld Overgaard. Clínica Dental Escandinava

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.