Månedsmagasinet på Costa del Sol
soevn2
Hei!
Jeg er en 54 år gammel kvinne som har et spørsmål om søvn. Jeg tar sjelden medisin, jeg trener jevnlig og spiser mye grønnsaker. Jeg drikker bare litt rødvin ved festlige anledninger og røyker ikke.  
Likevel er jeg alltid svært trett når jeg våkner om morgenen. Jeg sover rundt åtte timer om natten, men det hjelper ikke. Jeg er ofte så trett at jeg er nødt til å legge meg et par timer om ettermiddagen.    
Jeg trodde det ville bli bedre da jeg flyttet til Spania, men jeg er fortsatt like trett som før. Jeg har vært hos lege som foretok en helsesjekk, men det er ikke noe galt med meg. Hva kan jeg gjøre?
Med vennlig hilsen
Bodil, Calahonda.
 
Hei Bodil!
Som du selv opplever, er søvn utrolig viktig for livskvaliteten. Og mange mennesker sover ikke bra. Å ligge i sengen åtte timer er nemlig ikke ensbetydende med at man sover godt …
Som alltid når en pasient ikke har det bra, anbefaler jeg en vanlig helsesjekk som også omfatter forskjellige blodprøver. I ditt tilfelle fant legen ikke noen årsak til trettheten, men det virker som om du har må komme helt til bunns når det gjelde ditt søvnmønster. En analyse av dit søvnmønsteret omfatter flere spørsmål:
·      Når går du til sengs, og når står du opp?
·      Har du vansker med å falle i søvn?
·      Hvordan er dine matvaner, spiser du store måltider, eller drikker du mye kaffe?
·      Lider du av sure oppstøt?
·      Tar du en lur midt på dagen?
·      Er madrassen din dårlig?
·      Stress og omgivelser. Er det noe som bekymrer deg?
·      Har du en ægtefælle, der snorker?
·      Er tv’en på i soverommet?
·      Våkner du midt på natten? Må du på toalettet midt på natten?
·      Puster du gjennom nesen eller munnen?
·      Snorker du eller lider du av søvnapne?
 

beate-nilsen
Beate Abraham-Nilsen,
Clinica NorMed, Elviria.

Når faktorer som en slitt madras eller dårlige matvaner ikke er årsaken til dårlig nattesøvn, vil legen vanligvis se nærmere på aspekter som psykisk stress, vekt, blodtrykk samt anatomien i nese- og halsregionen.  
Ofte er det en klar sammenheng mellom overvekt og søvnproblemer. Hvis det er tilfellet, bør man forsøke å slanke seg slik at blir bedre luftpassasje i svelget og mindre trykk mot buken. I den forbindelse kan man søke veiledning hos en ernæringsekspert.
Nesens anatomi vil også bli undersøkt for å utelukke en eventuell skjev neseskillevegg eller forstørrede nese muslinger. Begge er uregelmessigheter som kan gi tett nese og forverre søvnen. Hva angår munnen og svelget vil legen undersøke om mandlene er hevede, om ganeseglet er for lavt, eller om drøvelen er hevet. Alle disse tilstandene medfører nemlig snorking og søvnapne.     
Siste del av undersøkelsen er en registrering av søvnen. Til denne undersøkelse anvendes et avansert måleinstrument der man måler søvnen mens man sover. Måleinstrumentet registrer søvnen og kan etterpå gi svar på hvor lang tid det tok å falle i søvn, hvilken snorke- og søvnapnefrekvens man har. Instrumentet registrerer også de forskjellige søvnstadiene og de bevegelsene man gjør når man sover.
Det er enkelt å benytte og skal bare settes på når man går til sengs og slås av når man våkner.
Når undersøkelsen er ferdig, vil legen hente alle opplysningene fra apparatet og lage en rapport om søvnen din. Samtidig stiller legen en diagnose, og det neste behandlingsforløpet fastsettes. Ofte kan problemet løses ved et kirurgisk inngrep og/eller en snorkeskinne.
Hvis undersøkelsen viser at du lider av søvnapne, skal det anses som alvorlig fordi søvnapne kan medføre hjerte- og karsykdommer og kan få alvorlige helsemessige konsekvenser.
Hvis det ikke er en fysisk grunn til at du lider av søvnapne, kan CPAP-masken (Continuous Positive Airway Pressure) være et behandlingsalternativ.

Så neste skritt for deg Bodil er å gå til en øre-nese-halslege for å få fastslått din søvnrutine slik at du igjen kan våkne opp frisk og uthvilt, klar til en ny dag i det deilige Sør-Spania.
Hell og lykke Bodil!
Av Beate Abraham-Nilsen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.