Månedsmagasinet på Costa del Sol
soveproblem
Hei Christina
 
Min mann (og jeg) våkner ofte opp i løpet av natten av at han snorker. Dessuten høres det innimellom ut som om han slutter å puste. Jeg har hørt at det er farlig for helsen og at tannlegen kan lage en snorkeskinne mot dette. Jag er så urolig …
Med vennlig hilsen
Helena
 
Hei Helena
 
Utfra din beskrivelse høres det ut som om din mann lider av søvnapne.
 
Det innebærer at man har gjentatte opphold i åndedrettet når man sover. Det inntreffer oftest når tungen faller bakover i svelget under søvnen og tetter luftstrømmen. Det er vanlig at man snorker før eller etter oppholdet i åndedrettet.
 
Søvnapne er vanlig blant så vel menn som kvinner og er vanligere ved overvekt og økende alder. Det finnes effektiv hjelp å få og som gjør at man kan puste som vanlig når man sover.
 
Snorking er det vanligste symptomet, og ofte er det noen i den nærmeste omgivelsen som merker at man har pauser i åndedrettet når man sover. Det er vanlig at man kjenner seg trøtt, opplever at man har konsentrasjonsvanskeligheter eller har en følelse av ikke å være utsovet i lengre tid.
 
Enkelte, korte opphold i åndedrettet under søvn er ikke farlig. Men om man får gjentatte opphold når man sover, kan det oppstå mangel på oksygen i kroppen. Den forårsakes oftest av at tungen faller bakover i svelget, spesielt når man ligger på rygg og sover. Da kan luftstrømmen til og fra lungene helt eller delvis blokkeres. Om noe hindrer luftveiene under søvnen, har man såkalt obstruktiv søvnapne.
 
Når man får mangel på oksygen, reagerer hjernen med at man våkner i noen sekunder før man sovner igjen. Når man har sovet, husker man ofte ikke at man vært våken i så korte stunder, men at søvnen bare har blitt forstyrret. Ordet søvnapne betyr søvn uten pust, men man trenger aldri å være urolig for at man skal glemme å puste helt under søvnen.
 
Søvnapne er en risikofaktor for så vel høyt blodtrykk som slag. Det er også kjent at den økte trøttheten øker risikoen for trafikkulykker. Om man samtidig har en annen sykdom, er det spesielt viktig at man får behandling for sine pusteopphold, ettersom dårlig søvn gjør kroppen svakere og kan forverre tilstanden.
 
Det finnes flere måter å behandle søvnapne på. Valget av behandling styres av sykdommens vanskelighetsgrad, den rammedes alder, andre sykdommer (framfor alt hjerte-/karsykdommer) og eventuelle fysiske avvik i nese og svelg, hvilket påvirker snorkingen hos den rammede.
 
CPAP-behandling er den mest effektive behandlingen for behandling av middels til vanskelig søvnapne. CPAP-utstyret presser luften gjennom en maske, og åpner på den måten luftveiene.
 
Har man mild til middels vanskelig søvnapne er snorkskinne et vanlig behandlingsalternativ. Kombinasjoner med CPAP og snorkskinne forekommer også.
 
Kirurgiske inngrep er mest vanlig ved behandling av barn med søvnapne, fordi dette ofte skyldes forstørrede mandler eller polypper.
 
Andre typer kirurgi er nå svært sjeldne, men kan forekomme i sjeldne tilfeller også for voksne ved fysiske barrierer.
 
Snorkskinne, apneskinne eller oral apparatur er noen av de mange navnene på en spesiell tannstilling som brukes for å dra fram underkjeven mens man sover. Ved å holde underkjeven i et mer framskutt posisjon (cirka 0,5 cm lengre fram enn vanlig), hindres tungen og den myke gommen fra å tette luftveiene. Skinnen brukes ved behandling av mild til middels vanskelig søvnapne og er også et førstehåndsalternativ ved snorkeproblem uten søvnapnesymptom.
 
Tannlegen tar avtrykk av tennene i underkjeven og underkjeven og en tanntekniker lager snorkskinnen slik at den passer pasientens tenner og bitt.
 
Jeg håper at du har blitt litt klokere av denne informasjonen, for det finnes jo hjelp. Jeg synes definitivt at din mann skal oppsøke tannlegen i første omgang og skaffe seg en snorkskinne. Det er godt investerte penger for helsen er jo det viktigste!
 
Lykke til!
 
Med solfylte hilsener,
Christina Radics, tannlege hos Nordic Dental Centre
 
Av Christina Radics, tannlege hos Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.