Månedsmagasinet på Costa del Sol
elecciones
 

EU-valg: En smekk til de største guttene i klassen
De to største partiene i spansk politikk, Partido Popular og PSOE, tapte stort ved valget til nytt Europaparlament. Riktignok fikk PP flest stemmer, men begge partier tapte rundt en tredel av stemmene og mandatene i forhold til valget i 2009.
PP sikret seg 16 og PSOE 14 av de i alt 54 spanske mandatene til EU-parlamentet, men ser man på antall stemmer, har de to tungvekterne i spansk politikk samlet sett ikke lenger støtte fra halvparten av befolkningen. Det er første gang at velgerne i så stort omfang snur ryggen til de to partiene. I stedet har stemmene gått til IU, sentrumspartiet UPD og de mindre partiene/koalisjonene som representerer regionene Catalonia og Baskerland. For ikke å glemme valgets store seierherre: Det nystiftede partiet Podemos.
Rundt 44 prosent av de 36,9 millioner stemmeberettigede spanjoler valgte å benytte seg av stemmeretten.
 
Valget store seierherre: Podemos
Det startet som en grasrotbevegelse som etter hvert ble et parti. Og da de startet valgkampen for knapt fire måneder siden, regnet ingen med at de skulle klare å få ett eneste mandat. Men de endte altså opp med hele fem mandater og ble EU-valgets fjerde største parti. Podemos betyr «Vi kan». Og de ikke bare kan, men vil sannsynligvis også noe. Kort etter valgresultatet ble kjent, erklærte partiets frontfigur, Pablo Iglesias, at partiet nå for alvor vil gå inn i spansk politikk.
Podemos gikk til valg i protest mot eksisterende politikere og er sterkt imot Tysklands innflytelse på de andre EU-landene. Podemos vil ikke settes i bås, men deler mange av de samme holdningene som partiet Izquierda Unida (Det samlede venstre).
 
Valgets store taper: PSOE og Rubalcaba
Bare to dager etter sosialistpartiets nederlag, valgte partiets formann Alfredo Rubalcaba å trekke seg. Det skjer med virkning fra juli da han har kalt inn til ekstraordinært landsmøte med bare ett punkt på dagsordenen: Å velge ny formann i partiet.
Etter den sittende regjeringens (PP) sterkt fallende popularitet på grunn av de mange nedskjæringene og økte skatter og avgifter, har PSOE hatt alle muligheter for å tiltrekke seg velgere. I stedet har det gått stikk motsatt vei. Parlamentsvalget i 2011 og EU-valget har nemlig vært partiets dårligste i historien. Blant beilerne til formannsposten nevnes Susana Díaz som har gjort lynkarriere og er ytterst populær som formann for Junta de Andalucía.
 
 
Tørke
Spania rammes av den verste tørken på 150 år
Akkurat nå trues det østlige og sørlige Spania av den verste tørken på 150 år. For selv om kraftige stormer og regnskyll har herjet Atlanterhavskysten den siste tiden, er store områder inne i landet bare blitt tørrer de siste åtte månedene, noe som har ødelagt høsten og gjort mange jordbruksarbeidere arbeidsløse. Valencia og Alicante er blant de hardest rammede områdene, og her har det ifølge Spanias meteorologiske institutt, AEMET, bare falt 25 prosent av normal nedbør. Instituttets talskvinne, Ana Casals, forteller dessuten at nedbørsmengden ikke har vært så liten i de 150 årene man har registrert været.
En undersøkelse foretatt av det nasjonale forskningssenteret CSIC i fjor viser dessuten at tørken i deler av Spania stadig blir mer intens og hyppig. Og bekymringen blir delt av tv-meteorologen José Antonio Maldonado:
«Vi har aldri før sett en like lang og intens tørke. Selv i løpet av den nest verste tørkeperioden, fikk vi dobbelt så mye regn som nå.»
Normalt har de andalusiske vannreservoarene en fyllingsgrad på gjennomsnittlig 75-90 prosent, men akkurat nå er depotene i for eksempel Júzcar i Málaga-provinsen bare halvveis fylt opp. Andre byer som Murcia, Albacete, Cuenca, Teruel, Jaén, Almería, Cádiz og Málaga er også hardt rammet.
 
 
shutterstock 160296089
 
Norsk kvinne hevder hun ble gruppevoldtatt
Politiet i Alfaz Del Pi har siden i fjor høst etterforsket en gruppevoldtekt mot en kvinne fra Nord-Norge. Overgrepet skal ifølge kvinnen ha skjedd i den spanske turistbyen Albir i Spania i slutten av september i fjor.
Kvinnen (48) har oppgitt til politiet at hun ble voldtatt av tre menn i flere timer, og at hun fikk knust flere tenner under overgrepet, skriver avisen Nordlys som får bekreftet at en anmeldt sak er under etterforskning gjennom byrådsavdelingen for politi i kommunen Alfas del Pi.
– Den er under etterforskning av Guardia Civil. Det er nå opp til en dommer å avgjøre hva som skjer videre, får avisen opplyst fra byrådens sekretær.
Kvinnen forteller at hun snakket med to menn i en bar den aktuelle kvelden. Ifølge kvinnen ble hun dopet ned av de to mennene, ved at de strøk noe under nesen hennes.
– Det var ingen lukt, men beina mine ga etter med en gang, forteller kvinnen. Hun skal videre ha blitt geleidet ut til en ventende bil. Videre skal de ha tatt henne med til en leilighet hvor en tredje mann ventet.
Der skal hun ha blitt brutalt gruppevoldtatt i flere timer.
Kvinnen forteller at hun brukte fem dager før hun anmeldte saken, etter at en venninne oppfordret henne til å gå til politiet.
I dag sier at hun fortsatt sliter med ettervirkningene av stoffet og overgrepet. Nå ønsker hun å advare andre mot å være uforsiktige på byen i den spanske feriebyen.
 
 
shutterstock 148214066 jpg
 
Mikrolån skaper jobber i Spania
Virksomheter finansiert med mikrolån har siden 2007 skapt 101.199 nye arbeidsplasser i Spania. Slik lyder en av konklusjonene i rapporten «Informe sobre el Impacto de los Microcréditos» fra ESADE, Instituto de Innovación Social i Barcelona.
Siden krisen gjorde sitt inntog, har adgangen til kredittlån for mindre bemidlede innbyggere vært begrenset. Noe som har hatt en betydelig effekt på oppstarten av små og mellomstore virksomheter. Men de mindre forretningene er et viktig element hvis de økonomiske hjulene skal komme i gang igjen i Spania. Derfor har den spanske banken La Caixa som den første i Europa, opprettet en enhet for mikrolån kalt MicroBank. Det er den eneste av sitt slag i Spania, og initiativet ble grunnlagt for sju år siden fordi man for alvor begynte å merke finanskrisen. Tanken bak er å skape en sosial orientert bank for dem som har vansker med å få adgang til det tradisjonelle kredittsystemet på grunn av manglende pengegarantier og kausjoner. De typiske kundene i MicroBank er små entreprenører som søker lån for å starte en forretning, eller familier som har et akutt pengebehov. Og det ser ut til at mikrolånene er en god forretning for både banker og kunder. Hele 48 prosent av de nye virksomhetene har nemlig skapt sysselsetting til andre enn eieren selv. Og 65 prosent av de som har fått et mikrolån, svarer i rapporten at de ikke kunne ha startet opp uten lånet. Også utlandet har fått øynene opp for MicroBank, og i september 2013 ble CaixaBanks direktør, Joan Maria Nin, invitert til å tale til en konferanse organisert av den franske nasjonalbanken der ledende, franske finanseksperter deltok.
 
 
shutterstock 123828184
 
Flere utlendinger til Málaga
De siste tallene fra Málaga turistråd taler sitt klare språk: Turismen har atter gode tider på Costa del Sol. I årets første fire måneder har tallet på flypassasjerer gjennom Málaga lufthavn steget fra 1,26 millioner til 1,43 millioner. Det er en økning på 13,2 prosent. Økningen sees blant nesten alle europeiske nasjonaliteter, den er likevel størst blant tyskerne, finner og svensker. Samme positive tall kommer fra byens hoteller, pensjonater og «hostales». I årets første kvartal har antallet overnattinger økt med 9,72 prosent i forhold til i fjor.
 
 
Hotel Miramar Malaga
 
Stort luksushotell på vei til Málaga
Et av Málagas mest ambisiøse hotellprosjekter er nå i gang. Det er byens gamle rettsbygning som skal bygges om til femstjerners hotell.
Bygningen ble innviet som hotell i 1926, men brukt som sykehus under borgerkrigen og fram til 1987 da den ble ombygget til rettsbygning. Da Málaga kommunes nye rettsbygning, litt utenfor byen ble innviet for 6-7 år siden, ble den gamle rettsbygningen solgt til en hotellkjede. Grunnet økonomiske problemer starter renoveringen likevel først nå. Budsjettet er på 65 millioner euro, og byggingen vil ta tre år. Sommeren 2017 vil byen derfor kunne tilby et femstjerners luksushotell med 196 værelser rett ned mot havet.
 
 
patio-naranjo-noche
 
Nybyggingen er i gang
Alle tal viser sterk framgang i boligsalget på Costa del Sol. Og nå begynner de første ny byggeprosjektene også så smått å komme i gang. Blant annet i La Cala i Mijas kommune der byggingen av 60 luksusleiligheter settes i gang til høsten. Leilighetene skal oppføres i området La Cala Resort som bl.a. omfatter tre golfbaner og ett hotell. De første boligene på tegnebrettet er allerede lagt ut til salgs og forventes at stå klare sommeren 2016. Bak prosjektet står et «joint venture» mellom et irsk og et spansk firma.
 
 
shutterstock 112060955
 
Fem av de ti best betalte fotballspillerne i verden er fra spanske klubber
Mandag 19. mai forlenget FC Barcelonas lille argentiner Lionel Messi kontrakten med den spanske storklubben. Det betyr at han nå kan se fram til en årlig inntekt på drøyt 20 millioner euro. Selv om storrivalen Cristiano Ronaldo vant Ballon d’Or 2013 og tittelen som verdens beste fotballspiller, stikker Messi av med seieren som verdens best betalte. Med de årlige 20 millioner euro slår han portugisiske Christiano Ronaldos 18 mill., svenske Zlatan Ibrahimovic’ 14,67 mill., colombianske Radamel Falcaos 14,15 mill., brasilianske Thiago Silvas 12,15 mill., walisiske Gareth Bales 9,46 mill., spanske Xavi Hernández’ og spanske Andrés Iniestas hver med 8,07 mill., engelske Wayne Rooneys 7,7 mill. og ivorianske Didier Drogbas 7,5 mill.
Står lønnen i forhold til de ulike spillernes talent, kan Spania skryte av å ha hele fem av verdens beste fotballspillere på sin jord. Både Messi, Ronaldo, Bale, Hernández og Iniesta spiller nemlig enten for FC Barcelona eller Real Madrid. Her er det igjen Messi og FC Barcelona som tar ledelsen med tre av de best betalte spillere på sitt lag.
Sammenlagt vil de ti spillernes lønnsinntekter kunne finansiere 33 kilometer med AVE-togskinner, 40 prosent av donasjonene fra den romerskkatolske bistands- og utviklingsorganisasjon Cáritas, åpningen av mer enn 1.600 herberg og anlegge mer enn 50 kilometer motorvei eller kjøpet av Ciudad Reals lufthavn. (Kilde: 20minutos.es).
 
 
Torrox
 
Forbudt å reserve plasser på stranden i Torrox
Vi kjenner sikkert til det alle sammen. Når man på en charterferie beveger seg ned i pool-området etter å ha spist frokost, er alle liggestolene opptatt. På stranden i Torrox har det oppstått en tilsvarende situasjon. Her er problemet folk som tidlig om morgenen lister ned på stranden og reserverer en plass med håndkledet. Det har nå fått byrådet til å ta affære. De har gjort et vedtak som forbyr fenomenet etter å ha mottatt klager fra borgerne og rapporter fra kommunale medarbeidere som klargjør stranden for dagens solnytere. Medarbeiderne er nå blitt bedt om å fjerne eventuelle stoler, håndklær, parasoller og andre gjenstander som er brettet ut på stranden for å reservere en plass helt fra morgenen av. Eierne må deretter betale en bot hvis de vil ha igjen eiendelene sine.
Mari Nieves Ramírez, byrådsmedlemmet for turisme og strender, uttalte sist uke at formålet med vedtaket er å sikre alle like muligheter for å bruke det offentlige rom og tilføyer: «Plassreservasjon på stranden fra tidlig om morgenen har gjort rengjøringen og pleien av strendene vanskelig for våre medarbeider.»
Ramírez forteller dessuten at oppførselen i noen tilfeller har medført så stor uenighet at det har utviklet sig til håndgemeng mellom borgerne slik at politiet måtte tilkalles.
 
 
shutterstock 184068044
 
Kyllingene tilbake i Málaga
Den amerikanske franchisekjeden Kentucky Fried Chicken er tilbake i Málaga by. Før krisen brøt ut i 2008, hadde kjeden en håndfull restauranter i Málaga-provinsen, men de måtte stenge alle sammen. De siste par årene har Kentucky Fried Chicken gjenåpnet i kjøpesentrene Miramar (Fuengirola) og La Cañada (Marbella) og neste by er altså Málaga. Den nye restauranten ligger i bydelen Teatinos, mellom universitet og justisbygningen. Restauranten er på 353 m2 og sysselsetter 37 personer. Kentucky Fried Chicken vil de neste årene åpne nok et par restauranter. Den amerikanske franchisekjeden har på verdensplan 15.000 restauranter, 5.200 av dem finnes i USA.
 
 
shutterstock 156519287
 
Kongestien klar i januar
Går alt som planlagt, vil gangstien «Caminito del Rey» være klar allerede i januar. Den berømte stien går langs klippene i naturparken El Chorro nær Antequera, men har vært umulig å benytte i flere år fordi den er i dårlig stand. Det har ganske enkelt vært livsfarlig å ferdes på de smale stiene som nærmest er «klistret» til klippene og med mange meter fritt fall hvis man tråkker feil. Siden mars har man arbeidet med å få gangstien forbedret og noen steder gjenoppbygget, men man har støtt på et hav av uventede forsinkelser. Blant annet det ville fuglelivet i området. Hundrevis av fuglereder bygget av flere spesielle arter skal nå elegant flyttes, slik at arbeidet kan fortsette. Det forventes likevel at gangstien på 1,2 kilometer vil være ferdig til januar, og at den blir et av områdets store attraksjoner for naturelskere og folk som elsker vandreturer.
 
 
Hundetræning
 
Ny mulighet for hundetrening i Fuengirola
Fuengirola kommune oppfordrer lokale hundeeiere til å trene sine firbente venner på området som tilbys i parken Guau Guau i Los Pacos i det østlige Fuengirola. Interesserte kan påmelde seg i sportsklubben ved Complejo Polideportivo Municipal Elola, og den første prøvetreningen er gratis. Blant annet undervises det i hvordan man får hunden til å hilse pent på andre firbente, juridiske forhold for hundeeierne, grunnleggende lydighetstrening, test av hundens personlighet og andre tips som hjelper eierne til å kunne lufte sine hunder problemfritt i offentligheten. Ifølge det lokale byrådsmedlemmet for sport og idrett, Pedro Cuevas, er hensikten med treningen nettopp å forbedre forholdet mellom hundeeierne og de som ikke har en hund. Treningen foregår mandag til fredag kl. 19.30-20.30.
 
 
shutterstock 165020942
 
Flere selvstendige i Málaga
I årets tre første måneder har 1.304 nye virksomheter sett dagens lys i Málaga-provinsen. Det tilsvarer nesten 15 etableringer om dagen, noe som er den største økningen siden 2008. Det er likevel snakk om svært små foretak, primært med enkeltpersoner som lar seg momsregistre for å starte for seg selv. I mars ble det f.eks. bare etablert tre aksjeselskaper som krever en startkapital på 60.000 euro. Bak de positive tallene gjemmer det seg en tro på en lysere framtid, en større utlånslyst hos bankene samt at mange ser muligheten for å starte som selvstendig som den eneste muligheten for å komme ut av arbeidsløsheten.
 
 
magdalena-alvarez-644x362
 
Tidligere minister får beslaglagt alle verdier
Den tidligere ministeren for infrastruktur og offentlige prosjekter, Magdalena Álvarez, har nettopp fått beslaglagt seks eiendommer og fem bankkonti. Ordren kommer fra statsadvokat Mercedes Alaya som etterforsker ERE-saken som handler om svindel med offentlige midler. Den tidligere ministeren er én av mange politikere i Andalucía som står tiltalt for ulovlig å ha tilegnet seg midler som skulle ha vært brukt som støtte for større virksomheter for å hindre masseoppsigelser an ansatte i forbindelse med krisen.
Magdalena Álvarez ha nå fått et sivilt erstatningskrav på 29,5 mill. euro.
Hun var minister fra 2004 til 2009 og satt deretter i det andalusiske parlamentet for PSOE.
 
 
holidayworldmgfoto21
 
Storavtale til hotell på Costa del Sol
Hotellet Holiday World i Benalmádena har inngått samarbeid med den internasjonale turoperatøren TUI som vil sikre hotellet 30.000 gjester i året. Det tilsvarer ca. 400.000 hotellovernattinger. Avtalen løper fram til utgangen av 2018.
TUI opererer over det meste av verden, men det vil fortrinnsvis bli engelske turister som firmaet vil bringe til Sør-Spania. Ifølge avisen MalagaHoy er det en av tidenes største avtaler på Costa del Sol mellom et hotell og en turoperatør.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.