«Vi som bor her på Costa del Sol, er så heldige at vi trenger solbriller nesten hele året. Det er svært få dager at solen ikke skinner og øynene våre ikke trenger beskyttelse», sier Juana Pérez, optiker og innehaver av Dan Optica i Fuengirola.
«Det er svært viktig med beskyttelse, og det å ha på solbriller handler ikke bare om å henge med på moten, men også om å være smart på den riktige måten: Å bruke hodet og forebygge de skadene som solen kan medføre på øyne og hud».
Solstrålene har forskjellige bølgelengder og kan deles opp i tre:
Synlig stråling (lys), infrarød stråling (også kjent som varmestråling) og ultrafiolett stråling (UV). UV-stråling kan man umiddelbart verken se eller merke, og den kan deles opp i UVA -, UVB – og UVC-stråling.
Den mest skadelige og den med størst inntrengningsevne er UVC. Denne strålingen absorberes i atmosfæren, men i stadig mindre grad på grunn av minskningen av ozonlaget. UVA- og UVB-stråler når ned til oss og det menneskelige øye.
Derfor er det så viktig at solbrilleglass har de nødvendige filtre.
De skadelige påvirkninger kan for eksempel resultere i skader og forbrenninger av øyelokk og øyeomgivelser (som i verste fall kan føre til hudkreft), skader og forbrenninger på hornhinnen som kan forårsake infeksjoner og skader på øyelinsen som kan føre til grå stær. Ifølge verdenshelseorganisasjon, WHO, utgjør påvirkningene av særlig UVB-stråling en vesentlig risikofaktor for utvikling av grå stær. Dessuten kan det oppstå skader bakerst i øyet – i netthinnen og netthinnens skarpsynsentrum, makula (den gule flekken), som kan føre til AMD (aldersrelatert makula-degenerasjon)
For å unngå eller nedsette de skadelige påvirkningene, lages solbrilleglass med forskjellige filtre og overflatebehandlinger.
Alle solbrilleglass bør ha total beskyttelse mot UV-stråler. Solbriller kjøpt på gaten eller i ikke-spesialiserte forretninger, har ikke gjennomgått den strenge kvalitetskontrollen som kreves, og det er ingen garanti for at glassene har UV-beskyttelse. Dette kan medføre de omtalte påvirkningene på alle nivåer og i mange tilfeller med permanente øyenskader til følge. Husk at det er farligere å bruke solbriller uten UV-filter enn ikke å bruke solbriller! Øynenes pupiller utvider seg i mørke (når man tar på solbrillene) og hvis solbrillene ikke har UV-filter, er det fri passasje for UV-strålene. Dessuten består solbrilleglass som ikke er kjøpt i spesialforretninger ofte bare av farget plast som forvrenger bildet av det man kikker på. Det kan gi hodepine og tretthet.
Solbrilleglass klassifiseres dessuten på en skala fra 1 til 4, alt etter hvor mye lys de lar passere. Klassifisering 1 slipper igjennom ca. 90 % (nesten klare glass), mens 4 bare slipper gjennom mellom 5 og 8 % lys (velegnet til sport under ekstreme lys vilkår som skiløp og seilsport; de er IKKE velegnet til bilkjøring).
Ved valg av solbriller må det også tas høyde for fargen på glassene, og her spiller kundens behov, daglige aktivitet og levemåte en stor rolle. Er du operert for nærsynthet/langsynthet, grå stær, eller har ikke-operert grå stær, må du bruke solbriller, og de mest vanlige typene er:
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001