Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

grøn

 
Turen har nå kommet til neste farge på paletten, nemlig den «grønn stær».
Det finnes flere slags grønn stær. Grønn stær gir dårligere syn gjennom skader på synsnerven, og regnes for en av de mest vanlige og skadeligste øyensykdommene som i verste fall kan føre til blindhet.
Populært kalles lidelsen for synets snikende tyv, fordi det i starten nesten ikke finnes symptomer, og ingen smerte. De første symptomene kan være at sidesynet ikke lenger er så bra. Andre symptomer kan være at øynene dine ikke lengere så lett tilpasser seg mørke, og at du har vansker med å fokusere nære ting. Når du merker at det er noe galt med synet ditt, kan skaden allerede være skjedd. Derfor er det så viktig at du går til en dyktig øyenlege ved den minste forandringen av synet ditt.
Grønn stær er egentlig en betegnelse for flere forskjellige lidelser som lager forandringer i øyets synsnerve. Den mest alminnelige formen for grønn stær kalles kronisk aldersrelatert grønn stær, fordi det antas at den er til stede hos 1% av alle mennesker over 40 år.
Et vanlig øye er fylt med væske. Væsken drenes mellom regnbuehinnen (iris) og hornhinnen (cornea). Ved grønn stær blir drenasjen blokkert slik at væsken siver langsommere ut eller helt holder opp med å strømme. Årsaken synes å være en nedsatt blodforsyning til selve synsnervehodet. Trykket i øyet økes, og slik skades de blodkarene som forsyner netthinnen og synsnerven. Uten tilførsel av næringsstoffer begynner synsnerven å dø, og slik forringes synet gradvis. Det er den alminneligste faktoren ved grønn stær. Noen forskere mener også at for lavt blodtrykk, for lite blodtilførsel til synsnerven, visse medikamenter bl.a. soppdrepende midler også kan være en faktor. Det er også forskning som viser at det evt. er en forbindelse mellom grønn stær og forbruket av p-piller, samt at det kanskje er en sammenheng mellom grønn stær og matvare-/miljøallergi.
Grønn stær kan videre være stressrelatert.
Derfor er det så viktig å gå til øyenlegen så fort du merker avvik i synet ditt, for når først lidelsen er diagnostisert, kan den som regel holdes i sjakk med medisin. I dag er det så gode behandlingsmetoder at sykdommen nesten aldri fører til blindhet.
Heldigvis er det også masse du selv kan gjøre både som forebygging og for evt. å holde lidelsen i sjakk. Den medisinske behandlingen er som regel kronisk og livslang.
 
Kosten
Kosten har en svært stor betydning ved grønn stær.
Først og fremst er det viktig å stoppe eller helt unngå å drikke eller spise noe med koffein, f.eks. kaffe, cola, m.m.
Unngå fastfood og annen raffinert mat.
Unngå kunstige søtningsmidler, først og fremst Aspartam, som finnes under mange forskjellige navn. Skjær kraftig ned eller eliminer sukkerforbruket.
Unngå også alt som inneholder smaksforsterkeren 621, glutamate (MSG). Glutamat tilsettes svært mange matvarer for at de skal smake bedre.
Begrens eller eliminer alkoholforbruket. Alkohol skader leveren og, som jeg ofte har skrevet, hører lever og øyne sammen ifølge kinesisk medisin.
Sørg for å få en kost med høyt innhold av lutein, zeaxanthin, C – E-vitamin. Derfor må du spise en masse frisk frukt og grønnsaker. Spis gjerne kiwi, sitrusfrukter, jordbær, bringebær, tomater, blåbær, blåbær, brokkoli, spinat, grønnkål, m.m. De er fylt med naturlige C-vitaminer noe som er særlig bra for øynene, konsentrasjonen av C-vitaminer er særlig høy i øynene.
Lag evt. en ukeplan for mat og sørg for at den inneholder rikelig med fullkorn, belgfrukter, nøtter og mange former for frø og kjerner.
Bruk rikelig med linfrøolje. Bruk den på morgengrøten, i dine smoothies, salater, m.m. Sørg for at den er frisk og velsmakende fordi linfrøolje lett blir harsk. Unngå margarin og andre produkter med transfettsyrer.
Tilsett gjerne 1-2 ts. oregano til mye av maten fordi oregano er en høykonsentrert antioksidant som virker bra på øynene. Også peppermynte og rosmarin er gode urter som du må være oppmerksom på å tilsette i rikelige mengder til maten. Du kan også lage en te med oregano. 1 – 2 ts. per krus te. Bland evt. også teen med rosmarin og peppermynte.
Spis gjerne fisk, skalldyr og magert kjøtt.
Har du mistanke om at du lider av allergier overfor noe matvarer, så unngå dem i størst mulig omfang. Her er det oftest snakk om allergi/intoleranse overfor egg, løk, og melkeprodukter, inkludert sjokolade.
Sørg for dagen igjennom å drikke bra med vann. Du kan evt. blande saft uten sukker med vann av f.eks. blåbær, bringebær, tranebær og andre frukter, som beskrevet ovenfor.
Drikk også gjerne grønn te som er full av antioksidanter og som derfor virker bra på øynene.
 
Kosttilskudd
 • Som alltid anbefaler jeg en base av et produkt som inneholder både vitaminer og mineraler f.eks. Omnimin Pure fra Biosym, Spektro fra Solaray, Multivitamin fra Pharma Nord.
 • Niacin, eller B3 som brukes av mange til forskjellige lidelser, anbefaler jeg å bruke med forsiktighet ved grønn stær. Ta maks. 200 mg daglig.
 • Som et supplement til din daglige vitaminpille foreslår jeg ekstra tilskudd av B 12. Du kan evt. få det som injeksjon, eller velge en daglig tablett. Unngå å spise tabletten som et drops, men legg den under tungen der den langsomt absorberes av slimhinnene. Vær oppmerksom på at du kan ha normale verdier i blodet og samtidig lide av B 12-mangel.
 • Det kan også være en god idé å supplere med litt ekstra B1 (thiamin) fordi B 1-mangel ofte settes i forbindelse med grønn stær.
 • Som ved andre øyelidelser, anbefaler jeg C-vitamin. Ta gjerne ca 2 gram daglig. Få evt. en orthomolekylærutdannet lege til å gi deg C-vitamin intravenøst. Det har vist seg at langvarig behandling med C-vitamin kan minske trykket i øynene ganske mye.
 • Likeledes kan Ginkgo Biloba være en hjelp til å bedre synsfeltet.
 • Mineralet magnesium kan forbedre blodtilførselen og dermed synsfeltet. Mineralet virker ved å avslapping på stramme blodårer. Dosene må være rundt 200 mg daglig.
 • Krom kjennes best som et blodsukkerstabiliserende middel som nedsetter sukkertrangen, men det har vist seg at krom også hjelper øyets evne til å fokusere. Ta 200 mcg daglig.
 • Essensielle fettsyrer, spesielt omega 3 er viktig for sunne øyne.
 • Alpha Lipoic acid er en antioksidant som er både vann- og fettoppløselig. Den er helt unik og blir ofte referert til som «den universelle antioksidant». Den har tiltrukket seg mye oppmerksomhet som en hjelper mot grønn stær. Den ser ut til å kunne medvirke til å forbedre både trykket i øyet og synet. Det refereres til at 150 mg Alpha lipoic Acid tatt i en måned kan medvirke til både å forbedre synsfunksjonen og trykket hos mennesker med grønn stær. Alpha Lipoic acid virker tilsynelatende som en booster for alle antioksidanter.
 • Vindruekjerneekstrakt hjelper sammen med C-vitaminer til med å bekjempe de farlige frie radikaler.
 • Blåbær også kjent som blueberry som kalles for øyets bær, kan også anbefales ved grønn stær så vel som ved alle andre øyelidelser. Blåbær kan hjelpe til med et bedre nattesyn.
 • Kartonoider som kalles luteiner og zeaxanthiner finnes i øyets linse og er gode å ta for ved alle slags øyelidelser. Finnes hovedsakelig i grønne grønnsaker, men fås også i kapselform. Virker best hvis du tar det sammen med mat som inneholder fett.
Tips

 • Grønn stær anses i stor stil for å være en stressrelatert sykdom. Derfor må du være oppmerksom på å unngå stress av alle typer og i størst mulige omfang. Stress tykner og trekker sammen blodet og hemmer dermed sirkulasjonen. Gjør ditt beste for å leve et fredelig liv.
 • Unngå å se tv i alt for mange timer om gangen. Tenk på det hvis du f.eks. velger å se en film. Den skal både være rimelig ustressende og ikke alt for lang. Det samme gjelder selvfølgelig også for vanlig lesing.
 • Det har også vist seg at klimaet har stor betydning. Derfor er det bra hvis man fritt kan velge et land å leve i med middeltemperatur og som ikke har altfor store temperaturforskjeller.
 • Legg røykingen på hylla. Det nedsetter blodforsyningen til øynene.
 • Når du blir behandlet av din øyelege så fortell og snakk om hvilke kosttilskudd du tar. Det er aller best å finne en dyktig øyelege som arbeider både med komplementær og allopatisk medisin.
 • Louise Hay som er mitt store forbilde, skriver om grønn stær: «Det er trykk på grunn av langvarige irritasjoner. Skuffelser. Hard utilgivelighet. Overveldet av det hele. » Louise Hay foreslår som nytt tankemønster: «Jeg ser med kjærlighet og ømhet.»
Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.