Månedsmagasinet på Costa del Sol
 
Grå stær
 
Jeg har en svært smal garasjeport som jeg er svært stolt av at jeg uten vansker klarer å komme meg ut og inn av med min gamle bil. Da jeg en dag kom til å streife borti den ene stolpen i porten, var jeg klar over at det var på tide med en tur til øyenlegen. Ganske riktig konstaterte øyenlegen at det var grå stær på begge øynene mine, men at bare stæren på det ene øyet som trengte behandling.
Etter en veloverstått operasjon på det ene øyet kjører jeg igjen, uten vanskeligheter ut og inn av porten og har også fornyet førerkortet og der jeg klarte synsprøven uten briller.
Etter øyeoperasjonen har jeg blitt mer oppmerksom på at øyet er et av naturens mange mesterverker som jeg også må passe godt på og at det ikke er en selvfølgelighet å ha et godt syn. Jeg er mer bevisst på at jeg kan gjøre en masse selv for å minske synsproblemene.
Det er myr som kan gå galt med øynene. For eksempel nærsynthet som gjør det vanskelig å se ting langt borte og motsatt langsynthet der du ikke ser nære ting så tydelig. Diabetes kan gi netthinneløsning blant mange andre komplikasjoner. Det er også den etter hvert mer og mer vanlige makuladegenerasjon med nedbryting av makula som er den delen av øyet som tar seg av detaljene og som er en vesentlig årsak til blindhet hos oss som er over 50 år. Så er det vanlig grå og grønn stær. Ved den grønne stæren er det forhøyet trykk på væsken i øyet, noe som kan skade synsnerven, mens den grå stæren gir uklarhet på linsen, noe som slører synet.
Symptomene ved grå stær begynner ofte med at du ikke liker å kjøre når det har blitt mørkt fordi lyset fra motgående biler synes for sterkt. Du må ha sterkere lys når du vil lese, og likevel synes du det er tåkete og uklart. Fargene er ikke så klare lenger. Du blir mer og mer lysfølsom for solen og sterkt lys fra lamper. Bruker du briller, må styrken ofte endres. Ved grå stær blir øyets linse gulaktig.
Hyppigheten av grå stær tiltar med alderen, og det antas at én av årsakene er at vi utsetter våre øyne for ultrafiolett lys. Derfor er det viktig at du bruker solbriller av god kvalitet.
Får du mistanke om at det er noe galt med synet ditt, må du gå til øyelegen. Det er heldigvis så mange gode operasjonsmuligheter ved grå stær at du enkelt kan gjenvinne synet ditt.
 
Kosten
Det er heldigvis mye du selv kan gjøre med en god kost og kosttilskudd for å forhindre eller forsinke utviklingen av grå stær.
Spis godt med grønnsaker og frukt med et høyt innhold av antioksidantene betakaroten, C og E-vitaminer (finnes særlig i gule, oransje og grønne grønnsaker og frukter f.eks. grønnkål, brokkoli, spinat, mais, blomkål, hvitkål, rosenkål, erter, rødbeter, grønne bønner samt tomater, mango, fersken, med mer.). Øyets linse og netthinne inneholder mye cartonoid.
Av andre gode kostemner som hjelper øynene er løk, epler, kiwi, grapefrukt, tranebær, aprikoser, blåbær.
En kost rik på E-vitamin og selen er hvetekim, solsikkekjerner, gresskarkjerner, linfrø, avokado, mm.
Kosten må også inneholde godt med A-vitamin f.eks. kalvelever, fete fisk mm.
Drikk gjerne grønn te av god kvalitet.
Safter kan med stor fordel også være en del av den daglige menyen. For å bidra til å bremse utvikling av grå stær må de ha et høyt innhold av betakaroten og C-vitamin. Du kan kjøpe mange ferdige safter, men jeg anbefaler på det varmeste selv å lage noen velsmakende smoothies. Kjøp deg en god saftpresser og en god blender. Det gir stor fornøyelse og betaler seg i lengden. I smoothies som lages spesielt for øynene, bør du bruke en masse gulrøtter, persille og bladselleri. Ønsker du litt inspirasjon, har forfatteren Mads Bo Petersen skrevet flere bøker med oppskrifter på smoothies. Er du nybegynner, anbefaler jeg deg å starte med oppskriftene i boken «High on smoothies» som inneholder en lange rekke enkle oppskrifter og variasjonsmuligheter på smoothies.
Pass på ved for mye alkohol. Alkohol er gift for leveren, og ifølge kinesisk medisin forbindes leveren og øynene med hverandre. Kinesisk medisin sier at øynene er kroppens åpning inn til leveren og at den som sliter med synet vanligvis også sliter med leveren og omvendt.
Pass også på ved for mye koffeinholdige ting f.eks. kaffe, cola, sjokolade. Det er undersøkelser som viser at det kanskje kan ha en negativ effekt på øyets evne til å fokusere. Er du en stor kaffedrikker, så kutt ned forbruket til to kopper daglig.
Pass også på sukkerforbruket ved godterier og andre matvarer. Er du sugen på noe søtt, så spis litt mørk sjokolade som jo er fylt med antioksidanter. Unngå hvitt brød, pasta osv. Unngå for mye salt i maten. Bruk salt av god kvalitet f.eks. Himalayasalt eller et godt urtesalt.
 
Kosttilskudd
· Vær oppmerksom på at noen medisiner kan ha negativ innflytelse på øynene dine. Snakk evt. med legen om det.
· Det er viktig med en god base av multivitaminer/mineraler. Vær oppmerksom på kvaliteten og at den inneholder store mengder av både B-vitaminer, inositol, C- og E-vitaminer.
· C-vitaminer medvirker til dannelse av collagen og styrker kapillærene som gir næring til netthinnen og beskytter mot UV-lys. Øyet er det organet som etter binyrene, har den største konsentrasjonen av C-vitaminer. Det er en sterk antioksidant. Ta gjerne mellom 500-3.000 mg daglig.
· Ta et supplement av vitaminer/mineraler f.eks. Omnimin Pure, mivitotal, spektro 2.
· Undersøkelser har vist at Alpha Lipoic Acid beskytter øyets linser mot å miste C- og E-vitamin. Ta 250 mg daglig.
· Carnosin er en sterk antioksidant. Ta 400-600 mg daglig. Det hjelper særlig mot skader forårsaket av sollys.
· Acetyl-L-Carnitine er en sterk antioksidant. Ta 500 mg daglig. Det beskytter linsen særlig hos eldre mennesker samt hvis forbruket ditt av sukkerholdige matvarer er stort.
· Ginkgo Biloba er også en antioksidant. Ta 100-200 mg daglig. Det forbedrer blodgjennomstrømmingen i netthinnen.
· Blåbær er en enorm hjelp for synet på alle måter. Finnes i tablettform f.eks. i produktene Blueberry, Bio-Vision, Lutein eyes, m.fl.
· Cystein er en aminosyre som også er viktig for øyet, særlig for å vedlikeholde sunne linser. Ta 500-1000 mg daglig.
· Taurin som er en aminosyre, er en annen viktig antioksidant som det er store konsentrasjoner av i øyet. Den er vital for vedlikehold av sunne øyne. Undersøkelser viser at det antakelig også beskytter mot farlig sollys og at det er særdeles hjelpsomt mot aldersbetinget tap av syn. Ta 500 mg daglig. Stress tapper oss for taurin, så lider du av stress, bør du vurdere å ta et tilskudd av taurin. Tenk også på taurin om du er vegetarianer for det finnes ikke nevneverdig av i planteproteiner eller meieriprodukter. Det finnes nokså mye av i kjøtt og fisk.
· Astaxanthin er en kartonoid som kommer fra en mikroalge som ennå ikke er særlig kjent. Det er en særdeles sterk antioksidant som er 550 ganger sterkere enn E-vitaminer og 6.000 ganger sterkere enn C-vitamin. Det er noen vitenskapsfolk som anser astaxanthin for å være den beste hjelpen som fortsatt finnes for å ta godt vare på øynene. Dessuten har astaxanthin en lang rekke andre gode virkninger på den øvrige helsen. Det er litt astanxanthin i krillolje som er en ren fiskeolje som fås i kapselform. Regn med 2-4 uker før du ser full virkning. Bør tas med litt fettholdig mat, fordi det er fettoppløselig.
 
Tips
· Det kan være en god idé med soneterapi der det særlig arbeides med de soner som har med lever, nyrer, øyne, ører, nakke, hypofyse og skjoldbruskkjertel å gjøre.
· Yoga kan være en hjelp for å styrke øye musklene og dermed bedre synet.
· Nyt solen, den er bra for oss, men gjør det med måte og omtanke. Unngå soling i de heteste timene og bruk hatt med skygge for å beskytte øynene.
· Sørg for virkelig gode solbriller som garanterer at de beskytter mot UV-stråler.
· Røyker du, så slutt med det eller reduser forbruket og sørg for å få tilstrekkelig med C-vitamin for hver sigarett koster minst 25 mg C-vitamin.
· Boken om de indre øvelser av Dr. Stephen T. Chang inneholder øyeøvelser for å styrke øynene. Sitter du hver dag foran datamaskinen eller fjernsynet i mange timer, skriver forfatteren, at man særlig bør gjøre øyeøvelser hver dag.
· Visualisering kan være en god ting. Louise Hay skriver at en medvirkende årsak til grå stær kan være, «å være ute av stand til å se framover med glede.» Hun anbefaler å visualisere et nytt tankemønster: «Livet er evig og fylt med glede. Jeg ser framover til hvert øyeblikk.»
Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.