Månedsmagasinet på Costa del Sol
Solbriller er øyenes solkrem
 
dan

«Vi som bor her på Costa del Sol, er så heldige at vi trenger solbriller nesten hele året. Det er svært få dager at solen ikke skinner og øynene våre ikke trenger beskyttelse», sier Juana Pérez, optiker og innehaver av Dan Optica i Fuengirola.
«Det er svært viktig med beskyttelse, og det å ha på solbriller handler ikke bare om å henge med på moten, men også om å være smart på den riktige måten: Å bruke hodet og forebygge de skadene som solen kan medføre på øyne og hud».
Solstrålene har forskjellige bølgelengder og kan deles opp i tre:
Synlig stråling (lys), infrarød stråling (også kjent som varmestråling) og ultrafiolett stråling (UV). UV-stråling kan man umiddelbart verken se eller merke, og den kan deles opp i UVA -, UVB – og UVC-stråling.
Den mest skadelige og den med størst inntrengningsevne er UVC. Denne strålingen absorberes i atmosfæren, men i stadig mindre grad på grunn av minskningen av ozonlaget. UVA- og UVB-stråler når ned til oss og det menneskelige øye.
Derfor er det så viktig at solbrilleglass har de nødvendige filtre.
De skadelige påvirkninger kan for eksempel resultere i skader og forbrenninger av øyelokk og øyeomgivelser (som i verste fall kan føre til hudkreft), skader og forbrenninger på hornhinnen som kan forårsake infeksjoner og skader på øyelinsen som kan føre til grå stær. Ifølge verdenshelseorganisasjon, WHO, utgjør påvirkningene av særlig UVB-stråling en vesentlig risikofaktor for utvikling av grå stær. Dessuten kan det oppstå skader bakerst i øyet – i netthinnen og netthinnens skarpsynsentrum, makula (den gule flekken), som kan føre til AMD (aldersrelatert makula-degenerasjon)
For å unngå eller nedsette de skadelige påvirkningene, lages solbrilleglass med forskjellige filtre og overflatebehandlinger.
Alle solbrilleglass bør ha total beskyttelse mot UV-stråler. Solbriller kjøpt på gaten eller i ikke-spesialiserte forretninger, har ikke gjennomgått den strenge kvalitetskontrollen som kreves, og det er ingen garanti for at glassene har UV-beskyttelse. Dette kan medføre de omtalte påvirkningene på alle nivåer og i mange tilfeller med permanente øyenskader til følge. Husk at det er farligere å bruke solbriller uten UV-filter enn ikke å bruke solbriller! Øynenes pupiller utvider seg i mørke (når man tar på solbrillene) og hvis solbrillene ikke har UV-filter, er det fri passasje for UV-strålene. Dessuten består solbrilleglass som ikke er kjøpt i spesialforretninger ofte bare av farget plast som forvrenger bildet av det man kikker på. Det kan gi hodepine og tretthet.
Solbrilleglass klassifiseres dessuten på en skala fra 1 til 4, alt etter hvor mye lys de lar passere. Klassifisering 1 slipper igjennom ca. 90 % (nesten klare glass), mens 4 bare slipper gjennom mellom 5 og 8 % lys (velegnet til sport under ekstreme lys vilkår som skiløp og seilsport; de er IKKE velegnet til bilkjøring).
Ved valg av solbriller må det også tas høyde for fargen på glassene, og her spiller kundens behov, daglige aktivitet og levemåte en stor rolle. Er du operert for nærsynthet/langsynthet, grå stær, eller har ikke-operert grå stær, må du bruke solbriller, og de mest vanlige typene er:

 
dan2
 
 
Brune glass:
Anbefales til nærsynte. De øker kontrasten, men gir litt endring i oppfatningen av farger.
Egnet til utendørsaktiviteter.
Vekslende lys/skyggeforhold
 
Grønne glass:
Anbefales til langsynte. De gir litt endring i oppfatningen av farger.
Egnet til aktiviteter/sport forbundet med hav/strand.
Egnet til aktiviteter/sport forbundet med snø.
 
Grå glass:
Kan brukes av alle og gir praktisk talt ingen endring i fargeoppfattelsen.
Egnet til blandede lysforhold.
Egnede til bilkjøring.
 
Gule glass:
Gir større kontrast og større dybdeskarphet.
Egnet til kjøring i tåke.
Egnet til sport med raske bevegelser (for eksempel tennis).
Kan hjelpe til ved enkelte former for svaksynthet og netthinnesykdommer.
 
Polariserte glass:
Blokkerer for reflekser fra vannrette, plane flater som asfalt, vann, sand eller snø. Anbefales til bilkjøring og til alle typer utendørssport fordi kontrasten økes, og man unngår blending og reflekser.
Du kan også få dine solbriller med styrke i de ovenfor nevnte fargenyanser.
Solbriller er like viktige som solkrem, og dessverre er solbriller for mange mer mote enn sikkerhet.
Hos Dan Optica i Fuengirola er Juana, Diego og Annette klar til å hjelpe deg med å finne den rette solbrillen til ditt behov. Du er også velkommen til å ringe tlf.: 952 58 39 10.
 
Av Juana Pérez, Dan Optica

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.