Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

2013 markerte et før og etter for eiendomsmarkedet på Costa del Sol. Det hevdet nylig avisen Diario Sur i en større artikkel om boligmarkedet. Med ferske tall fra organisasjonen for entreprenører og eiendomsutviklere i Málaga-regionen (ACP – Asociación de Constructores y Promotores de Málaga) kunne avisen slå fast at utlendingene nå har vendt tilbake til den spanske Solkysten. Omsetningen av boliger økte med 37 prosent i Andalucía i 2013. Bare Murcia-provinsen lenger nord på kysten kan vise til større økning i boligomsetningen i Spania.
Nå står utledningene for halvpartene av alle kjøp av nye boliger i Málaga-regionen.
Av de knappe 10.000 nybolig-handlene som ble gjennomført i fjor, var utlendinger involvert i halvparten.
¬Utlendingenes andel av denne delen av eiendomsmarkedet har aldri vært større siden gullåret 2007, påpeker presidenten i ACP, José Prado. Han viser til at bak den nye oppturen innenfor boligmarkedet står kjøpere fra land som tidligere ikke har vært så godt representert på Costa del Sol. Etter britene – som jo alltid har utgjort en stor gruppe blant utlendinger på kysten – kommer kjøperne nå fra Sverige, Belgia og Norge. Kjøpere fra disse tre landene utgjør i dag en større gruppe enn både russere, franskmenn og tyskere.
– For to eller tre år siden begynte skandinavene for alvor å få øynene opp for Málaga-regionen som feriedestinasjon. Etter at tallet på direkteflygninger mellom Skandinavia og Málaga økte, begynte folk for alvor å vurdere kjøp av sitt andre hjem her, forklarer José Prado.
Ifølge statistikkene stod britene i fjor for 1.200 kjøp av nye boliger, svenskene av 660, belgierne av 550 og nordmenn av 450 boligkjøp. Men målt forhold til folketallene ser tallene ganske annerledes ut. For med 5,1 mill. innbyggere står Norge for flere boligkjøp enn både Storbritannia (61 mill. innbyggere), Sverige (9 mill.) og Belgia (10 mill.).
– Vi må ikke glemme at denne sterke økningen i boligsalget skyldes sterk innsats fra provinspolitikere, turistmyndigheter og de private utbyggernes side gjennom prosjektet «Living Costa del Sol», sier José Prado. Oppsiktsvekkende nok hevder han at det først og fremst var den gigantiske korrupsjonsskandalen i Marbella , Malaya-saken, som gjorde at utlendingene trakk seg bort fra eiendomsmarkedet på kysten. Den økonomiske krisen var ikke så viktig for utviklingen, hevder Prado.
Langt viktigere har det nemlig vært at utlendingene nå føler at deres eiendomsinvesteringer her på kysten er trygge og at de juridisk sett holder vann, ifølge Prado.
Det er en ny utvikling på gang innenfor turismen på Costa del Sol. Det viser seg blant annet ved at av de 9,5 millioner turistene som i 2013 valgte Solkysten som sin feriedestinasjon, valgt 4,5 millioner å bo på hotell. Resten, rundt 5 millioner turister, overnattet enten i egne hjem her på kysten, leide en feriebolig eller bodde hos familie og venner.
Dette forholdet er viktig for satsingen på turismen i årene framover, mener José Prado. Han peker på at med så stor andel privat overnatting, blir Solkysten viktigere som en helårlig feriedestinasjon for stadig flere mennesker. For når folk investerer i egen feriebolig og et hjem nummer to her på kysten, ja så er det jo hit de også reiser når de skal ha ferie.
Fallet i boligprisene i Spania har vært enormt siden den økonomiske krisen satte inn i 2008. Langs den spanske Solkysten har det gjennomsnittlige prisfallet vært rundt 45 prosent, skriver avisen Diario Sur. Og bare siden 2012 og fram til i dag har gjennomsnittsprisene for boliger i Spania falt med 20.000 euro, fra 170.000 euro i 2012 til 150.000 i dag. Selv om både nordmenn og andre utenlandske boligkjøpere ofte kjøper boliger til langt høyere priser enn dette, er det ingen tvil om at det kraftige prisfallet har hatt svært stor betydning for at boligkjøperne nå vender tilbake til Solkysten. Dette er godt nytt for et Spania som sliter med å få fart på økonomien.
 
Av Arne Bjørndal arne.bjorndal@me.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet