Månedsmagasinet på Costa del Sol
Boligmarkedet på Costa del Sol – Nordmenn og svensker på kjøpetoppen

Boligmarkedet på Costa del Sol - Nordmenn og svensker på kjøpetoppen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Heidi Bråteng
 
De tre siste månedene i fjor kjøpte nordmenn og svensker til sammen nesten 4.000 boliger i Spania. Blant utlendingene var det bare britene med sine drøyt 60 millioner innbyggere som kjøpte flere Sydenboliger.
 
At stadig flere nordmenn og svensker de siste årene har åpnet lommeboka og kjøpt Sydenbolig, er ingen nyhet for eiendomsmegler Heidi Ch. Bråteng i Segarra & Bråteng. Men at de til sammen stod for knapt 11 prosent av det samlede boligsalget til utlendinger i Spania i oktober, november og desember i fjor, kom likevel som en nyhet.
 
– Gode tider for eiendomsbransjen
– Ja, det har vært gode tider i bransjen, både i 2012 og 2013, sier Bråteng. Hun tror også 2014 vil bli et godt år:
– Men for kjøperne gjelder det å være litt rask på foten nå. Det begynner nemlig å haste for å gjøre de beste kjøpene. For nå er eiendomsmarkedet i Spania på vei opp igjen, og for de fleste boligene har prisene forsiktig begynt å øke igjen, forklarer hun.
I siste kvartal i fjor kjøpte britene 5.200 boliger i Spania (drøyt 15 prosent av samtlige boligkjøp utlendingene sto for i perioden), mens svensker og nordmenn til sammen stod for rundt 11 prosent og knapt 4.000 boliger (svenskene 1.939 boliger og nordmenn 1.815 boliger)
 
Tid for eiendomsinvesteringer
Heidi Ch. Bråteng har godt over 20 års erfaring fra eiendomsbransjen på Costa del Sol og har vært med på flere økonomiske opp- og nedturer enn de aller fleste andre eiendomsmeglere på her på kysten. På spørsmål om hun i dag – mens Spania fortsatt ikke er friskmeldt fra de siste årene økonomiske krise – vil anbefale å investere i fast eiendom på Costa del Sol, er svaret et rungende JA:
– Tidligere kunne folk som satt på kapital få inntil 4 prosent rente, dersom de satt pengene i en spansk bank. I dag ligger rentene på innskudd på rundt 1,5 prosent. Dermed er ikke bankinnskudd like aktuelt som før. Historisk sett og med en litt lenger tidshorisont på investeringer, er det liten tvil om at investeringer i eiendom, er en sikker investeringer som på sikt vil gi god avkastning, hevder hun.
 
3 x beliggenhet
De tre absolutt viktigste forholdene når det handler om boligkjøp på kysten er ifølge eiendomsmegler Heidi Ch. Bråteng; Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet.
– Det handler om at eiendommen innfrir kravene som både svensker, nordmenn og andre nordboere stiller, som for eksempel at eiendommen har kort avstand til sjø og strand. Helst bør det være gangavstand, sier Bråteng. Dessuten må det være kort vei til butikker, og et bredt utvalg restauranter og serveringssteder bør finnes i nabolaget.
Nordboere elsker sol, og derfor bør boligen også ha store og private utearealer i form av enten egen hage eller terrasser som kan by på sol hele dagen.
Andre krav er at boligene ikke bør være plaget av støy, for eksempel fra motorveier, ha egen garasje og heis og helst ligge i et lukket område med egen vakt.
– En viktig faktor for gode investeringer er også at eiendommen ikke er mer enn ti – tolv år gammel. Et alternativ kan være eldre oppussingsobjekt på riktig adresse. Sist, men ikke minst bør Sydenboligen også være attraktiv for utleie, dersom det en gang skulle bli aktuelt, sier Bråteng.
 
Inversteringsseminar 
 
Marbella på topp
Av de fem områdene på Costa del Sol som eiendomsmeglerfirmaet Segarra & Bråteng har sett nærmere på, er det ingen tvil om at det er i Marbella kommune de fleste utlendingene vil kjøpe. For nordmenn er det særlig Elviria-området som lokker.
– Salget av boliger falt kraftig fra 2007 til 2008, men deretter har boligomsetningen bare økt år for år. I fjor kom den opp i mer enn 3.000 solgte boliger, forklarer Bråteng. Hun viser til at noe av forklaringen på den sterke økningen, er at Marbella kommune nå har gitt ferdigstillelsespapirer til 16.500 «nye» boliger som ble oppført under siste byggeboom.
– Nå har det blitt stor rift om disse boligene, sier Heidi Ch. Bråteng.
Også i Estepona – og Mijas kommune var god økning i tallet på utlendinger som kjøpte boliger i 2013, mens i Fuengirola – og Benahavís kommune lå omsetningen omtrent på samme nivå som i 2012.
 
Flest mellom 2,5 og 3,8 mill. kroner
I Segarra & Bråteng er det størst rift blant skandinaver om Sydenboliger i prisklassen 2,5 til 3,8 millioner norske kroner. Men både over og under disse nivåene er omsetningen god, ifølge Heidi Ch. Bråteng:
– I prisklassen mellom åtte og 16 millioner norske kroner har vi solgt i gjennomsnitt to boliger i måneden, i januar i år hele fire.
– Fra hvilke området i Norge kommer de fleste boligkjøperne?
– Vi opplever størst pågang av nordmenn fra Østlandet, Stavanger- og Bergens-området, sier Bråteng.
 
Investeringsseminar på Restaurante El Lago
Spørrelysten var stor blant de frammøtte og rammene fantastiske da Det Norske Magasinet arrangerte sitt investeringsseminar på Restaurante El Lago i Elviria 25. februar.
Publikum fikk fire korte innlegg med analyser og inputs til investeringer. Svend Jørgen Jensen fra Finanshuset Demetra analyserte den nåværende krisen i et historisk perspektiv, Johnny Kirkeby fra Nykredit presenterte tre produkter med hver sin risikoprofil rettet mot investorer på Costa del Sol, eiendomsmegler Heidi Bråteng lanserte sin nye video om Costa del Sol og presenterte en rekke boliger som er opplagte investeringsobjekter. Sist, men ikke minst presenterte Provectus representert ved Chresten Hedegaard produktet PV10 som helbreder visse typer kreft. Produktet gir nytt håp for kreftpasienter og kan være et gullegg for investorer. De fire presentasjonene skapte stor engasjement og spørrelyst, og etter seminaret var det gode muligheter for å få en direkte prat med de representerte firmaene.
Seminaret ble presentert av den alltid livlige Øystein Wiig Rambøl, og dagen ble rundet av med vin og tapas på høyeste gastronomiske nivå.
 
 
Aktuelle boliger
 
 
100.000-150.000
 
Fra 100.000 – 150.000 €
Leilighet i Nordic Royal Club, bekvemt og sikkert, resepsjon 24 timer i døgnet. 2 soverom, 2 bad med svært gode solforhold og flott utsikt. Pris: 150.000 €.
 
 
300.000 - 450.000
 
Fra 300.000 – 450.000 €
Hacienda Elviria med gangavstand til strand og hyggelige Elviria sentrum. 3 soverom, 3 bad, garasje, heis. Priser fra 425.000 €.
 
 
 
 
1.000.000
 
Fra 1.000.000 €
Nye Penthouse-leiligheter i Marbella By. Strandpromenade og hovedgate innen rekkevidde. 3 soverom, 3 bad, høy standard. Pris 1.300.000 €
 
 
 
 
2.000.000
 
Fra 2.000.000 €
Herskapelig luksusvilla med gjestebolig i fjellene bak Marbella – Puerto Banus Pris: 3.500.000 Euro
 

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet