Månedsmagasinet på Costa del Sol
Historisk glimt – Spania ved en tilfeldighet

Historisk glimt - Spania ved en tilfeldighet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
shs16
 
Han heter Pelayo. Han kommer fra Asturias. Og han leder det første avgjørende slaget mot maurerne, og deretter blir han Spanias første konge. Slik heter det i hvert fall i legenden som snart er fortalt så mange ganger at den er i ferd med å bli sannhet i Spania.
Da maurerne i år 711 invaderte Den iberiske halvøya er han med i den kristne og vestgotiske kongen Rodrigos hær da de møter invasjonshæren ved elven Guadalete i Jerez de la Frontera. Det er et avgjørende slag som de kristne naturligvis taper, og der Rodrigo blir drept, men Pelayo kommer i det kommende kapittelet til å lede et slag som er like avgjørende for Spanias historie.
 
Uønsket frieri skaper opprører
Pelayo drar etter det tapte slaget først til Toledo, og da muslimene også inntar dette området, fortsetter han tilbake til hjemtraktene. Her arbeider han faktisk for den mauriske guvernøren Menuza, og det er først da guvernøren forelsker seg i Pelayos søster og vil gifte seg med henne, noe Pelayo motsetter seg, at uoverensstemmelsene begynner.
Som kjent skapes historien ofte gjennom en rekke av tilfeldigheter. Men denne tilfeldigheten, dette uønskede frieriet, er en katalysator for kongeriket Spanias tilblivelse.
Pelayo starter en protest mot overmakten, han motsetter seg å betale jizya, som er den spesielle skatten som er pålagt ikke-muslimer, og han lykkes i å forvise Menuza. Han arresteres, sendes i fengsel, flykter og vender tilbake til Asturias. Nå får han følge av andre kristne, mange av dem har flyktet hit fra andre av de muslimsk dominerte områdene, og de overtar etter hvert herredømmet over større og større deler av Asturias,
Pelayo lar seg i 718 utnevne til konge, altså konge av Asturias. Dermed er Asturias, argumenteres det, for første gang et kongerike.
Marurerne har gjort Córdoba til hovedstaden i Al-Andalus, det er langt borte. De ser ikke Pelayo som noen reell trussel og forøvrig er de travelt opptatt med krig mot franskmennene på den andre siden av Pyreneene, så de gjør bare vage forsøk på å forhindre Pelayo i å utvikle det som startet som et oppgjør med guvernøren, til et faktisk opprør mot muslimene.
 
Slaget ved Covadonga
På et tidspunkt som noen historikere mener må være i 722, andre at det er langt tidligere, sender maurerne likevel av gårde en hær for å komme disse irriterende kristne til livs. Pelayo og hans tilhengere flykter opp i fjellene, opp i Picos de Europa.
De tidlige spanjolene kjenner sine fjell. I første omgang gjemmer de seg i en grotte
i Covadonga. Den gir navn til det sammenstøtet som nå finner sted mellom de to motpartene.
Størrelsen på den muslimske hæren og antallet opprører er det i dag også uenighet om. En variant går ut på at muslimene møter opp med 180.000 menn, mens de kristne bare er 300, og som legende høres jo det flott ut. Sant er det iallfall at de kristne slår maurerne som nå må forlate denne delen av Nord-Spania for aldri å vende tilbake. Heretter er Asturias et selvstendig rike med Pelayo som overhode.
Det er et vendepunkt, og det er starten på La Reconquista, gjenerobringen. Kongeriket Spania er skapt.
Da Pelayo med sine menn gjemmer seg i grotten i Covadonga, er den kjent som et hellig sted som ifølge innbyggerne står under Jomfru Marias beskyttelse, og derfor kalles den for den hellige grotte, Cueva Santa.
Nå ærer man ikke bare Jomfru Maria, men også Pelayo som etter sin død i 737 skulle bli begravet i kapellet, Santuario de Covadonga, som sees på bildet.
Covadonga er dessuten i dag et samfunn på mer enn 50 innbyggere.
Av Jette Christiansen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet