Månedsmagasinet på Costa del Sol

En samtale med eiendomsmegler Heidi Bråteng.

Heidi Charlotte Bråteng har vært eiendomsmegler på Costa del Sol i 33 år og kan derved kalles la Grande Dame i bransjen. Trender, økonomiske kriser, korrupsjonssaker, byggestopp og byggeboomer har kommet og gått, men Heidi fortsetter å hjelpe kunder med bolighandler på Solkysten fra sitt eiendomsselskap Segarra&Bråteng i Elviria. Det Norske Magasinet tok en prat med henne om boligutvikling, markedstrender og om Solkystens nye drømmehus.

Du har overlevd på Solkystens eiendomsmarked i over 30 år – hva er hemmeligheten din?

Hvis jeg har overlevd så lenge, er det nok fordi jeg hører på hva kundene ønsker og trenger. Samtidig elsker jeg hva jeg gjør og kunne ikke tenke meg å jobbe med noe annet. Det blir som en livsstil etter hvert. Vi skiller vi oss kanskje litt ut med vår lange historie og erfaring som gjør at vi har flere salgsoppdrag på etablerte boliger enn mange andre eiendomsfirmaer. Når du har holdt på så lenge som meg, kommer gjerne de gamle kundene tilbake med nye behov som å flytte fra villa til leilighet, eller motsatt. Kundene er også våre beste selgere. Vi er et uavhengig meglerfirma som tilbyr vedlikeholdstjenester og nøkkelservice. Vi passer alltid på at de som har kjøpt har det mest mulig enkelt. Kunder som ønsker det, kan komme til rengjort hus eller oppredd seng, nesten som et hotell i egen bolig.

Hva er de største forandringene du har sett i stil og design gjennom årene?

Da jeg begynte, var det mest hvite andalusiske bebyggelser. Deretter kom det en periode for rundt 20 år siden hvor alt skulle være terrakotta eller laksefarget, og nå skal alt være hvitt igjen. Cirka seks år tilbake startet en enorm aktivitet med nybygg i veldig moderne stil langs hele Costa del Sol etter mange år med total byggestopp. Den spanske stilen har nesten blitt glemt, men det har kommet inn flinke investorer som kjøper opp etablerte andalusiske boliger og renoverer og oppgraderer dem. De får frem en blanding av det moderne og det klassiske, og det er veldig populært.

Hva leter norske eiendomskjøpere etter akkurat nå?

Panoramautsikt, sør- og vestvendt, strandlinjetomt, store flotte uteområder og terrasser med både sol og skygge. Samtidig vil folk slippe å kjøre langt til strender eller restauranter når de er på ferie. Lista er lang, så de må ofte gi avkall på noen av ønskene, hvis ikke hadde alle bodd rett på kystlinjen eller ved siden av kjøpesenteret. De fleste kunder har et budsjett å holde seg til, og da gjelder det å være litt ærlig og realistisk med økonomien. I dag vet folk litt mer om hva de ønsker ved å søke litt på nettet selv. Noen kommer og sier «Jeg vil se DEN boligen». Men det er ganske krevende å vite hva du vil ha hvis du ikke kjenner området. Derfor er vi her for å hjelpe.

Hvem er kundene deres for tiden?

Kun 10% av våre kunder er spanske, resten kommer fra Norge, Sverige, England, Belgia, Holland og Polen, og nå har det også kommet flere fra Danmark, Asia og USA. Ved eiendomshandler er det to parter involvert – selger og kjøper – og for oss er nesten alltid én av partene norske. Vi har også mange oppdrag som megler for skandinaviske eiere. Alle kundene våre søker etter feriebolig, og det er det vi spesialiserer oss på.

Kan du beskrive dagens drømmebolig?

Hvis jeg skal velge et par drømmeboliger som jeg har hatt gleden av å selge, så er det to moderne nye eneboliger som ble oppført på en flott utsiktstomt i Calahonda. Den ene skilte seg ut ved å være på ett plan uten et eneste trappetrinn. Hele tomten ble 80 % fliselagt for å være 100 % mobilitetsvennlig, og alle soverommene og stuen vendte ut mot hovedterrassen. Størrelsen på tomt og bygg var så perfekt for dagens marked at jeg kunne ha solgt det samme huset 20 ganger over. Den andre boligen som ble bygd på den øverste delen av tomten, var på tre plan. Prioriteringen var det samme med alle hovedrom mot sør. Her ble det lagt inn heis da fire av de fem soverommene lå på andre etasje. Det var også svært populært med heis opp til takterrassen. Begge boligene var ellers omgitt av vakre trær og hadde basseng som var støpt ned i terrassen som er trenden alle vil ha akkurat nå.

Så slike drømmeboliger blir ikke lenge på markedet?

Nei. Den første boligen ble solgt så snart vi var ferdig med å dekorere den. Den andre hadde mange interesserte, men hadde en relativt høy prisklasse. Da den endelige kjøperen meldte seg, gikk det kjemperaskt. Fra kontraktskriving til overtagelse tok det bare fem dager. Vi var heldigvis forberedt. Jeg vet jo hva kundene generelt liker og hadde gitt interiørarkitekten klare guidelinjer – alt av beste kvalitet, bare bomull, lin, dun og naturmaterialer. Kunden ville kjøpe huset med absolutt rubbel og bit, og prikken over i-en var at da de sa at de ville flytte inn umiddelbart, kunne vi si «Det er bare å løfte opp sengeteppet!»

Visit Site

Hva er 100 % mobilitetsvennlige bygninger?

Mobilitetsvennlige boliger kom inn i systemet for noen år siden for leiligheter, men ikke for villaer. Med de siste lovene skal alle beboere, inkludert de som er avhengige av rullestol eller som har med seg barnevogn, kunne bevege seg fritt – fra leilighet til svømmebasseng til garasjen – uten trapper i veien, med mindre man har tilgang til heis eller rampe. 90 % av alle eneboliger som bygges eller allerede eksisterer er fordelt på to plan, men mange som kjøper villa ønsker ikke trapper. I boligen på ett plan kjører man inn på en rampe fra veien, og det finnes ikke noen trinn i det hele tatt – altså 100 % mobilitetsvennlig.

Hva er din egen drømmebolig?

Noen ganger ser jeg en bolig og sier «Gud dette var lekkert, her kunne jeg bodd!», men saken er den at jeg har bodd i samme huset i 34 år. Jeg har mange kunder som har byttet bolig gjennom årene ettersom behovene og ønskene deres har endres seg. Det hadde jeg også kanskje gjort, hvis jeg ikke hadde hatt hunder. Men når boligen din er et helårshjem, er du mer bundet. En feriebolig kan man innrette etter ens feriebehov og bare tenke på om man vil være ved havet eller golfbanen.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.