Månedsmagasinet på Costa del Sol
Pass på øynene når du blir eldre

Del

shutterstock 87284323
 
Min far var urmaker og skulle derfor være i stand til å se mange bittesmå dingser, skruer, mv. Han var svært stolt av øynene sine, men som alle oss andre måtte han, til sin store fortvilelse, en dag innse at det var nødvendig med briller når han skulle lese avisen.
 
Våre øyne er svært sårbare og ofte er det første tegn på at vi er over vår første ungdom. Som regel kan vi godt se langt, men det er nærsynet som er vanskelig.
Ca. 80% av alle mennesker over 75 år lider av grå stær, grønn stær eller aldersbetinget svekkelse av netthinnen. En av hovedårsakene til at øynene våre blir dårligere, er tilstedeværelsen av de frie radikaler, bl.a. fra ultrafiolett lys.
Vi kan finne ut av vår egen helse ved å betrakte det hvite i øynene våre. Hos et alminnelig, sunt barn er det hvite i øynene klart hvitt. Senere kommer det litt gult i øynene, og alt etter hvor forgiftet kroppen din er, blir øynene mindre og mindre klare. Det er tydelig å se at hvis du f.eks. går på en kur der du renser kroppen eller endrer din livsstil til det bedre, blir øynene igjen betydelig mer klare. Så det er ikke uten grunn at øynene kalles for sjelens speil.
Plages du av røde render rundt øynene, kan det ¬– bortsett fra ved for lite søvn – skyldes dette en infeksjon i de små kjertlene i øyenkanten. Det kan også skyldes mangel på B-vitaminer. Særlig folk over 60 kan lett plages av røde render rundt øyne.
Vi kjenner alle til det å ha tørre øyne. Som regel gnir vi dem bare litt, så fungerer de igjen. Tørre øyne forekommer i alle aldre, men sees hyppigst etter fylte 40 år. Tilstanden forekommer når tåreproduksjonen er nedsatt eller når fordampingen av tårene er for høy slik at det blir dannet for lite tårefilm, noe som kan forekomme ved kunstig oppvarming av hus, aircondition, støv, mange timer i fly, osv. Symptomene kan være mange, alt fra lett kløe til «brennende» øyne. Det finnes også medisin som gir tørre øyne som bivirkning.
 
Kosten
Gjennom kosten kan du selv medvirke til å holde øynene dine friske. I den delen av verden der vi bor, er de fleste av oss så heldige at vi fritt kan velge hva vi putter i munnen. Tenk på det! Sett deg ned når du skal spise og bruke øynene bevisst til å nyte synet av deilig mat. Selv om du har en travel hverdag, så velg deg en kost som er bra for øynene dine. Lag eventuelt en overordnet matplan. Gjør det enkelt for deg selv og gjør dine innkjøp én gang ukentlig. Dermed blir det også lettere å unngå mindre sunne fristelser, og du får frigitt tid til en masse andre ting.
Her gjelder de vanlige reglene. Unngå fastfood, pølser, ferdiglagde hamburgere, ost og sukkerholdige matvarer. Uansett hva som kommer fram av positive undersøkelser, synes jeg også, det kunstige søtningsmiddelet Aspartam bør unngås. Aspartam kalles også for NutraSweet, Canderel, m.fl. Stoffet søter 200 ganger mer enn sukker og brukes i mange forskjellige former for leskedrikk og også i medisin. Selv om Matvaretilsynet har fritatt produktet for uheldige egenskaper, er det mange kontroversielle holdninger til Aspartam. Det rapporteres om bivirkninger som atferdsforstyrrelser, hodepine, m.m. Vil du vite mer om stoffet, kan du klikke på www.helsenyt.com eller på www.alun.dk. På den sistnevnte siden ligger også en svært interessant video om Aspartam.
Er du sugen på søte ting, så spis litt mørk sjokolade som er fylt med antioksidanter.
Pass på ved for mye stekt mat og pass på med salt av dårlig kvalitet, samt det tredje krydder (MSG). Bruk i stedet en god urtesalt, salt fra Himalaya og andre spennende krydder.
Drikk gjerne et glass vin, men pass generelt på med alkohol og inntak av for mye vin. Det går ut over leverfunksjonen, og ifølge kinesisk medisin, hører lever og øyne sammen.
Det er viktig å spise en kost med cartenoider, særlig lutein og zeaxanthin som finnes i store deler av den seende delen av øyet. Det er bl.a. grønne grønnsaker f.eks. broccoli, spinat, grønnkål, samt tomater, mais, ferskener og mango.
Zeaxanthin finnes i gule og oransje frukter og grønnsaker som f.eks. løk, gulerøtter, søtpoteter, gresskarkjerner og cantaloupe meloner, m.m.
Andre gode kostemner som støtter øyets funksjon er blåbær, tranebær og andre bær, aprikoser, kiwi, grape, ferskener, epler og grønn te.
En kost med rikelig av selen og E-vitamin er hvetekim, solsikke- og gresskarkjerner, linfrø, avokado, nøtter, mandler m.m.
Husk de gode fettstoffene fra feit fisk. Foretrekker du olje fra planteriket, er linfrøolje også en god omega 3-kilde. Bruk også gjerne en god olivenolje til dine salater.
Drikk smoothies med masse grønnsaker. Her kan du blande i alt som øyet begjærer og putt alle former for gode gress i som hvetegress, bygg-gress og alger sammen med dine grønnsaker og frukter.
Husk også fullkornsproduktene som brun ris, fullkornbrød og fullkornspasta.
 
Kosttilskudd
· Sørg for å få en god base av multivitamin/mineral f.eks. Omnimin Pure, Spektro2, Mivitotal + m.m.
· Det er også bra å ta et tilskudd av 1 gram C-vitamin daglig. C-vitamin hjelper collagen-produksjonen som bl.a. styrker kapillærene i øynene. Øynene inneholder den nest største konsentrasjon av C-vitamin, rett etter binyrene. C-vitamin har en konsentrasjon i linsen som er 30-50 ganger større enn det er funnet i sirkulerende blod.
· Sørg også for en god olje, f.eks. Omni-Krill som også inneholder en astaxanthin, Cardiomega eller Epa-Gla+.
· Lider du av tørre øyne, så ta en sterk omega 7-kapsel sammen med en god fiskeolje. Omega 7 utmerker seg ved å være særdeles bra for slimhinnene.
· Blåbær finnes i forskjellige kosttilskudd, f.eks. Blueberry, Lutein, Bio-Vision m.fl. Blåbær er kjent for sin svært gode effekt på synet.
· Sterke antioksidanter som f.eks. Quercetin, rutin og andre bioflavonoider beskytter øynene mot skader fra sollys og bekjemper ødeleggelse fra frie radikaler.
· Aminosyren Cysteine er viktig for netthinnen. Ytterligere øker det produksjonen av gluthasjon.
· Lutein finnes i gode doser i produktet Luteinfra Solaray. Det beskytter mot macular degenerasjon og medvirker til å bekjempe skader fra frie radikaler.
· L-carnosin som består av to aminosyrer, er en særdeles sterk antioksidant som særlig hjelper på skader som er forvoldt av for mye lys.
· Acetyl-L- carnitin er en aminosyre som hjelper til å vedlikeholde et sunt cellestoffskifte.
· Lycopene er et tomatkonsentrat som har storbetydning for netthinnefunksjonen og er en sterk antioksidant.
· Gingko Biloba som brukes av mange til å vedlikeholde hukommelsen, forsterker også blodets kretsløp i netthinnen og kan dermed forsinke linsens svekkelse ved dets virkemåte som sterk antioksidant.
 
Små tips
· Vær oppmerksom på at hvis du oppholder deg mye der det er lysstoffrør, så forsvinner det mye A-vitamin fra øyet. Lysstoffrør skaper dessuten stress i hjernen fordi de blinker med en frekvens som vi ikke kan se, men som registreres i hjernen.
· Er du diabetiker, skal du vite at en av de første senkomplikasjonene kan ramme øynene. De fine små blodkarene i netthinnen skades og det oppstår små blødninger. Lidelsen kalles for diabetisk retinopati. Bl.a. derfor er det viktig at du overholder din diabetes-kur.
· Øyebetennelse også kjent som conjunktivitis, kan skyldes mange ting, f.eks. bakterier, virus, utsettelse for sollys, allergi, mv. Kamillekompresser på øyenlokkene både lindrer og leger. Er du i tvil om årsaken, så besøk din øyenlege.
· Spar ikke øynene, vær snill med dem og sørg for god belysning både der du arbeider og der du sidder og leser.
· Få øynene dine sjekket med jevne mellomrom, så du hele tiden er sikker på at brillene dine har den rette styrken.
· Selv om sollyset er vidunderlig, må du passe på å huske også å bruke solbriller av god kvalitet som beskytter mot ultrafiolett sollys.
· Når solen skinner fra en skyfri himmel, kan det være en god idé å bruke hatt som skygger over øynene og tenk på at det er best å være i skyggen når solen står på sitt høyeste.
· Røyker du, så reduser forbruket eller slutt å røyke. Vær sikker på at du får tilstrekkelig med C-vitamin.
· Arbeider du mye foran datamaskinen eller ser mye på tv, er det vanlig å få trette øyne. Øyendråper med Eufrasia kan lindre, som middelet Tearsagain Eye Spray. Massasje av neseryggen kan også virke lindrende på øynene.
· «De indre øvelser» er en bok skrevet av Dr. Stephen T. Chang. I den er det vist tallrike øyenøvelser der du kan få stor hjelp i din hverdag. De øyenøvelsene som vises kan også hjelpe på poser og hevelser under øynene som ofte skyldes vann i kroppen eller dårlig stoffskifte.
Av Anni Dahms – Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.