Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ny energireform bremser utviklingen av fornybar energi i Spania

Ny energireform bremser utviklingen av fornybar energi i Spania

Del

shutterstock 123739609

I Spania skinner solen mange steder mer enn 300 dager i året. Et opplagt sted å benytte seg av solenergi, burde man tro. I mange år har landet også vært foregangsland når det handler om å utnytte de verdifulle strålene fra solen. Men en ny reform begrenser den vanlig spanjols mulighet for å investere i sin egen fornybare energi, og det hemmer dermed framtidige investeringer.
 

På mange spanske hustak kan man se de svarte, speilblanke solpanelene som forsyner beboerne med fornybar energi. For øyeblikket blir mange av solpanelene likevel fjernet fra takene igjen. Årsaken finnes i en ny energireform, presentert av den spanske regjeringen. Ministeriet for Industri, energi og turisme, som står for håndteringen av reformen, vil nemlig innføre en høyere avgift på solenergi. Det betyr at spanjoler som er selvforsynende ved hjelp av solen, risikerer bøter på inntil 30 millioner euro, hvis de ikke registrerer seg og betaler avgiften, heter det i en artikkel i avisen El Mundo. Det betyr at det ikke lenger lønner seg å investere i solenergi, hvis man sammenligner med de tradisjonelle energiformene. Med de nye avgiftene vil det for en vanlig spanjol gå inntil 35 år før investeringen i solenergi har betalt seg. En stor forskjell i forhold til de 12 årene som det gjennomsnittlig tar i dag.

 
Reformen rammer vanlige solcelleeiere hardest
På mange områder ser det ut til at endringene vil medføre dårligere forhold for både forbrukere og miljøet, så spørsmålet er; hvem som tjener på dette?
Flere spanske medier peker på at det er de store energiselskapene som får mest ut av den nye reformen. Det har nemlig vist seg at det for mange ga en stor økonomisk fordel å skifte til solenergi. Men for energiselskapene betydde det tap fordi mange spanjoler ikke lenger betaler for elektrisitet og varme. Dessuten mangler regjeringen penger til å dekke et underskudd innenfor energisektoren. For å komme problemet til livs har man nå lagt en «sikkerhetsavgift» på solenergien. Det betyr at man som solenergieier må betale for å ha muligheten for å få gass og el fra tradisjonelle kilder, dersom det skulle bli nødvendig. Ekspert i energi Jorge Morales de Labra forklarer overfor avisen Canarias Ahora:
«Det kan sammenlignes med at du har din egen kjøkkenhage og er selvforsynende med frukt og grønt, og regjeringen så pålegger deg en avgift som du må betale fordi det finnes en grønnsakhandler i nærområdet som du vet at du en dag blir nødt til å kjøpe tomater hos.»
Spanjolene må med andre ord betale for energi de kanskje aldri får bruk for.
 
EU frykter at andre land vil følge Spanias eksempel
Den nye avgiften er en effektiv måte å få penger inn i statskassen, og flere eksperter og politikere, som EUs klimakommissær Connie Hedegaard, frykter at land som Italia, Tsjekkia og Hellas vil følge i Spanias fotspor.
Den nye reformen er nemlig et eksempel på at selv om solenergi gagner miljøet, så gagner det ikke nødvendigvis statskassen, fordi investeringer i fornybar energi gjør folk selvforsynende. Det betyr igjen at staten og de store energiselskapene taper penger. Og så er det befolkningen som betaler prisen. Med den nye avgiften blir det nemlig så dyrt for noen familier at de enten må unnvære solpanelene på taket eller tak over hodet.
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.