Månedsmagasinet på Costa del Sol
Per Sandberg: – Jeg angrer ingenting

Per Sandberg: – Jeg angrer ingenting

Per Sandberg 1

– Jeg er helt trygg på at det var riktig å få tømt «ryggsekken», sier Per Sandberg. Det siste ukene har det blåst frisk bris med storm i kastene rundt Fremskrittspartiets omstridte nestleder og stortingsrepresentant.
 

«Som man reder, så ligger man», sier Per Sandberg og smiler. Med biografien «Mot min vilje. Oppklaringen av et politisk liv», har han skapt rabalder i gamlelandet. Det skyldes ikke minst at Sandberg i boka deler ut friske karakteristikker og går til frontalangrep på navngitte partikolleger.

 
Startet som «listefyll»
Per Sandbergs politiske liv startet på 1980-tallet da han ville bygge hus i Levanger og møtte motstand fra byråkratiet. Han fikk hjelp av en lokalpolitiker, og nærmest som en «vennetjeneste» sa han ja til å være listefyll for Fremskrittspartiet(FrP) ved kommunevalget i 1987. Samme år ble han styremedlem i Levanger FrP og dermed var politikeren Per Sandberg født.
– Jeg har aldri hatt noe sterkt ønske om å bli politiker eller få posisjoner og politisk makt. Jeg ble politiker mot min vilje, sier Sandberg, bedyrer at han er «bånn ærlig» og viser til at det er det er nettopp dette han ville uttrykke med tittelen på boka; Mot min vilje.
 
– Fornøyd med innsatsen
– Jeg angrer ikke på noe jeg har gjort i politikken, men jeg burde kanskje ha satt av mer tid til enkelt saker, sier Sandberg som nylig var på besøk i Fuengirola for å kaste glans over årsmøtet i lokalpartiet.
Likevel er det noen ting i livet Sandberg skulle sett ugjort: Særlig gjelder det den berømmelige akevitt-episoden fra 2006 da Sandberg gikk på Stortingets talerstol med et par akevitter fra Stortingsrestauranten innabords. Kritikken var enorm, og Sandberg legger i biografien ikke skjul på at tiden etterpå var i tøffeste laget.
– Men få med at jeg som politiker også har opplevd veldig mye morsomt og spennende og truffet mange hyggelige mennesker. Og så har jeg jo satt fotavtrykket mitt på flere saker, sier Sandberg.
Han viser til at det med Norges nye blåblå-regjering nå vil skje noe med «forvaltningsstrukturen» i Norge. Sandberg hevder han har kjempet mot offentlig byråkrati og altfor mange småkommuner i Norge siden 1991.
– Det er først nå jeg har fått gjennomslag, sier han og varsler et dramatisk kutt i tallet på kommuner i Norge.
 
Per Sandberg portrett 1
 
Mot salgstoppen?
Per Sandberg aner ikke hvor mange eksemplarer han hittil har solgt av biografien «Mot min vilje».
– Men hittil er det trykket opp 32.000 eksemplarer, sier han.
– Det blir mye penger av sånt?
Per Sandberg rister på hodet: – Nei, det har blitt mye utgifter i de to årene jeg har jobbet med denne boka. Det er utgifter til skyggeforfattere, til språkvasking for å rydde opp i skrivefeil, osv. Forlaget Juritzen tjener nok en god del penger, men ikke jeg.
Trøsten for Per Sandberg får være at biografien hans i skrivende stund ligger på salgstoppen i Trøndelagsfylkene som han jo har representert på Stortinget, først for Nord-Trøndelag(1997-2005) og deretter fra Sør-Trøndelag.
 
«Villmannen Per Sandberg»
Det var denne tittelen på et portrettintervju i Trønder-Avisa som fikk Per Sandberg til å tenne og sette seg ned foran pc´en og begynne på selvbiografien.
– Jeg var så lei av det andre skrev om meg. Og med tittelen «Villmannen Per Sandberg» rant det over. Nå ville jeg fortelle min egen versjon, sier han.
Nesten 450 sider har det blitt, men biografien kunne ifølge Sandberg fort ha kommet opp i 2.000 sider:
– Så mye stoff er det nemlig, sier Sandberg før han slår om:
¬ – Men nå er jeg ferdig. Ryggsekken er tømt, og det kommer ingen ny politisk bok fra meg. Skal jeg skrive en bok nummer to, måtte det i så fall bli en humoristisk bok med gode kommentarer og opplevelser, for det har det også vært mye av, sier han.
Sandberg forteller at ideen til en slik bok dukket opp en lørdagskveld da han og kona tok et glass vin og filosoferte litt over hva de begge har vært igjennom i politikken av morsomme ting, hun som lokalpolitiker i Troms og han som stortingsmann.
 
Elsket og hatet
Per Sandberg legger ikke skjul på at det kan være en stor belastning og en «ekstremjobb» å være 1. nestleder i FrP:
– Jeg har vært elsket og hatet i 20 år, sier mannen som oppsiktsvekkende nok sa nei til en statsrådspost i den nye Høyre/Fremskrittspartiregjeringen og som dessuten varslet at han til våren går av som 1. nestleder i partiet.
Sandberg hevder han er sliten og mangler motivasjon.
¬– Men jeg er fortsatt en ung mann. Kanskje kommer jeg tilbake, og husk jeg skal sitte fire år til på Stortinget. Ingenting er umulig, sier 53-åringen Sandberg som imidlertid forbeholder seg retten til å si akkurat det han vil:
– Jeg går ikke på akkord med meg selv. Den dagen jeg ikke får være Per, kan jeg bare slutte med politikk!
 
Vil endre Friskoleloven
Da Per Sandberg besøkte Costa del Sol i 2011 ble han spurt om FrP vil endre Friskoleloven slik at Det norske skolen Málaga får utvide skoletilbudet med et fullverdig videregående skoletilbud. I dag har skolen bare godkjenning for første trinn i videregående skole.
Den gang svarte Sandberg:
«FrP har tidligere forsøkt å få endret Friskoleloven, bl.a. sammen med partiet Høyre. Kommer vi til makten etter Stortingsvalget i 2013, vil vi i alle fall sørge for å endre dette slik at skolen kan utvide og tilby alle tre trinn på videregående skole.»
– Står du ved løftet?
– Ja, svarer Per Sandberg. Han tror ikke på problemer med å få med Kristelig Folkeparti eller Venstre:
– Dette er et prioritert område for regjeringen, og vi begynner arbeidet med dette neste år, avslutter Per Sandberg.

Per Sandberg og Eirik Petterson 2 nov. 2013

FrP-styret gjenvalgt
• Årsmøtet i Fuengirola FrP ga fornyet tillit til lokallagets styre. Styret består dermed av Eirik J. Petterson (leder, gjenvalgt for ett år), Helge Christiansen, Helge Hammer, Elisabeth Petterson, Grete Klavenes og Ingrid Hals. Varamedlem: Ivar Johnsen.
• Fuengirola FrP har 45 betalende medlemmer (2013) og under årsmøtet 21. november på restaurant Regina ved småbåthavnen, ble det tegnet 8 nye medlemskap.
• Antall stemmeberettigede på årsmøte: 24.
• Ifølge leder Eirik Petterson møtte ca. 60 personer opp for å høre stortingsrepresentant og 1. nestleder i FrP, Per Sandberg, fortelle om forberedelsene til ny regjering og om reaksjonene på biografien «Mot min vilje». Drøyt 40 deltok under middagen.
Bildetekst:
Per Sandberg og Eirik Petterson 2 nov. 2013:
Per Sandberg høstet applaus blant de rundt 60 som hadde møtt fram på restaurant Regina for å høre ham fortelle fra regjeringsforhandlingene og om den nye boka. T.h. leder av Fuengirola FrP, Eirik J. Petterson. Foto: Arne Bjørndal
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.