Månedsmagasinet på Costa del Sol
Gibraltar – spansk eller britisk?
Gibraltar 3
– Spørsmålet om hvem som skal bestemme over «The Rock» eller Gibraltar, er et svært ømtålig og vanskelig emne, sier nordmannen John Andreas Nordahl. Etter at Det Norske Magasinet på lederplass i septemberutgaven oppfordret spanjoler og briter om å avslutte den 300 år lange krangelen om Gibraltar, skrev Nordahl brev til redaksjonen: «Meget ensidig og lite rettferdig overfor spanjolene og Spania», hevdet han. Vi inviterte like godt John Andreas Nordahl til et treff for å snakke mer om den vanskelige konflikten. Og hva var mer naturlig enn at vi satte hverandre i stevne nettopp i Gibraltar?
 
Å komme seg inn i den britiske kronkolonien, kan være en tålmodighetsprøve, i alle fall om du kjører bil, moped, scooter eller sykler. Denne sommeren – etter at krangelen mellom britene og spanjolene på nytt blusset opp – har mange måttet vente i timevis, på det verste visstnok helt oppe i fem eller seks timer for å komme seg fra Spania til Gibraltar.
 
Gibraltar 1
 
«Bare» én times ventetid
Da Det Norske Magasinet krysset grensen sammen med John Andreas Nordahl (74), var ventetiden bare én time, ifølge en oppgitt spanjol. Han ville nemlig ha bilen med over grensa.
John Andreas og jeg valgte derimot å spasere og klarte å forsere både den spanske og den britiske grensekontrollen på under fem minutter.
Men det er ikke til å legge skjul på: Det virker som om spansk politi ikke akkurat anstrenger seg for å få bukt med bilkøene og rekken av mopedister og syklende. I lange perioder var det bare én politimann som sjekket pass og identitetspapirer. Hadde spansk politi virkelig ønsket å få bort køene, kunne de bare ha satt inn et par-tre flere politifolk. Det er John Andreas og jeg enige om.
 
Over rullebanen
Men om grensepasseringene gikk greit, ventet nye hindre bare et par hundre meter lenger framme. For bommer gikk plutselig ned, porter smekket igjen, røde lys blinket kontinuerlig, mens britiske politifolk passet på at vi besøkende holdt oss i ro.
Foran oss lå rullebanen på Gibraltar internasjonale flyplass, og nå var et British Airways-fly ventet inn for landing. Før vi kunne spaserer videre, skulle også et annet fly ta av. Nesten 20 minutter tok det før vi kunne spasere over rullebanen og videre inn mot selve Gibraltar by.
 
Gibraltar 10
 
Britisk imperialisme?
John Andreas stopper opp: – Det var gjennom Utrecht-avtalen i 1713 at Spania måtte gi fra seg Gibraltar til England. I utgangspunktet var «The Rock» riktig nok ikke mer enn en liten fjellknaus helt sør i Andalucía med stor strategisk verdi. Gibraltar er i dag noe helt annet som engelskmennene og de lokale myndigheter med stabil kurs hele tiden har skapt og utviklet. Gibraltar har annektert det spanske landstykket mellom La Linea og Gibraltar som går under navnet «La Verja» og fylt opp en del av sjøområdet ved siden av for å få plass til sin nye flyplass.
John Andreas peker også på at britene og myndighetene på Gibraltar hevder at de har rett til territorialfarvannet på noen nautiske mil rundt klippen:
– Dette er områder der spanske fiskere alltid har hatt sitt livsgrunnlag. I Utrecht-avtalen står det ingenting om dette. Det som fikk begeret til å flyte over for spanjolene denne forsommeren var at et 70-tall store betongklosser med lange jernstenger ganske enkelt ble kastet ut i sjøen for å gjøre det umulig å fiske i et stort område.
 
Smugling og hvitvasking
John Andreas Nordahl har bodd i Spania i mer enn 23 år og fulgt nøye med på spansk politikk. Han mener at en del av det som foregår i den britiske kronkolonien ikke nødvendigvis er av det gode. Han peker for eksempel på at fra januar til september i år har Gibraltar importert 80 mill. sigaretter.
– Et helt usannsynlig tall for de 30.000 innbyggerne – store som små – som bor på klippen.
 
Hvor blir det av sigarettene?
– Det handler mye om at sigarettene blir smuglet over grensa til Spania, svarer John Andreas. Dessuten peker han på at Gibraltar i dag er et eldorado for ulike spillselskaper på internett, at klippen lenge har vært et skatteparadis der det er registrert langt flere firmaer enn antall innbyggere og at svarte penger gjerne ender opp i Gibraltar for å vaskes hvite.
 
Gibraltar 12
 
Flere saker?
– Er det andre ting du mener er med på å forsure forholdet mellom Spania og Gibraltar?
– Ja, britene selger billig drivstoff fra «flytende bensinstasjoner» til skip som seiler gjennom Gibraltar-stredet. Spanjolene hevder hardnakket at dette utgjør en stor fare for oljeutslipp og dermed for forurensning i Algeciras-bukta. At britiske atomubåter jevnlig besøker Gibraltar og også har blitt liggende i over ett år for reparasjoner, har også forsuret forholdet mellom de to landene.
John Andreas peker også på at britene er i gang med en ny utfylling av sjøområdet på østsiden av klippen. Her skal det ifølge ham bygges luksusleiligheter og en ny yachthavn etter modell av Puerto Banús i Marbella.
 
Rajoy vil få fokus bort fra PP
– I lederen i Det Norske Magasinet er det gjort et poeng av at Spanias statsminister Mariano Rajoy nører opp under bråket med britene for å få fokus bort fra påstandene om korrupsjon i regjeringspartiet Partido Popular. Er du enig?
– Ja, jeg skjønner at Rajoy gjerne vil få fokus bort fra egne problemer. Men etter valget på Gibraltar i fjor, vant den radikale sosialisten Picardo og han har provosert spanske myndigheter kraftig, bl.a. ved uttalelsen på britisk tv om at … «helvetet kommer til å oppleve en istid før Gibraltar igjen blir spansk».
– Med slike uttalelser er det fra spansk side forståelig at krangelen med britene fortsetter, avslutter John Andreas Nordahl.
Av Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.