Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norske ungdommer søker lykken på Solkysten

Norske ungdommer søker lykken på Solkysten

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
shutterstock 96759253

Norske Call Center popper opp på Costa del Sol og tilbyr jobber til norske ungdommer. Mange lar seg friste av ett år eller to i sola, mens andre nordmenn ønsker å etablere seg fast her nede.
Det høres kanskje merkelig ut; Å sitte på den spanske Middelhavskysten og prate i telefonen for å drive kundeservice eller selge varer og tjenester til privatpersoner og bedriftskunder i Norge. Men med åpne grenser og ny og moderne teknologi, er dette det minste problemet. For nå bruker alle selskapene datamaskinen for å snakke i telefonen, såkalt IP-telefoni. Så lenge datalinjene har god kapasitet og er stabile, er systemet svært billig i bruk.
 
Fastlønn og provisjon
Det er ingen tvil om at det først og fremst er det lave lønnsnivået i Spania som gjør det attraktivt for norske selskaper å etablerer seg med egne SL-selskaper – tilsvarer norske aksjeselskaper – her nede. Det bekrefter flere av lederne for Call Centraene overfor Det Norske Magasinet.
Men om fastlønnen i Spania ligger godt under det som er vanlig i Norge og Skandinavia, så er også leveomkostningene i Spania mye lavere. Og derfor blir slett ikke regnestykket så dårlig. I tillegg opererer mange av de «norske» arbeidsgiverne med provisjoner på toppen av fast lønn. Dermed kan de dyktigste av selgerne fort komme opp i solide lønninger, også målt mot norsk nivå.
Det gode klima langs denne delen av den spanske Middelhavskysten er også en viktig grunn til at både bedrifter, norsk ungdommer og familier søker seg sørover.
 
Stadig behov for flere
Call Centraene melder om stadig behov for arbeidskraft. Det skyldes at flere av centraene er i sterk vekst og stadig vil utvide virksomheten. Men det er heller ikke til å legge skjul på at gjennomtrekken blant de ansatte kan være svært høy.
I den delen av bransjen der det handler om aktivt salg av varer og tjenester mot det norske og skandinaviske markedet, finnes gjerne også de yngste medarbeiderne. For mange av dem handler det om ett år eller to i Syden for å gjøre noe annet i livet, før de vender tilbake til Norge for utdanning og mer permanente jobber.
 
Strengere kontroll
Det dreier seg selvsagt om å tjene penger, svarer lederne for flere av Call Centraene når de blir spurt om hvorfor akkurat Spania er stedet å etablere seg. Flere sier at de har hørt om en del «monkey-business» i bransjen, men at spanske myndigheter den siste tiden har intensivert arbeidet med å holde kontroll med de nye selskapene. Noen ganger skal det ha blitt gjennomført razziaer der politiet går inn og sjekker de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.
Det er for øvrig beregnet at for Spania sett under ett, er et sted mellom 15 og 30 prosent av økonomien svart.
 
Mer gunstig enn i Norge
Advokat Einar Askvig i Vogt advokatfirma i Marbella opplyser at spanske aksjeselskap, SL, også har fordelen av litt lavere skatt enn norske AS, ca. 23 mot 28 prosent. Dessuten har spanske firmaer bedre fradragsmuligheter på skatten, i tillegg til at både serviceytelser og kontorlokaler er mye billigere i Spania enn i Norge.
Derimot må spanske firmaer betale langt mer i sosial ytelser enn i Norge; 39 prosent når Seguridad Social er inkludert. Dermed er prisen for å ansette folk i faste jobber svært høy i Spania.
 

Noen norske Call Center på kysten:

 
General Services Sector Alarm, SL
Når Sector Alarms 150.000 norske kunder vil ringe boligalarmselskapet, får de svar fra én av selskapets 78 norske ansatte ved kundesenteret i Fuengirola.
– Målet er at all kundeservice i framtiden skal skje herfra, enten det dreier seg om våre norske, svenske eller irske kunder, sier kundesentersjef Jørn Anthonisen.
Kundesenteret er todelt med en norsk og svensk del, har eksistert i fem år og er i dag det største av de «norske» Call Centraene på Solkysten. På svensk side jobber 40 ansatte.
Ifølge Anthonisen rekrutterer selskapet flest medarbeidere direkte fra Norge:
– Dette er unge folk uten store forpliktelser. Kanskje er de ferdige med militæret, ønsker pause fra studiet eller så vil de kanskje bare ut i verden.
– Samme turnover på kundebehandlerne som for tilsvarende selskaper i Norge, kommenterer kundesentersjef Anthonisen. Gjennomsnittsalderen på medarbeiderne ligger rundt 25 år, og i snitt blir de værende i ett års tid.
– Det er en vurdering av kostnader som gjorde at kundesenteret ble lagt til Costa del Sol. Reduserte kostander betyr mer igjen til kundeservice, sier Jørn Anthonisen; – men det er klart det handler også om et deilig klima og at Solkysten har en strategisk plassering geografisk. Fra Málaga flyplass går det mange avganger til resten av Europa.
Alle medarbeidere i Sector Alarm er fast ansatte i selskapet og får fast lønn og inntil 20 % ekstra i eventuell bonus. Selskapet tilbyr også fri frokost og lunsj.
 
Got2Get SL
Selskapet har sitt Call Center i Elviria i Centro Comercial og retter seg mot bedriftsmarkedet i Norge med salg av mobilabonnement, IP-telefoni og bredbånd. Selskapet har vært i drift i to og et halvt år i Spania.

Daglig leder Atle Severinsen sier at selskapets politikk er å ansette nordmenn og skandinaver som allerede bor i Spania. Om selskapet ansetter folk direkte fra Norge, må det være «voksne» folk som kan dokumentere arbeidserfaring og har bodd utenlands.
– Vi styrer unna uetablert ungdom som bare vil ha et friår i sola, sier Severinsen som legger til at Got2Get er en liten bedrift med seks ansatte og med garantilønn og lovlige arbeidskontrakter.
– Gjennomsnittsalderen ligger like under 30 år, og nå skal vi ha tak i seks nye medarbeidere, sier Severinsen.
 

Max Dialog AS

Max Dialoger har sitt Call Center i Fuengirola og er mest kjent for «Anbudstorget» som er Norges eldste aktør som driver med anbud for både bedrifter, private og for det offentlige. Men selskapet driver også med telefonsalg av kjente merkevarer. Det norske selskapet har vært etablert med eget kontor i Spania siden mai 2012.
Daglig leder Kim Håkenstad oppgir at 12 selgere jobber som frilansere for selskapet. Seks selgere jobber aktivt med salg av helsekostprodukter mot privatmarkedet i Norge og Sverige. Disse tjener mellom 1.500 – 2.700€. De andre seks selgerne jobber mot bedriftsmarkedet i Norge, på vegne av Anbudstorget. Her er det store muligheter og en månedslønn kommer fort opp i mot 3.900 €, som forøvrig er standard for alle som når eget budsjett. Det har vært tilfeller hvor selgere har tjent opp mot 12 000€ enkelte måneder også, alt ifølge Håkenstad.
Han anslår gjennomsnittsalderen blant de ansatte til å ligge mellom 30 og 32 år. Selskapet satser på medarbeidere som vil etablere seg i Spania. Ungdom som kommer ned først og fremst til en 12 måneder lang fest, er selskapet ikke interessert i.
 
SIA Runway Espana SL

Selskapets foreløpig eneste kunde i Spania er flyselskapet Norwegian. Dersom du ringer Norwegians 815-nummer og for eksempel skal bytte en flybillett, er sjansene store for at personen du snakker med sitter på Runways kontor i Benalmádena. Selskapet tar hånd om de arbeidsoppgaver som ikke direkte er knyttet til flyselskapets kjernevirksomhet, altså å fly, opplyser IT-manager Ole K. Simarud.
Runway feiret nylig sitt første år på spansk jord. De startet med 16 medarbeidere og er i dag oppe i 53, de aller fleste er skandinaver og sju er nordmenn.
– Neste år er vi nok oppe i over 100 medarbeidere, forteller Simarud som tror at flere andre oppgaver både for Norwegian og nye selskaper vil være aktuelle framover.
Benalmádena og Spania er interessant for Runway fordi det er billig og fordi det finnes store og godt etablerte kolonier med skandinaver, tyskere, engelskmenn og spanjoler i nærområdet.
– Alle våre medarbeidere er fast ansatte, og lønna starter på 1.500 euro, det dobbelte av lønna i spanske Call Center. På toppen betaler Runway Seguridad Social, ifølge Simarud.
Også Runway vil ha folk med litt erfaring og som helst er etablert i Spania.
 
Spanish Business2Business Sales Consultants SL
Til tross for det engelskklingende navnet er selskapet norskeid og har opplysningstjenesten 1881 i Norge som kunde. Selskapet ringer og selger medieløsninger/profileringer til 1881s hjemmeside på internett og retter seg bare mot det norske bedriftsmarkedet.
– Vi har eksistert i Spania siden 2005 og er faktisk det 1881-kontoret utenfor Oslo som har eksistert lengst, sier salgssjef Hans-Peter Dalen.
Firmaet har til sammen 12 medarbeider på kontoret i Fuengirola, 10 selgere og to ledere. Medarbeiderne har en gjennomsnittsalder på mellom 30 og 40 år.
– Vi er etablert i Spania fordi vi vil bo i Spania. Det er behagelig å bo og jobbe her. De som kommer hit ønsker å utvikle seg som selgere og samtidig få utenlandserfaring. Det er mange familier som vil gjøre noe annet enn å bo i Norge, forklarer Dalen.
Selskapet har ikke fast ansatte selgere, alle medarbeidere er selvstendig næringsdrivende som enten får betalt i provisjoner eller gjennom en miks av fast beløp og provisjon fra salg.
– Vi betaler trygdeavgiften (Seguridad Social) for alle medarbeider, sier Dalen som opplyser at selskapet som oftest har mellom 10 og 15 selgere. Gjennomtrekket er, som ved alt nysalg, stor. Noen blir i tre år, andre selgere tar farvel etter bare en måneds tid.
 
Ragnhild og Nikita 3
 
Ragnhild og Nikita: Ville gjøre noe nytt

Hun ville reise og ha jobb, han ville prøve noe helt nytt. Begge havnet som kundebehandlere i Sector Alarm i Fuengirola.
– Jeg så det som en utfordring å prøve noe helt nytt, flytte til utlandet og møte nye mennesker, forteller Nikita Antonik (25) fra Oslo. Tidligere jobbet han som vekter og profesjonell bryter. Nå har han jobbet i snart fire måneder på Solkysten:
– Jeg trives absolutt godt. Dette skiller seg klart ut fra alt annet jeg har opplevd. Vi er som en stor familie, sier Nikita og roser samholdet innad i staben. Mange av de norske ansatte henger sammen også på fritiden.
– Hvor lenge blir du her?
– Jeg sa under jobbintervjuet at jeg ville bli ett år, og det holder jeg fast på, svarer Nikita.
 
Jobben som trakk
Ragnhild Cecilie Skotheim (28) fra Tønsberg trengte en jobb etter studiene. Hun har en bachelor i økonomi og administrasjon og ville gjerne jobbe i utlandet. For henne ble Sector Alarm og Spania svaret.
– Jeg har tidligere vært på ferie i Spania, men hadde ellers ikke noe spesielt forhold til landet, sier Ragnhild som stortrives med å lære spansk og oppleve en fremmed kultur.
– Jeg har vært her i ett år og åtte måneder og har ingen planer om å reise hjem.
Savner du ikke familie og venner?
– Joda, men det finnes jo telefon og epost. Dessuten er det jo bare en fire timers flytur opp til Norge. Får du tak i billige flybilletter koster det ikke mer enn en togtur mellom Oslo og Tønsberg.
I en bransje med høy turnover er Ragnhild nesten å regne som en senior. Nå har hun fått en fadderoppgave med å hjelpe nyansatte i selskapet.
Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet