Månedsmagasinet på Costa del Sol
shutterstock 110822132
 
Uansett hvor trettheten kommer fra, enten det er etter/under sykdom, pga. for lite søvn, stress, fysisk utfoldelse, ubalanse i blodsukkeret, allergi, tungmetallforgiftning, medisiner, årstidstretthet eller lignende, streber vi alle med å fjerne oss fra trettheten og i stedet føle oss fulle av energi og vitalitet.

Tretthet er et vanlig symptom som kan fortelle deg at det er på høy tid å bli oppmerksom på din fysiske tilstand. Årsakene til tretthet kan være mange. Lider du av en unaturlig, langvarig tretthet, bør du selvfølgelig gå til legen og få en undersøkelse.
Tilstanden som kalles «kroniske tretthetssyndrom», er gjenstand for stor oppmerksomhet i vitenskapelige kretser og selvfølgelig må du gå til legen hvis du føler at trettheten du føler er unaturlig.
Mange av oss setter i perioder hensynet til vår daglige sunnhet og velbefinnende til side. Når kroppen roper tilstrekkelig høyt, får vi det som en strikk som trekker seg sammen, vi kikker på kroppen og bestemmer oss for å forbedre helsen og energinivået.
 
Min egen historie om å gå fra tretthet til energi
Da jeg var ung, oppfattet jeg kroppen som noe som bare skulle fungere. Når den «fusket», var den dum og måtte repareres. Fordi infeksjoner ofte rammet meg i et lønnlig, men forgjeves håp om å vekke meg opp, ble det mange gjentatte antibiotikakurer. Jeg elsker søtsaker, is og desserter. Som ung kunne jeg spise alt uten at det kunne sees på vekten, så det var ikke småtterier som gikk med. Senere ble det også rikelig med vin i sosiale sammenhenger. Det var ikke rart at ubalansen i blodsukkeret ble en del av meg og medvirket til at jeg følte meg ulidelig trett en stor del av tiden.
Jeg ble mor som svært ung. Fikk mit første barn som 20-åring og det neste som 21-åring. Hadde aldri før holdt et spedbarn før mitt eget barn ble lagt i armene mine. Det var ingen barn i familien, og derfor ikke noe sammenligningsgrunnlag. Når jeg skriver alt dette, er det litt som en unnskyldning for at jeg ga ballen videre til mine barn. De fikk ofte litt godteri som belønning eller trøst og fikk selvfølgelig utallige infeksjoner med påfølgende antibiotikakurer.
Plutselig en dag fikk jeg en a-ha-opplevelse. Jeg ville endre på dette med evig tretthet. Når det tilsynelatende ikke var noen medisin som hjalp eller noen leger som kunne hjelpe meg, måtte jeg selv finne ut av tingene. Det ledet meg først til sykepleierutdannelsen og dernest til alle de andre utdannelsene jeg har tatt, samt utallige kurs. Derfor føler jeg meg i dag, som 70-åring, mer levende og glad samt full av energi og liv enn da jeg var 20 år.
Det er heldigvis mange måter du kan hjelpe deg selv til å få det godt, med masser av deilig energi.
 
Kosten
Unngå i størst muligt omfang sukker, koffeinholdige matvarer og andre raske kullhydrater. Gå i en stor ring utenom pasta, hvitt brød, kaker, snacks, diverse energibarer og energidrikke, brus og andre kullsyreholdig drikker. De gir deg et raskt kick av energi, med en etterfølgende større tretthet. Gjør det til en vane å lese innholdsfortegnelsen på f.eks. det du spiser til frokost. Du vil bli forbauset over hvor mange produkter, også innenfor den «såkalte sunne bransjen», som inneholder svært mye salt, sukker og kunstige søtningsmidler.
Er du desperat etter noe søtt, kan du ta litt honning eller agavesirup til maten. Det skåner blodsukkeret.
Start dagen med en god frokost som gir deg et stabilt blodsukker. Det kan f.eks. være en god grøt med én eller annen form for melk, enten vanlig melk, ris, soya, mandel, quinoa eller bokhvetemelk. Grøten kan varieres i det uendelige f.eks. med nøtter, kanel, frukt, kokos, ferdigblandinger av f.eks. hørfrø, solsikkekjerner, sesamfrø og gojibær. Vil jeg ha noe søtt, utvider jeg repertoaret med en spiseskje kakaonips og litt lakrispulver.
Protein hjelper deg til å våkne opp og føle deg vel, så en annen mulighet kan være egg, enten som omelett, posjert eller lign. Evt. med et stykke økologisk grovbrød.
En deilig smoothie der du f.eks. til én av de ovenfor nevnte melketypene har tilføyd aloe vera, avocado, spinat, chlorella eller spirulina, bygg eller hvetegress, gir også en deilig start på dagen.
La kosten hele dagen igjennom være proteinrik med egg, sunt kjøtt, kylling og fet fisk. Sørg for rikelig med frukt og grønnsaker, geitemelk og ost. Gjerne tofu, brun ris, quinoa, bønner, linser, nøtter og kjerner.
Om ettermiddagen blir lysten på noe søtt ofte sterkere. Du kan evt. ta et par tørkede fikner, aprikoser eller rosiner, skjære dem i små stykker og blande dem med mandler, nøtter eller frø.
Vær oppmerksom på at du hele dagen får nok å drikke, helst i form av vann. En tørst du ikke er oppmerksom på, kan få deg til å føle deg trett og tappet for energi.
 
Kosttilskudd du merker
Hele vår planet er forurenset – både luften, jorden og vannet – og er fylt med tungmetaller, kjemiske stoffer, stråler m.m. Om vi liker det eller ikke, så er vi alle med i dette scenariet. Når jorden vår er forurenset, gjelder det samme dessverre også oss og maten vår.
For de fleste av oss er det umulig å spise seg til alt det vi behøver for å fungere optimalt, både fysisk, psykisk og mentalt. Derfor er det viktig med gode kosttilskudd. Når du investerer i helsen din med forskjellige tilskudd, må du være oppmerksom på både kvalitet og bio-opptakelighet.
Multivitamin/mineraltilskudd er en sunn base. Det kan f.eks. være Omnimin fra Biosym, den flytende Mivitotal fra Helapharma, Spektro fra Solaray som også inneholder en masse sunne urter, Multivitamin fra Pharma Nord, Maksimum fra Natur-Drogeriet som i tillegg til vitaminer og mineraler også inneholder ginseng, guarana, spirulina, ingefær, gele royale, grønt bygg, aloe vera, samt chlorella.
Sunne fettsyrer hører også med til basisprogrammet, f.eks. Epa-Gla+ som består både av omega 3 – 6 – 7 – 9.
Udo’s Choice er velegnet for vegetarianere og inneholder omega 3/6/9.
Ren omega 3 finnes f.eks. i Bio Marin fra Pharma Nord, i fast form er det CardiOmega og E-Epa fra dr. Matti Tolonen.
Q-10 i kapsellform kan du få stor glede av, særlig om du har rundet 40. Vi danner selv Q-10 i leveren, men produksjonen begynn å falle fra 20-års alderen. Det finnes Q-10 i alle kroppens celler. Q-10 styrker bl.a. hjertemuskelens pumpekraft. Q-10 finnes først og fremst i cellenes mitochondrier, som er cellenes kraftverk.
Tar du kolesterolsenkende medisin med f.eks. statiner, må du være ekstra oppmerksom på Q-10, fordi én av bivirkningene ved statiner er at det nedsetter dannelsen av Q-10 i leveren, noe som ofte forårsaker tretthet, ømhet i muskler og ledd, m.m.
Kroppen har det relativt vanskelig med å oppta Q-10. Den er fettoppløselig, så det er best hvis Q-10 inntas i oljebasert form.
Den mest vanlige formen for Q-10 er den oksiderte som kroppen selv må bearbeide til den reduserte formen kalt Ubiquinol, for at den kan tas opp.
Som en av de første virksomheter har det lykkes danske Pharma Nord å framstille den reduserte Q-10 som heter BioActive Ubiquinol, og som tas opp direkte i kroppen. Tilhører du kategorien eldre, eller har du et sart tarmsystem, problemer med lever eller bukspyttkjertel, er det absolutt en fordel å spise den reduserte formen for Q-10 Ubiquinol.
Rosenrot er også kjent som artic root. Det er en plante som vokser i kinesiske-, russiske- og ukrainske fjell. Planten er kjent for sin evne til å motvirke tretthet og øke både den mentale og fysiske yteevnen, samt styrke immunforsvaret. Den er også kjent for å være bra for menn som ønsker et bedre sexliv. En undersøkelse viste at inntil 75 % av de som tok Rosenrod i tre måneder, opplevde en forbedring i sexlivet, fikk bedre energi og sov bedre.
OmniVital fra Biosym inneholder Rosenrod, Astragalus, Schisandra, Rhodiola.
Astragalus er vanligvis ikke mikset med andre adaptogener. Astragalus er en av de mest populære, styrkende legeplantene i Kina der den har vært brukt gjennom årtusener. Det er flere undersøkelser som viser at Astragalus virker immunstimulerende og virushemmende. Den er dessuten kjent for å være vanndrivende, senke blodtrykket og øke utholdenheten. Amerikansk forskning viser at kreftpasienter som har gjennomgått kemo- eller stråleterapi kommer seg raskere hvis de samtidig tar Astragalus. Schisandra er et gjenoppbyggende middel som øker livsappetitten, beskytter leveren, gjør nervesystemet sterkere og renser blodet. Den er også kjent for å virke seksuelt stimulerende.
En annen energimix er Enaxin som er et flytende produkt fra Mezina som inneholder Rosenrod, Damianablade, grønn te og Schisandra.
 
Tips
For å føle deg frisk og godt opplagt, er det også viktig at du sørger for å få tilstrekkelig med søvn. Husk at det er søvnen som du får før midnatt som er den viktigste.
Sørg for å få bra med mosjon – aller helst ute i friskluft.
Vær glad. Tren deg til å se på de lyse sidene av livet. Det er med på å øke energien.
Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.