Månedsmagasinet på Costa del Sol

Menn har generelt ikke så mange lidelser som vi kvinner. Kanskje er det derfor vi kalles ”det svake kjønn”…
En av de problemene menn oppe i årene ofte lider under, er forstørret blærehalskjertel, eller som den oftest kalles: Prostata.
Prostata kan betraktes som et møtested fordi både sædledere og urinrøret passerer gjennom prostata. Her blandes sæden ferdig før den støtes ut gjennom urinrøret.
Prostata ligger nedenfor blæren, har form som en kastanje, og danner den væsken som sædcellene svømmer rundt i.

Symptomer
Med økende alder har prostata en tendens til å vokse i størrelse, noe som kan gi vannlatingsproblemer, fordi kjertelen klemmer på urinrøret. Det er ikke uvanlig at prostata vokser og blir 2 – 4 ganger større enn vanlig, og i stedet for å ha størrelse som en kastanje, blir den stor som en sitron. Er det behov for å late vannet, kan dette ofte ikke gjøres ordentlig. Vannlatingstrangen er oftest hyppigst om natten, og med liten og kraftløs effekt. Mange menn opplever å måtte stå opp 3 – 4 ganger om natten. Andre besværligheter i forbindelse med forstørret prostata kan være etterdrypp, svak stråle og vansker med å få begynt vannlatingen. Noen ganger kan det også svi eller være smerter i forbindelse med vannlatingen.

Er du mann og mer enn 40 år, bør du regelmessig undersøke prostataen din jevnlig, fordi en forstørret prostata kan ha flere årsaker. Denne artikkelen handler om DEN GODARTEDE FORMEN. På fagspråket kalles det BPH – benign prostatic hyperplasi, oversatt til godartet prostata-vekst.

Det kan også være en betennelse i prostata eller kreft. Har du blod i urinen, vansker med å tisse eller har du hevelser i testikkel-området, MÅ du gå til legen omgående. En av blodprøvene som kan gi en viss hjelp til diagnostisering av prostatakreft, er PSA – prostata spesifikk antigen. Det er måling av en proteinmarkør, et antigen, som med sin konsentrasjon forteller om personen evt. kan være i faresonen for prostatakraft.

En forstørret prostata er mer regelen enn unntaket når menn blir eldre. Det er en hormonelt betinget lidelse. Hovedårsaken til den forstørrede blærehalskjertelen er den hormondegenerasjonen som skjer med alderen og der det hovedsakelig er testosteron det dreier seg om. Med tiden omdannes testosteron ofte til dihydrotestosteron som stimulerer til vekst av prostata. En annen vesentlig innflytelse er at mange menn, etter hvert som de blir eldre, får økte konsentrasjoner av østrogen.

Forstørret prostata har vært kjent i lang tid, men aldri i det omfang som vår tid. Etter min mening er det også her, som ved så mange andre lidelser, ofte snakk om feilernæring og skjødesløs livsstil.

Kosten
Pass på vekten. Pass særlig på livvidden. En undersøkelse av Dr. Steven A. Kaplan fra Weill Cornell Medical college i New York viste bl.a. at forstørret prostata økter i takt med livvidden.

La så mye av maten din som mulig være økologisk.

Pass på ved for mye mettet fett og proteinrik kost. John Mc Dougalls anbefalte i et nyhetsbrev fra 2010 om forebygging av prostata, å være forsiktig med forbruket av oksekjøtt, svinekjøtt, kylling, kalkun, ost, melk. Vegetarer som spiser mye soyaproteiner fra soyakjøtt og soyakost, må også passe på.

Gjør de nødvendige endringene i kosten så den både er allsidig og med masser av fibre. Fibrene kan komme fra bl.a. brun ris, quinoa, hirse, havre og forskjellige former for kli. Pass på med salt og sukker. La det meste av kosten komme fra planteriket. F.eks. godt med grønnsaker, broccoli, gulrøtter, blomkål og tomater. Tomater som er lett oppvarmede, frigir cartenoidet lycopene som hjelper til med å motvirke prostatalidelser.

Suppler gjerne med kidney-bønner, linser og bokhvete.

Dryss maten rikelig med gresskarkjerner, solsikkekjerner, sesam og knuste linfrø. Linfrø anses av noen eksperter som svært effektive mot forstørret prostata. Bruk dem i salater, det sikrer både smaken og sunnheten. Nyt gjerne også en hjemmelaget dressing med god olivenolje. Frøene er rike på flerumettede fettsyrer og sink som er nødvendig for en sunn prostata. Gresskarkjerner er svært rike på sink, så spis gjerne mellom 40 – 100 gram daglig. De smaker deilig, så de kan fint brukes som sunt slikkeri. Hvis du vil høyne smaken, så rist dem ganske let i en tørr panne. Spis mye tomater som har vært oppvarmet.

Drikk rikelig med vann av god kvalitet og andre sunne safter og juice, f.eks. granateplesaft som har et høyt innhold av antioksidanter. Gjerne et stort glass granateplesaft daglig. Drikk også gjerne litt ta av brennesle. Den har god effekt på testosteronnivået. Slutt å drikke rundt kl. 18.00.

Pass på ikke å drikke for mye av det som kan irritere blærer, f.eks. kaffe, te, alkohol, cola, brus, o.l. Erich Kirchheiner nevner i sin bok, i kapittelet om prostata, nødvendigheten av å være forsiktig med inntak av alkohol og nevner at øl kanskje er det verste.

Sørg for sunne fettstoffer fra fisk, linfrøolje, nøtter bl.a. valnøtter, cashewnøtter, mandler, kjerner, frø, oliven og avocado.

Unngå margarin og for mye smør.

Gode kosttilskudd
Som base et godt vitamin/mineraltilskudd f.eks. Spektro, Omnimin, Mivitotal som også inneholder aminosyrene, maksimum m.m. Som mann bør du alltid velge et multivitamin/mineralpreparat uten jern.

Mangel på sink er vanlig forekommende hos menn med prostataproblemer. Prostata er det organet som inneholder mest sink. Er kosten din dårlig, forekommer det ofte sinkmangel. Ta mellom 20 – 40 mg daglig. Kirchheiner skriver at undersøkelser viser at tilskudd av sink kan få en oppsvulmet prostata til å skrumpe. Sink opptas best om natten, derfor er det best å ta sinktilskuddet rett før sengetid.

Essensielle fettsyrer spiller også en vesentlig rolle. Ta gjerne 1 – 2 gram fiskeolje daglig.

Ta gjerne også et par teskjeer lecitin daglig. Lecitin finnes i alle levende celler, og du opplever et deilig velvære av det. Tyske undersøkelser viser at lecitin senker det samlede kolesteroltallet.

Selen er også medvirkende til forebygging av både prostataforstørrelse og kreft. Ta gjerne 200 mcg daglig.

E-vitamin virker sammen med selen beskyttende og forebyggende på prostatakreft og tykktarmkreft.

Saw Palmetto har opprinnelig vært brukt av indianerne i den sentrale delen av USA, og har svært lenge vært kjent som et middel mot forstørret prostata og andre lidelser i prostata. Det er gjort svært grundig og internasjonal forskningsarbeid på planten og dens virkemåte. Fås som Sabalsan fra Bioforce og Sabalin fra Cederroth. Forbedringen kommer i løpet av 4 – 6 uker og maksimaleffekten etter tre måneder.

Pygeum Africano Barken har også vært kjent i mange år som hjelp ved en forstørret prostata. Et av stoffene i planten kalles Beta-sitosterol.

Lycopene som er et rødt fargestoff, finnes i store mengder i tomater, vannmelon, rød grapefrukt og blodappelsiner. Det er en antioksidant som kan være med på å forebygge kreft i prostata, samt tykk- og endetarmen. Menn med et høyt innhold av Lycopene i blodet, har en lavere risiko for å få kreft i prostata. Lycopene opptas best når tomatene har vært oppvarmet, og følges av litt sundt fett.

Brennesle som har mange helsebringende virkninger, har også en positiv effekt på en

forstørret prostata. Drikk den som te, søtet med litt honning. Fås også i kapselform.

Bland evt. te av brennesle med kjerringrokk, og bland gjerne inn litt hibiscus og ginseng. Sistnevnte tre teer bør likevel unngås om kvelden fordi de er henholdsvis oppkvikkende og vanndrivende.

Aminosyrene glycin, alanin og glutamin i kombinasjon – ca. 200 mg av hver daglig – har også vist seg å bedre symptomene på en forstørret prostata.

Små tips
Mosjon er et must. Det kan medvirke til løsning av mange ”manneproblemer”. Ved prostata bør du likevel være litt forsiktig med å sykle fordi det kan presse på prostata. Svømming og gåturer i rask gang kan være svært bra.

Taoistene regner med at en av hemmelighetene ved evig ungdom er å bevare en energireserve i form av sterke kjønnsorganer. Forfatteren Mantak Chia har skrevet mange lettleste bøker om dette emnet. Han skriver i en av sine bøker – ”De indre øvelser” – at mange eldre menn har en slapp og løs endetarmsåpning. Det er viktig å trene disse musklene og holde dem sterke. Det kan være forebyggende for hemorroider og kreft i prostata.

Et deilig, kjærlig og godt sexliv beriker både deg og din partner og er med på å holde dere aktive, glade og ungdommelige.

Jeg ser dessverre ofte at menn i parforhold underkaster seg sin partner og blir konfliktsky, i stedet for å vise sine egne behov. I tillegg til at dere, kjære menn, blir vingestekket, får dere ofte en svekket testosteronproduksjon, etter min mening.

Kreft i prostata er svært vanlig hos eldre menn. Forskjellige helseeksperter sier at de fleste dør med den og ikke av den, men likevel – husk dine regelmessige kontrollbesøk hos din lege.

Louise Hay skriver et tankemønster du kan bruke som hjelp til en sunn prostata: ”Jeg elsker og verdsetter meg selv. Jeg aksepterer min egen styrke. Jeg er ung av sinn”.

I tillegg har mange hatt stor glede av soneterapi, akupunktur og yoga.

Som kilde til denne artikkelen har jeg overveiende hatt stor glede av Erich Kirchheiners bok ”Ny effektiv naturhelbredelse” og forskjellige artikler lest på nettet, bl.a. Helsenyt.dk Dessuten de mange erfaringene fra kunder og venner som gjennom årene har krysset min vei.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.