Månedsmagasinet på Costa del Sol

I en liten nedlagt landsby litt nord for Velez -Málaga ligger buddhistsenteret Karma Guen. Landsbyen ble kjøpt en gang på 1980-tallet av det spansk/danske ekteparet Pedro og Dorrit Gomez som grunnla senteret i 1986 og fikk stupaen bygget i 1994. I 2007 ble senteret utvidet med den store hallen som kan romme 2.000 mennesker og som nok er den vakreste salen i hele Axarquia. Senteret ledes i dag av Peter Gomez, sønn av grunnleggerne, og alle er velkommen til å avlegge dette vakre stedet et besøk og snus inn den atmosfæren av fred og åndelighet som hersker her. Med til besøket hører naturligvis med at man går opp til stupaen og puster inn den sjelelige roen som preger stedet. Oppe ved stupaen kan man beundre den enestående utsikten over landskapet og ikke minst mot La Maroma som ligger der og kneiser majestetisk og ligner et fjell i Tibet.

”Buddhismen er en medisin, og alle kan ta den”, dette sa den siste lama som besøkte senteret da han ble spurt om buddhisme var en religion. For buddhisme er mer en filosofi enn det er en religion, og det legges særlig vekt på tre ting: tilegnelse av Buddhas lære, meditasjon og praktiske gjerninger. Det finnes en lang rekke forskellige grener av Buddhismen, og den som praktiseres i Karma Guen, kalles Diamond Way Buddhism. Man kan lese mer om denne grenen av Buddhismen på http://www.diamondway-buddhism.org/, der man også kan se at den danske lama Ole Nydahl har grunnlagt mer enn 600 Diamond Way-sentre over hele verden. Ole Nydahl er den første danske som har oppnådd tittelen lama. En lama er en slags ”yppersteprest” eller en åndelig mester som underviser i Buddhas lære: Dharma. Ole Nydahl er i dag så etterspurt som lærer at han årlig reiser to ganger rundt jorda for å undervise på de mange sentraene som etterspør hans åndelige viten og innsikt. Ole er i dag anerkjent for å være den person som har gjort mest for å bringe Buddhismen til vesten.

Senteret Karma Guen ved Velez fungerer først og fremst som et retreat der man kan komme og oppholde seg så lenge man vil. Senteret har plass til opp til 200 overnattende, og det er i gjennomsnitt 15-20 mennesker som er på retreat der. De tilbringer dagen med studier og meditasjon, og så deltar de naturligvis i de praktiske gjøremål som får senteret til å fungere, som f.eks. matlaging, rengjøring, innkjøp og forefallende arbeid. Et opphold koster rundt 16 € om dagen. Senteret er et non-profit-foretak, og alt arbeid utføres av frivillige, i tillegg til donasjoner fra frivillige som har finansieret den prektige hallen som ble innviet i 2007.

En gang i året samles rundt 2.000 mennesker fra fjernt og nært senteret til en konferanse. Ved den anledningen må det tas i bruk telt, for senteret kan ikke selv huse de mange menneskene, men det finnes toaletter og fasiliteter til de mange deltakerne. Og det er plass nok rundt hallen til alle de tilreisende. I den prektige hallen er det plass til alle 2.000 – og er det flere, åpnes portene mot øst og så tas plassen foran hallen i bruk. Imot øst har man en praktfull utsikt mot La Maroma (2.065 m.), og mange besøkende har følt seg hensatt til Tibet ved å se på kjempefjellet.

Veggene i hallen er dekorert med vakre malerier med buddhistiske symboler og scener fra Buddhas liv. Det tok sju år å gjøre ferdig utsmykkingen som er utført av en av de aller største mestre innen den formen for kunst. Det er en stor opplevelse å besøke den vakre hallen, å beundre de flotte Buddha-statuene, se de fine samlingene med Buddhas skrifter, studere de enestående veggmaleriene og ikke minst la seg beta av utsikten over mot La Maroma. Det må i sannhet være den vakreste salen i Axarquia – hvis ikke i hele Málaga-provinsen. Bare et besøk i salen er en utflukt verdt.

Men med til et besøk i senteret hører også en titt på stupaen som ligger på fjelltoppen over senteret. Det er nok 100 høydemeter fra senteret opp til stupaen, og man kan enten gå eller kjøre dit opp.

En stupa skal minne om de tre karakteristika ved ”enlightenment” (opplysning): fryktløshet, glede og aktiv medfølelse. Den type stupa som står her, er ytterst sjelden, og er den første som ble bygget i Vesten. Det finnes bare fem av denne typen i hele verden. Stupaen er et symbol på universell fred og enighet blant mennesker. En stupa tillegges stor, beskyttende makt og befordrer kjærlighet, lykke, medfølelse, sosialt, åndelig og fysisk velvære til alle som besøker den, uansett hvilken trostretning de måtte tilhøre. Det var da Pedro Gomez reiste med Lama Ole Nydahl til Tibet, at han fikk ideen om å oppføre denne typen stupa ved Karma Guen.

Her ved stupaen kan man tilbringe en stund i åndelig refleksjon, man kan sette seg og meditere, og så til sist gå tre ganger rundt stupaen med uret, mens man tenker på et fromt ønske.

Og åndelig styrket bør man ikke forsømme å vandre oppover stien som finnes rett bak stupaen. Denne stien fører opp til fjellkammen der man kan gå de ca. 1.000 meterne bort til det gamle vakttårnet som ble bygget av araberne på 1400-tallet. Tårnet skulle beskytte borgen Zalia som ligger litt nede fra fjellet og som skulle advare beboerne i borgen hvis det nærmet seg fiender fra kysten. Ifølge overleveringen ble tårnet bygget på bare én natt – helt uten bruk av mørtel.

Et besøk ved tårnet er et must når man nå er på disse kanter, for man finner ikke noe sted der utsikten er mer betagende. Ja, man kan nærmest se hele verden, bl.a. Viñuela-sjøen, Periana, Alcaucin, Velez, kysten, hullet ved Ventas de Zafaraya, Málaga og så selvfølgelig majesteten selv: La Maroma.

Alle er velkommen til å besøke Karma Guen, og man kan lese mer om stedet på www.karmaguen.org Hvis man vil vises rundt, kan man avtale besøk ved å sende en epost til: karmaguen@diamondway-center.org Man er også velkommen til å delta i den felles meditasjonen som finner sted hver kveld kl. 20.00.

Av Else Byskov, fotos av Kristian Dam og Else Byskov

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.