Månedsmagasinet på Costa del Sol

Hei Christina
Mitt navn er Gunn og jeg har et problem. For ett år siden måtte trekke ut en del tenner. Deretter fikk jeg helprotese både i overkjeven og underkjeven. I begynnelsen passet protesen i overkjeven bra, men nå glipper den. Dessuten kan jeg noen ganger føle meg utilpass med den. Protesen i underkjeven har aldri passet bra. Hva kan jeg gjøre?

Hei Gunn
Takk for eposten din.
Etter at man trekker en tann, skjer det en del forandringer. Kjevebenet (rundt tannen) synker, endrer form og tannkjøttet synker med benet. Disse forandringene skjer oftest det første året etter tanntrekkingen, deretter skjer det en mye langsommere forandring (forminsking av benet).
Det forklarer hvorfor protesen glipper. Kjevebenet ditt og tannkjøttet har minsket i omfang, sammenlignet med hvordan det var da du fikk protesene.
Det er nå på tide med en såkalt rebasering av protesen. Det innebærer at tannlegen tar et avtrykk slik at en tanntekniker fyller ut det tomrommet i protesen som har gått tapt i løpet av det siste året. På den måten kommer protesen til å sitte bra igjen.
Fortell tannlegen din at du har plager av protesen din, så vet han/hun hvilke justeringer som bør gjøres på protesen. Det finnes enkle løsninger på det problemet.
Protesen i overkjeven sitter oftest mye bedre på plass enn protesen i underkjeven, ettersom man kan oppnå en bedre ”sugeffekt” ved hjelp av gommen.
Underkjeveportesen har ikke den fordelen. Det kan da være bedre å sette (minst) to implantater i kjevebenet med to spesielle «knapper» som protesen knepper seg fast på. Da kommer protesen til å sitte fast og du kommer ikke til å ha noen problemer i det hele tatt med at protesen glipper eller mistes når du spiser. Du kommer til å kunne ta ut protesen for rengjøring, men når du knepper den på, så sitter den på plass og beveger seg ikke ut av stilling.
Om man mangler mye ben i overkjeven eller har vansker med å tilpasse seg proteser, kan dette alternativet også være en svært god løsning overkjeven. I overkjeven trenger man likevel flere implantater som støtte for protesen.
Idag finnes det tusenvis av ulike implantater på markedet. Sørg for at du får kvalitet og garanti på arbeidet som utføres.
Glem ikke att det er like viktig å rengjøre protesene som dine egne tenner. Man må altså børste dem hver morgen og kveld. Det finnes dessuten spesielle rengjøringstabletter å få kjøpt på apoteket som forbedrer rengjøringen. Om du ikke rengjør dem ordentlig, er det bare et tidsspørsmål før du har utviklet sopp i munnen/oral candidos. Tannkjøttet blir da rødt.
Avslutningsvis synes jeg du skal bestille tid hos tannlegen din og fortelle om plagene dine. Det finnes løsninger på alt!!!

Med vennlig hilsen tannlege Christina Radics, Nordic Dental Centre

Av tannlege Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.