Månedsmagasinet på Costa del Sol
UNESCOS verdensarvliste – Tusen unike reisemål

UNESCOS verdensarvliste - Tusen unike reisemål


Samtidig som den kjente verdensarvlisten i år fyller 40 år, står nå nesten 1.000 navn på den prestisjetunge listen over jordens mest attraktive reisemål.

Alhambra i Granada, Den kinesiske mur, Notre Dam-katedralen i Paris, Akropolis i Athen, Bryggen i Bergen eller kanskje Grand Canyon i USA? Alle har sine egne favoritter blant de 962 verdensarvstedene fra 190 land som FN-organisasjonen UNESCO gjennom 40 år har godkjent som unike kultur- og natursteder med særlig betydning for menneskeheten. Her er favorittene til redaktørene for de mest største norske reisemagasinene:

Indisk magi
For redaktør Helge Baardseth i Vagabond, Norges største reisemagasin, er det Taj Mahal som gjelder. Uten nøling plasserer han det indiske mausoleet (ferdigbygd i 1653) i byen Agra, helt på topp blant verdensarvstedene:
– En morgenstund ved Taj Mahal er en magisk opplevelse. Dette er et menneskeskapt og fullendt byggverk, mener han.
Som en like klar nummer to setter Baardseth opp Machu Picchu – den førkolumbiske inkabyen, 2200 meter over havet i Peru.
– Dette stedet gir en innsikt i en fantastiske kultur på et kontinent som mange har sett på som en underutviklet del av verden, sier Baardseth.
Denne peruanske inkabyen ble for øvrig også stemt fram som en av verdens nye sju underverk under en internasjonal avstemming i 2007.

Pyramidene ved Giza i Egypt er en av redaktør Helge Baardseths favoritter, omfatter i alt ni pyramider og er trygt plassert på UNESCOs verdensarvliste.

Pyramidene i Egypt
De egyptiske pyramidene representerer også noe helt unikt i menneskets historie, mener Vagabond-redaktøren:
– Pyramidene bør helst oppleves tidlig om morgenen når solen stiger opp og det ikke er så mange mennesker på plass.
Helge Baardseth mener hans tre verdensarvsteder er blant de flotteste reisemålene som finnes. Han mener det er bra at når UNESCO velger ut verdensarvsteder, forplikter det også nasjonene til å verne om stedene. Blant annet i form av begrensninger og kontroll med hvor mange turister som slipper til, slik som peruanske myndigheter har gjennomført i Machu Picchu.

– Uendelig imponert
Ansvarlig redaktør Torild Moland i Magasinet Reiselyst er glad i naturens egne underverk som Great Barrier Reaf i Australia og Geiranger i Norge. Likevel setter hun menneskeskapte kultursteder enda høyere, fordi de forteller så mye om menneskets historier.
– Jeg blir så uendelig imponert over hva mennesket har vært i stand til å skape gjennom tidene, med begrensede kunnskaper og ressurser. Derfor setter jeg oldtidsbyen Petra i Jordan aller øverst, sier Moland:
– Dette er et av få steder jeg har vært som er enda mer imponerende i virkeligheten enn på film og bilder. Det er utrolig hvordan nabateerne i ørkenen skapte et samfunn her for 2.400-1.900 år siden, og at det bodde 50.000 mennesker gjemt inne i denne dalen. Hus, templer og gravkamre er hugget ut i fjellet. Rett og slett magisk!

Bergkunst og trekirker
Sitt nest viktigste verdensarvstedet har Moland funnet i Afrika. Ved Twyfelfontein i Namibia finnes en unik samling bergkunst.
– Her satt det mennesker for 6.000 år siden og risset inn historier i steiner, ikke fordi de måtte, men fordi de hadde lyst. Bergkunsten er laget med en iver etter kunstnerisk utfoldelse, og forteller mye mer enn historien om dagens fangst. Et magisk og inspirerende sted! Mener Reiselyst-redaktøren.
Twyfelfontein-området ble Namibias første verdensarvminne i 2007.
– Jeg vil tilbake hit, sier Moland om Maramureș i Romania og stedets åtte særegne trekirker.
– Dette er som å komme tilbake til middelalderen. Faktisk burde ikke bare trekirkene, men også folket og området vært med på verdensarvlisten. De gamle er opptatt av tradisjoner, tepper og rosebroderier, og både unge og gamle bruker stedets tradisjonelle klær. Et helt unikt sted med få besøkende, ifølge Torild Moland.

– En nesten umulig
– Omtrent en umulig oppgave, svarer redaktør i magasinet Reiser & ferie, Bjørn Moholdt. Han lar hjertet og følelsene bestemme hvilke verdensarvsteder han synes er viktigst:
– 70 år etter at jødene ble fraktet til tilintetgjøring i Auschwitz Birkenau i
Polen, er det på sin plass å bli minnet om denne leiren. Den står som et symbol på hva mennesker i sine verste stunder er kapabel til, og tjener derfor som en viktig påminnelse om at vi med alle midler må sørge for at dette ikke skjer igjen.

Bjørn Moholdt:
Nazistenes utryddelsesleir Auschwitz Birkenau står som et symbol på hva mennesker i sine verste stunder er kapabel til, mener redaktør Bjørn Moholdt i magasinet Reiser & ferie. Derfor mener han leiren er det viktigste verdensarvstedet. Foto: Privat

Nordover til Norden
Når Moholdt skal kåre den nest viktigste verdensarven, setter han kursen nordover til Thingvellir på Island.
– Nordmenn tok med seg demokratiet til Island. Der ble Alltinget opprettet så tidlig som i 930. Dette dannet utgangspunktet for verdens eldste fungerende parlament, basert på den norske Gulatingsloven, forklarer han.
Som nummer tre vil redaktør Moholdt ha Vegaøyene i Nordland. Begrunnelsen er slik:
– Vegaøyene får derfor stå som et eksempel på hvor viktig vi mener vern av kulturlandskap er, noe som ikke minst inkluderer menneskene som bor der. Forhåpentligvis vil det bidra til at vi tar større vare på våre fremste attraksjoner, der naturen i hovedsak inngår.

Torild Moland:
Ansvarlig redaktør Torild Moland i Magasinet Reiselyst har forelsket seg i oldtidsbyen Petra i Jordan.

Om verdensarvlisten
• Omfatter 962 steder på jorden som på grunn av sin kultur- og naturarv blir ansett for å ha en helt særegen universell verdi.
• Listen består av 745 kulturelle -, 188 naturskapte – og 29 såkalt blandede verdensarvsteder.
• UNESCOs liste er 40 år, og i jubileumsåret 2012 har 190 stater underskrevet Verdensarvkonvensjonen.
• I følge denne konvensjonen er medlemslandene forpliktet til å ivareta og beskytte verdensarvstedene.
• Det er et absolutt krav om at for å få et sted på den berømte listen, må arven være stedfast, det vil si at den ikke kan flyttes.
• For å bli tatt opp på listen må stedet også innfri minst ett av ti utvalgte krav til bl.a. skaperevne, teknologi, særegne tradisjoner, spesielle naturfenomener, mm.
Kilder: UNESCO og Wikipedia
Se hele verdensarvlisten her: http://whc.unesco.org/en/list

Tre på topp
1. Italia – 47 verdensarvsteder
2. Spania – 44 verdensarvsteder
3. Kina – 43 verdensarvsteder

Størst i Norden
1. Sverige – 15 verdensarvsteder
2. Norge og Finland – 7 verdensarvsteder
4. Danmark – 4 verdensarvsteder
5. Island – 2 verdensarvsteder

Norske verdensarvsteder
1. Bryggen i Bergen (1979).
2. Urnes stavkirke (1979).
3. Helleristningene i Alta (1980).
4. Bergstaden Røros (1981).
5. Vegaøyene (2004).
6. Struves triangelkjede – fire norske punkt (2005).
7. Vestnorsk fjordlandskap – Geirangerfjorden og Nærøyfjorden (2005).
Kilde: UNESCO

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.