Månedsmagasinet på Costa del Sol
Palma de Mallorca – stor og liten på samme tid

Palma de Mallorca – stor og liten på samme tid

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Stor nok til å by på det meste. Liten nok til å holde på sjarmen.

Guiden vår, Inma Sanchéz, slår ut med armene som for liksom å understreke hva hovedstaden på Mallorca har å by på:
– Historie og kultur, shopping, mat, drikke og uteliv. Palma har alt sammen, selv etter at sommerturistene for lengst har reist hjem.

– Ingen Barcelona-kloning
Noen hevder Palma er et slags Barcelona i miniatyr fordi byen har mye av de samme kvaliteter som storebroren på fastlandet.
Tull og tøys, mener guiden Inma der vi tusler gjennom de trange gatene i gamlebyen: – Palma er forskjellig fra alt annet.
Inma vil først vise fram byens ruvende katedral Catedral la Seu som ligger nesten nede ved sjøen og som er et godt utgangspunkt for å utforske gamlebyen i Palma. Katedralen regnes som et mesterverk innen gotisk og katalansk arkitektur, og den kjente arkitekten Antoni Gaudí som til de grader har satt sitt preg på Barcelona, har vært innom denne katedralen også. Bl.a. er han ansvarlig for utsmykkingen som henger over alteret i katedralen.

Intim gamleby
Gamlebyen i Palma ligger i områdene bak katedralen, og de smale gatene her inviterer til et besøk. Her finnes kongepalasset Palau de l´Almudaina og godt bevarte herskapshus som adel og rikfolk fikk oppført. Stilen på husene er særegen med sine åpne patioer og store, dominerende trapper opp til andre etasje.Men én attraksjon kan du spare deg for: De arabiske badene i gamlebyen er ikke verdt euroene det koster å komme inn. De gamle badene fra 900-tallet er i dag bare uinteressante ruiner.
– Men se opp, sier Inma og peker mot taket. Vi har kommet opp til torget Placa Cort og foran oss ligger det vakre og gamle rådhuset. Og her strekker taket på de gamle hustakene seg godt utover gaten.
– Denne tradisjonelle byggeskikken gir god skygge for solen og ly for regnet, forklarer hun.

Klart for shopping
Fra denne plassen og opp mot byens storstue, Placa Major, ligger attraktive kles-, smykker-, vesker-, sko-, mat- og innredningsbutikker på rekke og rad.
– Men først skal vi stanse her, sier Inma og inntar den lille butikken til Hermés Bor. Han og kona har spesialisert seg på lokale deliktasser. Her finnes alt fra olje, pølser og tørket frukt til kaken som alle som besøker Mallorca bare MÅ kjøpe, smake og ta med seg hjem; Ensaimada. Den består av mel, smult, egg, melk, gjær, salt og sukker.

 

Bredt utvalg
Guiden vår, Inma, viser vei forbi gatemusikanter og shoppere opp til gaten Avinguda Jaume III. For i denne gaten sammen med Passeig de Born finner du de heteste forretningene og kjedebutikkene i Palma, bl.a. Zara, Massimo Dutti, Mango, Loewe, El Corte Inglés, Louis Vuitton og ikke minst den spanske nykommeren klesforretningen Uterqüe(samme eier som Zara og Massimo Dutti) som på kort tid har markert seg sterkt i markedet. Stilen er klassisk med bredt utvalg i accesorios som belter, vesker, osv. Vel verdt et besøk om du er opptatt av klær og moter.

Når sulten melder seg
Ta utgangspunkt i gaten Carrer d´Apuntadores når kroppen skal ha sitt og du vil se nærmere på utelivet i Palma. I denne gaten og nabogatene finnes gode og populære tapasbarer og finere restauranter med internasjonalt tilsnitt.
Når det er tid for desserten, bør du stikke ned i Carrer de Sant Joan 1 og trekke inn på baren Abaco som bare serverer drinker og isanretninger. Stedet er helt spesielt og er bygd opp i et flere hundre år gammelt rikmannshus. Rolig, klassisk musikk smuger seg ut av høyttalermne, og overalt bugner det av ferske frukter og store blomsteroppsatser. Men prisene bør du kjenne til før du bestiller: 9 euro (drøyt 80 kr.) for et glass øl eller juice, 16 euro(drøyt 110 kr.) for en drink. Omtrent fire ganger så dyrt som i vanlige barer!

 

Nattelivet starter
Det villeste nattelivet foregår i sommersesongen, og de mest populære diskotekene og nattklubbene ligger i gangavstand fra gamlebyen, sørvestover langs den brede strandpromenanden (Passeig Marítim). Resten av året holder mange av stedene stengt.
Men vil du oppleve levende musikk, finner du et godt alternativ i Jazz Voyeur-klubben som har adresse Carrer d´Apuntadores 1(fortsatt gamlebyen). Her får du servert live jazz, bluez, flamenoco og salsa. I helgene kan du holde på til kl. 03, til hverdags avsluttes festlighetene klokken ett på natten.

Mer enn Palma
Når du først er i Palma, bør du sette av en dag eller to til å utforske andre deler av den frodige øya:

  • I gangavstand fra Palma finner du festningen Castell de Bellver som ligger i høyden over byen. Herfra har du en flott utsikt ned mot Palma og den store havnen.
  • Det smalsporede tog fra Palma til Soller er en av Palmas mest populære attraksjoner. Fra endestasjonen i innlandsbyen Soller tar du trikken ned til fiskelandsbyen Port de Soller.
  • Med leiebil kommer du deg enkelt og greit rundt på øya i ditt eget tempo. På nordsiden av øya kan veiene være smale og svingete. Mye idyll og flotte ustiktspunkter!
  • Kjør ikke forbi den vakre fjellandsbyen Valdemossa nordvest på øya. Her ble Mallorcas eneste helgen født, Catalina Thomás, og på alle hus finnes fliser som dramatiserer sider ved hennes liv. I et kloster i landsbyen bodde også den polske komponisten Frédéric Chopin og den franske forfatterinnen George Sand vinteren 1838/39.
  • Ta buss nr. 15 østover til Platja de Palma(ca. 30 min) dersom du vil slikke sol eller ta en dukkert i Middelhavet. Dette er en av Mallorcas flotteste strender.
  • Reiser du med barn, har Mallorca gode tilbud på strender, flere vannland, tur med miniubåt(Magaluf), minigolf, safaripark og akvarium.
Av Arne Bjørndal (tekst og foto)

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet