Månedsmagasinet på Costa del Sol
De allerbeste Gran Canaria-opplevelsene

De allerbeste Gran Canaria-opplevelsene

– Jeg har ønsket å skildre øyas flotteste turopplevelser, beste landhoteller og restauranter, de vakreste fjellandsbyene og de rikeste kulturelle – og historiske opplevelsene! Det er ingen liten oppgave Øystein Eide har tatt på seg i sin nye bok!

Mange av de rundt 300.000 nordmennene som årlig besøker ferieøya, vil nok tenke sol, sjø og strand når de hører navnet Gran Canaria. Men i sin nye bok ”Gran Canarias beste – 66 håndplukkede opplevelser” ønsker forfatteren Øystein Eide å vise at den populære Kanariøya rommer mange flere opplevelser enn det solsenga byr på.

– En kompakt øy med helårstilbud
– Min store interesse for Gran Canaria skyldes det fantastiske klimaet og all variasjonen som denne øya tilbyr, sier Eide. Han legger ut om sola som skinner og varmer og som gjør at her kan fastboende og turister drive med uteaktiviteter hele året rundt.
– På den kaldeste årstiden, i januar og februar, kan det snø på øyas høyeste topper, men samtidig kan du ta deg en svømmetur i havet på sørsiden av øya. Midt på øya finner du naturparker med furuskoger, mens du på nordsiden møter passatvindene som sørger for nedbøren og gjør naturen svært frodig.
Eide legger også til at hovedstaden Las Palmas tilbyr kultur, masse gode restauranter, egen urban strand og shopping.
– Gran Canaria er en kompakt øy med flerfoldige muligheter hele året gjennom. Det gjør at vi som bor her føler oss svært privilegerte, sier forfatteren som de siste 25 årene for det meste har bodd på Kanariøyene, både på Tenerife, Lanzarote og Gran Canaria.

En alternativ reisebok
Selv ser forfatteren på ”Gran Canarias beste” som en slags alternativ reisebok. Der andre bøker ville fortalt om kilometerlange sandstrender, brennhet sol og varmt hav, vil Øystein Eide vise fram andre – og i hans øyne – mer fascinerende sider ved vulkanøya. Han presenterer museer og historiske minnesmerker og klarer på den måten å formidle øyas historie, fra den eldste urbefolkningen, den spanske erobringen og utviklingen av jordbruket.
– Med denne historien som base har jeg laget en reisebok som også skildrer naturen, lokal kultur, gastronomi og lokal overnatting.

– Nordmenn vil oppleve mer
– Er det ikke litt risikabelt å skrive bok om Gran Canaria der du styrer helt utenom sol, sjø og strender?
– Nordmenn er godt reisevant og ønsker nye opplevelser. Jeg mener det er unødvendig å beskrive et Sydenreisemål med å referere til sol og strender. Dette fikk jeg bevist med min første reisebok ”Gran Canaria – 53 opplevelser” som kom ut i 2005. Etter mange år i reiselivsbransjen var det tilbakemeldingene fra turistene som overbeviste meg om at det ikke var noen risiko å lage en alternativ reisebok. Tidene endrer seg. Nordmenn reiser oftere, bruker mer tid på sine reiser og ønsker å oppleve mer.

Komplett ferieplan
Hver av de 66 opplevelsene som ”Gran Canarias beste” tar opp er rikt og godt illustrert. Tekstene er forholdsvis korte, og til hver opplevelse følger det med en faktaramme som forteller om beliggenheten og reisemåter for å finne fram til de ulike attraksjonene. I tillegg listes det opp åpningstider, telefonnummer og kryssreferanser til andre aktuelle opplevelser boka tar opp.
– En typisk bruksbok for nordmenn som besøker øya, altså?
– Ja absolutt, Boka er svært brukervennlig med utbrettbare oppslagskart der alle opplevelsene er nummerert. Tanken bak boka er at den reisende bare trenger å bestille flybillettene, resten av ferieplanleggingen gjør du ved hjelp av boka, svarer Øystein Eide som legger til at både størrelse, design og vekt er ment å gjøre boka brukervennlig og lett å ta med.

Tre fotografer
– Boka har mange fine og stemningsfulle bilder. Hvordan har du jobbet med tekst og bilder?
– Det starter alltid med at det første jeg gjør er å utforske stedet jeg ønsker å lage en presentasjon av, for i det hele tatt se om det passer inn i bokkonseptet. Alle kildene jeg bruker er spanske, og i tillegg gjør jeg intervjuer. Bildene er tatt over et års tid for å kunne få med årets forskjellige tider, blomstring, kulturelle festivaler, etc., forteller Eide.
I tillegg til seg har han også benyttet to andre fotografer for å få variasjon i bildematerialet:
– Jeg starter selv med å ta tusenvis av bilder og får hjelp der jeg ikke er fornøyd. Det er hele tiden viktig å ha lokalbefolkningen med i prosessen, for de kommer med viktige tips, de er tålmodige og svært hjelpsomme, sier forfatteren.

– Gran Canaria mest interessant
– Jeg kjenner godt flere av de andre Kanariøyene som Tenerife, La Gomera, Lanzarote og Fuerteventura. Men for meg er likevel Gran Canaria den mest interessante av alle de sju Kanariøyene, sier Øystein Eide.
Han sier han gjerne også kunne ha skrevet bok om Fuerteventura, men ettersom det bare er 5.000 nordmenn som besøker denne øya hvert år, blir en slik bok mindre interessant å jobbe med, forklarer han.
Derimot holder han dørene åpne for at det kan bli en bok til fra Kanariøyene, nemlig om Tenerife:
– Denne øya er stor og godt besøkt av nordmenn. Dermed kan den passe godt inn i bokkonseptet, sier Eide.

– Angrer ikke
Etter at han avsluttet Handelsskolen i Norge for 25 år siden, pakket Øystein Eide kofferten og dro til Middelhavet for å gå på en reiselivsskole. Jobbene innenfor reiselivsbransjen har ført ham rundt i verden, bl.a. til USA, Portugal, Tyskland og Spania. Men lengst har han bodd og jobbet på Gran Canaria, i alt i 16 år.
– Jeg angrer ikke på at jeg tok beslutningen om å reise fra Norge, avslutter Øystein Eide.

 

 

 

 

 

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.