Skogbrann under kontroll etter 72 timer slukningsarbeid
Den omfattende skogbrannen som startet i Barranco Blanco mellom Coín og Alhaurín El Grande torsdag 30. august klokken 18.30 og som rammet kommunene Alhaurín El Grande, Coín, Mijas, Marbella, Monda og Ojén, ble først slukket etter 72 timers hardt arbeid. Brannen som er den mest omfattende på Spanias sydkyst de siste tjue årene, svidde av hele 8.225 hektar, mer enn 1.000 hektar var landbruksjord. De siste flammene ved Ojén nord for Marbella ble slukket søndag 2. september om kvelden, før den nådde fram til selve byen og El Refugio de Juanar. Tross det intensive slukningsarbeider nådde brannen også naturområdet Sierra de las Nieves som er beskyttet av UNESCO på grunn av sitt rike dyreliv og mangfoldige natur.
Hele 50 fly og helikoptre samt over 1.000 mennesker deltok i slukningsarbeidet som tross av sitt store omfang kun kostet en person livet og såret et ubekreftet antall personer. Selv om naturen er svært berørt av brannen, er det tross alt snakk om naturområder der vegetasjonen har lett for å komme seg til hektene.
Visepresidenten for Junta de Andalucía, Diego Valderas, besøkte søndag 2. september flere av de berørte områdene og fortalte hvor imponert han var av alle menneskene som var med på å slukke brannen. ”De har gjort et fantastisk arbeid med livet som innsats,” sa han.
Slutt på gratis legehjelp
Fra og med lørdag 1. september har utlendinger uten oppholdstillatelse i Spania ikke lenger rett til gratis legehjelp eller sykehusopphold.
Det antas å være 910.342 utlendinger i Spania, og ved å nekte dem adgang til gratis legehjelp forventer den spanske statskassen å spare rundt 1,5 milliarder euro i året, skriver avisen El País.
Hver av de 17 regionene som har ansvaret for helsevesenet, må nå selv finne ut av hvordan de vil ta seg betalt, spesielt fra de rundt 150.000 illegale immigrantene som befinner seg i landet. Dessuten anslår helsedepartementet at det er rundt 500.000 utlendinger som ikke er fastboende i landet, men som på et eller annet tidspunkt har vært her som ’helseturister’, altså at de bare har vært her for å bli operert eller få én eller annen form for behandling. 30 prosent av dem er kommet hit fra andre europeiske land.
Visestatsminister Soraya Saénz de Santamaría (PP) har insistert på at ingen vil bli nektet legehjelp og at man kun innfører samme regler som mange andre land. Likevel har ikke regjeringen gjort det klart hvordan regionene skal administrere et helsesystem som ikke lenger er fritt for alle.
Selv om denne gruppen av utlendinger ikke kan få et sykesikringskort fra Seguridad Social, vil de fortsatt kunne søke hjelp på legevakter, under graviditet og ved fødsler, samt i tilfeller av smittsomme sykdommer. Mindreårige vil fortsatt være helt dekket. Alle andre behandlinger er altså ikke lenger gratis for ikke-residenter.
Noen regioner, foreløpig er det Andalucía, Asturias og Baskerland, har kunngjort at de ikke vil respektere de nye reglene diktert av sentralregjeringen og sier at de selv vil påta seg å betale for omkostningene i forbindelse med fortsatt behandling av alle utlendinger.
Så mye betaler vi nå i moms
De nye og økte momssatsene ble innført fra 1. september. Over 160 prosent mer i enkelte tilfeller, ellers ligger økningene på et par prosentpoeng, bortsett fra de helt basale matvarene samt medisiner der IVA´en fortsatt skal være på bare fire prosent.
Økningene anslås å koste en gjennomsnittsfamilie 470 euro i året.
Her er økningene:
– Før 18 – nå 21 prosent
Den såkalte vanlige moms har økt med tre prosentpoeng, og den gjelder biler og andre kjøretøy, klær, skotøy, kosmetikk, vin, alkohol, bensin, gass, harde hvitevarer, telefoni og internett, samt elektrisitet.
– Før åtte – nå 21 prosent
Den aller største økningen der enkelte varer og serviceytelser er løftet fra redusert moms til vanlig sats. Utover den mye omtalte golfen og andre sportsgrener, gjelder det også kulturelle arrangementer som konserter og kino, blomster, kunst og en tur hos frisøren.
– Før åtte – nå 10 prosent
Den reduserte momsen gjelder hotellopphold og restaurantbesøk, samt vann, matvarer utover de grunnleggende produkter, offentlig transport, briller og kontaktlinser.
– Fortsatt fire prosent
Denne særlig lave momssatsen står fast på medisiner, bøker og helt grunnleggende matvarer(olje, ris, og lignende).
Moms på nye boliger forblir fire prosent fram til desember da den øker til 10 prosent.
Flere supermarkedkjeder har kunngjort at de tar på seg den økte momsen og holder prisene på samme nivå som før momsøkningen. Forbrukerorganisasjonen OCU advarer likevel om at prisene også der etter all sannsynlighet vil øke før eller siden.
Ryan Air nekter barn adgang
Ryan Air har igjen kommet i medienes søkelys etter at de nektet et spansk par med deres to døtre på henholdsvis ett og to år å gå ombord på et fly på Menorca, selv om paret viste fram en utskrift fra Libro de familia (Det spanske familieregisteret).
Ryan Air har også tidligere gjort samme sak og er kjent for ikke å la barn under 14 år komme ombord på deres fly.
Det irske flyselskapet hevder at de ikke er forpliktet til å la barn komme ombord i deres fly ifølge irsk lovgivning, og at den spanske lufthavnlovgivningen heller ikke forplikter dem til å gjøre det. Ifølge spansk lovgivning må barnet bare vise fram sitt ID-kort.
Allerede i mars i fjor ble Ryan Air av en spansk domstol dømt til å betale 1.469 euro i erstatning til en familie etter å ha nektet familiens tre barn å gå ombord i et fly. En domstol i Córdoba nådde fram til samme konklusjon i april i år og har dømt Ryan Air til å betale en erstatning på 3.201 euro til et par med to barn.
Ryan Air fastholder sin rett og forsikrer at kundene aksepterer denne betingelsen når de bestiller sine billetter. Det spanske rettsvesen sier likevel at når det er snakk om flyvninger i Spania, så er det den spanske lovgivningen som gjelder.
Nyfødte i Bioparc Fuengirola
En svart lemur og en husar ape som opprinnelig kommer fra hhv. Madagaskar og Sentral-Afrika, er sist sommer kommet til verden i den zoologiske hagen, Bioparc Fuengirola.
Lemurungen veide bare 80 gram da den ble født, og dyrepassere og –leger var lenge bekymret over om den ville klare seg, men den er nå en knapp måned gammel, og den og den lille husar ape meldes å være ved god helse.
Lemuren er en utryddelsestruet art, mens husar apen, verdens minste ape, fortsatt ikke er på denne lista.
Unge spanjoler mister støtten
Den spanske regjeringen har vedtatt en ventet reform av den såkalte Plan Prepara som omfatter støtten på 400 euro i måneden til langtidsledige som altså ikke lenger har rett til en arbeidsløshetstrygd eller som aldri har hatt fast jobb.
Støtten til de ledige som er verger for minst to personer, skal øke til 450 euro. De har likevel bare rett til å motta støtte i maksimalt seks måneder, og de må kunne bevise at de aktivt har søkt arbeid i minimum 30 dager eller at de har deltatt i kurs som forbedrer deres muligheter på arbeidsmarkedet.
Derimot fjernes støtten til de mange unge som fortsatt bor hjemme hos foreldre eller besteforeldre, dersom husstandens inntekter overstiger 481 euro.
”Meningen er å gi flere penger til de verst stilte, mens vi tar det fra dem som har en familie til å forsørge seg,” uttaler visestatsminister Soyaya Sáenz de Santamaría (PP).
Det anslås at 67,4 prosent av alle spanjoler i alderen opp til 29 år bor hos foreldrene, og av disse er 44 prosent arbeidsløse. De er gjennomsnittlig 29 når de flytter hjemmefra.
Det er Fundación La Caixa som nettopp har offentliggjort tallene, og fra organisasjonen gjør man oppmerksom på at det også betyr at de venter lenger på å bli foreldre, noe som er ytterligere et problem for samfunnet.
53,28 prosent av unge under 25 år står nå uten arbeid.
Mange av de unge som rent faktisk har et arbeid, tjener så lite at de likevel ikke har råd til å anskaffe seg egen bolig. Minstelønnen på 641 euro som ble innført i 2011, har ikke steget det siste året.
Ifølge El País arbeider rundt 400.000 av de over fem millioner arbeidsløse svart samtidig som de hever offentlig støtte. For å komme dette problemet til livs, tilbys mindre virksomheter som ansetter en arbeidsløs nå å få utbetalt halvparten av denne personens arbeidsløshetstrygd.
Rester av de savnede Córdoba-barn funnet
Det er nå blitt offentliggjort at benrester som ble funnet ved José Bretóns landeiendom, Las Quemadillas, i Córdoba, tilhører hans to barn, Ruth og José Bretón Ortiz som forsvant 8. oktober 2011.
Restene ble funnet i et bål på eiendommen allerede få dager etter at etterlysningene gikk ut, men myndighetene konkluderte da med at de stammet fra noen gnagere. Siden da har moren, Ruth Ortiz, satt i gang en uavhengig undersøkelse, og det er eksperter som i den forbindelse nå har konkludert med at beinrestene stammer fra de to barna.
Ruth på seks år og José på to år har ikke blitt sett siden de sammen med faren besøkte forlystelsesparken Parque Cruz Conde i Córdoba. Han ringte til politiet for å fortelle at barna var forsvunnet. En ettersøkning ble satt i gang, men da den ikke ga noen spor, begynte man å mistenke faren for enten å ha kidnappet barna eller å ha slått dem ihjel. Han ble arrester 18. oktober.
Foreldrene var separert, og mens faren bodde i Córdoba, bodde moren i Huelva der hun fortsatt oppholder seg.
Faren er fortsatt fengslet, anklaget for kidnapping, mens han nå antas å bli tiltalt for drap.
Strammere regler ved utleie
Sammen med reformen av Plan Prepara har regjeringen også vedtatt en markant endring av utleieloven med navnet Ley de Flexibilización del Alquiler, likevel bedre kjent som ‘Ley del desahucio exprés’. Tidligere har det vært nesten umulig for en utleier å kaste ut en leietaker som ikke betaler leien. Ofte har det tatt over et år og har ført til mange omkostninger for utleieren. Men med godkjenningen av den nye utleieloven kan utleier kaste leietakeren på gaten bare ti dager etter at utleier har presentert saken for domstolen og selvfølgelig fått tillatelse til å kaste ut leietakeren. Leietakeren kan likevel bremse prosessen ved å gjøre innsigelser mot domstolens beslutning før de ti dagene har gått.
Den nye loven gjør det også enklere for utleieren å si opp leiekontrakten. Etter bare et års utleie kan utleieren nå si opp leiekontrakten med to måneders varsel, men bare såfremt utleieren selv ønsker å gjøre bruk av boligen – det gjelder ikke dersom utleieren ønsker å leie boligen ut til en tredje person.
Selv om bare 17 prosent av befolkningen i Spania bor i leide boliger, står mer enn tre millioner boliger tomme. Regjeringen håper at flere av disse boligene vil bli leid ut med den nye og mer fleksible lovgivningen.
Tyrefekting: Forbud ett sted, renessanse et annet
Katalonia var den første regionen som innførte forbud mot tyrefekting. Det skjedde i fjor.
Nå later det til at Baskerland, i første omgang San Sebastián, vil følge opp. I hvert fall hvis det er opp til byens ordfører, Juan Karlos Izaguirre, som tilhører det ledende nasjonalistiske venstrefløyparti Bildu.
Han har kunngjort at avtalen med firmaet som organiserer tyrefektingene i den baskiske byen, ikke vil bli fornyet ved utgangen av året.
Selv argumenterer han med at det skjer av etiske grunner.
”Dyrenes lidelse og død skal ikke gjøres til et show,” uttaler ordføreren som likevel trenger stemmene fra byrådsmedlemmene fra PP og PSOE som begge er for tyrefekting, eller fra det nasjonalistiske sentrumspartiet, PNV, som har gitt sine medlemmer grønt lys til selv å bestemme om de vil stemme for eller mot.
Katalonias lokalregjering ble i fjor beskyldt for bare å innføre forbudet for å skille seg ytterligere fra det øvrige Spania, noe det kanskje kan være noe sant i, i og med at man ikke forbød okseløp og ”correbous” der man binder halm eller aviser rundt oksenes horn og tenner på. I tillegg til selvsagt å skremme de uskyldige dyrene fra sans og samling, gir dem alvorlige forbrenninger og ofte gjør dem blinde.
Lykkes det å innføre forbudet i San Sebastián, er det nok et skritt i riktig retning for motstanderne av tyrefekting, selv om det samtidig blir tatt et annet skritt i motsatt retning. Det tas av den statseide tv-stasjonen TVE som nettopp har bestemt seg for å gjenoppta overføringene fra tyrefektinger etter seks års pause, etter at den forhenværende regjeringen (PSOE) forbød overføringene. Stasjonen har likevel mistet seere til privateide stasjoner som – i likhet med den nåværende regjeringen (PP) – støtter tyrefekting på alle fronter.
Mystiske middager i Antequera
Paladares en la Colegiata kaller man en mystisk event som avholdes fem ganger i løpet av de neste månedene i Antequera.
Det er klosterkirken Colegiata de Santa María La Mayor som danner rammen om kvelden. Ved ankomsten bys man velkommen av kveldens verter, deretter får man utlevert en maske av en gåtefull person. Denne masken skal man bære hele kvelden.
Det serveres middag, og menyen er forankret i de siste århundrer og er dermed med på å ta middagsgjestene med på en reise tilbake til forskjellige scener i historien.
Den første middagen ble servert 8. september. Og resten serveres 6. oktober, 3. og 30. november, samt 22. desember.
Colegiata de Santa María La Mayor (bygget 1530-1550) ligger på Plaza de los Escribanos, ved siden av borgen, Castillo de Antequera.
Pris per person 45 euro.
For mer informasjon, besøk www.visitacostadelsol.com eller ring 951 700 737.
Opplev Marbella by og natur med Marbella 4Days Walking
Mer enn 1.200 personer fra hele Europa har hittil meldt seg på årets Marbella 4Days Walking som går av stabelen 11. oktober og går fram til 14. oktober. Deltakerne kan velge to forskjellige ruter – en på 20 kilometer og en på 30 kilometer om dagen. Begge ruter går gjennom Marbella by, naturområder og langs stranden. De som ikke har mulighet for å sette av fire dager, kan nøye seg med å gå en eller to dager eller bare møte opp til den festlige atmosfæren på Avenida del Mar i Marbella, der det vil være musikk og andre kulturelle innslag.
Det er andre år på rad at Marbella 4Days Walking avholdes. Siste år deltok 650 personer, men det forventes at minst dobbelt så mange vil delta i år.
Gåturene starter hver dag mellom kl. 9.00 og 9.30 og skal være avsluttet senest kl. 17.00. Det vil være mulighet for å ta pauser flere steder på rutene der mat, drikke og andre nødvendige fasiliteter vil stilles til rådighet.
For ytterligere informasjon og påmelding, besøk www.marbella4dayswalking.com.
14.000 utenlandske borgere kan miste sine rettigheter i Mijas
Lokalregjeringen i Mijas setter i gang en kampanje som skal informere de utenlandske borgerne om viktigheten av at de er korrekt registrert i folkeregisteret i Mijas kommune. Det dreier seg om utenlandske borgere som de siste fem årene ikke har oppdatert sine opplysninger på folkeregisteret. Hvis ikke de 14.000 berørte borgerne oppdaterer sine opplysninger på folkeregisteret innen årets utgang, vil de bli slettet fra folkeregisteret.
Tiltaket tar utgangspunkt i en undersøkelse som INE (det nasjonale statistiske instituttet) har fortatt og der det framgår at 14.000 utenlandske borgere i Mijas ikke har oppdatert sine adresseopplysninger de siste fem år. Dessuten at det er svært sannsynlig at mange av disse ikke lenger bor i kommunen.
Det er på det nåværende tidspunkt 120 forskjellige nasjonaliteter registrert i Mijas. Derfor vil kommunen samarbeide med de forskjellige lands konsulater for å få budskapet ut til borgerne, uansett hvilket språk de snakker. Også utlendingsavdelingen i kommunen vil gjøre en stor innsats for å få budskapet ut til alle.
De borgere som ikke sørger for å få oppdatert sine opplysninger i kommunen, vil fra 1. januar 2013 miste retten til blant annet arbeidsløshetstrygd og forskjellige skattefradrag.
Den nye folketellingen får også konsekvenser for Mijas kommune. Kommunen mottar fra Junta de Andalucía samt den spanske staten rundt 150 euro per registrerte innbygger, men lokalregjeringen mener at en korrekt oppgave over innbyggertallet i kommunen har førsteprioritet.
Dyremishandling under feria´en i Málaga
El Colectivo Andaluz contra el Maltrato Animal (CACMA), den andalusiske organisasjonen mot dyremishandling, har anmeldt to deltakere på den nylig avsluttede feria´en i Málaga for dyremishandling. Det dreier seg om to forlystelser der barn kan få lov til å ri på ponnier. Også i Córdoba og Huelva har man tidligere i år anmeldt samme form for forlystelser på samme bakgrunn.
Anmeldelsen lyder på at ponniene er i aktivitet fra klokken sju om kvelden til klokken tre om natten, uten noen form for pause. Sadlene som barna sitter i, er heller ikke egnet til ponniene og skader derfor ryggene til dyrene. Samtidig utsettes de for høy musikk som øker stressnivået hos dyrene. Men forlystelsene er også til fare for barna, hevder CACMA, fordi tregulvet som ponniene går rundt på, er fylt med urin og andre etterlatenskaper. Kombinert med sommervarmen får det bakteriene til å florere.
Formannen for CACMA, Antonio Moreno, er rasende over at alle og enhver kan få lov til å stille opp med egne forlystelser på de mange feria´ene i Andalucía. Han mener at pengene kommer først og dyrevelferden i siste rekke.
Den eneste regionen i Andalucía der denne forlystelsen er forbudt, er i Almería, men CACMA kjemper for at det skal bli forbudt i hele Andalucía.
Stadig flere familier avhengige av sine besteforeldre
I takt med at de økonomiske forholdene forverrer seg for spanske familier, er det flere og flere som blir avhengige av den pensjonen som deres foreldre og besteforeldre får fra den spanske staten. Tendensen startet for to år siden og er nå mer regelen enn unntaket. For å kunne dra nytte av den eldre generasjonens pensjon, sørger familiene for at deres familiemedlemmer flytter inn i deres hjem. I stedet for å skulle betale for et pleiehjem, foretrekker barn og barnebarn å ta seg av sine pårørende i deres hjem og dermed spare utgifter til pleiehjem, samtidig med at de kan leve av den ytelsen som pensjonisten mottar.
Dette er fortrinnsvis i situasjoner der pensjonistene mottar en mellomstor eller høy pensjon. Beløpet kan i visse tilfeller komme helt opp i 1.200 euro i måneden, noe som er rikelig for å forsørge en familie med besteforeldre, foreldre og barn. Det er likevel andre tilfeller der situasjonen ikke er helt så rosenrød. En spansk mann på 40 år som har vært arbeidsløs i en årrekke, var ifølge Malaga Hoy nødt til å flytte sin mor med alvorlig Alzheimer fra et pleiehjem der ble sørget godt for henne, hjem til seg selv for ikke å miste boligen sin. Eksperter mener at tendensen vil fortsette, så lenge arbeidsløsheten i Spania fortsetter å ligge på et høyt nivå.
Golfklubbene unngår ikke momsøkningen
Golfsektoren har de siste ukene arbeidet for å unngå at momsen (IVA) også på golf skulle øke til 21 prosent fra 1. september.
Kampen synes nå å være gitt opp fordi regjeringen ikke viser tegn til forhandlingsvillighet på dette området. Golf vil fra september ikke lenger være en del av turistsektoren der momsen på bl.a. hotellovernattinger og restaurantbesøk øker fra åtte til ti prosent, mens en runde golf, leie av buggy, m.v. hopper 13 prosentpoeng, fra åtte til 21 prosent. Det begrunnes med at golf er en sportsaktivitet, og at alle andre sportsaktiviteter for øyeblikket pålegges 18 prosent, men altså fra 1. september må leve med 21 prosent.
Golfsektoren frykter at mange av de besøkende som kommer til Andalucía for å spille golf på en av regionens 106 klubber, heretter vil foretrekke å reise til andre land.
I fjor reiste 425.000 utlendinger til den sørspanske regionen med det hovedformålet å spille golf. De ble her gjennomsnittlig 11,7 dager og bruker gjennomsnittlig
80,31 euro om dagen, noe som er rundt 20 euro mer enn alle andre besøkende.
Rotary-klubben i Fuengirola Mijas donerer bil til hjelpeorganisasjon
Nigun niño sin techo (Ingen barn uten tak over hodet) er navnet på en non-profit-organisasjon i Tanger som er startet av Maria Rodrigues Almendros og som tar seg av barn som lever på gaten. Prosjektet får ingen statlig støtte, så Almendros er fullstendig avhengig av hjelp utenfra. Det har hun altså nå fått fra Rotary-klubben i Fuengirola og Mijas som har donert en bil.
Nigun niño sin techo er resultatet av Maria Almendros årelange kamp for gatebarn. Det begynte da hun dro til Tanger for å gi bort tøy, tepper og mat til byens gatebarn, og kulminerte foreløpig da hun for sju år siden leide et hus til 12 gutter. Målet var ikke å lage et barnehjem, men å gi dem den sterke og kjærlige moren de hadde manglet på gata. Hun har i dag gitt avkall på det komfortable livet i Marbella og arbeider for å hjelpe gatebarn uten foreldre til å ta seg av dem. Under Almendros’ vinger får barna i alderen åtte til 18 mat fire ganger om dagen, sover i skikkelige senger, går på skole, er rene og får dessuten gratis lege- og tannlegehjelp. Det har kommet flere frivillige hjelpere til, og bakerier og matvareforretninger bringer gratis mat til huset. Alt sammen et resultat av Maria Almendros’ harde arbeid. Men hun og barna er fortsatt totalt avhengige av ekstern hjelp, og derfor er alle bidrag hjertelig velkommen. Har du lyst til å donere seks euro eller mer i måneden, kan Nina Jarlov kontaktes på ninajarlov@gmail.com.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001