Månedsmagasinet på Costa del Sol


PPs tidligere kasserer Luis Bárcenas på vei til nye avhør.

Alle saksøker alle i skandalen om svarte penger i PP
Konflikten mellom Spanias regjerende parti, Partido Popular (PP), og dets forhenværende kasserer Luis Bárcenas vokser nesten daglig. Bárcenas er anklaget for å ha mottatt svarte penger fra virksomheter og privatpersoner for så å betale ut pengene i anonyme konvolutter til partiets ledelse, blant annet til den nåværende statsministeren, Mariano Rajoy. Luis Bárcenas antas å stå bak regnskapene over de hemmelige transaksjonene som avisen El País nylig offentliggjorde.

Nylig banket etterforskere fra Policia Nacional på døren hos PP på partiets hovedkontor på Calle Génova i Madrid. Grunnen var at Bárcenas hadde anmeldt partiet for å ha stjålet to datamaskiner og noen personlige papirer som han hevder å ha etterlatt på sitt tidligere kontor da han ble fratatt retten til å bruke det. Bárcenas hadde informert politiet om at Alberto Durán, som er advokat og partiets generalsekretær, Dolores de Cospedals rådgiver, hadde beordret tyveriet av datamaskiner og dokumenter. Ansatte på PPs hovedkontor skal ha informert etterforskerne om at sr. Bárcenas ikke lenger har noe kontor i bygningen.

Bárcenas søksmål er bare ett av mange i den omfattende saken. Alberto Durán har saksøkt Bárcenas og avisen El País på vegne av Dolores de Cospedal, mens PP har saksøkt venstrepartiet IU for injurier, etter at partiet anla sak mot PP for økonomiske forbrytelser begått av partiets ledere, hvilket altså har bakgrunn i at partiets ledere skal ha mottatt penger under bordet.

Dessuten saksøkte Bárcenas PP for ulovlig avskjedigelse. Partiet hevder at Bárcenas ble oppsagt i 2010, da han ble anklaget for å ha vært involvert i korrupsjonssaken Gürtel, mens Bárcenas selv hevder at han arbeidet som rådgiver for partiet fra mars 2010 til 31. januar i år. De Cospedal hevder at etter at den tidligere betrodde kasseren sluttet å arbeide for partiet, mottok han en månedlig fratredelsesgodtgjørelse, og fra denne summen ble det trukket bidrag til sosial- og helseforsikringen Seguridad Social. Det skulle samtidig være forklaringen på hvorfor PP har fortsatt betalingene til Seguridad Social på vegne av Bárcenas, noe som ellers bare er lovlig dersom det finnes en ansettelseskontrakt.

Dessuten har antikorrupsjonsmyndigheten som undersøker saken, kommet fram til at Bárcenas ikke bare hadde 22 millioner euro, men 38 millioner euro gjemt på konti i Sveits, noe den tidligere partikassereren har innrømmet. Bárcenas har gitt en ”tåkete” forklaring om at pengene kommer fra salg av kunst, konsulentarbeid, samt investeringer i eiendomsmarkedet og i aksjer. Bárcenas er på fri fot og har til og med fått tilbake passet som politiet først inndro fordi de var redd for at han ville forsøke å forlate Spania.

 


Arbeidsløsheten stiger fortsatt.

Antallet arbeidsløse når nye høyder
Krisetiden vil tilsynelatende ingen ende ta, og det går ut over de stakkars spanjolene. Stadig flere blir arbeidsløse. I februar steg tallet på arbeidsløse med 1,19 prosent eller med 59.444 personer i forhold til tallet på arbeidsløse i januar, og for første gang noensinne er det nå over fem millioner arbeidsløse i Spania, viser de siste tallene fra det spanske arbeidsdepartementet (Ministerio de Empleo y Seguridad Social). Det nøyaktige tallet er 5.040.222.
Særlig i Andalucía steg arbeidsløsheten. Hele 22.722 ble arbeidsløse i februar. Det var den region i Spania som hadde den sterkeste økningen i arbeidsløsheten fra januar til februar.
Det er likevel ikke noe som er så elendig at det ikke er godt for noe: Økningen på landsbasis er faktisk den laveste i en februar måned siden 2008. Den gang steg ledigheten med 132.378, skriver elmundo.es.


Demonstrasjon mot regjeringens nedskjæringer i Madrid.

45 personer arrestert i massedemonstrasjon
Politiet arresterte 45 personer i forbindelse med en stor demonstrasjon i Madrid. Titusenvis av spanjoler var i gatene for å demonstrere mot den konservative regjeringens nedskjæringer, i tillegg til at mange ønsket å ytre sin utilfredshet med regjeringen og visse medlemmer av PP som beskyldes for å ha mottatt svarte penger. Dette er beskyldninger som stadig er rettet mot flere av partiets ledende medlemmer, inkludert statsminister Mariano Rajoy. Ifølge anklagerne, basert på partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas svarte regnskaper, skal statsministeren ha mottatt 320.000 euro i konvolutter.

Rundt 40 personer kom til skade i sammenstøtene med politiet, og blant de skadde var også rundt 10 politifolk. Noen av demonstrantene satte fyr i søppelcontainere og kastede stein mot politiet, noe som førte til de 45 arrestasjonene. Blant dem var ni mindreårige. Alle er anklaget for vandalisme og ordensforstyrrelser.

Også i flere andre byer ble det arrangert demonstrasjoner, blant annet i Barcelona, Valencia og Málaga, uten at det likevel førte til voldsomme episoder eller arrestasjoner.
Demonstrasjonene var organisert av 300 forskjellige organisasjoner, bl.a. 15M, ansatte i Iberia, foreninger for brannfolk og leger, samt den antikapitalistiske venstrefløygruppa Equo. Man valgte å kalle demonstrasjonene for ”Marea Ciudadana”, en ”innbyggerbølge”.

Blant organisasjonene var også venstrefløykoalisjonen IU, og leder Carlos Lara uttrykte følgende: ”Vi skal erobre det i gatene som vi ikke kan erobre i parlamentet”.
Det fikk nestformannen og talsmannen for den konservative lokalregjering i regionen Madrid, Salvador Victoria, til å sammenligne demonstrasjonene med det mislykkede statskuppet i 1981. Han har beskyldt demonstrantene for å ville innta gatene og ”sette tilside stemmeurnene”, altså ignorere demokratiet.

 

 


Iñaki Urdangarin avhøres nok en gang i Palma på Mallorca.

Kongens svigersønn forsøker å redde kongehuset fra korrupsjonssak
Kong Juan Carlos’ upopulære svigersønn, Iñaki Urdangarin, ble lørdag 23. februar nok en gang avhørt ved domstolen i Palma de Mallorca.
Det var ett år efter at han for første gang stod overfor dommeren i saken rundt korrupsjon i hans organisasjon, Instituto Nóos, der han og forretningspartneren Diego Torres, skal ha tusket til seg rundt seks millioner euro. Saken har siden satt spørsmålstegn ved troverdigheten til kongen, familiens og ansatte ved hoffet.
Men ved domstolen sa Urdangarin at verken kong Juan Carlos eller hans familie har hatt noe å gjøre med hans forretning i Nóos.
”Kongehuset hadde ingen mening, ga meg ikke råd, verken godkjente eller støttet de aktivitetene jeg var ansvarlig for i Nóos,” sa den tidligere profesjonelle håndballspilleren til dommeren, José Castro.
En meningsmåling offentliggjort av avisen El País viser at den spanske befolkningen ikke er overbevist, men at de fleste i stedet tror at kongen hjalp svigersønnen, og at Urdangarins hustru, prinsesse Cristina, var medvitende om ektefellens forretninger.

 


Det spanske kongeparets yngste datter med den korrupsjonsanklage gemalen og parets barn.

Prinsesse Cristina slipper avhør
Samtidig har anklageren i saken mot prinsesse Christinas mann, Iñaki Urdangarin, meddelt at det ikke er nødvendig å innkalle henne til avhør. Urdangarins forretningspartner i Instituto Nóos, Diego Torres, har ellers tidligere forklart hvordan prinsesse Cristina som medlem av styret i samme organisasjon var medvitende om alt som skjedde. Men Torres har under de siste avhørene i Palma de Mallorca måttet erkjenne at hun aldri møtte opp i Nóos, at hun ikke arbeidet for organisasjonen, i tillegg til at hun heller ikke mottok penger derfra. Heller ikke Urdangarins advokat, Mario Pascual Vives, mener at Cristina de Borbón vil bli stevnet.

Diego Torres har likevel forsøkt å involvere kong Juan Carlos i saken. Torres har inkludert hundrevis av eposter til sitt forsvar. Med dem forsøker han å vise at aktivitetene i Nóos var støttet av kongehuset, og at kongen – som kan være den person som partnerne i Nóos referer til som ”sjefen” – ifølge korrespondanse skulle være med på å finne en sponsor til Nóos. Det har kongens private advokat, José Manuel Romero, benektet. Han har også avvist at han selv skal ha gitt noen råd i forbindelse med opprettelsen av den organisasjonen som fulgte etter Nóos og som ble kalt Fundación Cultura, Deporte e Integración Social (FDCIS). Likevel innørmer han at han skal ha foreslått at Urdangarín ble rådgiver og ikke en del av ledelsen i organisasjonen.

Prinsesse Cristina er det spanske kongeparets yngste datter.

 


Corinna zu Sayn-Wittgenstein ville bare finne Urdangarin ”en passende jobb”, uttaler hun til avisen El Mundo der hun i en søndagsutgave nylig var på forsiden.

Rollen til kongens dansktyske venninne
Også kongens antatt elskerinne, dansktyske Corinna zu Sayn-Wittgenstein, nå kalt kongens venninne i spansk presse, har blitt beskyldt for å ha spilt en rolle i Urdangarins affærer.
I denne sammenhengen dreier det seg om en jobb som hun forsøkte å skaffe Urdangarin. I en rekke epost som hans forretningspartner har offentliggjort i forbindelse med sitt forsvar, framgår det at Corinna zu Sayn-Wittgenstein forhandlet med Urdangarin om en stilling i Laureus World Sports Awards, en organisasjon som deler ut sportspriser.
”Jeg forsøkte bare å finne en passende jobb til ham,” uttaler Corinna zu Sayn-Wittgenstein som har giftet seg til en tysk prinsessetittel og som i dag bor i Monaco.
Hennes rolle har skapt stort sinne i et land med over 25 prosent arbeidsløse som mener at Urdangarin allerede hadde en fast jobb.
I intervjuet med El Mundo innrømmer hun også et ”inntagende vennskap” med den spanske kongen og sier dessuten, litt tvetydig eller selvmotsigende kan man mene, at hun er en diskret og lojal kvinne.

 


Bulldoser i gang med å rive ned muren for å gi plass til forlengelse av strandpromenaden.

Rivningen av en mur ved Antonio Banderas villa i Marbella tar flere uker
Rivningen av en mur ved Antonio Banderas’ villa i Los Monteros i Marbella har begynt.
Det skyldes at muren som så mye annet ble oppført illegalt under GIL-regimet i kommunen og som den kjente skuespilleren hevder han ikke var klar over, da han kjøpte huset i 1996. Muren lå for tett ved strandkanten, hindret adgangen til havet og hindret også den planlagte forlengelsen av strandpromenaden.
I 2010 dikterte den nye byplanen at Banderas må gi fra seg 1.243 m2 av tomten til kommunen, men først i fjor år ble man enige om detaljene, og man er derfor nå i gang med å fjerne muren.

Arbeidet ved huset, kjent som La Gaviota, antas å ta flere uker, ettersom en ny mur må bygges litt tettere på huset. Deretter skal arbeidet på strandpromenaden til Las Chapas begynne.

 


Nytt byggeprosjekt i Casarabonela vil skape 250 nye arbeidsplasser.

Nytt byggeprosjekt skaper flere arbeidsplasser
Byrådet i den lille landsbyen Casarabonela med knapt 3.000 innbygger, rett ved Álora, har inngått en avtale med virksomheten Puimsa om å bygge et bolig- og turistkompleks med hoteller, golfbane og boliger.
Ordføreren i Casarabonela, Francisco Gómez Armada, forteller at tillatelsen til byggingen endelig har kommet i stand, fordi prosjektet imøtekommer de kravene den andalusiske regjeringen har satt fram. Her har man endret en paragraf i lovgivningen slik at byggingen nå er tillatt, hvis hotellet har minst fire stjerner, og hvis det bygges minst 500 boliger, i tillegg til at det skal finnes bl.a. grønne områder.
Prosjektet antas å skape 250 nye arbeidsplasser når byggingen begynner. Det betyr mye for befolkningen i området som lider under høy arbeidsløshet.

 


Triple A i Marbella ber om hjelp til å ta seg av stadig flere hjemløse hunder og katter.

Dyrevenner i problemer etter medlemsnedgang
Foreningen Asociación de Amigos de Animales Abandonados de Marbella, Triple A, har mistet 80 prosent av sine støttemedlemmer, og samtidig vokser tallet på hjemløse hunder. Det har fått foreningen til å legge ut denne beskjeden på det sosiale nettstedet Twitter fordi de nå ikke har økonomi til å kunne hjelpe dyrene:
«Vi trenger hjelp til våre nesten 400 hunder,” skriver foreningen og henviser til at folk må adoptere hunder i stedet for å kjøpe.
”Det første som skjer når familiens budsjett blir mindre, er at man skiller seg av med  kjæledyrene,” sier Jan Weima, sekretær i Triple A.
Når man er nødt til å skille seg av med hundene, avleverer man dem til Triple A, men foreningen har ikke økonomi og plass til de mange hjemløse hundene. Foreningen som for øyeblikket huser mer enn 400 hunder og mer enn 100 katter, har mistet 80 prosent av sine primære inntektskilder i løpet av det siste halvannet året. Det skyldes at antallet medlemmer på bare 18 måneder har gått fra over 300 til bare 50.
Det er en uholdbar situasjon, og derfor har Triple A senket medlemsgebyret til fem euro i måneden. Foreningen håper nå at folk viser solidaritet ved å donere penger via hjemmesiden www.tripleamarbella.org, slik at foreningen fortsatt kan hjelpe dyr i nød. Foreningen oppfordrer samtidig familier til ikke å levere inn dyrene sine, men i stedet finne en annen eier.

 


Spania er et av de minst kriminelle landene i Europa.

Kriminaliteten falt med 3 prosent i Andalucía i 2012
En ny rapport viser at kriminaliteten i Andalucía falt med tre prosent i 2012 og ligger nå på sitt laveste nivå på 12 år. I sju av Andalucías provinser har tallet på kriminelle handlinger falt i forhold til 2011, og i Córdoba er tallet uforandret.
Et annet bemerkelsesverdig resultat er at antallet dra har falt drastisk. Det har skjedd 19 prosent færre drap i 2012 i forhold til 2011, og samtidig har kriminaliteten som er knyttet til korrupsjon, falt med 26,6 prosent. Det antas at de gode resultatene skyldes at politiet er blitt mer effektivt.
Men man må fortsatt være varsom, for hvis man ser på tallene for hele Spania, er det en økende tendens til innbrudd i hjem. Antallet av slike lovbrudd har steget med 25,4 prosent i forhold til 2011. Det viser en rapport som innenriksdepartementet har gitt ut. Samlet sett falt tallet på kriminelle handlinger med 0,7 prosent fra 2011 til 2012, og Spania er fortsatt et av de minst kriminelle landene i Europa.

 


Turen går langs Benalmádenas strandpromenade.

Påmeldinger kan gjøres nå: Gå for Cudeca
Veldedighetsorganisasjonen Cudeca som bl.a. driver cancerhospicet i Benalmádena der rundt 750 mennesker hvert år er under behandling, avholder sin årlige Walkathon i mai.
Så sett allerede nå et kryss i kalenderen ved søndag 12. mai fordi det er behov for at så mange som mulig blir med og dermed naturligvis også bidrar med noen euro til Cudecas alltid trengende kasse.

ŸMan kan velge å gå enten to, fem eller 10 kilometer. Kjæledyr er velkommen med på turen.Møtestedet er ved leilighetshotellet Sunset Beach Club på Benalmádena Costa der startskuddet går kl. 09.30,. Det meste av rutene følger strandpromenaden. Man kan melde seg på i hospicet i Benalmádena, i én av organisasjonens 12 butikker i Málaga-provinsen eller på hjemmesiden www.cudeca.org.

ŸPrisen er 10 euro for voksne, 6 euro for barn. Velger man å melde seg på på selve dagen, er prisen 12, hhv. 6 euro. I år finnes det en spesiell familiepris, der mor, far og barn kan delta for i alt 20 euro.

ŸMan mottar bl.a. en t-skjorte og et loddnummer. Det er flere muligheter for å samle inn penger til Cudeca, bl.a. for virksomheter i forbindelse med nettopp dette arrangement. Les mer på hjemmesiden. Etter gangturen er det forskjellige aktiviteter. Det deles ut premier til dem som har samlet inn flest penger, det er lotterier, levende musikk, og det serveres også en veldedighets-paella på stranden.

 


I Andalucía steg gjennomsnittsprisen med 0,7 prosent fra desember til januar.

Boligprisene på vei opp
Meget tyder på at den gjennomsnittlige boligprisen i hele landet også vil falle i 2013, men ifølge El Mundo gir ferske tall fra årets første måned grunn til håp om at det frie fallet nå har stanset.

Avisen baserer optimismen på tall fra portalen fotocasa.es som viser at gjennomsnittsprisen på en bolig i Spania i januar var på 1.890 euro per kvadratmeter, det samme som måneden før. Det er første gang siden 2010 at prisene ikke har falt.
I seks regioner er gjennomsnittsprisen steget fra desember til januar, bl.a. i Andalucía  der hvor prisen har steget med 0,7 prosent.

 


Ny fabrikk i Spania antas å skape 1.000 arbeidsplasser.

Godt nytt i en krisetid: Nissan investerer i Spania
Tidligere i måneden presenterte den japanske bilfabrikanten Nissan en plan som kan hjelpe det kriserammede Spania. I hvert fal litt. 130 mill. euro skal brukes til en fabrikk i Barcelona der planen er at bilgiganten skal framstille en helt ny modell. Det skal produseres 80.000 eksemplarer av den nye modellen i året. Og det hjelper de arbeidsløse spanjolene. Man forventer at det blir 1.000 nye arbeidsplasser og 3.000 ”indirekte” arbeidsplasser som følge av investeringen.
”Disse gode nyhetene er resultatet av den konkurransedyktige avtalen, og som vi allerede har sagt vil åpne dørene for nye muligheter,” sa Frank Torres, sjef i Nissan Motor Iberica, på et pressemøte.
Flere bilfabrikanter har den siste tiden valgt å investere i Spania. Og de investeringene tyder på at konkurranseevnen i Spania igjen er på rett vei. Den konservative regjeringen har sagt at dette er et tegn på at arbeidsmarkedsreformene har gjort næringslivet i Spania mere attraktivt.


Familiebilledet fra EUs budsjettmøte.

Spania får fortsatt motta penger fra EU
I budsjettet for årene 2014 til 2020 som EUs ledere nylige ble enige om, blir Spania på tross av det stramme budsjettet nettomottaker i stedet for bidragsyter slik det ellers var foreslått i det første utkastet.
Faktisk vil Spania motta 0,20 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, mens den prosentsatsen i årene 2007 til 2013 var 0,15 prosent.
Tre milliarder euro er satt av til å takle arbeidsløsheten blant unge under 25 år, hvorav rundt 55 prosent akkurat nå står uten jobb. Spania skal dessuten motta 1,8 milliarder euro til regionene, de samme 35 milliarder i landbruksstøtte som tidligere og tre prosent mer, eller 8,3 milliarder euro, i støtte til utvikling av landbruksområdene.

 


39 åring løy om voldelig tyveri og er nå anklaget for falsk politianmeldelse
og bedrageri.

Arrestert for å bløffe om voldelig tyveri
En 39 år gammel mann som 3. desember løy overfor politiet om at han var blitt utsatt for et voldelig tyveri, er arrestert i Fuengirola.
Mannen anmeldte overfallet og tyveriet av en helt ny og dyr smartphone til politiet som påbegynte etterforskning. Politiet fant raskt ut at at det var ugler i mosen, fordi mannen efter 3. desember fortsatt å bruke telefonen. Samtidig hadde mannen meldt fra om tyveriet til sitt forsikringsselskap der han ventet på en erstatning på 450 euro.
Da mannen fant ut at politiet hadde mistanke til ham, kastet han telefonen. Han blir nå siktet for falsk politianmeldelse og bedrageri.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.