Månedsmagasinet på Costa del Sol


Jeg ble invitert i bursdagselskap forleden, til min venn Toni, og hvor kona Trine, styrte på som vanlig, for å gjøre denne dagen helt spesiell for Toni, med familie og gode venner. Og, hvilken vårdag det ble, med strålende sol og en temperatur, som vi hjemme i Norge bare kunne ha drømt om…..midt på sommeren.

Og vi ble invitert til lunsj, på en erkeekte spansk restaurant, med fontener ved inngangen, hvor vannet sildret ut i en liten dam, som nesten var gjengrodd av planter, og masse ”krimskram” av rustne klokker og kjerrer. Ja, kan du se det for deg? Utrolig fascinerende, og veldig spansk.
Selve restauranten var dekket opp med enorme, store runde bord, og vi satt så trangt, som det var mulig å gjøre……men, det var også dette som gjorde denne lunsjen så spesiell og koselig.
Også inne i restauranten var det mange gamle gjenstander, masse bøker i hyllene og en gammel vedkomfyr, som det fortsatt var mulig å lage mat på.
Settingen var satt, og selv om mange Herrer ankom i jakke og slips, tok det ikke lang tid før jakkene hang bak på stolryggen og slipset var fjernet.
Og, etter dette førsteinntrykket, hva var det vel mer spansk som kunne gjøres, enn å få servert en meny, bestående av ulike tapas……og, det var en herlig opplevelse.

 

Menyvalg – tradisjonell eller tapas

Nå har det ved flere anledninger vært skrevet om tapas her i magasinet, med historien om opprinnelsen til denne spanske kulturen, og med oppskrifter på ulike tapas.
Også i Norge, har vi på en måte hatt tapas i mange år, men da på vår egen måte, med presentasjoner av ulike retter på buffeter, både kalde og varme, samt forskjellige desserter.
Det å gå rundt og forsyne seg fra en buffet, er helt greit nok, men, det å kunne sitte sammen ved runde bord, og få servert alle disse ulike rettene, er en helt annen opplevelse, både kulinarisk og sosialt.

Det er blitt mai måned, og våren er kommet for fullt, med eksotiske frukter på trær og busker, og det dufter friskt og herlig når vi vandrer rundt i naturen.
17 mai, Norges nasjonaldag skal feires, og selv om vi ikke er i Norge, elsker vi alle å holde denne dagen hellig, og da gjerne med rekesmørbrød, laks og eggerøre, rømmegrøt, pølse med lompe, dampet laks med agurksalat og selvfølgelig, friske jordbær med fløte eller vaniljeis.

Men kanskje vi kunne tenke litt annerledes også… Hva med å invitere til en deilig lunsj med ulike tapas, noe vi gjerne også kan gjøre, selv om nasjonaldagen feires hjemme i Norge.

Kontraster mellom oppdekking og servering
Tenk også på kontrastene når du velger en slik lunsj, hvor du pynter bordet med den peneste ”broderingsduken” du måtte finne i skapet, lekre tøyservietter, fint bestikk, glass og service, blomster i rødt, hvitt og blått…..ser du settingen?
For selve kontrasten her ligger i at du ikke skal pynte eller dekorere fatene med maten, men selve produktet av den maten du serverer, skal presenteres slik den er laget.
Og, denne lunsjen skal vare lenge, hvor rett etter rett, skal nytes, og du kan gjerne også servere flere retter samtidig.
Drikkevarene plasserer du på bordet, slik at dine gjester kan drikke etter hvert som de ønsker, og det hele blir mer uhøytidelig……og, jeg kan love deg, veldig sosialt og koselig.
Det er utrolig mye du kan servere til en slik lunsj, også mye etter dine egne ønsker om matvalg, og jeg vil gjerne anbefale deg å lese litt i spanske kokebøker, som du også får kjøpt hos bokhandleren hjemme i Norge, hvor du også finner oppskrifter på de fleste retter.
Det blir for omfattende for meg å sette opp oppskrifter i denne artikkelen på ulike retter, men vil gjerne komme med forslag på hva du kan servere, og i hvilken rekkefølge.

Forslag på menyvalg
Og siden vi alle er glade i Spania, ville jeg ha servert en tørr Cava (Brut) ved ankomst, og siden det er vår i luften, ville jeg ha anbefalt en rosada, med nydelig frisk farge og smak.
Vedrørende drikkevarer, så drikker spanjoler både hvit, rosè og rød vin gjennom hele måltidet, med litt mixing, og mange drikker også øl til sin tapas.
Sett ut litt oliven, både sort og grønn på bordet når gjestene kommer, også gjerne sammen med noen tørre kjeks, som gjerne er fabrikert med oliven, og det står da på etiketten; Fabricado con Aceite de Oliva Virgin.
Server nå litt spansk spekeskinke i tynne skiver (Jamon), og se gjerne etter typen Iberico, videre tynne skiver av spansk ost, Queso Manchego, som du får kjøpt i forskjellige kvaliteter, fra den ferskeste, som er lys gul og myk, og som kalles tierno, eller den halvtørre semi-seco, til den aller tørreste, seco, og som er gyllengul med en fyldig smak.
Du kan også gjerne her servere den typiske spanske paprikapølsen Chorizo, eller samme pølse uten paprika, og heter Chorizo blanco.
Nå ville jeg ha servert en omelett sammen med dette, og da velger jeg en ekte spansk omelett med poteter, som kalles Tortilla de patatas.

Sett sammen en god frisk salat i en bolle, og sett denne ut på bordet, og liker du fisk, kan du bruke litt tunfisk i oliven sammen med salaten.

Spanjolene bruker også mye brød, og det skal da være små baguetter, som serveres hele.
Nå er måltidet kommet godt i gang, og det skal nytes sakte og rolig, sammen med godt drikke.

 

Det neste jeg ville ha satt inn nå, er små panerte kroketter, som kan fylles med det du liker best selv, og jeg ville ha valgt noen kroketter med fyll av kylling (Croquetas de Pollo) og noen med skinke (Croquetas de Jamon).
For å få en ny smaksopplevelse i ganen, og med litt sterkere smak, ville jeg nå servert marinert paprika (Pimientos en adobo) som marineres i sherryeddik, masse nydelig fersk hvitløk og kaldpresset olivenolje…hmmmm!
En annen salat som også er god å ha på bordet, er en russisk salat (Ensaladilla Rusa), som brukes over hele Spania, og er en potetsalat, også med aspargesbønner, gulrøtter og erter, og denne salaten kan stå inne på bordet gjennom hele måltidet.

Salater – fisk og kjøttretter
Nå er det kanskje på tide å tenke på litt fisk eller skalldyrsretter, og da ville jeg aller først startet med litt marinert ansjos (Boquerones en vinagre), som serveres kalde, og er marinert i sherryeddik, kaldpresset olivenolje, også her med masse deilig fersk hvitløk og bladpersille…

Ja, du må bare glemme kyssingen denne dagen, for her skal det smake….hmmm!

Av fisk og skalldyr er det masse å velge mellom, men jeg ville ha servert friske reker, hvor mye av kosen ligger i å skrelle disse selv, og skal det være sosialt, ja, så blir det i alle fall sosialt nå.
Du kan også, i stedet for å ha friske reker, eller som en rett etter all pillingen, servere varme reker i hvitløk (Gambas al ajillo) eller ”Pil Pil” som spanjolene kaller det, med ferske rå reker, som serveres i ildfast form, kokt i olivenolje og hvitvin eller tørr sherry, med chillipepper, nykvernet svart pepper og atter en gang, masse fersk hvitløk.
Til fiskerett etter dette, ville jeg ha valgt å pannesteke en Dorada, som er en nydelig hvit fisk, og jeg ville ha stekt den i ”godt smør” med en gyllen farge, og servert den kun med stekesmøret som saus, kanskje med litt remulade ved siden av, og hel sitron, som presses over fisken.
Glem poteter, for det bare metter, med nyt fisken slik den er, med det du allerede har på bordet av salater og tilbehør.

De fleste begynner kanskje å bli mette nå, men vi må jo ha litt kjøtt også da.

Og også her, så glem poteter, ris og andre tilbehør, og nyt kjøttet slik det er, men fyll gjerne på med fersk brød gjennom hele måltidet.
Alle spanjoler elsker kjøttboller i tomatsaus (Albóndigas en salsa de tomate) så dette er den første kjøttretten jeg setter inn.
Etter et så langt måltid, med mange retter, ville jeg ha valgt som siste rett av kjøtt, and, med appelsin og olivensaus (Pato a la Sevillana), da metthetsverdien nå er rimelig høy, og det er viktig å velge retter som til sammen gjør at alle gjestene kan nyte hele måltidet med hele innholdet.
Du kan enten bruke hele anden, eller bare andebrystet, og den skal steke i ovnen til den er lett rosa, og sprø i skinnet.

Alle elsker søtt
Fra gammel tid heter det seg at et godt måltid alltid må avsluttes med noe søtt, og spanjoler elsker søtsaker.
Jeg ville ha laget en deilig mandelterte (Torta de almendras), og servert denne med vaniljeis, og da hadde det passet bra med en god kopp kaffe til dette… og selvfølgelig en spansk brandy fra Fernando de Castilla.

Som nevnt, så er dette ment som et forslag fra meg, for å sette sammen en tapasmeny, som gjerne også kan serveres på kvelden som middag.

Hvis jeg skulle velge ut noe i tillegg til det jeg har foreslått, ville jeg velge en tomatsalat av store, spanske tomater, med olivenolje og rå løk, eller en gulrotsalat med flere typer fersk krydder, fylte sjampinjonger med stekt kjøttdeig, rå løk og hvitløk og hakkete tomater og stekt i ovnen.
Av fisk kunne jeg ha valgt spansk klar fiskesuppe, eller en sjømatgryte, hvor du finner det du måtte ønske av fisk og skalldyr, eller gratinerte kamskjell, eller også pannestekt torsk med reker og hvitløk.
Av kjøtt ville jeg gjerne ha funnet en god, mørnet entrecote, stekt denne medium / rå, kuttet denne opp i tynne skiver med hvitløk og persille, eller en deilig svinefilet fra Malaga med saus laget på malte mandler……hmmmmm!

Valg av drikke er også viktig
Som du skjønner, kan jeg holde på her i evigheter med å finne ut nye retter, og det finnes egentlig ikke noen begrensninger på hva du kan finne på selv, ved å sette sammen retter til et slikt måltid.

Da jeg gikk i lære, lærte vi at det var en drikk som kunne drikkes gjennom et helt måltid, og det var Champagne eller Cava.
Men etter at jeg nå er kommet hit til Spania, har jeg også fått oppleve en annen drikk, som kan drikkes gjennom hele måltidet, og det er en tørr sherry, og i sammen med Jan Pettersen fra Fernando de Castilla, har jeg prøvd dette både med Fino og Manzanilla, og herved kastes utfordringen til dere alle…prøv dette, og dere blir gledelig overasket.

Synes vel også at jeg bør nevne navnet på den restauranten hvor Trine og Toni hadde selskap, og hvor jeg selv fikk en flott opplevelse, og den heter ”Los Ljaves”, og ligger ikke langt fra Cala de Mijas.

Spanjolene ser ikke på klokken når de skal nyte et godt måltid, og en bekreftelse på dette, fikk jeg i forrige uke, da jeg var invitert på lunsj hjemme hos noen spanjoler kl 14.00……og, klokken 01.30 på natten, tok jeg taxi hjem.

Jaja, godt vi ikke har det slik hver dag, men hyggelig var det.

Månedens dikt med Alf Prøysen

Til månedens dikt, har jeg nå i mai måned valgt å bruke refrenget til Alf Prøysen sitt dikt;
”Du skal få en dag i mårå”.

Du ska få en dag i mårå som rein og ubrukt står
og med blanke ark og farjestifter tel,
og da kæin du rette oppatt æille feil i frå i går
og da får du det så godt i måråkvell,
og om du itte greie det og æilt er like trist
så ska du høre suset over furua som sist.
Du ska få en dag i mårå som rein og ubrukt står
og med blanke ark og farjestifer tel.

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.