Månedsmagasinet på Costa del Sol


Et cruiseskip anløper Málagas havn, mens Sierra Nevada sees i bakgrunnen.

Málaga havn kåret til Spanias beste
Den europeiske organisasjonen Cruise Excellence Award har nettopp kåret Málaga havn til Spanias beste for cruise anno 2012. Over 11.000 gjester og 100 reisebyråer har blitt spurt.
Det er andre år på rad at Málaga kåres til Spanias beste havn. Premieoverrekkelsen fant da også sted, nettopp i Málaga, nærmere bestemt på Museo Picasso.
Venedig og Dubrovnik delte prisen som de beste havnene i Middelhavet.

Kongens svigersønn visste ingenting om noe som helst overhodet
Iñaki Urdangarín som er spanskekongen Juan Carlos’ svigersønn, ble avhørt den siste weekenden i februar i tilsammen 21 timer ved domstolen i Palma. Han er mistenkt for bedrageri og for å ha snytt de lokale myndighetene i Valencia og på Balearene, via organisasjonen Instituto Nóossom som skulle være en ikke-kommersiell organisasjon.
”Jeg er her for å bevise min uskyld,” sa Urdangarín til journalistene da han passerte dem på veien inn i rettsbygningen.
Etter avhørene regnet spansk presse ut at han 113 ganger enten svarte at han ikke visste svaret, at han ikke var informert om saken eller at han ikke husket det.
Hans hustru, prinsesse Cristina, vet tilsynelatende enda mindre.
Dommeren har tidligere avvist å avhøre henne, mens den høyreradikale organisasjonen Manos Limpias (rene hender) har insistert på å anlegge en særskilt sak mot henne. Men dette forslaget avviste anklageren – igjen med den begrunnelse at hun ikke vet noe.
Manos Limpias mener at hun har nytt godt av de pengene som hennes mann har lurt til seg, noe som bl.a. skulle ha skjedd i forbindelse med parets eiendomsselskap, Aizoon. Hun skulle på bare et par år ha tjent 571.000 euro etter en investering på kun 1.500 euro.
Dette er første gang i historien at et medlem av den spanske kongefamilien stilles for retten.
Kong Juan Carlos ba allerede i 2006 Urdangarín om å forlate organisasjonen, fordi det var begynnende mistanker om underslag, – uten at svigersønnen da tok hans råd til seg før to år senere. Nå bor paret i Washington der de venter på beslutningen om hva som videre skal skje i saken mot ham.

Borbonerne til haiene
Tusenvis av motstandere av monarkiet benyttet avhøret av Iñaki Urdangríns i Palma til å demonstrere. Mange krevde at Instituto Nóos må betale tilbake de pengene som organisasjonen hadde krevd inn for mye, andre mener at man burde ”kaste borbonerne til haiene”.
En ny gren av den verdensomspennende Occupy Wall Street-bevegelse som ønsker å skape en ny verdensorden, så dessuten dagens lys. Occupy Marivent heter organisasjonen. Navnet viser til kongeparets residens på Mallorca.


Garzón går fri i den tredje saken

Man kan bare glede seg til filmversjonen av den spanske dommeren Baltasar Garzóns liv og spesielt de tre rettssakene som er ført mot ham. Også den siste er det nå satt punktum for.
I den første av dem var han anklaget for å ha overtrådt loven da han beordret avlytting av samtaler mellom de mistenkte i Gürtel-saken og deres advokater. Garzón mente at advokatene hjalp klientene med å gjemme unna penger, og etter avlyttingene fant man da også rundt 24 millioner euro på sveitsiske bankkonti som tilhørte de anklagede. I denne saken ble Garzón erklært skyldig og dømt 11 års suspensjon, i tillegg til at han mistet tittelen som dommer.
I den andre saken var han beskyldt for å ha tatt imot bestikkelser fra generaldirektøren for Banco Santander, Emilio Botín. Her skrinla den ansvarlige dommeren saken, ganske enkelt fordi den var foreldet.
I den tredje saken var Garzón anklaget for å ha oversett loven om amnesti som ble vedtatt etter gjeninnføringen av demokratiet. I stedet innledet han undersøkelser av saker om mennesker som forsvant under borgerkrigen og diktaturet, saker som han ville føre som forbrytelser mot menneskeheten. Det var en rød klut foran øynene på ytterste høyrefløy, for bl.a. medlemmene av organisasjonen Manos Limpias som anla saken mot Garzón. Også denne foreløpig siste saken er nettopp avgjort, og den nå forhenværende dommeren ble frikjent. De sju høyesterettsdommerne var ikke enige, men dømte til slutt at Garzón ikke hadde gjorde noe galt da han innledet undersøkelsene. De mente at han likevel ikke burde ha kalt sakene han ville undersøke nærmere for forbrytelser mot menneskeheten, men ut fra et juridisk synspunkt er det ikke straffbart.
Den 56 år gamle Baltasar Garzón, som forøvrig kommer fra Jaén, ble for alvor kjent da han beordret utleveringen av den chilenske diktatoren Augusto Pinochet, nettopp for forbrytelser mot menneskeheten, og i saker mot ETA og også GAL som med ulovlige metoder forsøkte å bekjempe nettopp ETA.
Garzón kommer sannsynligvis aldri mer til å arbeide som dommer.

Gull- og sølvmynter og kanonkuler nå på hemmelig sted ved Madrid
Over 200 år forsinket kom ladningen på 594.000 gull- og sølvmynter 25. februar endelig til Spania. De to Hercules-transportflyene fra det spanske luftvåpenet som uka før var blitt sendt til Tampa i Florida, USA, for å hente den omstridte skatten, landet igjen sikkert på flybasen Torrejón i Madrid. I tillegg til mer enn 17 tonn med mynter, består skatten også av en del andre funn som klær og kanonkuler. Om bord på flyene var også et solid lag av eksperter, bl.a. fra det arkeologiske museet i Cartagena som hadde inspisert myntene som det amerikanske firmaet Odyssey Marine Exploration i 2007 fant i vraket av den spanske fregatten Nuestra Señora de La Mercedes som gikk ned utenfor Portugals sørkyst.
Siden da har den spanske staten kjempet for å få skatten utlevert. Nå er det bare den peruanske staten som stadig legger stiller krav på myntene som ble framstilt i Peru mens landet fortsatt var en spansk koloni.
Det er foreløpig ikke klart hva som nå skal skje med myntene. Noen av dem blir trolig stilt ut på forskjellige museer, bl.a. i Cádiz som i 1804 var fregattens mål, men foreløpig oppbevares de altså på et hemmelig sted utenfor Madrid.

 


Los Monteros åpnet første gang i 1962.

Et av Marbellas mest emblematiske hotell gjenåpnet
Hotel Los Monteros stengte for fire måneder side, tilsynelatende for å kunne utføre gjennomgripende renoveringer før gjenåpningen 1. mars.
Hotellets direktør Fernando Al-Farkh, sa i den forbindelse at man nå ser fram til en sesong med stor framgang og et belegg på 70 prosent. Al-Farkh er også ansvarlig for Hotel Guadalmina, og her oppnådde man større etterspørsel og en lønnsom drift etter at hotellet ble renovert for to år siden.
Hotel Los Monteros har ellers levd en omtumlet tilværelse med skiftende eiere og streiker, opp- og nedturer. Sist gang var hotellet stengt i 13 måneder fram til august 2010 da det ble kjøpt av selskapene New Monteros S.L. og Monterotel S.L. Med til renoveringsarbeidet hører åpenbart også utskifting av personalet, kombinert med en nedkutting av staben; i januar avskjediget eierne ifølge fagforeningen CC OO 39 av medarbeiderne. Likevel er det 90 medarbeidere igjen til å ta seg av gjestene.
Dette året er spesielt på Los Monteros, ettersom det er 50 år siden hotellet for aller første gang åpnet dørene til det som den gangen var et sjeldent fornemt hotell.
Los Monteros har i dag kategorien fem stjerner ”gran lujo”.

 


Javier Zabaleta leverte det utskjelte kjøttet.

Contadors slakter anlegger sak
Da den spanske sykkelrytteren Alberto Contador skulle forklare hvorfor han hadde clenbuterol i blodet da han ble testet under Tour de France i 2010, sa han at stoffet var kommet fra en biff han hadde spist kvelden før, og at kjøttet kom fra en slakter i Irún i Baskerland.
Som kjent ble Contador kjent skyldig i doping. Det ble konkludert at det ulovlige stoffet ikke hadde kommet fra kjøtt, men fra et kosttilskudd. Likevel føler slakteren Javier Zabaleta som leverte kjøttet at det er satt spørsmåltegn ved kvaliteten på det kjøttet han leverer, og at han på grunn av anklagerne har hatt det forferdelig. Derfor vurderer han nå å anlegge sak mot Alberto Contador.
”Mine advokater holder nå på å gå gjennom alle uttalelsene i forbindelse med saken,” sier Zabaleta som blir støttet av flere landbruksorganisasjoner i Baskerland.

 


Verdt å beskytte

Orden på Benalmádenas strender
Benalmádena hadde faktisk aldri hatt et regelverk for hva man kan og ikke kan på strendene i kommunen, men den mangelen er det nå rettet opp på.
Heretter vet alle hva man har å rette seg etter, og det er bl.a.:
• Man må minst en uke på forhånd søke om tillatelse til å grille på strendene, og man må stille med 50 euro i depositum.
• Det må ikke brukes gass eller andre tennvæsker.
• Båndtvang for alle hunder.
• Man kan ikke bruke sjampo i havet.
• Eierne av strandbarene som også står for utleie av solsenger- og parasoller, har nå ansvaret for at det ikke selges illegale varer av f.eks. gateselgere på deres område.
• Badegjestene kan ikke legge håndklær eller stille parasoller i strandkanten mellom de autoriserte solsengene og havet.
Overholdes ikke reglene, kan lokalpolitiet nå gi bøter på mellom 100 og 6.000 euro, avhengig av hvor stor lovovertredelsen er.

 


Flere kutt og større innsparinger er nødvendig, mener den konservative statsministeren Mariano Rajoy.

Den spanske statens underskudd langt større enn hittil antatt
Den spanske statens underskudd i fjor var langt større enn antatt. Underskuddet var på 8,51 prosent, sier nå finansminister Cristóbal Montoro (PP).
Den sosialistiske regjeringen som stod ved roret fram til slutten av desember, hadde tidligere hevdet at underskuddet ville bli seks prosent i forhold til bruttonasjonalproduktet (BNP). Da så PP overtok regjeringsmakten 23. desember, meddelte den nyutnevnte statsministeren, Mariano Rajoy (PP), at underskuddet snarere ville bli åtte prosent. Det førte til beskyldninger om at regjeringen ønsket å skape en forståelse for at tallene var verre enn de i realiteten var, og for først å ville offentliggjøre de virkelige tallene etter regionvalget i Andalucía 25. mars. Formålet med det skulle være å støtte de andalusiske partifellene.
Men nå er statusen klar, tallene er offentliggjort, og underskuddet var på 8,51 prosent. Sentralregjeringen var bare 0,3 prosentpoeng fra målet om et underskudd på 4,8 prosent av BNP, og den offentlige sykeforsikringen Seguridad Social (SS) hadde et underskudd på 0,2 prosent, mens det var ventet at SS skulle avslutte året med et overskudd på 0,4 prosent. De store syndere var de spanske regionene som – som fryktet – hadde et større underskudd, nemlig 2,94 prosent i stedet for det samlede målet på 1,3 prosent.
Statsminister Mariano Rajoy har kunngjort at det økte underskuddet tvinger regjeringen til å innføre besparelser. Målet er at nå et underskudd på 4,4 prosent for inneværende år, noe som krever en del mer enn bare forsiktige innsparinger. Den spareplanen som ble innført i begynnelsen av året, kutter over 15 milliarder på budsjettet, mens det nå er nødvendig med samlede innsparinger på rundt 41 milliarder euro.

Billedtekst: Snart flere fattige i Spania enn andre EU-land.
Stadig flere fattige – 580.000 husstander uten inntekt
Det blir stadig flere fattige i Spania, viser en undersøkelse foretatt av veldedighetsorganisasjonen Caritas.
580.000 husstander er nå helt uten noen form for inntekt, hvilket er 34 prosent flere enn i 2007. Samtidig er tallet på tvangsauksjoner firedoblet til rundt 100.000 i året.
30 prosent av landets husstander kan ikke få endene til å møtes, og 41 prosent har ingen reserver til å betale uforutsette utgifter.
Spania er dermed et av de EU-landene med flest fattige, bare i Romania og Latvia står det verre til.


Tidligere CAM-direktør krever godtgjørelse på 10 millioner euro

Den tidligere generaldirektøren for sparebanken Caja del Mediterráneo (CAM), María Dolores Amorós, som ble sparket etter å ha sikret seg selv en klekkelig pensjon på 370.000 euro i året, anla sak mot sin forhenværende arbeidsgiver for ubegrunnet avskjedigelse, og den rettssaken er nå i gang.
Hun ble avskjediget fra CAM i fjor. Det var kort tid etter at nasjonalbanken måtte overta sparebanken og tildele den en redningspakke som kostet skatteyterne 2,8 milliarder euro.
Før det rakk hun og andre høtt plasserte medarbeidere altså å tildele seg selv pensjonsavtaler, i Amaros’ tilfelle en pensjon på 370.000 euro. På toppen kan hun legge til rundt 1.400 euro i måneden som hun får i arbeidsløshetstrygd.
Men det er ikke nok. Amarós mener at avskjedigelsen har kostet henne 10 millioner euro, og det er det beløpet hun nå gjør krav på.

 


Så fredelig burde de ha det.

Fire anholdt i Murcia for mishandling av griser
Guardia Civil i Murcia har arrestert lederen for et gårdsbruk, samt tre andre ansatte. De er anklaget for å ha mishandlet noen av gårdens griser.
En annen medarbeider hadde siden 2010 videofilmet hvordan de slo drektige griser som ikke klarte seg så bra blant de andre grisene. Inntil tre menn slo samtidig på dyrene med jernstenger for deretter å skjære dem opp – noen ganger mens grisen fortsatt var i live – for å fjerne grisungene. Deretter hadde mennene latt seg fotografere med foten på grisen mens de jublet over ”seieren”. Grisen ble så etterlatt til seg selv for å blø ihjel.
Den ansatte som videofilmet mishandlingen, ga filmene til dyrevernforeningen Igualdad Animal som anla sak. Det samme gjorde eieren av gården som har 3.000 voksne griser og 7.000 unger, etter å ha sett opptakene.
De arresterte risikerer nå et års fengsel for dyremishandling som ifølge straffelovens paragraf 337 faktisk er ulovlig.


Voloteas Boeing 717.

Nyt flyselskap inkluderer Málaga
Det nye lavprisselskapet Volotea inkluderer Málaga på sitt rutenett.
5. april lanseres første rute som går til Venezia. Selskapet blir dermed pioner på denne ruta. Det vil bli tre ukentlige avganger mellom de to byene.
Det flys også mellom Alicante, Bilbao, Santiago de Compostela og Venezia, og selskapet planlegger kommende sommer å fly 24 ruter.
Volotea er grunnlagt av Carlos Muñoz og Lázaro Ros som også har stått bak selskapet Vueling Airlines.

 


Marisol Yagüe og Juan Antonio Roca, to av de hovedmistenkte i Malaya-saken, møtte hverandre under rettsmøtet i Málaga.

”Jeg er lei av å være uenig med deg kjære, men jeg har gitt deg penger”
Marisol Yagüe, den tidligere ordføreren i Marbella som sammen med 95 andre personer er anklaget i korrupsjonsskandalen Malaya, Spanias største korrupsjonsskandale noensinne, har hittil nektet å ha mottatt bestikkelser.
Under rettsmøtene i februar i Málaga ble hun likevel motsagt av sin tidligere kollega, forhenværende byrådsmedlem med ansvar for byplanlegging og nå den hovedanklagede i saken, Juan Antonio Roca.
”Jeg er lei av å være uenig med deg kjære, men jeg har gitt deg penger,” sa Roca under den felles forklaringen. Han gikk videre og sa at hun riktignok, som hun har påstått, aldri ba ham om penger, men at hun likevel hadde tatt imot rundt 1,8 millioner euro.
Avhøret av de to var arrangert på grunn av de motsigende opplysningene som de hittil har kommet med, og konfrontasjonen ga anledning til den særeste seansen i rettssaken som begynte i september 2010.
Forklaringene fortsetter 5. mars. Marisol Yagüe risikerer 20 års fengsel, mens Juan Antonio Roca allerede har sittet fengslet i seks år, om enn for en dom i en annen korrupsjonssak.

 


Den gang. Statsminister José Luis Zapatero med diktator Muammar Gaddafi, som investerte stort i Spania.

Libysk landområde frigitt i Benahavís
Beslagleggelsen av det store landområdet La Resinera i Benahavís som var eid av Libyan Arab Foreign Bank som igjen var kontrollert av den nå avdøde libyske diktatoren, Muammar Gaddafi, er nå avsluttet.
Området ble konfiskert av den spanske regjering på oppfordring fra EU, akkurat slik det skjedde med den avdøde diktatorens eiendommer i andre land.
Det betyr ifølge det advokatkontoret som representerer den libyske statens interesser i området, at byggeprosjektet igjen kan bli aktuelt. Før opprøret i det nordafrikanske landet var det planer om å bygge 1.915 boliger, et kongressenter og en golfbane på det 6.900 hektar store området. Nå er det igjen en reel mulighet for at det kan settes ut i livet.
Gaddafi-familien eide dessuten boliger i Marbella, Nerja, Granada og Sevilla.
Mens opprøret og de borgerkrigslignende tilstandene herjet Libya, undret man seg i Spania over hva som skulle med eiendommene. Men det nye libyske styret har igjen fått ambassadør i Spania, og en kilde ved ambassaden uttaler til El Mundo at man akkurat nå avventer et møte med spanske myndigheter for å avtale en overordnet plan for alle disse eiendommene.

 

 
Byen skal ikke lengere skamferes, mener byrådet.

Mijas’ kommune forbyr antenner og aircondition-enheter på husene
Byrådet i Mijas har nettopp vedtatt et forbud mot antenner og aircondition-enheter på fasader og tak i kommunen.
Forbudet innføres som et ledd i et større prosjekt kalt Conservación, Rehabilitación y Estado Ruinoso de las Edificaciones. Meningen med den er at det skal gjøres rent og ryddes opp i kommunen hvis viktigste inntektskilde er turisme.
I tillegg til forbudet mot synlige antenner og aircondition, blir det nå også pålagt boligeierne å male der det er nødvendig i tillegg til at skal ryddes opp på tomme byggetomter og halvferdige bygninger skal enten gjøres ferdige eller rives ned.

 


David Cameron (t.v.) og Marianjo Rojoy i Downing Street 10.

Innbyggerne på Gibraltar skal selv få avgjøre sin framtid
Spanias statsminister, Mariano Rajoy (PP), var i februar i London for å møte sin britiske kollega, David Cameron.
På agendaen var selvfølgelig den europeiske økonomien, men nesten like selvfølgelig spørsmålet om Gibraltar som Rajoy hadde ønsket å debattere med Cameron. Spania vil ha Gibraltar tilbake, helt siden Utrecht-traktaten i 1713 som ga Storbritannia herredømmet over klippehalvøya, og nå er det altså Mariano Rajoys tur til å forsøke seg.
Cameron står likevel fast på den britiske holdningen som er at innbyggerne på Gibraltar selv må bestemme over sin framtidige tilhørighet. Og det har de gjort; de ønsker ingen endringer.
”Vi har forskjellige meninger, men vi fortsetter med å snakke om det,” sa Rajoy etter møtet.

Gassboring ved Costa del Sol i 2013
Det spanske oljeselskapet Repsol har nå bekreftet at man starter prøveboringer etter gass og olje utenfor Mijas’ og Fuengirolas kyster i 2013.
Repsol har via sitt datterselskap Ripsa rettighetene til 220.544 hektar av havbunnen utenfor Málaga, Benalmádena, Torremolinos, Rincón de la Victoría samt altså Mijas og Fuengirola. Selskapet vil i slutten av året beslutte nøyaktig hvor prøveboringene skal foretas.
Målet er med tiden å utvinne naturgass som Spania trenger for å kunne minske behovet for importert.
Det er tydeligvis viktigere enn bekymringene om hvordan gassboringene vil påvirke turismen.
Det blir sannsynligvis også snakk om prøveboringer utenfor kystene i Granada-provinsen, der det canadiske selskapet CNWL har kjøpt rettighetene.

 


Ordfører Esperanza Oña presenterer prosjektet.

Flere gågater i Fuengirola
Før påske skal flere av gatene i Fuengirola gjøres om til gågater, skriver Diario Sur.
Kommunen planlegger at forskjønne den livlige Plaza de los Chinorros, Calla Larga og Calle del Mercado, hvor bilkjøring vil bli forbudt.
Ifølge ordføreren skal arbeidet være ferdig før påskeuka i begynnelsen av april.

 

 
Ikke bred nok til fly som kanskje aldri ankommer.

Landingsbane på flyplass uten fly skal utvides
Lufthavnen i Castellón som ble ferdigstilt for et år siden, men som fortsatt ikke har sett et eneste fly, overholder ikke normene. Det dreier seg om plassen ved enden av landings- og startbanen der flyene skal kunne vende.
Ifølge La Vanguardia skyldes det hele en regnefeil.
Formannen for lufthavnsselskapet Aerocas, Carlos Fabras, som også er i rampelyset på grunn av anklager om korrupsjon, erkjenner at snuplasssen ikke oppfyller statens sikkerhetskrav. Han forklarer:
”Snuplassen ble gjort ferdig svært raskt, og den er ikke i orden, så det er bestemt at den skal graves opp og legges på ny.”
Lufthavnen har foreløpig kostet 155 millioner euro. Det er fortsatt ikke opplyst hvor mye utvidelsen av plassen kommer til å koste, heller ikke når man forventer å se de første flyene.
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.