Månedsmagasinet på Costa del Sol

I februar er der Valentinsdag. Valentinsdag er den dagen vi med kjærlig oppmerksomhet feirer den som står hjertet nærmest. Etter hvert har skikken bredt seg slik at det ikke bare er kjæresten, samboeren eller den vi er gift med som får oppmerksomhet, men også andre nære venner og slektninger.
Andre fnyser av dagen, og mener at Valentinsdagen bare er et påfunn for å kunne øke omsetningen, bl.a. av blomster, på restauranter, av smykker, osv. Det kan være riktig, men fordelen er at de fleste av oss gjennom denne markedsføringen har blitt oppmerksomme på Valentinsdag. Så kan hver enkelt selv gjøre det de føler for utfra egne ideer og størrelsen på lommeboka. Det trenger nemlig ikke være noe dyrt. behøver slet ikke være dyrt. Kanskje skal vi bare følge sitatet fra Paul Tillich som forteller at kjærlighetens første plikt er å lytte.
Det viktigste er at vi hver især er ekstra oppmerksomme denne dagen til å sende kjærligheten vi har i hjertene våre ut til dem som står oss nært, hunden eller dem vi måtte møte på vår vei.
Det kan føre til at vi synes denne dagen ga en slik deilig følelse at vi bestemmer oss for å følge hjertet vårt litt i hverdagslivet. Det er nemlig slik at hver eneste av oss bidrar til helhetens skjønnhet i det store globale nettverket, og det er en stor forskjell på å smile selv til fremmede og ytre et vennlig ord.
Det brer seg som ringer i vannet.
Et sitat av Ursula k. LeGuin som jeg liker veldig godt:
”Kjærligheten er ikke bare der,
Som en stein; den må skapes,
Akkurat som brød, den gjenskapes hele tiden, gjøres ny.”

Hjertets funksjon
Selv om hjertet vårt egentlig er en enkel pumpe, er det et fantastisk organ som vi mange ganger ikke skjenker en tanke, så lenge det bare arbeider slik det skal. Hver gang hjertet slår, pumpes ca. 1 dl. blod ut i arteriene. Dette er de blodårene som fører blodet vekk fra hjertet. Når vi hviler oss, pumper hjertet ca. 70 ganger i minuttet.
Derfor er hjertet livsviktig. Vi bør ta svært godt vare på dette fantastiske organet hele livet, men ofte er det slik at vi først stopper opp og begynner å tenke over det når hjertet advarer oss og gir oss de første symptomene som tegn på at det trenger litt ekstra oppmerksomhet.
Hjerte-/karlidelser kan være arvelige, men er oftest relatert til livsstil og livsbetingelser. Røyking og mangel på mosjon kan være sterkt medvirkende. Mange hjerte-/karlidelser skyldes åreforkalkning som gir en innsnevring i kroppens og hjertets pulsårer.

Symptomer
De aller første tegn på økt behov for omsorg kan være at du raskt blir utmattet, får åndenød og må trekke pusten dypt, tretthet, kronisk tørr hoste, hevede ankler, blå armer og bein pga. dårlig blodgjennomstrømming fordi hjertet ikke pumper blodet effektivt rundt.

Kostens betydning
Det er viktig med en lett kost. Skjær ned på forbruket av kaffe og sukker. Spis mat som er rik på antioksidanter. Øk inntaket av frisk frukt og flere grønnsaker. Still krav til kvaliteten og spis aller helst økologisk. Spis også godt med fullkorn, og sørg for å få i deg de riktige fettstoffene.
Pas på at en del av kosten inneholder hvitløk, gurkemeie og ingefær.
Sørg for å spise en variert kost. Selv om vi ikke riktig tør stole på instinktene våre fordi vi hver dag blir bombardert av ernæringseksperter som forteller oss den evige sannheten om deres syn på kosten, så øv deg på å skjerpe instinktet for det som kjennes godt for deg å spise.
Noen mennesker er i dag svært opptatte av ”Raw Food”. Velger du det i en periode, kan det være nesten like rensende for kroppen som faste. Men både en kur med Raw Food eller en fastekur kan det være bra med en profesjonell kostveileder som vet noe om disse kurene. Særlig hvis du vet at du har et litt sart hjerte.
For hele kroppen, både fysisk og psykisk og særlig for hjertet, er det viktig å være bevisst hvordan du spiser og drikker. Det er nesten like viktig som hva du spiser. Jeg bruker mye tid i forretningen på å formane mine kunder om dette, og kikker mine kunder litt overbærende på meg, men jeg mener det helt ærlig. TYGG MATEN GRUNDIG OG PUST DYPT MENS DU SPISER. Spis hver eneste munnfull som om du visste det var den eneste matbiten du fikk i dag. Legg fra deg gaffel og kniv mellom hver bit. Ja, det er nesten en umulighet, og jeg tror det krever livslang øvelse, men jeg merker selv avgjort et økt velbehag de dagene det lykkes.
Vær oppmerksom på porsjonsstørrelsene. Mitt stjernetegn er Tyren, og jeg elsker, som en typisk tyr, mat. Med dette ”in mente”, streber jeg etter å gjøre porsjonsstørrelsene mindre. Jeg tror på at det er viktig fordi undersøkelser har vist at mennesker som spiser rundt 1.800 kalorier om dagen, lever lenger enn dem som spiser mellom 3.200 og 3.500 kalorier daglig.

Gode tilskudd
Ta et vitamin/mineral grunnprogram og suppler evt. med E-vitamin 350 mg daglig, selen 100 mcg og 500 mg C-vitamin.

Q10
Hjertets førstehjelper nr. 1 er Q 10 som styrker muskelcellenes funksjon og derfor er svært bra ved hjertesvikt. Det viser utallige undersøkelser. Hvor stor dose du bør ta er selvfølgelig individuelt, men ofte brukes 100 mg med god effekt.

Magnesium
Fantastisk mange mennesker mangler magnesium, dels fordi magnesium ikke finnes i tilstrekkelig omfang i maten vi spiser. Magnesium har betydning for hjertemuskelens evne til å danne tilstrekkelig med energi og motvirke forstyrrelser i hjerterytmen. Folk med klappfeil mangler ofte magnesium. Har du høyt blodtrykk, kan det også være tegn på magnesiummangel. Magnesiumsluggere er: Stress, mye stivelsesholdig kost, p-piller, kaffe, alkohol, og vanndrivende medisin, m.m. Normaldose på 600 mg daglig. Vær oppmerksom på at vi må ha nok B-6 for å utnytte magnesiumet fullt ut.

Carnitine
Jeg elsker aminosyren Carnitine. Dels er den bra for hjertet og dels hjelper den til å forbrenne fett, og den giver en deilig energi. Den kan tas både som L-carnitine eller som acetyl- L-carnitine. Den er viktig for energidannelsen i mitochondriene som finnes i alle celler og kan sies å være kroppens energiverksted. Kroppen produserer selv carnitine, men dessverre faller produksjonen med alderen. Vanlig dos er 500 mg 3 x daglig. Jeg vet at høyere doser har vært brukt ved hjertearytmi eller hjertefeil, men da må du snakke med en lege som vet noe om det.
Det var en gang en forsker som skrev at det beste antiaging- tilskuddet var en kombinasjon av alpha lipoic acid og acetyl-L-carnitine.
Fiskeolje
Omega 3 kan motvirke risikoen for hjerteproblemer. Det kan forbedre hjertets funksjon og medvirke til å forebygge arytmi. Normal dose er 2 – 3 gram daglig.

Hagtorn
Hagtorn/Hvidtjørn(dansk) kalles også Crataegus og er den beste naturmedisinen jeg vet om for hjertet. Den har en fortreffelig virkning på svake hjertemuskler. Middelet er fantastisk både ved åreforkalkning, høyt blodtrykk og innsnevrede arterier. Den hjelper på rytmeforstyrrelser, og det er ingen bivirkninger. Har man smerter rundt hjertet, kan middelet uten fare tas hver ½ time, men selvfølgelig må du søke legehjelp ved smerter.

Ginkgo Biloba
Stimulerer kretsløpet. Dosene er 100 til 200 mg daglig.

Små tips
Lytt til hjertet ditt. Når jeg skriver dette, mener jeg det gjelder for alle aldersgrupper. Det er godt å finne en ”arbeidsform” som tiltaler deg, er tilpasset dine evner og interesser og får fram den beste hjerteenergien i deg.
Opplever du masse stress, så finn en måte å redusere dette på.
Vær oppmerksom på at syke tenner kan hav en dårlig innflytelse på hjertet. Blør det fra tannkjøttet ditt, så ta en prat med tannlegen din.
Det er bra med mosjon. Mosjoner på den måten du føler for. Har du et svakt hjerte, så snakk med en lege om hvordan mosjonen best kan tilrettelegges. Litt etter litt finner du ut at du tåler mer og mer, og da blir også hjertet ditt sterkere og sterkere.
Det er viktig å skåne hjertet og unngå mosjon under eller like etter en forkjølelse eller andre infeksjoner. I verste fall kan det medføre hjertestans, selv hos veltrenede. Virus sitter ofte også i hjertemuskelen.
Vær oppmerksom på at hjertets pumpeevne også ofte påvirkes av mange legemidler.
Spar på salt i maten og bruk i stedet mye krydder. Når du bruker salt, kan Himalayasalt være en god ide. Det inneholder nemlig 88 av de 92 mineralene vi regner med at vi trenger. Seltin kan være en annen mulighet fordi det inneholder mer kalsium og magnesiumsalt.
Ifølge en professor i klinisk medisin, Robert Nicolosi, bidrar te til å forebygge blodpropp.
Ifølge Louise Hay er langvarige følelsesmessige problemer årsaken til hjerteproblemer. Derfor er det viktig med glede, glede og atter glede, og hun råder oss til å la gleden gjennomstrømme sinnet, kroppen og opplevelsene våre.
 

Av Anni Dahms – Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.