Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Hei Christina!!

Mitt navn er Maria og jeg var tvunget til å trekke en trassig tann for 6 måneder siden. Må jeg erstatte den, det vil sett inn en ny tann? Hva kan skje om jeg ikke gjør det? Hvordan kan jeg eventuelt erstatte tannen?

Hei Maria. Takk for eposten din.
En trukket tann kan påvirke deg og bittet ditt på mange forskjellige måter.

Hva angår bittet, så kan tannen bak den trukne tannen vippe framover fordi den ikke har noen annen tann foran seg som stopper den og holder den på plass. Alle tenner presser seg automatisk framover med årene. Om tannen allerede har tippet framover/lutet seg, kreves tannregulering for å få rettet den opp igjen. Videre kan tannen på motstående kjeve ”elongere”, det vil si vokse og bli lengre ettersom den ikke har noen ”antagonist”, det vil si noen annen tann å bite mot.
Om tannen allerede har vokst, kan det kreves en mer omfattende behandling som rotbehandling og krone for å få den tilbake til opprinnelig størrelse.

Hver tann i munnen fyller sin funksjon; framtennene til å bite av med, hjørnetennenes viktigste funksjon er å styre bittet, mens de andre tennene tar opp kraften fra bitt og kjeve, samt maler og deler maten opp.

En trukket jeksel kan påvirke oppgaven med å dele opp maten, noe som i sin tur påvirker fordøyelsen negativt.
Å ikke tørre le, skratta og prate med din omgivelser på grunn av at du skammer deg over tannen som er borte, kan fort gi deg et sosialt handikapp.

Den absolutt beste måten å erstatte en mistet tann, er enten tannregulering. Da tettes luken ved hjelp av en tannregulering som flytter tennene dine i løpet av 1-2 år eller ved hjelp av et implantat. Med implantat kommer du så nær du kan følelsen av å ha din egen tann. Først setter man implantatet fast i en fikstur/titanskrue i kjevebeinet ditt som deretter må helbredes i løpet av 2-4 måneder (avhengig av hvilken beinkvalitet du har).
Deretter tas et avtrykk på fiksturen og cirka 10 dager etter skrus eller sementeres det fast på en krone.

I dag finnes det mange ulike implantatprodukter på markedet, men bare et par holder mål og kan gi deg en trygg og livslang garanti. De har kanskje en litt høy pris, men til gjengjeld kan sove trygt om natten for du vet at du har det beste som finnes i munnen din.
Til syvende og sist er det din munn og du som bestemmer om du skal erstatte tannen du savner eller ikke. Men jeg håper at jeg har gitt deg ulike synsvinkler og informasjon om hva som kan skje og hva du kan gjøre med det.
Ikke nøl med å ta kontakt med Nordic Dental Centre om du har flere spørsmål.

Av tannlege Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet