Månedsmagasinet på Costa del Sol

Koralsand – gir drikkevann med god smak
Så enkelt er det å bruke koralsand:
Fyll en halvannen listers flaske med vann fra springen. Leg posen med koralsand oppi (skal ikke åpnes) og rist godt. Etter bare 10 minutter er all klor fjernet fra springvannet, og det kan drikkes. Man kan la koralsandposen ligge i vannet i opp til ett døgn, på den måten berikes vannet ytterligere med mineraler. Flasken kan oppbevares i både kjøleskap og romtemperatur.

Klor og økt risiko for hjerte- og karsykdommer
Den evige faren for bakterier i drikkevannet medfører behov for tilsetning av klor. Noen mener at klor er uskadelig, mens andre forskere mener at det er svært skadelig fordi det medfører stor økning i risikoen for hjerte- og karsykdommer – uansett om man drikker vann tilsatt klor eller koker mat i vannet.

Klor og problemer med mikrobakteriefloraen i mage og tarm
Klor dreper bakterier når det tilsettes drikkevannet, men hva skjer i magen og i tarmene når vi drikker klorvannet? Kan vi være sikre på at klor ikke også dreper noen av de viktige bakteriene som fordøyelsen vår er avhengig av? Mye tyder på at vårt klortilsatte drikkevann ødelegger tarmfloraen fordi flere og flere mennesker må bruke produkter som for eksempel Symbioflor, Multidophilus eller andre.

Aqua Puro Koralsand
– er et vannforbedringsmiddel til private husholdninger
– en liten pose som inneholder 100 % naturlige ingredienser
– fjerner klor, bakterier og tungmetaller fra vannet
– regulerer pH-verdien og sporstoffer i vannet
– posene kan også brukes i vin, juice, saft, kaffe og te til å nøytralisere syrer, tannin og e-tilsetningsstoffer – og gir en rundere smak
– renser frukt, grønnsaker og bær for sprøytemidler og tungmetaller

I Vitamina i Centro Idea fås Aqua Puro Koralsand.

________________________________________________________________________________________________________

Forsegling av sprekkdannelser
Av tannlege Christina Radics (foto), Nordic Dental Centre

Fissurer kalles de skjær/groper som du kan se på tennenes tyggeflater. Også fortennene kan ha slike skader, men dette ser tannlegen lettere fordi de oftest finnes på innsiden av tannen.

Disse fissurene eller sprekken kan være av ulik dybde. Jo dypere de stikker, desto større er risikoen for at det blir et hull. Dette fordi det er vanskelig, av og til nesten umulig å gjøre ordentlig rent, for plakk og bakterier samles i sprekkene.
Bakteriene utsondrer en sterk syre som skaper hull i tannen, og jo lenger inn den kommer, jo raskere vokser den (avhengig av at tannbenet som finnes innenfor emaljen ikke er like sterkt). Dette hullet kan utenfra sees som en liten, mørk og ubetydelig prikk.

Det er ikke alltid at hull/karies synes på et røntgenbilde fordi tennene er tykke og fordi røntgenstrålen ikke kan oppdage hullet før det er tilstrekkelig stort.
Det er ikke sjelden at man som tannlege blir forundret over at kariesangrep er mye større enn det man kan se utenpå tannen.

Det er derfor svært viktig å legge et tynt lag av kompositt (plast) over dype sprekker. Det er dette som kalles fissurforsegling.
Vi anbefaler at det blir gjort allerede når man er liten og har fått sine første, permanente jeksler.
I de nordiske landene forsegler man barnas første, permanente jeksler så fort de har kommet på plass. På denne måten kan vi forebygge og forhåpentligvis eliminere framtidige kariesangrep hos barna.

Når vi foretar fissurforseglinger, merker man som oftest ingenting, og derfor trengs det heller ingen bedøvelse.

Fissurforsegling er en god investering i din framtid!
En enkel måte å slippe framtidige dyre og unødvendige tannlegeregninger.
Velkommen til en undersøkelse hos oss på Nordic Dental Centre før alt julegodteriene skal inntas!!

________________________________________________________________________________________________________

 

Alzheimer
Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Det kan virke som det er et tungt emne jeg velger for månedens artikkel. Desember er kjent som julemåneden som normalt kjennetegnet fest, farger, hygge og masser av glede og lys.
Julen kalles også for hjertenes fest, og jeg ønsker av hele mitt hjerte at det er hjertenes fest som vinner hos oss alle framfor gaver, mat og andre stressrelaterte faktorer som hvert år truer julefreden.
Rundt om i hjemmene; i egne hjem, pleiehjem, sykehus, osv. er det mennesker hvis hjerner hver dag formørkes mer og mer og der glemslen stille, men ubønnhørlig sniker seg inn og erobrer hjernen. For de pårørende er det ofte en svært vanskelig situasjon å håndtere, for det gjør fryktelig vondt å se en elsket person forsvinne lenger og lenger inn i sin egen verden.
Noen ganger gjør det så vondt at man dytter situasjonen fra seg og utelukker personen eller familien som er rammet av lidelsen. Det er her jeg kommer inn med ”hjertenes fest”. Kjenner du noen som er rammet av denne lidelsen, så bruk denne månedens hjertevarme til evt. å rekke ut en ekstra hånd, enten til familien eller personen selv i det omfang du kan klare.
Min elskede svigermor ble rammet av lidelsen, og til slutt var vi glade for at hun kom på et hjem der hun ble passet godt på. De eneste personene hun kunne gjenkjenne var min mann og jeg. Jeg husker hennes glede over de juleaftenene som hun tilbrakte hos oss. Det rotet og kaoset hun bragte med seg, var for intet å regne mot det å se øynene hennes stråle når lysene på treet ble tent.

Sykdommen
Det er viktigt for meg å framheve at Alzheimer ikke er en tilstand, vi skal gå og være redd for. Kan vi holde hjerne vår fri for sykdom, kan den fungere svært godt gjennom et langt liv. Nedsatte åndsevner er ikke en normal del av aldringsprosessen, så husk at demens ikke er en ubønhørlig konsekvens av å bli gammel. Det er et ordtak som sier: Man utvikler seg ikke til å bli gammel. Det er når man holder opp med å utvikle seg at man blir gammel.
Som de fleste av oss vet, er Alzheimer en form for hjernesvinn der hukommelsen langsomt forsvinner. Hjernecellene blir gradvis ødelagt. Det medfører skader på mentale funksjoner f.eks. vanskeligheter med å lære nye ting, resonnere, kommunisere og foreta seg vanlige daglige aktiviteter. Et tegn på begynnende Alzheimer kan være nedsatt luktesans som ofte opptrer et par år før de andre symptomene for alvor starter. Lidelsen anses for å være uhelbredelig, men jeg er sikker på at vi bare ikke har funnet den riktige koden ennå. Nye studier har vist at ved å bruke antioksidanter, kan utviklingen av Alzheimer forsinkes.
Alzheimer er en tilstand som mer og mer ligner en epidemi, fordi antallet rammede personer vokser sterkt år for år. Det er vitenskapsfolk som sier at i løpet av 20 år vil halvparten av alle mennesker over 85 lide av Alzheimer.
Det finnes ofte opphopning av aluminium i de ødelagte sentra i hjernen. En viktig grunn til aldri å bruke aluminiumsgryter eller annen aluminium i husholdningen. Også andre tungmetaller spiller trolig en viktig rolle. Er det en begynnende demens, kan det være en god ide å bli undersøkt for tungmetallbelastning. Har du amalgamfyllinger, så få dem evt. skiftet ut, men gå endelig til en tannlege med erfaring og få kunnskap om det. Undersøk også om det er kvikksølv i influensavaksinene. Det kan være mange andre utløsende faktorer bak sykdommen, f.eks. genetiske forandringer, sviltende immunsystem, betennelser, stoffskiftedefekter og miljøgifter som jeg personlig tror har en langt større betydning enn det som er kjent. Kanskje er det flere faktorer som også spiller en rolle ved utviklingen av Alzheimer. Selve aldringen av nervesystemet synes å forutsette skader som har skjedd i løpet av livet, nemlig opphopning av frie radikaler.

Kosten og dens innvirkning på hjernen
Jo tidligere du starter med å passe og pleie hjernen din, jo mindre vil den svekkes gennom årene.
Carol Manning ved University of Virginia påpeker at hos mennesker med en vanskelig Alzheimer ser det ut til at det er bra å spise en kost med masser av kullhydrater dvs. en kost med masser av pasta, brød og korn, ja til og med sukker. Hun sier at fordelene med en slik kost ser ut til å oppveie de vanlige ulempene som vanligvis følger ved et høyt sukkerinnhold i blodbanen.

Kosten til forebygging og tidlig behandling
Her er det viktig å unngå raffinert mat som hvit ris, hvitt brød og vanlig pasta. De fleste B-vitaminer forsvinner under raffineringsprosessen og et forhøyet homocystein anses for en alvorlig fare i utviklingen av Alzheimer. Forhøyelsen av homocystein kan som regel kontrolleres med rikelig med B-vitaminer.
Selvfølgelig må du unngå mat som inneholder aluminium. Det kan f.eks. være visse sjokoladeformer, kjøkkenredskaper, bakepulver, noen osteformer, samt tyggegummi.
Unngå alle former for ferdigretter, noen er kokt i aluminiumsbeholdere og er samtidig fylt med mettet fett, salt og sukker.
For å forebygge Alzheimer må du minimere inntaket av koffein og alkohol.
Gode ting å spise er økologisk kjøtt, soyabønner, og forskjellige former for kål.
Det er en svært god idé hver morgen å drysse en teskje (ca. 10 g) Lecithin over frokosten, f.eks. over din morgengrøten eller din økologiske yoghurt. Sammen med lecithinen kan du putte en blanding av hørfrø, solsikkekjerner og gresskjerner. Det er så deilig at disse findes i ferdige økologiske blandinger så man ikke trenger å stå og forberede det hver morgen. Bruk også blandingen over din daglige salat og dine kokte grønnsaker. De smaker svært godt.
4 teskjjer med jomfru-kokosolje har også vist god effekt.
Av andre gode ting er eggeplommer og fisk, særlig sardiner, makrell, laks m.m. På grunn av kvikksølvfaren må det passes litt på ved for mye fet fisk.
Sørg for en kost med mye antioksidanter, som alle former for bær og grønne grønnsaker.
Liker du koriander, så bruk rikelig av det. Det er svært bra for å avgifte kroppen.
En del litteratur anbefaler å drikke litt vin daglig, og også gjerne en god kopp kaffe. Drikk også grønn te som reduserer nivået av frit jern i hjernen.

Gode kosttilskudd
Sørg for å spise godt med B-vitaminer. Tenk her særlig på B 12 og folinsyre. Er det en ekte Alzheimer, så har B12 ingen virkning.
Et nederlandsk forsøk har vist at folinsyre kan fremme hukommelsen hos eldre. 818 mennesker deltok i forsøket. De hadde alle sammen forhøyet homocystein som er en aminosyre som antas å spille en rolle ved Alzheimer. Fordi innholdet av folinsyre steg, falt homocysteinet og hukommelsen ble forbedret. Forløpet varte over tre år.
E-vitaminer i rimelig høye doser, opp til 400 mg daglig, er bra. Vær oppmerksom på at E-vitamin har en svakt blodfortynnende effekt, hvis du f.eks. også tar aspirin. E-vitamin er en sterk antioksidant.
Ta også gjerne C-vitaminer, ca. 1000 mg daglig. C-vitaminer er kjent for sine antioksidative egenskaper. Ta også D-vitaminer, 100 mcg daglig. Det antas at D-vitaminmangel kan være medvirkende til Alzheimer.
Av mineraler er særlig magnesium, sink og selen viktige.
Dessuten må det selvfølgelig tas essensielle fettsyrer f.eks. en kombinasjon av omega 3-6-9 som fås i Epa-Gla+ fra Biosym eller Solaray. Vær oppmerksom på at essensielle fettsyrer også er blodfortynnende.
Ginkgo biloba har ofte vist god virkning. Ta 100 – 200 mg, helst om morgenen. Ginkgo Biloba er kjent for å være litt blodfortynnende, så tar du blodfortynnende medisin, så rådfør deg med legen. Til beskyttelse av nervesystemet kan det være bra med L-Carnitine.
Har du innsovningsproblemer, kan du prøve med Melatonin.
Carnosin kan også være en hjelp.
Det antas etterhvert av mange eksperter at Alzheimer er en form for betennelse, og derfor anbefales Curcumin. Det finnes undersøkelser som viser at Curcumin kanskje har like stor effekt som mye legeordinert medisin. Curcumin er også med på å redusere nivået av tungmetaller i hjernen. Curcumin er både en antioksidant og virker antiinflammatorisk. Dosis 500 mg x 3 daglig sammen med D-vitamin som arbeider bra sammen med Curcumin.
Ashwagandha er en medisinsk plante som brukes mye i ayurvedisk medisin for å behandle aldersrelaterte lidelser, og dens mest bemerkelsesverdige virkning er evnen til å vedlikeholde sunnheten i en aldrende hjerne. Det er forsøk i Japan som har vist gunstig effekt på Alzheimer med Ashwagandha, og i India har man brukt den i mange, mange år.
Andre gode antioksidanter er blåbær og vindruekjerneekstrakt, Gotu Cola og rosmarin. Husk endelig Q 10, ca. 100 mg daglig, samt fosfatidylserin f.eks. Fosfoseriini, 100mg daglig.

Små tips
Mosjon bekjemper de frie radikalere og beskytter hjernecellene.
Hold hjernen i gang. Les aviser, bøker eller annet som interesserer deg. Det er et interessant studie som viser at hvis du i din barndom elsket å lese bøker og leste regelmessig, har du nedsatt tilbøyelighet til senere å få Alzheimer.
Sørg for å drikke nok vann, unngå i størst mulig grad stress og sykdom. La ikke andre ”tenke” for deg og ta over i ditt daglige liv – det er vi jo ofte svært gode til, ”vi vil jo så gjerne hjelpe”.
Vær forsiktig med medisin og for mye alkohol.
Trenger du mer kunnskap Alzheimer, kan jeg henvise til www.alzheimer.dk, www.radiodoktoren.dk, www.lef.org og www.wddt.com. Boken ”Mirakelkost til din hjerne” av Jean Carper er virkelig anbefalelsesverdig. Boken "Krop uden alder – Sind uden tid" av Deepak Chopra er også oppløftende og lærerik lesning.
Så har du en ledig stund i denne søte juletid, så sett av litt tid til hjernen også. For hva er vel gleden ved et langt liv dersom du ikke kan huske det?
God, gledelig og kjærlig jul!
Anni
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.