Månedsmagasinet på Costa del Sol

Rask grunnlovsendring setter tak på underskuddet
Spanias regjering ble i slutten av august enig med opposisjonspartiet PP om en lynrask endring av grunnloven som skal sette et tak på det maksimale underskuddet på statsbudsjettet, samt for samt de regionale og kommunale regnskapene. Endringen ble vedtatt i forbindelse med den ekstraordinære plenumssamlingen i kongressen som også ble brukt til å debattere regjeringens siste sparepakke. Det tok 10 minutter å vedta grunnlovsendringen. Før samlingen hadde imidlertid statsminister José Luis Zapatero allerede snakket med PSOEs frontkandidat foran det kommende valget, Alfredo Pérez Rubalcaba. Fra først å ha vært imot forslaget, foretok han en kuvending og innså det fornuftige med en øvre grense. Også lederen for PP, Mariano Rajoy, støttet forslaget. Partene mener at grensen for det maksimale underskuddet vil konsolidere tilliten til Spanias økonomi. Det er første gang på over sju år at landets to største partier har blitt enige om noe som helst. Og det er første gang at grunnloven endres siden innføringen i 1978. Vedtaket innebærer at den spanske regjeringen må holde budsjettene innenfor gitte rammer. Dette skal igjen føre til at resten av verden får økt tillit til spansk økonomi.
Også EU-kommisjonen er for en endring til fordel for et maksimalt underskudd; talspersonen Amadeu Altafaj hilser Zapateros ”politiske engasjement og økonomiske moral” velkommen. Faktisk kom ideen fra Tysklands kansler, Angela Merkel, under hennes møte med Frankrikets president, Nicolas Sarkozy, uken før i Paris, der hun oppfordret flere land til å innføre lignende klausuler. Endringen av grunnloven skjer uten folkeavstemming, noe mange andre medlemmer av kongressen tar avstand fra, bl.a. medlemmer av IU, PNV og UPyD. Men ettersom de to største partiene har rundt 92 prosent av mandatene, kan lovendringen gjennomføres før parlamentet oppløses 27. september pga valget 20. november. Det maksimale, tillatte avviket ble til slutt fastsatt til 0,4 prosent, og den trer ikke i kraft før i 2020.

Katalonia vil ikke ha moskeer
Den katalanske lokalregjeringen (CiU) vil nå endre lovvket slik at det blir mye vanskeligere for andre trosretninger enn den katolske å få lov til å bygge gudshus. I en lov om tillatelser til oppføring av religiøse bygninger fra 2009, skal ord som ”tradisjon”, ”historie” og ”arkitektur” nå innføres. Det vil selvfølgelig si i forhold til de allerede eksisterende omgivelsene. Dessuten vil kommunene ikke lenger være tvunget til å stille tomter til rådighet for religiøs bruk. Initiativet er teknisk sett myntet på samtlige trosretninger, men det hersker ingen tvil om at det kommer for å forhindre bygging av flere moskeer, som i Torroella de Montgrí der kommunen nettopp har nedlagt forbud mot bygging av en moské, fordi arkitekturen ikke passet de lokale tradisjoner, og i Salt der Plataforma per Catalunya ikke får demonstrere mot byggingen av en moské pga. frykt for sammenstøt mellom spanjoler og innvandrere.
Billedtekst: Børsen i Madrid, tross alt nestbest i EU.
August kunne ha blitt enda verre
Gode nyheter fra USA og det øvrige EU, særlig Tyskland, fikk den siste dagen i august den spanske børsen i godt humør. Aksjene på IBEX 35 steg med 3,24 prosent den siste dagen i årets verste måned. Takket være denne gode dagen, ble likevel ikke måneden like ille som fryktet.
Måneden ble avsluttet med et samlet tap på 9,47 prosent og hadde i årets første åtte måneder lidd et samlet tap på 11,6 prosent. Dette ble den verste augustmåneden på 13 år, men likevel klarte børsen i Madrid seg nest best av alle de europeiske, bare slått av London-børsen.

Hvite landsbyer søker nye farger
Først var det i Júzcar at husene i juni ble malt blå i forbindelse med verdenspremieren av filmen Smurfene 3D. Alle landsbyene 170 bygninger, inklusive kirken, kirkegården og rådhuset ble malt blå av filmprodusenten Sony.
Husene er fortsatt blåmalte. De blå husene har nemlig blitt et trekkplaster, og rundt 800 nysgjerrige besøker hver uke landsbyen. Derfor skal innbyggerne først denne måneden stemme over om husene fortsatt skal være blå eller på nytt males hvite.
Flere av byens innbyggere har gitt uttrykk for at de gjerne vil beholde blåfargen slik at man skiller seg ut fra andre de andre landsbyene i området. Men 800 besøkende er også en god grunn til å beholde blå husene og understreke byens status som verdens første smurfe-by der gjestene ved innkjørselen til byen i Serrania de Ronda blir møtt av en stor smurf, en bar som er oppkalt etter Gargamel, i tillegg til at innbyggerne i byen gir husdyrene navn etter de blå skapningene.

Og i Moclinejo skal husene bli rosa
I Moclinejo skal innbyggerne i januar bestemme om kommunens rundt 600 bygninger skal males rosa. Det vil i så fall skje for å skape en homsevennlig by, noe man altså mener den vil bli med den nye fargen, skriver La Opinión de Málaga. Ifølge én av initiativtakerne, Javier Checa, som også organiserer messen Feria Internacional Expogays 14. – 16. oktober, skal Moclinejo bli den første, eksklusive homsebyen i verden. Det er dessuten planer om å bygge 600 boliger som skal ha ”homsekarakter”. Checa håper også at det blir en park til cruising og at kommunen vil være innstilt på å oppkalle byens gater etter kjente homser. Javier Checa skal allerede nå underskrive en avtale med kommunen slik at byen på messen i Torremolinos kan bli promotert som homsevennlig, og byens ordfører, Antonio Muñoz Anaya (PP), er helt for ideen som han mener kan være løsningen på kommunens dårlige økonomi og høye arbeidsløshet. Først i januar skal innbyggerne i den fortsatt hvite landsbyen i Axarquía stemme over saken, men ordføreren mener altså at de generelt er positivt innstilt til forslaget.

Ny tomt til sykehus i Mijas-Fuengirola
Et par år etter kommunen i Mijas kunngjorde at man hadde satt av tomt til et sykehus ved vannrenseanlegget ved veien mot Cerros del Aguila, heter det fra det nye byrådet som er ledet av Ángel Nozal (PP), at man i stedet vil sette av en tomt i La Cala til formålet. Byrådene i både Mijas og Fuengirola har i mange år kjempet for å overbevise Junta de Andalucía om viktigheten av et felles sykehus i området. I 2003 lovde daværende leder av lokalregjeringen, Manuel Chaves (PSOE), nå andre visestatsminister og minister for regionene, at et sykehus ville stå innflyttingsklart i 2008, men det løftet har som kjent ikke blitt oppfylt. Samtidig har de to byrådene hver for seg kjempet for at sykehuset skulle bygges i nettopp deres kommune. Fuengirola har på grunn av sin begrensede geografi hatt vansker med å finne en egnet tomt, det har ikke Mijas. Mijas kommune kjøpte i 2009 en tomt på 103.000 m2 som ble godkjent til formålet i byplanleggingen, og den daværende ordføreren, Antonio Sánchez (PSOE), kalte godkjennelsen et historisk øyeblikk. Men arbeidet har fortsatt ikke begynt, og det har siden 2003 vært få uttalelser om temaet fra lokalregjeringen. Nå vil ordfører Ángel Nozal gjøre et forsøk. Det nye, konservative bystyret har ikke vært overbevist om at den tidligere tomten var ideell pga. beliggenheten ved renseanlegget og et kommende anlegg til avsalting av havvann. I stedet foreslås nå en byggeklar tomt på 200.000 m2 i La Cala. En ideell beliggenhet mener man, med enkel avkjøring og beliggende midt mellom kystveien A-7 og motorveien. Junta de Andalucía har fortsatt ikke gitt svar på kommunens siste forslag.

San Pedro blir ikke selvstendig
Beboerforeninger i San Pedro de Alcántara har igjen bedt Junta de Andalucía om å gi byen status som selvstendig kommune, altså gjøre den uavhengig av Marbella. Det blir den likevel ikke i denne omgang, og lokalregjeringen begrunner beslutningen med at området ikke oppfyller kravet om at det må være en stripe ubebygd land på minst 7.500 m2 mellom de to byene, noe det i dag ikke er. Tvert imot har de to byene så godt som vokst sammen. I Junta de Andalucía mener man også at servicen overfor innbyggerne er mer effektiv når de to byene drives som en samlet kommune.

Bordellkunder i Torrox Costa lei av videoovervåking
Faste kunder på et bordell i Torrox Costa beklager seg over web-kameraet som turistrådet har satt opp utenfor etablissementet som ligger rett ovenfor for busstasjonen. Meningen med kameraet er å vise vær- og trafikkforhold i området på kommunens hjemmeside, men nå har det fått en helt annen rolle, og man har kunnet se hvilke biler som parkerer i nærheten av ”klubben”. Kundene har dannet en protestgruppe på internett, i tillegg til at de har klaget til politiet på at bilene deres kan sees på videoovervåkingen. Svaret har foreløpig vært at bilskiltene ikke kan sees og at overvåkingskameraet er fullt lovlig, noe prostitusjon selvfølgelig ikke er. Men bordellkundenes intensjon er å fortsette kampen for å kunne besøke bordellet uten å bli avslørt.

Mijas erklærer krig mot tyggegummi
En tyggegummi kan nå koste 3.000 euro. I hvert fall hvis man blir tatt i å kaste den på gaten i Mijas. Byrådet vil intensivere renholdet i kommunen, og det betyr at gatene skal være uten klatter av tyggegummi som det er svært tidkrevende å fjerne. Derfor har man nå bestemt at en allerede eksisterende regel som gir bøter på opptil 3.000 euro for å kaste tyggegummi på gaten, heretter vil bli håndhevet.

Ingen dato for lokalvalget i Andalucía
Det er lederen av lokalregjeringen, José Antonio Griñán, som bestemmer når valget til det andalusiske parlamentet skal avholdes. Og den beslutningen har han fortsatt ikke truffet. Da statsminister José Luis Zapatero flyttet fram valgdagen fra mars 2012 til november i år, kunne man anta at Griñán ville gjøre det samme fordi de to valgene – historisk sett – har vært avholdt samme dag. Andalusieren var raskt ute med å fortelle at det nok ikke ville bli tilfellet denne gangen, likevel uten å krysse av for noen dag i kalenderen. Nå har han meddelt at valget ”formodentlig” blir i mars – men fortsatt uten å røpe noen bestemt dato.

Miljøverndepartementet vil beskytte boliger og kaiplasser i Empuriabrava
Miljøverndepartementet vil forsøke å omgå kystloven for å redde boligeierne i Empuriabrava i Girona-provinsen. Empuriabrava er verdens største kunstig skapte og bebygde marina der boligeierne ikke har biler, men båter med tilhørende kaiplasser langs den 24 km lange labyrinten av kanaler. Miljøverndepartementet har pekt ut hvilke områder som tilhører staten og det offentlige for på denne måten å gjenvinne kyststrekninger som de siste ti årene er utbygd med betong og dermed blitt avskåret fra offentligheten. Flere boligeiere over hele landet har allerede mistet sine eiendommer, med lite eller ingen kompensasjon. Det kan skje i følge kystlovgivningen fra 1988. Loven slår fast at kyststrekninger er offentlig grunn og skal være tilgjengelig for alle, selv om loven først nå er i ferd med å bli satt i kraft. Konfiskeringer skjer selv om eierne har kjøpt tomter i god tro. Saken i Girona er likevel sannsynligvis den hittil mest omfangsrike, og presset fra organisasjoner og enkeltindivider er stort. Det har nå fått miljøverndepartementet til å søke en ny forståelse av lovgivningen og dermed redde de rundt 7.000 boligene i Empuriabrava som ellers står i fare for å bli konfiskert og kanskje revet. Miljøorganisasjonen Greenpeace mener at et unntak i Empuriabrava vil bety en spesiell behandling av de allerede privilegerte og at det vil sette en uheldig presedens som Spanias kyster ikke har bruk for.

Feller dreper iberiske gaupe – EU-støttet program i fare
Grazalema var en gaupa på bare 17 måneder. Hun var født i fangenskap i Donaña, men sammen med et par andre hunngauper ble hun i fjor satt ut i naturen i Castilien La Mancha, som en del av det både stats- og EU-støttede programmet Life som er ment å redde den utrydningsturede iberiske gaupen. Men hun er nettopp funnet død i en felle. Den gps´en som satt i halsbåndet hadde ikke virket på en stund, og man hadde forsøkt å finne henne på andre måter. Det lyktes, men gaupen var da død av utmattelse, i en jaktfelle. Fellen var til og med satt opp i et område som betegnes som absolutt nødvendig for gaupens overlevelse. Kassefeller er ikke lovlige i Andalucía der Grazalema var født, mens de er lovlige i Castilien La Mancha… ”bare de ikke fanger utrydningstruede arter”. Nå skjelner ikke fellene mellom ulike dyr, og denne spesielle typen felle fanger både rev, fugler, mus, villkatter og altså også gauper. De regionale myndigheter har lovet at eieren av området vil bli saksøkt, men alle de personene og gruppene som er involvert i Life-programmet, er likevel bekymret. EU har nettopp vedtatt å bidra med ytterligere 34 millioner euro til programmet, men det frykter mange vil bli stanset når man fortsatt ikke har klart å skape gode vilkår for gaupen og gi kattedyret en sjanse til å overleve. I en felles kunngjøring fra Ecologistas en Acción, SEO/Birdlife og WWF heter det: ”Det gir ingen mening for den spanske stat og EU å investere store summer hvis vi ikke samtidig fjerner én av hovedårsakene til at gaupen forsvinner.”

Mafia-boss arrestert i Estepona – kjæresten viste vei på Facebook
En boss fra den napolitanske mafiaen Camorra har nettopp blitt arrestert i Estepona. Det var Guardia Civil og det italienske Carabinieri som lyktes i finne fram til Salvatore D’Avino som har vært på flukt siden 2007 etter at kjæresten hans hadde lagt ut et bilde av paret på en strand ved Estepona, på Facebook, skriver El País. D’Avino livnærte seg først og fremst med narkotikasmugling fra Marokko til Italia, noe som gjorde ham fortjent til en plass på listen over Italias 100 mest ettersøkte. Han bliver nå overført til Italia.

Gaddafis fall stanser byggeprosjekt i Benahavís
Muammar Gaddafis fall betyr et komma og kanskje også et punktum for et av de mest ambisiøse byggeprosjektene på Costa del Sol. Spanske myndigheter frøs i henhold til anmodninger fra både FN og EU allerede i mars den libyske diktatorens penger og verdeier i Spania, blant annet en tomt på 6.500 hektar i Benahavís. Gaddafi hadde søkt om tillatelse til å bygge en 18-hulls golfbane, et hotell og 1.915 boliger på tomten, kalt La Resinera de Banahavís. Deler av området ligger også i Estepona, Pujerra og Júzcar, størstedelen er fredet naturområde, men man skal bare ha mulighet for å bygge på ca. 500 hektar av den store tomten. Jorden tilhører egentlig Libyan Foreign Bank, som er statseid, noe som selvfølgelig vil si at den har vært kontrollert av diktatoren. Nå ligger søknaden om byggetillatelser på kommunekontoret i Benahavís der man som resten av verden, avventer situasjonen i Libya. Gaddafi eier selv eiendommer i Sabinillas, Sotogrande, Sevilla og Granada, samt to boliger i Marbella som ofte brukes av hans datter Aisha og sønnen Seif al Islam.

Fuengirola ber om avbetalingsordning
Også Fuengirola opplever harde, økonomisk tider. Ifølge Diario Sur har staten nå sendt en purring på 3,8 millioner euro som Fuengirola skylder for 2009, mens byens ordfører, Esperanza Oña, har bedt om å få betale gjelden over 10 år. Årsaken til den store restgjelden skyldes en regnefeil i sentraladministrasjonen der man hadde regnet med at kommunene skulle ha rett til større bidrag enn det som var tilfellet, og det er denne forskjellen som nå må til tilbakebetales. Forskjellen er i Fuengirolas tilfelle på 30,7 prosent, og det har som ventet fått Esperanza Oña opp på barrikadene. ”Spanias sosialistiske regjering løy overfor befolkningen da de i 2009 tonet ned krisens omfang med 30 prosent,” siteres hun i Diario Sur. Ordføreren begrunner videre byens rett til en avdragsordning slik: ”Regjeringen har regnet feil, kommunene har allerede brukt opp pengene på serviceytelser til innbyggerne, og nå – ett til to år senere – vil man ha pengene tilbake. Dermed er krisen et faktum for de kommunale regnskapene.”

Duquesa de Alba gifter seg i oktober
Hun kjennes best som Duquesa de Alba (Hertuginnen av Alba), selv om hun heretter nok vil underskrive med Cayetana Fitz-James Stuart. Hennes fulle navn er María del Rosario Cayetana Alfonso Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva. Dernest kan hun legge til rundt 200 titler. Ifølge El País er hun den person i verden som har flest titler, blant annet sju titler som hertuginne, 22 som grevinne og 24 som markis. Huset Alba kan spores tilbake til det 12. århundre, og selv om det nok er snakk om en av Spanias absolutt rikeste familier, når gods, kunstverk, o.l. regnes med, har slekten overlevd perioder med stor motstand mot både adelige og monarkiet. Duquesa de Alba er i dag 85 år og er ansett som en eksentriker. Det er likevel ikke uten løftede øyenbryn at spanjolene nå har mottatt kunngjøringen om at hun vil gjøre alvor av å gifte seg for tredje gang – nå med sin kjæreste gjennom de siste tre år, den 25 år yngre Alfonso Díez.

Protester fra familie og konge Ryktene om et bryllup har svirret lenge, og Cayetana Fitz-James’ seks barn – fem sønner og en datter – hadde uttrykt bekymringer om hvorvidt kjæresten var ute etter noe annet enn hertuginnen selv. Selv kong Juan Carlos blandet seg i hennes affære – det spanske kongehuset har tradisjonelt vetorett over Huset Alba, mens Cayetana Fitz-James fikk likevel overbevist dronning Sofia og dermed kongen om at det var snakk om kjærlighet fra begge parters side. Og hun sjokkerte alle da hun for bare et par uker siden kunngjorde at hun ville gjøre opp boet tildele barna det som de ellers vil blitt tidelt ved hennes død. Det dreier seg om utallige palasser, jord, kunstverk og kontanter. Den eldste sønnen, Carlos, får tittelen Duque de Alba og overhode for det gamle dynastiet ved Cayetana Fitz-James død. Nå har Duquesa de Alba også endelig kunngjort at hun og kjæresten har bestemt at bryllupet skal stå i begynnelsen av oktober, og at bare den nærmeste familie får delta.

Alba-trivialiteter · Duquesa de Alba ble født 28. mars 1926 i familiens palass Palacio de Liria i Madrid. · Hun nedstammer fra kong James VII av Skottland og dennes ”illegale” sønn James Fitz-James med Arabella Churchill, og er en fjern slektning av både Winston Churchill og prinsesse Diana. · Hun arvet tittelen som Duquesa de Alba da hennes far, Jacobo Fitz-James, døde i 1953. · Hun har seks barn, alle med Luis Martínez de Irujo y Artacoz, som døde i 1972. · Hun giftet seg igjen seks år senere, denne gangen med den tidligere presten Jesús Aguirre. Han døde i 2001. · Hun har 200 titler og inntil den delingen av boet, har hun en formue på opp mot 3,5 milliarder euro. · Hennes titler gir henne noen sære rettigheter som at hun ikke må knele for paven og har lov å ri på hest inn i katedralen i Sevilla.

Innsamling til PAD
Den 24. september samles det inn penger til dyrevernorganisasjonen PAD på Hotel Tamisa Golf. Fra kl. 17 – 18 blir det kaffe og te. Kaker og andre søte sager vil bli donert. Det vil også bli lotteri. Prisen er 5 euro som går rett til PAD.

Marbellas ordfører forsøkte å redde mc-sjåfør
Marbellas ordfører Ángeles Muñoz, forsøkte lørdag 3. september å redde til en forulykket motorsyklist som hadde kjørt feil vei A-397 mellom San Pedro og Ronda, skriver Diario Sur.
Ángeles Muñoz (PP) som er utdannet lege, var på vei til et politisk møte i fjellbyen da hun så ulykken. Hun forsøkte selv å holde liv i den 35 år gamle mannen, men han mistet bevisstheten, fikk sjokk og døde kort tid etter.

Gürtel-mistenkt frikjent
En av de mistenkte i Gürtel-saken, forhenværende medlem av kongressen for Partido Popular, Jesús Merino, har nettopp blitt frikjent av retten i Madrid.
Han var anklaget for å ha mottatt bestikkelse som motytelse for lukrative, offentlige kontrakter i korrupsjonsskandalen som antas å inkludere flere forretningsfolk, embetsfolk og politikere, bl.a. Francisco Camps som nylig måtte gå av som formann for den lokale regjeringen i Valencia på grunn av beskyldninger og press fra PP-toppene.
I en rekke dokumenter beslaglagt i forbindelse med saken, sto initialene JM utenfor en rekke utbetalinger i 2002 og 2003 på tilsammen 246,210 euro, men anklagerne kunne ikke bevise at JM refererte til Jesús Moreno.
Sist uke ble forhenværende senator Luis Bárcenas (PP) som var saksøkt i samme stil som Merino, også frikjent.

Moms på bolighandel halvert
Momsen på kjøp av nye boliger er senket fra åtte til bare fire prosent. Målet er naturligvis å stimulere salget, særlig av nybygde eiendommer som ellers står så godt som stille.
Senkingen skjer bare 13 måneder etter at momsen ble satt opp fra sju til åtte prosent.
”Regjeringen har godkjent en reduksjon av momsen fra åtte til fire prosent ved kjøp av nye boliger. Det er en midlertidig ordning som varer fram til 31. desember,” bekreftet minister og talsmann José Blanco.
Byggebransjens bidrag til Spanias bruttonasjonalprodukt har falt fra 10 til fire prosent, og ifølge nye tall fra EU falt omsetningen i bransjen med 43,7 prosent bare i 2010 i forhold til året før, mens den gjennomsnittlige nedgangen i EU var på 8,1 prosent. Det er for øyeblikket rundt 700.000 nye, usolgte boliger som ble bygget under boomen som ebbet ut i 2008. På tross av nærmest kontinuerlig prisfall de tre siste årene, mener ekspertene at det fortsatt er nødvendig med ytterligere reduksjoner for å få fart på salget.
Økonomiminister Elena Salgado mener at momsreduksjonen også vil gi positive resultater for statskassen. ”Hvis en bolig ikke blir solgt, er momsen null,” konkluderte ministeren. Hun fortsatte: ”Tallene for de siste måneder viser at boligsalget har falt mer enn man hadde regnet med.”
Salgado forventer også at den lave momsen vil frigjøre midler til utlån i bankene som har måttet ta nøklene fra låntagere som ikke har kunnet betale sine avdrag på boliglånet.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.