Månedsmagasinet på Costa del Sol
Madrids nyeste attraksjon: Madrid Rio

Madrids nyeste attraksjon: Madrid Rio

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email


Arganzuela-broen har allerede blitt Madrids nye ikon. Det er den franske arkitekten Dominique Perrault som er hjernen bak mesterverket.

Kilometer på kilometer med brede gang- og sykkelveier, store parker, vannspeil og idrettsplasser, badestrender og utallige broer. Madrids nye paseo langs breddene av byelven Manzanares er et must på din neste tur til hovedstaden!

Ekstrem forvandling?! Ja, det kan man godt si om Madrids flunkende nye paseo. Etter nesten 40 år der ringveien M-30 la fullt beslag på store deler av elvebredden og hindret mange madrileños adgang sin egen byelv, er situasjonen nå snudd på hodet. Motorveien er gravd ned under bakken og enorme områder på begge sider av elven er omskapt til et stort, levende og grønt belte i åtte kilometers lengde!

– Et nytt referansepunkt for byen
I april i år kunne denne delen av den nye paseo’en offisielt åpnes av Madrids konservative ordfører Alberto Ruiz-Gallardón. Han mener Madrid Rio-prosjektet vil bli et ”referansepunkt for det nye Madrid” og at denne delen av Madrid vil være med å utvide Madrids kulturelle hjerte. Nå handler Madrid om mye mer enn bare Puerta del Sol, Gran Vía, Plaza Mayor og Paseo del Prado, mener han.
For øvrig er det den samme Ruiz-Gallardón som både får æren for å ha kjempet fram det storstilte prosjektet. Men også kjeften for at sluttsummen etter nesten fem års byggearbeider har kommet opp 4.000 millioner euro for å grave ned motorveien og etablere det nye, grønne beltet. En utgift som Madrid kommune selv har påkostet og som mange madrileños frykter vil gi bety kommunale skatter.

En dyr fryd for øyet
Men dette er ikke bare grønn idyll tilpasset behovet for rekreasjon eller en rolig, lett og avkjølende spasertur når sola er på vei ned i vest etter nok en het dag i Madrid.
Her sitter forelskede par i gresset, noen ungdommer jobber seg oppover de nye klatreveggene, andre tiltrekkes av fotball og kurvball på ballbanene, barna har uttallige lekeplasser å boltre seg på, mens andre ungdommer finner sine utfordringer på det nye skateboard-anlegget eller tilbringer ettermiddagen på badestranden som hører til. Folk som er opptatt av musikk har fått sine egne konsertscener.
Og midt oppe i alt sammen, kommer joggerne og syklistene som vil ha sine daglige treningsøkter. De har alle fått sitt i prestisjeprosjektet Madrid Rio.

Start i nordvest
Når du vil oppleve Madrid Rio, er det beste utgangspunktet for den åtte kilometer lange spaserturen metrostasjonen Príncipe Pío nord for ”Palacio Real”. Når du kommer ut av stasjonen, tar du til første mulighet til høyre og går nedover mot breddene av Manzanares.
Hold til venstre og sørover, opplev og nyt spaserturen nedover elvebredden. Flere steder kan du velge hvilken side av byelven du vil bevege deg på. På din vei nedover vil du oppleve grøntarealer og blomsterprakt, flotte vannspeil og heftige og ikoniske designløsninger på broer og parkanlegg, ispedd historiske monumenter. Alt svært elegant gjennomført.

 


Tilsammen binder 32 nye og gamle broer sammen øst og vest i Madrid.

Internasjonalt engasjement
En lang rekke kjente arkitekt- og designkontor både i inn- og utland har vært engasjert i utviklingen av Madrid Rio-prosjektet.
Mest omtale har nok den nye og monumentale Arganzuela-broen fått, nesten helt i sør på det opparbeidede området. Det kan ligne to korketrekkere i sølv som møtes og nesten skrur seg inn i hverandre på østsiden av Manzanares. Det blinker spektakulært i solskinnet, og på kvelds- og nattestid er broen opplyst som et tønnelignende fyrtårn, – om det er mulig å forestille seg noe sånt.
Det er den franske arkitekten Dominique Perrault (født 1953) som er hjernen bak mesterverket som har en overflate på 1.684 m2, er 250 meter langt og har en diameter på mellom 4 og 7 meter. Broen som har egne felt for både gående og syklister, binder sammen vest og øst i storbyen.

Tre hovedfunksjoner
Madrid Rio har tre hovedfunksjoner: miljø-, fritids- og sportslige.
– Vi har transformert aksen langs Manzanares-elven, begravd motorveien M-30 for å lage en stor urban park, samtidig som vi skaper en enestående miljømessig infrastruktur, sier Pilar Martínez Travel, representant for planlegging og gjennomføring av prosjektet på vegne av Madrid byråd.
Hun er ikke i tvil om at den nye ”ryggraden” i byen også vil bli en av de viktigste attraksjonene i den spanske hovedstaden.

Fakta om Madrid Rio
• Det totale arealet for utbyggingen av Madrid Rio er på over 1,2 mill. kvadratmeter. I alt dekker prosjektet åtte kilometer langs Manzanares-elven
• Tidligere passerte en million biler daglig på motorveien M-30 som nå er gravd ned og lagt i tunnel på denne strekningen
• De første planene for området ble lansert i 2005. Prislappen skal nå ha kommet opp i 4.000 millioner euro
• På området er det plantet 33.000 trær og 460.000 busker. Det finnes baner og anlegg for flere typer sport og idrett, fontener, hageanlegg, vannspeil, kafeer, klatrevegger, en strand og konsertanlegg med plass til 20.000 mennesker.
• Manzanres-elven som renner gjennom Madrid er bare 92 km lang og er en sideelv til Jarama.
• Til sammen har området i dag 32 nye og restaurerte bruer som binder sammen øst og vest i Madrid.

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet